L´Artisan Parfumeur

20. srpna 2014 16:31
Online wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 16:31

(http://en.parisinfo.com)

Značka byla založena roku 1976 francouzským parfumérem a chemickem Jean-François Laportem, kdy uvedla na trh první domácí vůni. Jde tak o jeden z prvních parfémových domů v oblasti nikovek. Jejich první klasickou vůní se pak o pouhé dva roky později stala vám zřejmě velmi dobře známá Mûre et Musc s vůní ostružin. Kromě toho značka nabízí i vonné svíčky nebo tělovou kosmetiku. Dnes již jejich sortiment naleznete nejen v jejich hlavním stánku Grand Boutique v Paříži, ale v mnoha parfumériích po celém světě. K zajímavostem patří i to, že L´Artisan pořádá pro zájemce, toužící nahlédnout blíže do tajů přípravy parfémů, pravidelné workshopy, kde si můžete za příslušný poplatek namíchat i vlastní osobní vůni.

(www.nstperfume.com)

Za více než 30 let existence značka spolupracuje se známými parfuméry, přičemž podle oficiálních stránek značky má každý z nich při jejich tvorbě absolutní svobodu a prostor popustit uzdu svým nejdivočejším olfaktorickým fantaziím. Nejvíc je to asi vidět v případě Betranda Duchaufoura, s nímž značka v poslední době spolupracovala asi nejvíc, a to nejen pokud jde o vůně v klasickém flakonu L´Artisan, ale i kolekce Explosions d´Emotions. Další neméně zajímavou parfumérkou je i Olivia Giacobetti, díky níž značka představila v roce 1994 Premier Figuier, což byla prý první fíková vůně vůbec a která mimochodem letos slaví 20. výročí na trhu. V případě letošní novinky Caligna pak byla zcela poprvé oslovena Dora Bagriche-Arnaud.

(zdroj: www.artisanparfumeur.com a www.ausliebezumduft.de)

Online wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 18:06

Drole de Rose

Nevím, jestli bych toto zpracování mohla přirovnat ke kvetoucí růži, nicméně má svoje zajímavé momenty. Pomerančový květ je tu překvapivě na můj vkus poněkud vlezlý, naštěstí rychle přichází ona růže s kosatcem a fialkami, medové tóny jí dodávají na veselosti. Nejpovedenější je podle mě ta část, kdy se změní v luxusní růžový pudr. Slabší výdrž na těle by mi ani tak nevadila, ale trochu mě odrazuje ta „olejovitost“, která z ní na mě v určitých momentech vyskakuje.

Verte Violette

Krásná přirozená fialka i se sametovými lístečky s průměrnou výdrží, po rozvinutí se ještě smíchá s příjemně nasládlým kosatcovým pudrem. Tádydádydá a to je vše přátelé, protože víc v ní toho opravdu není :) .

Premier Figuier

Tak tohle je opravdu hlavně o fíku. Ze začátku je hodně zelený a trpký, teprve po chvíli se propracuje k dužině, i tak ovšem na mně působí malinko nezrale, protože přidaná sladkost ze sušeného ovoce je skutečně jen nepatrná. Díky santalu (není ho moc) se dostaneme i ke kmeni samotného fíkovníku, ale ten kokos, který má svou mléčností zřejmě symbolizovat mízu tohoto stromu si teda mohli odpustit. Nevím, já si tuhle konkrétní vůni nějak s létem u moře nedovedu spojit, pro mě je to spíš fíkovník ve skleníku, do něhož silně pere slunce. Výdrž je typicky l´artisanovská, čili slabá.

Online wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 18:09

Tea for Two

Čaj mám většinou ráda, ovšem uváděný Lapsang Souchoung, který nastupuje hned po bergamotové špičce se špetkou anýzu, k nim se svojí výraznou vůní udírny rozhodně patřit nebude. O odpoutání pozornosti se sice snaží zázvor s prachovou skořicí, ale jde jim to ztuha.

Teprve po odvanutí udírny je mi spolu s kořením prezentován zde zmiňovaný Earl Grey, oslazený medem. Zdá se, že ho popíjí nějaký džentlmen v elegantní kožené bundě, která je silně načichlá kouřem (naštěstí již ne uzeným). Od tohoto momentu bych si ten „čaj pro dva“ dala, udírnu nikoliv. Z tohoto důvodu mi Tea For Two připadá spíše jako mužská záležitost.

Offline moudjahidine
Avatar
328 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 18:33

La Chasse aux Papillons

Moc nevěřím na autentickej lipovej květ ve vůních. Stejně tak nevěřím na „lehkou tuberózu“. V La Chasse se mi mělo obé vyjevit.
Po nástřiku je příšerná. Shnilý seno + neméně shnilý hrušky. Ježí se mi všechen porost v nose a snažím se to vypčíknout. Když už to vypčíkávám skoro hodinu, La Chasse přistupuje na kompromis. Ne však takovej, na jakej spoléhám. Vypustí na mě Miel de Bois s pálivou špičkou. Je to jako v perverzní alternativní realitě, kde med má všechny úžasný vlastnosti medu, ale zároveň v každym nádechu sadisticky vraždí moje čichový buňky štiplavým chilli (určitě to je med tý pekelný kytky, tý… tuberózy). Po pár minutách sladce pálivýho teroru už se cítím dostatečně znásilněná, podvedená a uondaná, abych nad La Chasse zlomila hůl.
Když tu můj zdecimovanej nos ucejtí lípu! A doopravdy snaživou. Ne tak opojnou jako je ta skutečná, ale přecejen je to lipovej květ a konečně to celý získává náladu léta na zahradě. Vespod pořád zůstává trocha toho úchylnýho medu, ale lípa si s ním umí poradit po svým. A já se konečně nadechuju s úlevou a potěchou. C´est quand le bonheur…

Offline moudjahidine
Avatar
328 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 18:34

Premier Figuier Extrême

Vždycky, když dostanu chuť pořídit si nějakou jarničku/letničku, naletím na kytičky, který mě pak zoufale nebaví a pracně se jich zbavuju. Dneska jsem našla svoji perfektní letničku a s údivem jsem zjistila, že svěží nutně nemusí být jen květy, ovoce a zeleň. Svěží může bejt dřevo. A je to nejlepší představitelná forma svěžesti.
Začíná to úplně nevinně, typizovaným nahořklým fíkem s výrazným dřevnatým podbarvením. A pak najednou utrum, fík připomíná jen občasnej závan trpkosti a naplno se rozvine na troud vyschlý dřevo s ocasem mandlovejch skořápek, zpod kterýho se nenápadně line vůně vypraný bavlny. Je to tak jednoduchý a tak osvěžující. A především TAK okouzlující. Jako čerstvost sama.

Offline moudjahidine
Avatar
328 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 18:37

L'Eau d'Ambre Extrême

Přesně takovéhle ambrovky mám ráda, s tonkou, vanilkou, špetičkou koření (vede skořice) a jemnou pačuli. Je lehoučká, opravdu žádnej „extrém“ (pro ilustraci – peckoidní ambrovka je pro mě třeba Ambre Russe) a to mě hodně baví, rozhodně není řídká, zároveň je to držák, chřípí vám ale nepopálí a zároveň je cítit tak, jak se na ambrovku sluší. Slaďounká, živočišná jen minimálně, uhlazená, roztomilá i lehce provokativní. Příjemné překvapení od L'Artisana!

Patchouli Patch

Hergot dyť tohle je Bornéo bez kakaa! Jo, tak tohle je vůně jen pro zasvěcený a oddaný milovníky pačuli. Pačuli jsem nikdy zvlášť nemusela, ale v Bornéu je tak boží, že jsem se o ni začala zajímat. Tohle je moje první výsostně pačulová zastávka a vůkol rudý vřes! Je to selanka jak z romantickejch filmů: hořící krb a v něm hromada vytříbený hlíny.
Svýho druhu naprosto dokonalá.

Havana Vanille

Light pudink ze sojovýho mlíka. Prokristapána! Kde je všechno ostatní? Aspoň rum, když už teda Havana? Když těsně před velmi brzkým koncem dorazí pudr, neni už co zachraňovat. Duchaufoure, všechno blbě, znova!

Offline moudjahidine
Avatar
328 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 18:38

Fleur de Narcisse

Na tenhle skvost se mi vyplatilo čekat dlouho předlouho. Fleur de Narcisse aneb když si dá kůže rande s tabákem…
Miluju vůně, který to moc neokecávaj a jdou rovnou na věc. Ta věc v tomto případě je hořkej černej tabák s velurovou kůží. Kytky? A na co? Potřebuje dokonalej pár děti? Jsou tak dokonale propletení, až mě to dojímá skoro k slzám. Zůstávají spolu posledního dechu a zanechávají stopu, která vytrvá navzdory všemu. Mně vůně vůbec nedojímaj, nevidím v nich kdovíjakou hloubku nebo příběhy. Tentokrát ale hrdě přiznávám, že na tohle je můj cynismus krátkej.
V okamžiku, kdy se zachumlají jeden do druhýho, že je nerozdělí už ani láska, ani válka.
Tahle vůně mi připomíná dobu, kdy jsem si nechávala od osudového muže zpívat She wore blue velvet… bluer than velvet was the night… a na pražském Rive Droite jsme vyhlásili stanný právo a nikdo mi nestihl říct, že za tohle budu platit ještě roky hořkejma slzama.
Tahle vůně není Love Will Tear Us Apart od Nouvelle Vague nebo Stanton & Miranda, je to originál Joy Division, je temná a bolavá jako hlas Iana Curtise, pravdivá a vypjatě povznášející jako jeho text.

Online wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 21. srpna 2014 11:22

(www.cafleurebon.com)

Skin on Skin

V případě této vůně značce L´Artisan se spolupráce s Bertrandem Duchaufourem vyplatila, protože po Séville à l'Aube je tu další zajímavá vůně, která na mně opět drží pohromadě. Na začátek si dáme hřejivou whisky s mírně ostřejším bylinným šafránem, kontrastující s kovově chladnými aldehydy a špetkou zeleně a vzápětí už tu máme slibovanou kůži na kůži. Chvilinku je lehce živočišná, ale velmi rychle měkne a mění se do podoby hebké velurové kůže. Přispívají k tomu jednak šťavnaté okvětní plátky růže a sladký kosatcový pudr. Kromě semiše cítíte na kůži i čerstvě nanesenou rtěnku. Nakonec nám kůže splyne s kůží a vůně se zaoblí pod nánosem táhlého karamelu s mléčnými tóny a jemného pižmového poprašku.

Amour Nocturne

Podobně jako v Skin on Skin i zde máme na začátek štiplavé, kovově chladné aldehydy, ovšem zde v kombinaci s připálenou gumou, mazlavým voskem a suchým cedrem. No a když tuhle podivnost přežijete, vyloupne se vám z toho horké kondenzované mléko s karamelem, ve kterém nám navíc plavou pomalu se rozpouštějící ledové krystalky sladké Coca Coly, a z něhož se nám vydatně kouří. A aby to bylo jó sladké, ještě si tam přidáme lžičku krémové vanilky. Brr! No a aby nám to nebylo líto, tak na závěr se nám ta připálená guma vrátí a pěkně se nám v tom mléku vymáchá. Tohle není ani trochu snesitelné. Brr, podruhé.

Déliria

Tak Déliria je z první trojice kolekce Explosions d'Emotions rozhodně nejkovovější. Ano, ten kontrast studeného kovu a sladkých tónů je sice divný a člověk by to určitě nenosil, ale díky bohu žádná spálená guma nebo umazaná autodílna s ulepenými výraznými sladkostmi, které by mi kroutily nosem – jak málo stačí ke štěstí, když člověk ví, že pan Duchaufour se dovede vyřádit i hůř  .

Betrand si prostě vzal velkou kovovou nádobu, hodil do ní hromadu štiplavé, téměř nesladké skořice, přidal trochu jablečného jaru, zalil to malinovou šťávou, aby z toho nakonec vyčaroval teplý jablečný punč a přikápnul si do něj slzu rumu. A aby toho kovu neměl málo, přitáhl si ještě velký kovový výrobník na cukrovou vatu a jednu si udělal.

Online wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 21. srpna 2014 11:26

Ambre Extrême / L'Eau d'Ambre Extrême

Již jsem pochopila, že přívlastky extreme musím brát u l´artisanovských vůní s rezervou, vždycky je to spíš jen takový výkřik, který se tváří silácky, jenže nakonec mu dojde dech. A ani v tomto případě se nekoná výjimka.

Pro začátek tu máme směs jemně pikantního koření, z něhož asi nejvíc vyčuhuje skořice, dále je to pačuli, vyznačující se tentokrát vlhkou zemitostí. A já tu hřejivou ambru našla. Nevím, zda je to kombinací s vanilkou a ostatními složkami, ale na povrchu vůně se jí daří vytvářet moc příjemnou „hořkosladkou marcipánovou krustu“ s dřevitým nádechem.


Ach, tahle ambra by se mi tak líbila, kdyby … no jak už to však bývá dobrým zvykem, znavená se brzo odebere k odpočinku a zbytek zábavy obstarává již jen vanilka s ještě sladší tonkou. Navíc je nutno podotknout, že v této fázi už je veškerá intenzita vůně v tahu a drží se jen u těla. No a jak jsem před tím naznačila, právě i z hlediska výdrže je opravdu lepší řídit se tím L´Eau v názvu.

Offline andry
Avatar
2696 příspěvků moje polička 21. srpna 2014 21:01

Vanille Absolument/Havana Vanille

Krém od buchtiček s rumem a čmoudící arménský papírek z Bois d'Armenie. V podstatě na mně BdA light. Za zkoušku stojí, ale v porovnání výdrže a intenzity by neobstál.

Nuit de Tubereuse

Tak tenhle ostrý citrus s náznakem růžového pepře, postupně přecházející do prášku na praní pančovaného suchým prachem z omítky, si můžou nechat. Po květinách ani stopy, nedej bože dokonce po tuberóze.

Patchouli Patch

L'artisanovsky jemné a křehké pačuli, jako jednotlivé lístečky opatrně rozložené na tenounkém papíře. Suché a dřevité, zemité, s hlínou, uleželé a takové… solipačuliové :) Zpracované je to pěkně, ale myslím, že takhle bych „mezi lidi“ vonět nechtěla – použití leda na „domácí aromaterapii“.

L'Eau d'Ambre Extreme

A ta ambra je jako kde?! Vanilka ji totiž úplně převálcovala, takže mi z toho vylezla sladce vanilková vůně velmi lehce šmrncnutá kořením a ambra tam tak možná dělá nějaký hlubší podtón. Úplný začátek byl nepříjemný, plastikový, ale zmizí rychle. Jako líbí se mi to, ale tak nějak jsem čekala víc ambry – a myslím, že oprávněně ;) Poznámka: trestuhodně malá výdrž.

Mure et Musc Extreme

Pěkná přírodní vůně převážně ostružin na lehkém nasládlém základu z pižma, světlého dřeva a špetky vanilky. Nekomplikovaná, vydařená, realistická, příjemná, odpočinková. Název ji naprosto vystihuje. Brala bych – za poloviční cenu.

Traversee du Bosphore

Pro mě bohžel na mně nejvíc vyleze kůže. Proslazená kůže cukrem a medem, s kapičkou jablečné šťávy z přezrálého jablka vhodného tak na mošt a s jedním lístečkem, okvětním plátečkem růže. Nutno ale uznat, že jde o vůni rozhodně zajímavou. …No nebudeme si nic nalhávat: zkrátka pocukrovaná vepřovice se zralým červeným jablkem. Uch.

Online wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 21. srpna 2014 23:09

Traversée du Bosphore

Vůně je údajně inspirovaná cestou po Istanbulu, který se rozkládá po obou březích v jižní části Bosporského průlivu. No v Turecku jsem nikdy nebyla, ale podle této vůně tam zřejmě trhovci prodávají jednak kyselý jablečný džus v kovových džbáncích a vedle toho hořký bylinný šafrán ve váčcích z hrubé kůže.

Až teprve prodavač vedle ve stánku nabízí vyložené laskominy jako turecký med, pistáciový krém a obojí právě prodává té kosatcem jemně napudrované dámě v semišových rukavičkách. Ta si ty dobroty odchází sníst na nedalekou lavičku z hladkého vzdušného cedru, ale ještě před tím, než usedne, opráší ji od nánosu lehce drhnoucího škrobového pižma.

No nebýt toho Duchauforvského divnozačátku, byla by to asi ta nejlepší loukhomovka na světě. Mimochodem na mimifroufrou a jinde jsem četla o přirovnávání k Iris Ganache, osobně tady necítím žádnou spojistost, žádné pralinky, když už, typově by se skrz tu kůži, šafrán a gurmánské tóny dala přirovnat ke Cuir od Lancome z La Collection.

Online wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 21. srpna 2014 23:20

Séville à l'Aube

Na rozdíl od předchozích vůní této značky vytvořil Bertrand Duchaufour v tomto případě takovou, která drží a po chvilce se nerozpadne a co víc, kombinace pomerančového květu s teplým kadidlem se mi líbí.

Na úvod je to šťavnatá a zároveň nahořklá zeleň s náznaky dřevitosti a pak se už ukazuje pomerančový květ s medově nasládlým jasmínem. Je tam i jinde zmiňovaná vyváženost mezi jemným náznakem svěžesti a nahořklostí pomerančových květů.

Po rozvonění se přidávají suché pudrové tóny s lehounkým vanilkovým tónem. Ale teprve po vyniknutí hřejivého kadidla v kombinaci s právě již zmiňovanými pomerančovými květy na mne dolehla ta večerní atmosféra se spoustou svíček a španělským temperamentem, který ve mně vyvolává napětí. Já totiž kromě vůní miluju jižní Španělsko.

(www.myfamilyinspain.com)

Offline Hillary
Avatar
27 příspěvků moje polička 22. srpna 2014 11:08
Reakce na wendulka:

Séville à l'Aube  jsem si nedávno pořídila (je to můj předposlední přírůstek, novější je modrý Shalimar Souflé) a vnímám ji úplně stejně, Wendulka do puntíku popsala, jak se na mně vyvíjí. Hodně si užívám právě ten protiklad hořké výrazné chutě a zároveň pocitu svěžesti květu pomeranče, ale vlastně jsem si to do teď, než jsem si tuto recenzi přečetla, neuvědomila, co to je, to se se mi tak líbí a co mně nutí, abych se znovu a znovu navoněla. Moc vám všem, co píšete tyto úžasné recenze, děkuju, pomáháte mi tím užívat si ty parfémy naplno.

Online wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 23. srpna 2014 13:27

Timbuktu

Tak tohle má být podle Turina jedna z deseti nejlepších pánských (unisex) vůní na světě vůbec? No pěkná je, to ano, přesto bych řekla, že ostatní parfuméři si dokázali pohrát s kadidlem a vetiverem ještě o něco lépe než Bertrand jak co do celkového zpracování, tak i pokud jde o lepší intenzitu a výdrž.

Timbuktu začíná pikantním kardamomem, citrusy a vodnatým nezralým mangem, než nám svojí tvář ukáže hřejivé, lehce kouřové kadidlo, suchá dřeva a pouštní písek. Ano, to by byla africká atmosféra jak vyšitá :) . Jen nějak nevím, co mi tam má představovat ta nasládlá bylino-dřevitá myrha a nastrouhaná hořká čokoláda? 

Pravda, dlouhého trvání to nemá, neboť závěr je plně v režii jemně drhnoucího vetiveru s veškerou jeho zeleností, dřevitostí, kouřovostí a dokonce i slanými tóny, které k suché pouštní atmosféře přináší i trochu toho mořského vzduchu.

Offline kwitek
Avatar
130 příspěvků moje polička 29. srpna 2014 17:11

Coeur de Vetiver Sacré

Pokusím se trochu reformulovat svou dřívější recenzi, protože čas pokročil, nos se mezitím trochu otloukl :-)

Iluze včelího vosku - to je něco, co tam na úvod mám, a basta, i když tam žádný vosk samozřejmě není. Ale první dojem je opravdu takový, jako když přivoním ke kousku včelího vosku, který jsem předtím rozehřívala v ruce. Po rozklíčování složek cítím nahořklý bergamot s mírnou rybízovou kyselinkou, přislazené datlemi a .. ano - vanilkou, nemůžu si pomoct. Celkový dojem je hořkosladký, hořký čaj, který si někdo trochu osladil a malinko přikyselil. Drží se u těla, na Artisana je výdrž excelentní, i když je to tělovka. Introvert, který na sebe nemusí pořád upozorňovat, protože si je jistý svou osobitou krásou. 

Doporučila bych všem čajomilům, vetiver v názvu je poměrně dost matoucí, já např. větvičník ve vůních naprosto nemusím. A obecně doporučuji na vyzkoušení všem - jako jeden z klenotů značky L´Artisan.

Podobnost jsem zatím našla jen jedinou - Vetiver Tonka z řady Hermessence, kde mě ale hluboce zklamala výdrž a ani to prolínání složek se nezdařilo tak dobře, jako u CVS.

Offline dynda
Avatar
7247 příspěvků moje polička 31. srpna 2014 08:32

Cote d´Amour

Úplně suchá vůně mořského pobřeží v parném létě. Nasládlé proschlé byliny, písek, sůl, cítím v ní i tu skálu. Ani kousek vodního tónu. Je jako procházka po křídovém útesu. Unisex. Hodně slabá, ale krásně náladová.

Mure et Musc Extreme

Není to sladká rozčvachtaná ostružina, není jogurtová ani džemová, už vůbec ne ulepená. Vlastně to asi ani není autentická ostružina, ale proč by měla být... Nejdříve jsem si musela vůni pořídit, vyzkokušet ji a pak jet na výlet na kole. V borovicovém lese to při 30 stupních ve stínu voní úplně stejně! Jemná lehká vůně jehličí a pryskyřic teple sálá z lesa a něco sladkého v ní připomíná právě tu ostružinu. Takže taky náladová. Výdrž na mně poměrně slušná.

Offline Evanilla
Avatar
1212 příspěvků moje polička 31. srpna 2014 09:02
Reakce na dynda:

To je přesné, i já občas zacítím z Mure et Musc Extreme rozpálený les v létě (jehličí a pryskyřice) - díky za utvrzení :-)

Offline derad
Avatar
40 příspěvků moje polička 11. října 2014 16:48
Reakce na moudjahidine:

L'Eau d'Ambre Extrême

Přesně takovéhle ambrovky mám ráda, s tonkou, vanilkou, špetičkou koření (vede skořice) a jemnou pačuli. Je lehoučká, opravdu žádnej „extrém“ (pro ilustraci – peckoidní ambrovka je pro mě třeba Ambre Russe) a to mě hodně baví, rozhodně není řídká, zároveň je to držák, chřípí vám ale nepopálí a zároveň je cítit tak, jak se na ambrovku sluší. Slaďounká, živočišná jen minimálně, uhlazená, roztomilá i lehce provokativní. Příjemné překvapení od L'Artisana!

Patchouli Patch

Hergot dyť tohle je Bornéo bez kakaa! Jo, tak tohle je vůně jen pro zasvěcený a oddaný milovníky pačuli. Pačuli jsem nikdy zvlášť nemusela, ale v Bornéu je tak boží, že jsem se o ni začala zajímat. Tohle je moje první výsostně pačulová zastávka a vůkol rudý vřes! Je to selanka jak z romantickejch filmů: hořící krb a v něm hromada vytříbený hlíny.
Svýho druhu naprosto dokonalá.

Havana Vanille

Light pudink ze sojovýho mlíka. Prokristapána! Kde je všechno ostatní? Aspoň rum, když už teda Havana? Když těsně před velmi brzkým koncem dorazí pudr, neni už co zachraňovat. Duchaufoure, všechno blbě, znova!

očuchalas, jako zasvěcená a oddaná milovnice pačuli Horizon od Orizy?

Spolu s Patchouli Patch dvě nej pačulky, co znám 

Offline Luna
Avatar
10427 příspěvků moje polička 15. října 2014 22:12
Reakce na derad:

očuchalas, jako zasvěcená a oddaná milovnice pačuli Horizon od Orizy?

Spolu s Patchouli Patch dvě nej pačulky, co znám 

Tak tyhle "nej pačulky" by neměly užívat "ou jé rokenrol těhulky"(jedno z mých TOP hate slov), ty mě tehdy rozsekaly na nitě. Kdysi láska jako hrom, dnes vyprošťovák.

Offline MirkaU
Avatar
271 příspěvků moje polička 20. října 2014 15:05

Potěšující zpráva: L'Artisan obnovuje výrobu dvou ukončených vůní - L'Eau du Caporal a Tea for Two.

Měly by být v maloobchodní síti ještě tento rok. Že bych konečně našla tu svou čajovku?

(zdroj:perfumeshrine)