Demeter Fragrance Library

17. srpna 2016 16:10
Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 17. srpna 2016 16:10

Americká značka Demeter Fragrance Library vznikla v roce 1996, založili ji Christopher Brosius a Christopher Gable. Původní záměr byl v zachycení krásných vůní zahrady a přírody a převedení do nositelné formy. Jméno Demeter si půjčili z řecké mytologie - bohyně úrody a ochránkyně rolníků.

První tři uvedené vůně byly Dirt (Hlína), Grass (Tráva) a Tomato (Rajče).



   

   (zdroj: http://demeterfragrance.com/)

 

Postupem let se nabídka vůní rozšířila, obsahuje nositelné, parfémově „běžné“ záležitosti (např. Lilac – šeřík, Lavender – levandule) i vůně navozující spíše atmosféru, než použitelné pro běžné nošení jako osobní parfém (např. Paint - Lak, Watermelon Lollipop – Melounové lízátko nebo Pizza).

Moto značky je pomoci lidem lépe se cítit na světě - tím, že si přivoní k vůni, kterou mají rádi. Vůně nemají konkurovat „opravdovým parfémům“, spíše se stát jakýmsi doplňkem, kdykoli na ně člověk dostane chuť a náladu.

Takové vůně mají být:

·         *  jednoduché, proto do svých flakónů zachycují vždy jednu vůni - s minimálním počtem složek vytvoří určitý čichový zážitek. Vůně jsou lineární, dále se nerozvíjejí (což může být málo pro parfémové maniačky, které oceňují naopak rozvíjení a proměnlivost „normálního“ parfému během dne a týdne nebo i v různých ročních obdobích  )

·         * obyčejné, v podstatě běžné vůně známé z všedního dne i třeba z dovolené. Prožitky si lidský mozek ukládá do paměti ve spojení s vůní a později taková vůně vyvolá hezké vzpomínky. Různí lidé mají samozřejmě různé oblíbené vůně a může to souviset i s předchozími zážitky.

Všechny produkty jsou vyráběné v USA a jde o ruční nebo poloautomatickou výrobu.

V Evropě jsou produkty prodávané pod značkou The Library of Fragrance.

Zdroje:

http://demeterfragrance.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Demeter_Fragrance_Library

http://www.basenotes.net/brand/demeter-fragrance-library

 

 

 

Offline slniecko admin
Avatar
17569 příspěvků moje polička 17. srpna 2016 17:40
Reakce na daniela:

To je veľmi milá značka, vždy sa teším, keď od nih niečo ďalšie môžem vyskúšať. Aj keď kvalita býva veľmi kolísavá od Top po Kristovanohočototomábyť, ale za tie ceny...zatiaľ sa mi asi najviac rátal Snow a Dandelion. A Tomato by som rozhodne rada skúsila.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 18. srpna 2016 18:51
Reakce na slniecko:

Mám to se vztahem k téhle značce úplně stejné.

Jinak Dandelion je opravdu skvělá, v poslední době mě nadchnula ještě Pistachio Ice Cream, kterou mi jerry dala zkusit na srazu. Škoda, že ji elnino ani parfums nemají, po té bych skočila hned.

Snow teda budu muset taky vyzkoušet.

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 19. srpna 2016 08:55
Reakce na slniecko:

Dandelion se mi taky líbí, patří mezi ty vůně, co se dají normálně používat. Snow jsem si (jakožto milovnice zimy) koupila naslepo a byl to trochu šok, připomněla mi plesnivý květináč, který jsem před lety uklízela z balkónu 

Offline jerry
Avatar
8979 příspěvků moje polička 19. srpna 2016 10:18
Reakce na daniela:

Snow byla první demeterovka, kterou jsem zkusila, a byl to pro mě šok (a nejen trochu - popisuješ i moje dojmy)

Pak jsem zkoušela ještě dalších 14 vůní a ty už byly nositelné.

Offline slniecko admin
Avatar
17569 příspěvků moje polička 19. srpna 2016 14:46
Reakce na daniela:

Máš pravdu s tou nositeľnosťou, Snow je proste perfektná olfaktorická štúdia topiaceho sa snehu.

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 02. zaří 2016 16:03

Nedalo mi to... moje oblíbená Funeral Home:

Po přičichnutí k rozprašovači jsem se podivila. Tahle jemná, květinová vůně se jmenuje "Pohřební ústav"? Spíš by se měla jmenovat "Jaro". Pohled na flakón s černým proužkem mě ale uzemnil.

Další den jsem se odhodlala vůni vyzkoušet. Po nástřiku už není lehounká jako jaro, ale má říz. Nejvíc cítím květiny - lilie, jemný "ocásek" karafiátové vůně a také růži, přesněji růžové poupě, pěkně zblízka. Stonky růží ale někdo uřezává. Cítím a slyším ten řez - vybavuje se mi nůž... stonky... jejich tvrdost i zvuk drcení. Váza - jako bych cítila i pach vody z vázy, už mírně uleželé, ale ještě ne zapáchající.

Počkat - kromě květin a váz s uřezanými stvoly tu ostrost dodává ještě něco - vůně laku, čerstvě zaschlého. Bezbarvého, kterým se natírá tmavé dřevo. Možná dřevěné obložení? Nebo... ano, je tu. Rakev, otevřená a naštěstí prázdná. Dramatičnost a ponurost místnosti je mírně divadelní, celé se to zdá neskutečné. Kamenné stupně jsou studené a mírně zatuchlé. Ještě že je tu hřejivá látka ubrusu a také polstrování. A ty květiny. I lehká vůně navlhlé prsti je odněkud cítit. Sluneční paprsky pozdního odpoledne, bledé a slabé, vnikají do místnosti oknem se záclonami. Vůně se usazuje a zjemňuje. Je ticho, klid a mír.

Ani nevím, jak dlouho už tu jsem. Fantazie, před chvílí pracující na plné obrátky, se najednou zklidňuje. Proč má vlastně ta vůně takové divné jméno a je na ní černý pruh? Proč se raději nejmenuje "Květinářství"? Nebo aspoň - "Květinářství u hřbitova"? 

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 02. zaří 2016 20:41
Reakce na daniela:

To je nejlepší recenze, jakou jsem na Funeral Home zatím kdy četla.

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 03. zaří 2016 15:20
Reakce na wendulka:

Děkuju, tahle recenze se mi psala skoro sama, nebylo mi tenkrát dobře a měla jsem teplotu - ale asi to je už neopakovatelné

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 13. března 2017 14:18
Offline slniecko admin
Avatar
17569 příspěvků moje polička 13. března 2017 14:23
Reakce na daniela:

kým to nie je hairball...

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 13. března 2017 14:53
Reakce na slniecko:

Brrr (přiznávám, že jsem si musela hairball najít na netu, abych věděla   )

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 27. března 2017 15:39

Ještě mě zaujalo tohle. Táta mě kdysi brával na tenis na Letnou a vůně tenisáků mi připomíná dětství, ale vonět bych se tím teda nechtěla :-)

Offline ModestMourek blogger
Avatar
1062 příspěvků moje polička 20. března 2018 12:04

Turpentine, PO

Terpentýn se získává destilací borovicové pryskyřice a skládá se převážně z α-pinenu a β-pinenu. Mimo jiné se používá na ředění olejových barev. Po nanesení parfémového oleje cítím nejprve krásnou autentickou vůni terpentýnu, jako bych si zapatlal ruku od mízy vytékající z kmene stromu, potom cítím vůni čerstvě nařezaného borovicového dřeva a nakonec, po více než hodině, vůni dřeva, na němž ulpěl mazací olej z motorové pily. Celkově vůně vydrží kolem 3 hodin.

Daphne, PO

Do rodu lýkovců (Daphne) se řadí lýkovec vonný, lýkovec jedovatý, lýkovec vavřínový a další. Byť má jeden druhové jméno „vonný“ a druhý „jedovatý“, silně jedovaté jsou všechny druhy a všechny části těchto keřů, dokonce déletrvající vdechování vůně jejich květů může vyvolat bolesti hlavy a závratě. To je spolu s nízkým výtěžkem esenciálního oleje (< 0,01 %) důvodem, že se vůně lýkovce v parfémech rekonstruuje, ať už ze syntetických, nebo z jiných přírodních materiálů. A jak lýkovec voní? Věrohodnost vůně nemohu posoudit, lýkovec u nás roste poměrně vzácně, ale tento parfémový olej voní nádherně. Nasládle květinově s podtóny citrusů, jemného mýdla a horské bystřiny.

Offline jerry
Avatar
8979 příspěvků moje polička 20. března 2018 13:00

ModestMourek 

Pro mě je Turpentine jedna z nejpovedenějších vůní od Demeter - a v loňským letních vedrech byla v podobě kolínské bezkonkurenční (předpokládám, že olej by byl ještě pěknější).

Offline ModestMourek blogger
Avatar
1062 příspěvků moje polička 21. března 2018 09:41

jerry Ta kolínská ve vedru asi moc nevydrží, viď?

Offline jerry
Avatar
8979 příspěvků moje polička 21. března 2018 09:51

ModestMourek 

Nevydrží, ale ono je ve vedru osvěžující se častěji přestříknout.

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 24. března 2018 21:36

Clover voní jako čerstvá zeleň, jako rozemnutý zelený lístek, ze začátku intenzivněji, skoro až do citrusova, s bazalkovým nádechem. Pak se trochu utlumí a voní jako trávník ráno v létě, navozuje příjemnou až prázdninovou letní atmosféru. Dala by se dobře kombinovat s dalšími vůněmi (třeba s Pampeliškou nebo Trávou).

Swimming Pool jsem zkoušela obezřetně, čekala jsem pach chlórovaného bazénu, ale vyklubala se z něj příjemná vůně - spíše koupaliště než plavecký bazén. Voní jako návrat z koupaliště po letním dni, kdy je kůže opálená sluníčkem, ještě s kapkami vody a stopou opalovacího mléka (s nádechem kokosové vůně). Cítím i nadýchaný mýdlový tón, který evokuje čistý měkoučký froté ručník, do kterého se pak člověk zabalí.

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 23. července 2018 08:34

Holy Water voní ze začátku jako něco sladkého, bonbónky nebo hořká čokoláda, plus vodní tóny podobné melounu. Takže taková čokoládová tyčinka s melounovou náplní. Postupně se přidá zatuchle kamenný tón, který voní jako Snow od stejné značky (neboli hlína v plesnivém květináči). Při troše fantazie to může být vůně svěcené vody v kamenné kropence hned za vchodem do zchátralého, málo navštěvovaného kostela, kde v šeru tušíme vadnoucí květiny ve vázách a mírně zatuchlé kancionály v dřevěných lavicích.

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 27. listopadu 2018 16:18

Thunderstorm (Bouřka) voní jako vzduch před deštěm, při dešti a po dešti. Nejdříve je cítit jen voda ve vzduchu. Pak spadnou první velké kapky a zavoní z prašného chodníku. Vody přibývá, chodník voní jako mokrý kámen. Po chvíli jsme najednou v jehličnatém lese - voní mokrá lesní půda, větvičky, šišky a dokonce i podhoubí. Vzduch se deštěm pěkně osvěžil a pročistil. Vůně se vrací opět k mokrému chodníku, kámen má lehce naplesnivělý nádech (připomíná mi Snow, alias Plesnivý květináč). Vůně je hezká náladovka pro ty, kdo (stejně jako já) milují vůni chodníku i lesa za deště.

https://wallhere.com/cs/wallpaper/1003407