Morph

04. srpna 2016 17:01
Offline blackviolet
Avatar
3312 příspěvků moje polička 04. srpna 2016 17:01

MetaMORPHose

Italský parfémový dům, který vznikl ze spolupráce skupiny mladých designérů a marketingových specialistů z parfumářské branže a který vede dr. Andrea Angelino.

Flakon, který vznikl ze dvou - jednoho rovného a jednoho pootočeného, má znázorňovat metamorfózy života. Krabičky jsou ručně dělané v manufakruře Fedrigoni a mají barvy jeho proslulé barevné škály, zdobí je pečeť s logem firmy.

Každá z vůní, která je EdP s koncentrací 33%  vonných látek, dostala svůj příběh a fotografii na pohlednici, některé i letopočet. Všechny vznikly ve spolupráci s parfumérem Mauriziem Cerizzou.

V roce 2013 vzniklo prvních 8 vůní:

Arles 1955, Nudo, Pure Soul 1973, Malaga 1964, Kolonaki 1977, Montmartre 1894, Antigua 1937, Cruda.

V roce 2015 další 2 vůně - Indomable a  Axum.

Zatím poslední novinka z roku 2016 má název Vision.

Zdroj: brožura Morph

Fotky: www.aromacompany.de a www.parfumo.de

Offline blackviolet
Avatar
3312 příspěvků moje polička 04. srpna 2016 22:59

Arles 1955

Příběh u této vůně je o Fanny z Arles, která milovala květiny a pěstovala je ve skleníku, který byl prvním dárkem od jejího manžela. Cítila se ale málo svobodná a rozhodla se svého muže opustit. Zůstala po ní vůně, kterou poslední noc před svým útěkem destilovala z poupat, květů a listů květin  - vůně jejího osvobození.

Arles určitě nevoní jako čistá květinovka. S citrusovou magnólií je tady hlavně sladké ovoce, broskve a meruňky, a výrazné koření. Nejvíc vnímám skořici a hřebíček a na chvíli i římský kmín. Tato fáze hodně připomíná vůně s ovocem a skořicí jako třeba Feminité du Bois nebo Dolce Vita, zvlášť když se k ovoci ještě přidá vanilka a růže. Arles má ale daleko jemnější drydown, není tady žádný cedr, jen krémový santal s pižmem a teplou sladkou ambrou, která má jemné kožený podtón.

www.morphparfum.com

Offline domenica blogger
Avatar
7966 příspěvků moje polička 04. srpna 2016 23:05
Reakce na blackviolet:

Moc hezký příběh. Feminité du Bois cítím po rozvonění poměrně zřetelně, nebo spíš odkaz k ní. A líbí se mi to.

Offline blackviolet
Avatar
3312 příspěvků moje polička 04. srpna 2016 23:24
Reakce na domenica:

Ano, spíš odkaz. Při přímém srovnání si vlastně úplně podobné nejsou, ale při každém zkoušení Arles mi ji to připomnělo.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 25. srpna 2016 22:28
Reakce na blackviolet:

Včera jsem jí zkusila poprvé a ta Feminité du Bois mi tam taky hned naskočila, jen víc ovoce (hlavně meruňky) a bez té nálože ostrého cedru.

Offline blackviolet
Avatar
3312 příspěvků moje polička 26. srpna 2016 21:50

Indomable

Indomabile, nezkrotná, nespoutaná...  rebel, tentokrát bez dlouhého příběhu, zato s krásným hřebcem na fotce.

A ano, pod sladkou cukrovou krustou se ukrývá divoké orientální srdce s hřebíčkem, oudem a pačuli. Opravdová arabka, i když sladká, přesto ne jen gurmánská. Když odhlédneme od sladkého tónu, který ale vytrvá až do konce, máme tady všechno, co do pravé arabské vůně patří. Kromě už zmiňovaného oudu a koření je tu labdanum s koženým tónem, živočišná a vanilková ambra a to všechno uhlazené krémovým pižmem. Výdrž je hodně dlouhá, škoda jenom, že zmizí všechny složky kromě vanilkového cukru.

www.morphparfum.com

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 03. zaří 2016 21:11
Reakce na blackviolet:

Předevčírem jsem jí konečně zkusila i na kůži a tam jsem si teprve po rozvonění všimla té trošky oudu s hřebíčkem, na papírku jsem měla samou ambrovanilku. Každopádně je to povedená vůně.

Offline domenica blogger
Avatar
7966 příspěvků moje polička 11. zaří 2016 12:17

Dnes ráno přišla řada na vzorek s nápisem Malaga. Zkoušela jsem zatím zběžně, dnes se soustředím... a po úvodu, kdy se Malaga začala ubírat podobným směrem jako Fate Woman od Amouage, což si mi líbílo, nastala rychlá metamorfóza do Ubaru Woman, což se mi líbí taky. Ubar s vůní opalovacího krému, kterým jsem se téměř obřadně natírala jako holčička, a který krásně voněl po heřmánku. Schválně jsem prodlužovala ten moment, kdy se podívám na složení Malaga x Ubar (jakkoli je jasné, že veřejné informace o složení jsou jen zlomkem toho, co všechno je ve vůních doopravdy, ale i tak). No a posuďte sami :

Malaga

list fialkyfréziepomeranč, citrón, brambořík

jasmínkonvalinka, bílá lilie, otočník

vanilka, bílé pižmo, santalové dřevopačuli

Ubar Woman

tangerinka, pomeranč, kubéba, listy fialky

jasmín, pomerančový květ, ylang ylang, tuberóza, fréziekonvalinka, růžové dřevo

santalové dřevopačuli, vetiver, balzám copahu, vanilka, živočišná ambra

... ovšem asi tak po hodině a půl konvalinka a frézie mizí a Malaga se zase začíná převtělovat do původní Fate Woman.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 11. zaří 2016 14:14
Reakce na domenica:

No kéž bych bych v Malaze měla Fate nebo Ubar. Ty se mi líbí obě. Já v ní mám bohužel výrazný hlavně rozčilující brambořík s lilií. Ale když pak po třech hodinách odvanou a zůstane en ten základ, tak už se mi líbí.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 03. října 2016 22:14

Cruda

U rozprašovače nápadně připomíná Ambre Narguilé, ale po nástřiku se projeví jinak. Společný mají samozřejmě štrůdl s rozinkami a skořicí, avšak je jí víc a místo rumu a medu pracuje se směsí svěží bergamotu, cedru a špetky kmínu, čímž nepůsobí tak ulepeně a čistokrevně gurmánsky jako Hermes, nýbrž i lehce orientálně. Pak už přichází na řadu samotný štrůdl, který je navrch posypaný palčivě dřevitým hřebíčkem. Dalším typově společným bodem je až ambrovanilkový základ s tím, že Cruda pracuje s větším množstvím vanilky a nadýchaného bílého pižma. Ve srovnání s AN má dokonce lepší intenzitu a výdrž, což z ní pro mě osobně dělá vítěze.

(http://www.3.bp.blogspot.com)

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 27. října 2016 21:16

Pure Soul

Marketingové promo k této vůni hovoří o inspiraci nenaplněnou láskou. No nevím. Každopádně Pure Soul je pižmovka jak vyšitá. Úvodní bergamotově svěží tóny s bio citrónem částečně typově připomínají chanelovskou pětku bez aldehydů, což podporuje i jasmín s ylangem, částečně však také díky rychle se prosadivšímu bílému pižmu i Eau de Shalimar.

Po delším rozvonění se sice podoba vytratí, ale i tak obě květiny zůstávají i nadále přítomné. Naplno se ovšem začne prosazovat bílé pižmo s mastkem, zahuštěný sladkou tonkou a vytvoří tak dojem tělového pudru a tělového krému. Jedinou vadou na kráse pro mě osobně je to, že mi do nich někdo naškrabal i trochu omítky.

Offline Miru
Avatar
13842 příspěvků moje polička 28. října 2016 06:03
Reakce na wendulka:

...pro mě a na mně

je to takový Teint de Neige Lorenzo Villoresi, který ale sterilně neškrábe,

a naopak - 

chce se přimazlit...

Krásná vůně.

...a má větší výdrž než Cruda.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 28. října 2016 15:17
Reakce na Miru:

Já vím, četla jsem tvoje první dojmy. Problém je, že na mně drhne i ta Teint de Neige, ale ta mi zase ve srovnání s Pure Soul přijde zajímavější. Na druhou stranu Pure Soul má mnohem větší hustotu. Intenzitu a výdrž má na mně srovnatelnou s Crudou.

Mně se na papírku i docela líbila, proto jsem si vzala vzorek, no bohužel na kůži už to nefungovalo.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 09. prosince 2016 18:03

Axum

S vůní je spojen příběh jistého Patrika, jemuž v dětství zemřel otec. Jeho matka ho opustila a vrátila se zpět do svého rodného města Axum v Etiopii a chlapce tak vychoval jeho dědeček. Když dospěl, získal vysněnou práci u renomovaného výrobce šampaňského, jehož vůni si tak zamiloval, že se jím i voněl. Jednoho dne pak v Paříži hledal dárek pro svou milovanou Marianne a najednou zacítil známou vůni. Byla to vůně etiopského kadidla, které prodávala jedna starší žena. Patrik se s krajankou zapovídal. No a asi si domyslíte, že nakonec zjistil, že prodavačka kadidla není nikdo jiný než jeho matka.

Vůně se tedy snaží zachytit objetí šampaňského a kadidla a daří se jí to velmi dobře. Kadidlo je samo o sobě mramorové, kořeněné drceným černým pepřem. Zahřívá ho až příjemně živočišný kmín s hřebíčkem a kašmírovým dřevem. Hloubku přináší i zemité tóny pačuli. Ale je to právě šampaňské, které kadidlu dodává jiskřivou svěžest, že nepůsobí vůbec těžkopádně. Základ je pryskyřičnatě ambrový, oslazený vanilkou a jemným bílým pižmem. Bohužel mám s touhle orientálkou podobný problém jako s Fate Woman. Nedělá kolem mě ten potřebný obláček, i když jinak drží celkem slušně.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 04. května 2017 15:22

Antigua

Jak už naznačuje samotný příběh o kapitánu Oliverovi a jeho milé Dulce, kterou pravidelně navštěvoval na ostrově, Antigua je osvěžující mořskou vůní pro horké letní dny. Ucítíte v ní šumící slanou mořskou vodu, mořské řasy, vodní květy, chladivý eukalyptus, tymián a zelené myrtové keříky, které dokonale zapadají do dané atmosféry. V základu pak vůni provzdušní bílé pižmo.

Malaga

Je květinovou vůní několika tváří. Ta první v sobě spojuje svěžest šťavnatého pomeranče, citrónu a frézie s fialkovými bonbóny a perlivými coca-colovými tóny otočníku. Její druhá tvář je až omamně bílokvětinová. Tvoří ji jasmín, lilie a konvalinka. A nejkrásnější je její poslední tvář, kdy otočník v pačuliovém základu s pomocí pudrové vanilky a bílého pižma vytvoří podtón mandlových sušenek. Ke žhavému jižnímu Španělsku a Malaze má podle mě daleko, já osobně ji vidím jako parfémového posla jara.

Offline blackviolet
Avatar
3312 příspěvků moje polička 29. března 2019 21:21

Zeta 

Sladkoslaná, suchá a vzdušná vůně.

Slaný mořský vzduch přivanul kakaový prášek, který se snáší na rozkvetlou mandloň, pod kterou je na stole připravený tác s lehoučkým mandlovým cukrovím.

www.lisbeths.de