L'Erbolario

12. srpna 2014 16:38
Offline jerry
Avatar
8958 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 16:38

Regionální firma z Milána, jejíž obchody lze nalézt v celém Toskánsku. Ke každé vůni mají i různě široký sortiment tělové kosmetiky (tělová mléka, sprcháče, tuhá mýdla, šampony...). k některým vůním začali (tuším loni) dělat i čisté parfémy.

Přivezla jsem si letos z Milána jejich aktuální katalog, takže pokud by se chtěl někdo podívat, můžu přinést na sraz (je sice v italštině, ale dá se to).

http://www.erbolario.com/

3 Rosa - už počáteční sladce pižmový závan s jemným růžovým pepřem a opravdu jemnými květinami s listy muškátu (není tím myšlena odrůda vína, nýbrž pelargónie) naznačil, že nepůjde o klasickou růžovou vůni typu "růže+něco". Růže v podobě čerstvě rozkvetlé orosené růže si v tomto případě musela své místo na slunci vydobýt - postupně se sice propracovala, ale výrazná převaha to vskutku nebyla, protože vůně se rozvoněla do hladivé směsi růže a opravdu jemného muškátu (beze stopy obvyklé štiplavosti), zabalené do obláčku nepatrně mentolového pižma. Krásná, jemná, univerzálně použitelná bez ohledu na věk, příležitost, teplotu i roční dobu (a osobně jsem si ověřila, že vedro jí vysloveně svědčí).

Accordo Viola sladká fialka obalená v jemném cukrovém prachu, po rozvonění velmi jemné, nasládlé a v pudru obalené fialkové mýdélko. Jako parfemace „prádlové“ vůně zcela dokonalá.....

Assenzio rychlostí blesku prolétly na začátků citrusy, což bylo jediný moment, který by se dal považovat za svěží. Pak nastoupila lehce hřejivá kořeněná pasáž – hlavně nasládlý kardamon, mezi kterým se prolínal, ztrácel a znovu objevoval pelyněk (chvíli zelený, chvíli sušený a místy nepokrytě podobný tomu v Absolument Absinthu. Úžasná suchá vůně do parného léta – chvílemi trochu kořeněně hřejivá, chvílemi pelyňkově suchá. Povedený unisex…a navíc velmi dobrý držák.

 

 

Offline jerry
Avatar
8958 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 16:42

Citrus nahořklá a teprve postupně sládnoucí grepová kůra. Ale ta hořkost přesto stále zůstává dominantní a mísí se se sladkostí. Každopádně do horka je to bezvadná vůně.

Dolcelisir - zpočátku lehoučká gurmánka s dřevem, ambrou a medem, postupně "ztěžkla" do sladké pudrově dřevité vůně.

Felci - má to být vůně kapradiny....a opravdu to vůně svěží orosené kapradiny je. Jen začátek je víc podobný jemnější a nasládlejší verzi klasické 4711. Ale po rozvonění jemná nasládle zelená vůně, která hladí nos. Je na hraně mezi unisexem a pánskou vůní.

Fiore Dell'Onda pro vůně téhle toskánské regionální firmy mám prostě slabost a jen málokterá se mi nelíbí. A mezi ty „líbící se“ patří i tato průzračná vodní vůně – bílé lekníny v ledové vodě. Vůně je příjemně hebká, tělová, neobtěžující.....a to jsem ji zkoušela ve vedru, které většině vůní tohoto typu nesvědčí. A navíc má překvapivě dobrou výdrž.

 

 

Offline jerry
Avatar
8958 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 16:48

Ibisco - strouhnutá citrusová kůra v oblaku kouře a trocha pačuli v podobě suché hlíny, a to vše následně zahaleno do zakouřené nesladké vanilky. Podle názvu ani podle složení bych nikdy neřekla, že výsledkem bude vůně velmi úzce příbuzná do rodiny klasického Shalimaru.

Iris - marný boj menšího než malého množství suchého kosatce s vražednou přesilou zemité pačuli, podporovaného výsadkem pomerančového květu a z týlu jištěného mýdlem. Kosatec uvážlivě zvolil totální ústup a pačuli v podobě suché hlíny opanovala bitevní pole. Výdrž ovšem famózní - zkoušena ve vedru vydržela vůně v nezměněné inzenzitě víc než 3 hodiny.

Jedna z mála vůní od této značky, která mě zklamala na celé čáře. A zrovna kosatec!!!

Méharées - sladká pryskyřice mísící se s jemně propolisovou, nepříliš sladkou, ambrou. K mému smutku se bohužel objevilo víc "pánských" tónů, než je mi milé. Orientálka pro milovníky sladkých vůní.....

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 16:51
Reakce na jerry:

Dolcelisir na Fragrantice HODNĚ přirovnávají k Ambre Narguile. To mě dost zaujalo. Jak to vnímáš ty? (Předpokládám, že L'Erbolario vyjde o dost levněji...)

Offline fija
Avatar
897 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 16:56

Tohle jsem asi neměla vidět... hlavně jsem se asi neměla dívat na stránky s celým sortimentem...aaach... to je nádhera... a příjemné ceny...

Offline jerry
Avatar
8958 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 17:01
Reakce na Hoolinkah:

Cenově jsou vůně 50 ml za cca 18-20,- EUR (někdy i víc, podle konkrétního obchodu).

Ten začátek ano, s tím bych souhlasila,ale pak se vydala trochu jinam.

 

Offline jerry
Avatar
8958 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 17:07

Mirto - vedle Hyle další překrásná myrtová vůně - a navíc je Hyle dost podobná. Střídavě suchá i zelená myrta doplněná lehkou levandulí.

Myrrhae - suchá, malinko zakouřená, nasládlá pryskyřice se suchým heřmánkem a nádechem mletého zázvoru. Co název slibuje, vůně bezezbytku plní....

Narciso narcisový soliflor s velmi věrnou vůní čerstvě rozkvetlých narcisů a přiměřeným množstvím zelených lístečků.

Ombra di Tiglio - zpočátku "zelená" lípa - listy a čerstvé květy. Květy postupně medově zesládly do podoby autentické nepřeslazené lipové vůně.

Offline jerry
Avatar
8958 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 17:10

Orangerie sen každé milovnice citrusů – svěže nasládlá kombinace zralých čerstvě nakrájených pomerančů a mandarinek s citrónovou šťávou.

Té e Cedro nasládlá čajová vůně – příjemná, nerušená žádným balastem. Shledávám znatelnou podobu se zeleným čajem od Parfums Victor (což je podle mě jedna z nejlepších čajových vůní vůbec) – chybí mu pouze citrónově verbenová říznost.

Offline jerry
Avatar
8958 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 17:12

Té Verde hodně suchý zelený čaj, typově podobný Aqua Aromatica Thé Vert. Další skvělá nesladká a nezelená vůně do letního vedra.

Vaniglia e Zenzero začátek je nečekaně silný – ale během chvilky se objevil čerstvě nastrouhaný zázvor, ovšem bez jakékoliv známky ostrosti či štiplavosti. Postupně se začal vkrádat vanilkový lusk, který postupně přidával na intenzitě – a zároveň s tím se zázvor zjemňoval a uhlazoval. Rozvoněla se do podoby jemně oslazeného zázvorového čaje. Přes počáteční sílu je to vcelku jemná vůně, příjemně splývající s pokožkou. Použití bych viděla spíš do tepla (možná s výjimkou letních veder – ale kdoví…).

Offline jerry
Avatar
8958 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 17:13
Reakce na fija:

Tohle jsem asi neměla vidět... hlavně jsem se asi neměla dívat na stránky s celým sortimentem...aaach... to je nádhera... a příjemné ceny...

Je ideální si vůně či kosmetiku buď koupit přímo nebo si je nechat přivézt - poštovné je dost drahé.

Offline fija
Avatar
897 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 17:48
Reakce na jerry:

Je ideální si vůně či kosmetiku buď koupit přímo nebo si je nechat přivézt - poštovné je dost drahé.

Ano, to jsem si všimla, že poštovné je dost vysoké. Musím říct, že mne fakt zaujaly ty ucelené řady - mám ráda  tělové krémy a tohle vypadá docela zajímavě :) A ten Tvůj popis některých vůní mne fakt nalákal :)

Offline jerry
Avatar
8958 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 21:55
Reakce na fija:

Ty tělové krémy nemají chybu - hezky voní a dobře se roztírají.

A fakt je, že jak jsem sem dávala recenze, tak jsem si uvědomila, že všechny vůně se mi líbily - výjimkou potvrzující pravidlo je pouze Iris (což je tedy ale v mém případě smutný paradox). A všechny jsou určeny do tepla (aby taky ne!).

Offline slniecko admin
Avatar
17560 příspěvků moje polička 27. května 2017 11:03

Niekde som zachytila info že už je aj nejaký český e-shop? Či kačica?

Offline slniecko admin
Avatar
17560 příspěvků moje polička 02. února 2019 20:19

Accordo Viola: Veľmi príjemná, autentická vôňa fialiek bez zelene, ani cukríkové, ani púdrové, proste fialky vo vázičke. Bohužiaľ na mne pomerne slabo drží, čo ale zas pri cene nie je taký problém.

Danza di Fiori: Jemná púdrová, neurčito kvetinová vôňa, jemne, ale naozaj jemne dosladená a zahustená pižmom. Nie je avivážová. Príjemná a pomerne bezpečná voľba.

Frutto della Passione: Príjemná šťavnatá vôňa plodu mučenky, nesladká, nelepivá, na ovocný soliflor celkom slušne drží.

Iris: Veľmi príjemný, skôr sladší púdrový kosatec. Teoreticky v ňom vidím potenciál skĺznuť do vône pracieho prášku, ale mne to našťastie nerobí. Fakt krásna, krehká, nežná púdrovka so slušnou výdržou. Milovníčky už nevyrábanej Love, Chloé by mali povinne vyskúšať.

Lavanda: Závan trochu gáfrovej levandule, ktorý ma bohužiaľ opustil rovnako rýchlo, ako prišiel.

Osmanthus: No, tak toto sa na mne nepredviedlo. Osmantus mám normálne rada, ale tu som ho nezachytila. To, čo mám na ruke je ostrá citrusovo - jazmínová vôňa, chvíľami prechádzajúca až, ehm, do pachu mačacích...no, značkovania. A áno, pochopiteľne, za daných okolností drží, aj keď by teda rozhodne nemusela.

Offline slniecko admin
Avatar
17560 příspěvků moje polička 02. dubna 2019 16:26

Korsičanka dúfam, že to tu nájdeš, lebo som úspešne zabudla, v ktorom vlákne sme o tom debatovali .

Tak skočila som dnes na tú druhú adresu a súvisia s tým obchodom v Avione, u nás majú sklad. Mali pár vecí vyložených, ale nie na predaj. Že zvažujú, či aj tam spravia aj obchod, ale ešte nevedia. No keby sa rozhodli, bola by to pecka, mať to takto na dosah.

(Apropó, OT - ja som dnes pri hľadaní niečoho úplne iného narazila na English Bluebell od Yardley, ja som úplne zabudla, že som ho kúpila ....takže len čo budem mať trochu času, tak vyskúšam a podám hlásenie).

Offline Korsičanka
Avatar
12831 příspěvků moje polička 02. dubna 2019 16:48

slniecko Díky za info.  Ráda bych, abys Lìla Lìla - popř. další jejich vůně vyzkoušela tedy v Avionu, jak se ti to bude hodit, a podala prosím další hlášení ohledně šeříku No a od Yardley neočekávám zázraky, ale... co kdyby, že?

Offline Paris
Avatar
příspěvků moje polička 02. dubna 2019 18:13

Korsičanka Lillà Lillà je na Fragrantice přirovnávaná k EdT Alien, tak jsem taky moc zvědavá na recenzi od slniecko 

slniecko prosím, pokud bys narazila na Fiori Chiari, mohla bych poprosit o tvoje dojmy. Moc mě zajímá. Má být podobná YSL In Love Again... ale tu na poličce mám a nevím, jestli je dobrý nápad mít 2 podobné vůně. 

Mmch pokud by někdo měl zájem o Peonii, odstřik nebo flakon je k dispozici. Sofistikovanou recenzi bohužel nenapíšu... pivoňka s kořením (skořice s hřebíčkem), které se na mně rozvoní do vůně perníčků... bohužel pro mě... ale třeba by právě to někoho zaujalo. 

Offline Korsičanka
Avatar
12831 příspěvků moje polička 02. dubna 2019 19:23

Paris Tos mě odrovnala - Alien teda nemůžu:( Očekávám šeřík!!!

Offline Paris
Avatar
příspěvků moje polička 02. dubna 2019 21:04

Korsičanka jo jo, taky jsem po Lillà pokukovala a po přečtení recenzí mě to přešlo.

Offline slniecko admin
Avatar
17560 příspěvků moje polička 02. dubna 2019 22:04

Korsičanka Lillá Lillá som skúšala, a teda s Alienom nemá nič spoločného , aspoň teda na mne....je to orgovám, ovšem taký jemnejší, krotký, krémový. Pozerám, že som sem zabudla dávať recenzie, dávala som ich len do všeobecného vlákna, hneď to napravím.

Paris no o Peonii by som práve záujem asi mala.