Šití, pletení, háčkování,...

19. srpna 2014 13:08
Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 19. srpna 2014 13:08

...a všechno, co s tím souvisí: rady, tipy na obchody, konkrétní ukázky,...

Pletu od minulého podzimu a šít jsem začala teď v květnu (stroj už mám doma skoro tři roky, ale dřív jsem se k tomu nedostala...). Jednoduše už mi došla trpělivost a usoudila jsem, že co si sama neudělám, to nemám. Kalhoty musím zkracovat, halenky, šaty a rukávy jsou mi dlouhý, v akrylových svetrech je mi zima a vrcholem byla halenka z "háemka", která po zapnutí doma vypadala, jako bych byla chovankou nějakého ústavu (knoflíky byly našitý tak křivě, že to vypadalo, jako bych nebyla schopná napasovat knoflíky na ty správný dírky). A to nemluvím o neustále klesající kvalitě.

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 19. srpna 2014 13:12

Momentálně mám rozpletený dva svetry. Jeden je směs vlny s alpakou, ten černý 100% alpaka.

Ten krémovej bude ve finále vypadat takhle:

Už se na něj DOST těším!

dusty
Avatar
19. srpna 2014 13:26
Reakce na Hoolinkah:

Máš zlaté ruky, pletieš krásne rovnomerne, ja som raz uštrikovala šál z mohéru a boli na ňom oká ako na rybárskej sieti, hlavne z očiek, ktoré mi spadli. To bolo ešte v šiestej triede, nakoniec sme ho dali snehuliakovi.

Offline fija
Avatar
897 příspěvků moje polička 19. srpna 2014 13:31

No taky jsem se rozhodla, že s pletením a šitím zase začnu... kdysi jsem pletla hodně a šila ještě víc, byla jsem si schopná ušít kde co...

Jenže několik let (asi tak 10) jsem na to vůbec neměla čas... pořád jsem při práci něco studovala... A letos o prázdninách jsem se definitivně rozhodla, že školu věším na hřebík... a docela se mi ulevilo... takže se těším na to štrykování za dlouhých zimních večerů ;-)  S šitím to bude horší... mám problémy s prostorem... :-(

A uvítám jakékoliv tipy na e-shopy s kvalitními přízemi :)

Jinak...ta alpaka... nekouše? Paradoxně jsem zrovna před chvílí na nějakou koukala na netu, a přemýšlela, zda kouše nebo ne :)

Offline moudjahidine
Avatar
328 příspěvků moje polička 19. srpna 2014 16:24
Reakce na Hoolinkah:

Dusty má recht, to jsou zlatý ruce. Když jsem se já naposledy pokusila uplést šálu, otec spatřiv vznikající rybářskou síť znechuceně vytrhnul mi z ruky jehlice a během odpoledního televizního programu ji uštrykoval i s ladící čepicí. 

Offline cinkja
Avatar
1514 příspěvků moje polička 19. srpna 2014 17:37

Na střední škole jsem pletla jako o závod, dokonce jsem si tím přivydělávala ke kapesnému od našich. A vydrželo mi to až do doby, kdy děti povyrostly a já chabou nabídku obchodů nahrazovala vlastní výrobou. Šití jsem moc nedala, šila jsem hlavně na děti. Čerpala jsem z Burdy, na které jsem čekala vždy frontu v Jungmance. Ale to jsem tedy moc neuměla.

Teď jsem nešila i nepletla hodně let, nějak v tom nedokážu najít to zalíbení a motivaci, kterou jsem dříve měla.

Ale ten svetr je (bude) parádní a umím si představit, že tou správnou motivací budou třeba vnoučata .

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 15:18
Reakce na fija:

Jen trošku. Kupodivu mnohem míň než třeba jeden můj směsovej svetr Next, kde je tý alpaky asi jen 40%.

Oblíbila jsem si kvůli tomu právě DROPS Design. Mají slušnej katalog kvalitních přízí, který navzdory materiálu nekoušou nebo jen málo (i 100% vlna). Používám od nich i návody, protože je maj za prve pěkný a srozumitlný a za druhý tím mám jistotu, že to bude stejný jako na obrázku. Zkušební vzorek si sice pro jistotu dělám, ale jen abych zjistitla, že to opravdu vychází.

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 15:24
Reakce na cinkja:

Motivací myslíš to, že si vytvoříš originální kousek, kterej nikdo další nemá? ... protože právě to je dost silná motivace v mém případě. Obchody sice praskají ve švech, ale obsah té nabídky sám o sobě mě nudí až rozčiluje čím dál víc. Pamatuju si, když jsem přišla do obchodu a nevěděla, co dřív zkusit. Teď po chvíli otráveně odcházím.

Offline barbucha blogger
Avatar
30556 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 16:27
Reakce na cinkja:

No já ti nevim... vnoučata jako správná motivace... Kdysi jsem šila jak divá, na sebe i na haranty - ale to jen proto, že nic lidskýho nebylo k dostání. Úderem otevření hranic důvod pominul... a už by se mi ani nechtělo se s něčím párat, když z toho dítko za sezónu vyroste. Navíc dětský hadry jsou k dostání docela slušný, nemusím se stydět přivézt nějakej ten model i zřítelnici  

Plést jsem se nenaučila nikdy, a v háčkování jsem dosáhla nejvyšší mety zhotovením hakisáku pro mladýho pána  Jo vlastně, kdysi jsem si uháčkovala bikiny (dneska, jak vidím, bych byla opět prudce "in") - a babička mi tajně chodila přidávat řadu k těm trojúhelníčkům podprsenky 

Ale kdyby mi někdo zhotovil rám, umím vázat koberce...

Offline cinkja
Avatar
1514 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 16:33
Reakce na Hoolinkah:

Určitě, originalita je ta nejlepší motivace.

Já mám s ručně pletenýma věcma ještě jeden problém. Kupovaná ( tedy strojová) pletenina se mi lépe udržuje, všechny pletené svetry jsem prala v ruce a sušila na zemi na osuškách, aby držely tvar ( a velikost). A kolikrát se i tak nezadařilo. Nějak to neumím.....

Offline cinkja
Avatar
1514 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 16:41
Reakce na barbucha:

Já vždycky pletla nejraději na děti. Ale máš pravdu, ta nabídka v obchodech je opravdu slušná. Tedy, já bych si vybrala.

No, tak asi nic. Budu se muset realizovat jinde :-).

Offline barbucha blogger
Avatar
30556 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 22:00
Reakce na cinkja:

Neboj se ničeho, jako babička budeš mít o zábavu vždycky postaráno :-) Například u plotny :-)

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 22:25
Reakce na barbucha:

Ty mi normálně sabotuješ vlákno!

Offline barbucha blogger
Avatar
30556 příspěvků moje polička 20. srpna 2014 22:32
Reakce na Hoolinkah:

Muhehe.

A zrovna jsem ti chtěla napsat, že je to jednoduchý, když tvoje výrobky vypadaj jak kupovaný (t.j. profesionálně), to se tak někdo má... ale protože mě napomínáš, tak ti to nenapíšu! 

Offline Panenka
Avatar
1247 příspěvků moje polička 27. srpna 2014 12:46

Taky pletu, Drops Garn Studio je super, už téměř nepletu podle ničeho jiného. Momentálně mám rozpleteno toto, ale v modré.

Offline RoSa
Avatar
8183 příspěvků moje polička 31. srpna 2014 06:49
Reakce na Hoolinkah:

"Oblíbila jsem si kvůli tomu právě DROPS Design."

Holky, díky moc za ten odkaz na Drops - už se mi vyrábí šála! Teta se teď na chalupě nudí (prší, tráva neroste...), tak jsem vytiskla návod, zakoupila materiál, vše nacpala do velké obálky, přibalila nějakou malou pozornost jako poděkování, a poslala poštou.

Tohle, ale v černé barvě - jak jinak

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 05. zaří 2014 18:51
Reakce na Panenka:

Jo, taky už se nesnažím hledat jinde. Jak říkám, modely moc pěkný, návody krásně srozumitelný a materiál i vzhledem k ceně naprosto uspokojivej.

Pošleš foto s výsledkem? :)

Offline Panenka
Avatar
1247 příspěvků moje polička 08. zaří 2014 13:44
Reakce na Hoolinkah:

Včera jsem dokončila, pokusím se vložit. ;)

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 24. zaří 2014 20:40
Reakce na Panenka:

Ježiš, já si tohle vůbec nevšimla, musela jsem to nějak blbě rozkliknout.

Pěkný! Rovnou se zeptám: Nerozjíždí se ti spodní část límce do stran na ramena (nevím, jak to líp popsat). Mně to rukávy svojí tíhou táhnou dolů. Přemýšlím o tom, že tam všiju gumičku... Nic lepšího mě nenapadá.

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 24. zaří 2014 20:42

Fotit si selfie ve vejtahu je sice trapné, ale nikdo jiný holt nebyl po ruce...

Dnes měl svetr premiéru :