Slavíci

30. listopadu 2015 16:41
Offline barbucha blogger
Avatar
30395 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 16:41

O víkendu jsem čirou náhodou přepnula na Českýho slavíka/Slavíka/Mattoni slavíka?... a akorát jsem chytla část, kde cenu (ani nevím jakou) přebíral nějakej mně neznámej pepíček jménem Ortel. 

Tak jsem to zas vypnula a víc se tím nezabývala (jo ještě přišel Karel, samozřejmě ).

A teď koukám jako puk - co se kolem toho strhlo za povyk. Aspoň na internetu... Zvědavost mě donutila si vyhledat ta svěží dílka, no, jedno. Zvolila jsem - podle názvu - to zřejmě nejkontroverznější (ať nežeru), t.j. Mešitu. Přečetla jsem jenom text, takže muziku hodnotit nemůžu... ale moh by mi někdo vysvětlit, co je na tom tak strašnýho, že lid protestuje a píše žádosti/petice/stížnosti od lampárny až po televizní radu?

Totiž nenašla jsem tam ani velebení Hitlera (nebo Hesse nebo fašismu vůbec, jak je autorovi připisováno), jen (pravděpodobně ve snaze o zkratku) stručné výkřiky o (již mnohokrát doloženém) chování islamistů... zřejmě tak, jak to vidí autor.

No a teď to vypadá, že napříště všichni kandidáti budou muset projít náročným kádrovacím procesem a hlasovat bude možné jen pro vyvolené resp. povolené... ne že by mi to zrovna v případě slavíků trhalo žíly, ale máme tady ještě pořád svobodu projevu nebo jsme už o krok dál?

Offline náťa66
Avatar
2269 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 16:53
Reakce na barbucha:

Ortel  byl členem neonacistické organizace a celkově je to pakáž, extremistická a nenávistná.

Tady nejde ani tak o ty jejich bláboly, to je docela slabej odvárek, kterýmu se přičítá větší důležitost, než si zaslouží, ale o spojení skupiny, posléze Ortela s  Dělnickou stranou. Orlík svého času byl mnohem ostřejší, ale nebyla v tom politika. Smutné je, že lidé hlasují pro  jakékoliv blbce. kteří se vyjádří nenávistně  ke komukoliv, kdo není oblíben, současně proti muslimům.

Offline Mitzi admin
Avatar
1092 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 17:31

Já si myslím, že povyk části veřejnosti způsobuje fakt, že kromě božskýho Karla v té soutěži už nemá šanci na úspěch nikdo, kdo nabízí kvalitu. Už to není hudební soutěž, ale jen soutěž popularity získané v podstatě "za cokoli".

Zaráží mě, že Ortel pořadateli nevadí, zatímco Řezníka předloni vyřadili 14 dní před koncem hlasování.

A zatímco u Řezníka jde celkem pochopitelně o nadsázku, Ortel ty texty myslí vážně 

Offline barbucha blogger
Avatar
30395 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 17:35
Reakce na náťa66:

Ta dělnická strana byla zakázaná, nebo ne? O neonacistech už ani nemluvě... Tak jestli porušil zákon, měl by mít nějakej postih - ale jestli poskakuje i nadále na svobodě, a vystupuje... tak asi nic protizákonnýho neproved.

Mě jen zarazily ty hlasy, že by "se to mělo zakázat". O hlasování lidu si nedělám iluze, se podívej na volby... ale cenzurou a zpřísněním zákonů se dostaneme právě zpátky do totality, a jakou bude mít barvu, je celkem fuk.

Se mi zdá, že jakmile se někomu něco nelíbí, hned volá po zákazu, v poslední době. Jako že bude určovat ostatním, co se má/může líbit jim... televize i rádio se dá vypnout přece.

Offline barbucha blogger
Avatar
30395 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 17:39
Reakce na Mitzi:

Tak Řezníka vůbec neznám, vidím že jsem o hodně přišla  Ale je to to samý... netušila jsem že cenzura už probíhá. No, pěkný...

Offline Mitzi admin
Avatar
1092 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 17:53
Reakce na barbucha:

Právě že cenzura vždycky probíhala a stále probíhá. V televizi je to tak nějak "pochopitelný", že Mártymu nedají klip do vysílání ani po 22. hodině, ale ze soutěže "popularity" ho určitě vyhodit nemuseli. Jasně že někdo si myslí, že by ho spíš měli zavřít do léčebny... ale je to prostě žánr, ne jeho soukromej život, nábor, inspirace...

Ve filmech snad i průměrně inteligentní člověk pochopí, že existuje vedle jiného i horor ... a že existují podobné žánry i v muzice snad taky průměrně inteligentního tvora nepřekvapí.

Jenže letos už nejde o žánr ani o nekvalitu. Letos jde o to, že boduje kapela, která je hudebně hodně podprůměrná a body nasbírala za texty, který nejdou brát jako umělecká nadsázka...

Offline domenica blogger
Avatar
7963 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 20:00
Reakce na Mitzi:

Asi tak. Okruh lidí, kteří Slavíka sledují a hlavně se aktivně účastní hlasování, je poměrně specifický. Takže se nedivím umístění Ortela (jako zpěváka i kapely, mimochodem mimořádně hudebně i textově špatné, na úrovni vesnické šmíry, ale o to v téhle soutěži stejně dávno nejde), navíc v současné atmosféře ve společnosti. 

Holt, asi je to teď v módě, být s neonacisty na jednom pódiu, takže jestliže hlavnímu sponzorovi Mattonce vadil předloni Řezník (viz co píše Mitzi), letos se přes ubohoučké texty, jako např.  "pro Alláhovu slávu, uříznou ti hlavu, mají jen o to snahu...",  reprezentující a podněcující českou nenávist a zášť vůči islámu a muslimům plošně, přehnoupla Mattonka bez problému.  . Zajímavé. 

Druhá věc, která mě překvapila (ale jenom trošku, pravda), že se v sále neozval ani jeden jediný hlas protestu. Nějaká písemná prohlášení nesouhlasu se objevila až později (Tomáš Klus, který tam stejně nebyl a tu šaškárnu už několik let ignoruje, jeden člen z Chinaski...). Jako možná, že někdo tleskal trochu míň nebo odešel na protest na toaletu , ale nebylo to vidět.

Nejsem příznivcem zákazů. Když už ta obskurní soutěž popularity má existovat, tak by se mělo Řezníkům i Ortelům měřit stejně. Pokud interpret (kapela) svým textem neporušuje právo a ten je třeba "jenom" pitomý, nebo jakkoli na hraně, tak by měl mít právo na účast. Následné reakce jsou ok, jen by jich v mém "ideálním světě" bylo (těch nesouhlasných) trochu víc, přímo na akci, v Lucerně (aspoň jedno zahvízdnutí třeba )

Offline barbucha blogger
Avatar
30395 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 20:46
Reakce na domenica:

Jo, kdyby se už v sále někdo ozval, odešel... protestoval... tak by to bylo taky vyjádření názoru a to je v pořádku. Ale nic se nestalo, a bude se protestovat/žádat zákaz až potom? Navíc na pódiu se nic nestalo? Že by jako došlo k veřejnýmu pohoršení...

Já toho člověka doteď neznala, ale jestli má za sebou nějaký koncerty a nakonec se dopracoval k pár hlasům (t.j. byl zařazenej mezi soutěžící), tak k čemu teď stížnosti? 

Co se Mattoni týče, tak je to jednoduchý - kdo platí, poroučí. A když jedním z nejváženějších hostů může bejt Michal David... tak to už o kvalitě tý slavný estrády vypovídá samo 

Offline domenica blogger
Avatar
7963 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 20:59
Reakce na barbucha:

Spíš než stížnosti je to něco jako distancování se od toho, když tam je "tohle". Nebo pokud stížnost, tak na pořadatele. Ne na regulérnost, řekla bych. Jinak, ten počet hlasů není tak těžké dosáhnout i naprosto regulérně. Ortel měl jako kapela asi 27.000 hlasů. To máš pár extremně pravicových uskupení, svolávající se na netu a vybízející k hlasování, do toho vymírající, pravidelně hlasující "televizní generace"... to máš hned. Chybělo málo a byli první.  (ne, že by to byl rozdíl). Pořadatelé si ale asi libují, že se ty stojaté vody (stejní lidé hlasují pro stejné "umělce") takhle občas rozhýbou.

Offline barbucha blogger
Avatar
30395 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 21:06
Reakce na domenica:

To je ale alibismus! Distancovat se... když většina se radostně účastnila taky. Já nevím jaký jsou pravidla, ale pokud není někdo zavřenej (řekněme zrovna za svoje texty), tak soutěžit může, ne? A to přece musí každej slavíkachtivej vědět už předem. Takže by bylo na místě leda tak rovnou zkraje oznámit, že do toho nejde a o žádný hlasy nestojí... ne až potom.

Ale nevím... mě jen vyděsilo to volání po cenzuře v podstatě.

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 21:09
Reakce na barbucha:

Ony už se na to sepisujou i nějaký petice? A co se má konkrétně zakázat? Ortel, Slavík nebo 20 000 lidí, který neměli nic lepšího na práci než jim poslat hlas? Minulej tejden Ortel nikdo zakazovat nechtěl a to, že určitá část občanstva takhle smýšlí, už taky víme.

No já nevím...Slavík je pro mě něco jako Miss. Jednou do roka jeden naprosto zbytečnej "galavečer" plodící materiál pro Super. Zabejvat se tím je podle mě zbytečný plejtvání životní energií. Na pár dní jsem si nechala zkazil náladu Zemanem a teď už na to kašlu.

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 21:14
Reakce na domenica:

"Druhá věc, která mě překvapila (ale jenom trošku, pravda), že se v sále neozval ani jeden jediný hlas protestu."

A já musím říct, že mě to nepřekvapilo vůbec. Myslím si, že moc dobře vědí, na kom je jejich kariéra závislá a jaký by to tedy mohlo mít následky...

Offline barbucha blogger
Avatar
30395 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 21:21
Reakce na Hoolinkah:

Přesně tak - minulej tejden byli všichni ještě v pohodě 

Ale už jsem zahlídla někde snad na FB zveřejněnej dopis snad televizní radě, že takhle teda ne a je třeba si na Novu posvítit... asi se těm stěžovatelům zasek ovladač.

Offline domenica blogger
Avatar
7963 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 21:36
Reakce na barbucha:

Ale jo, minulej tejden i předminulej tejden se hlasy proti účasti Ortelu (Ortela) na Slavících ozývaly. Ale jak píšu nahoře, pokud neexistuje nález o tom, že jejich texty jsou protiprávní (a jsou jen na hraně a blbé), tak se s jejich účastí na Slavíku nedá nic dělat. Na cenzuru jsem taky dost citlivá (a předloni se mi líbila reakce některých muzikantů na zákaz Řezníka, ti se kupodivu ničeho nebáli). Mně prostě jen tentokrát chybělo nějaké to zapísknutí. To, že nikdo takhle nereagoval bude mít víc důvodů, nejen strach o chleba. Na estrádu jsem se dívala právě ze zvědavosti, jak to teda bude. Předvídatelně asi.

Online RoSa
Avatar
8061 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 21:54

Na estrádu jsem se nekoukala a to, co tu píšete, mě tak trochu děsí... (nemyslím ty hlasy pro Ortel - to je prkotina!)

... jak je to tedy aktuálně s tou svobodou slova?

Offline domenica blogger
Avatar
7963 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 22:12
Reakce na RoSa:

To se snad brzy uvidí taky na případu Konvičky. Kde končí svoboda slova a od kterého bodu ji limitují práva jiného, je zneužívaná k zastrašování atd. Bude to zajímavé.

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 23:14
Reakce na RoSa:

Zatím nijak. Všichni se pořád hádaj se všema. Jedni chtěj každýho druhýho odsuzovat za vlastizradu a zbavovat lidskejch práv, jiní by pak zase mnohým nejraději okamžitě vzali volební právo. Ortel si pro druhý místo na pódium dojít mohl, odpůrci na to můžou nadávat, fanoušci zase můžou nadávat jim. Zatím dobrý...

Jinak tak nějak obecně - nezávisle na nějakejch konkrétních příkladech - bych řekla, že svoboda slova by měla končit tam, kde slova začnou přerůstat v činy, který tu svobodu slova škrtěj (v souladu s hláškou, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda někoho jinýho). V praxi bych svobodu slova vnímala jako napadnutelnou ve chvíli, kdy by mi někdo chtěl ublížit (fyzicky i psychicky) jen proto, že se mnou v něčem nesouhlasí...

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 30. listopadu 2015 23:35
Reakce na barbucha:

Přesně tak - minulej tejden byli všichni ještě v pohodě 

Ale už jsem zahlídla někde snad na FB zveřejněnej dopis snad televizní radě, že takhle teda ne a je třeba si na Novu posvítit... asi se těm stěžovatelům zasek ovladač.

Jó, už to vidím. Jan Chvojka z ČSSD třeba...

No já nemůžu říct, že s ním nesouhlasím (a § 260 s ním taky souhlasí), ale Nova jen dala prostor regulérním vítězům. Prostě dostali hlasy a tohle divadlo kolem jen dál jitří emoce, který za to můžou. Přenos jsem sice neviděla, ale předpokládám, že přímo během něho k žádný "Podpoře a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka" otevřeně nedošlo. Kdyby začali na pódiu hajlovat, tak by se asi nebylo o čem bavit.

Ale (v diskuzi na FB) koukám, příliš velkej význam tomu příkládaj nejen odpůrci...:

"Naštěstí je 90% národa realistických a nedá se oblbovat. Je to názr lidu a jejich volba, kdo je dobrý a kdo ne. V této špatné době, kdy nás zrazují lidé, kteří by měli chránit a bojovat za nás, je Ortel světlem ve tmě."

"Světlo ve tmě"? WTF?

No nic, už zase jsem porušila osobní slib, že minimálně do konce prosince budu jen píct, číst, šít a hrát s Kukadelníkem člověče nezlob se. Už zas mě bolí mozek...

Offline Mirka
Avatar
3985 příspěvků moje polička 01. prosince 2015 07:05

Svoboda slova je fenomén během několika století xkrát definovaný, popsaný a pár lidí si jen na něm postavilo kariéru. Filosofů i právníků.

Mattoni si možná říká, že negativní reklama neexistuje, navíc se tam opravdu nic "závadného" neodehrálo. Možná nechtěli Ortela vyloučit právě z toho důvodu, že se kolem vyloučení Řezníka vloni zvedla vlna odporu.

Od zúčastněných  jsem snad ani nečekala nic jiného, než že zatleskají každému, kdo vyleze na pódium.

V Česku nejsme na podobné věci zvyklí, Slavíci je Bílá a Gott, politiku tam obvykle nikdo netahá.

Mmch, letos to bylo víc o ničem, než obvykle. Buď  mi něco uniklo (měla jsem to jako kulisu při uklízení, dívalo se mladší dítě) nebo byl Bouček vážně k uzoufání nudný.  

Když už jsme u té televize, zdá se mi to nebo nejsou žádné pořady (vyjma naučných) pro kategorii dívka 12-14 let? Dcera totiž na telku vůbec nekouká. Občas si se mnou zkoukne něco, co jí doporučím, ale to jsou dospělácké filmy.

Offline barbucha blogger
Avatar
30395 příspěvků moje polička 01. prosince 2015 09:03
Reakce na Hoolinkah:

Nebo i takovej JXD - veřejně vzkazuje ministrovi spravedlnosti něco o "šíření náboženské nenávisti"

Já nevím jestli z toho má bolet mozek. Spíš ten druhej konec, protože se z těch hlídačů čisté mluvy a čistých myšlének brzo všichni po....