uzamčeno

07. července 2022 21:31
Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 07. července 2022 21:31

Asi většina víte, co mě potkalo. A o tom je toto vlákno. Pro ty, kteří nevědí ...

V roce 2017 mi byla diagnostikována rakovina vaječníku na konci třetího stadia. Od té doby s nemocí žiju, léčím se a střídavě prožívám naději a zoufalství.

Vlákno zakládám především za účelem předávání informací, které pramení z mé zkušenosti s touto diagnozou, takže se zde můžete ptát a řešit cokoliv, co se týká rakoviny vaječníku, její léčby, psychického prožívání ovlivněného léčbou a prožíváním této nemoci, stejně jako fyzického zvládání obojího, také mutace BRCA1 a v neposlední řadě by, myslím, nebylo na škodu trochu filosofických úvah na téma smrti. Ale i na téma života jako takového, jeho podstaty, kterou mnozí hledáme. A vlastně i všeho dobrého, co paradoxně rakovina může člověku dát.

Základní fakta o rakovině vaječníků:

Každé 2 minuty se jedna nová žena dozví tuto závažnou diagnózu.
Ročně je na celém světě diagnostikováno přibližně 295 000 žen.
V Česku je nárůst nových případů přibližně 1000 za rok.
Ovariální karcinomy zaujímají dlouhodobě 1. místo v úmrtnosti na gynekologické nádory. 
Kvůli příznakům se rakovina vaječníků často nazývá “syndrom malé sukně”. 
Kvůli nenápadnosti nemoci je většina pacientek diagnostikována v pozdním stadiu, které výrazně zhoršuje prognózu nemoci.
Více než 50 % žen s touto nemocí do 5 let umírá.(zdroj)

Online Tak Betty
Avatar
4944 příspěvků moje polička 07. července 2022 21:41

To je dobře,  že jsi založila tohle vlákno. Moc ti přeji ať všechno dobře dopadne.

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 07. července 2022 21:42

Tak Betty Děkuji moc.

Offline miriell
Avatar
17 příspěvků moje polička 07. července 2022 21:43

Dali, držím v pěsti v dalším boji s nemocí a věřím, že to dopadne dobře, že ti nová léčba zabere a budeš mít konečně klid

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 07. července 2022 21:47

miriell Také moc děkuji. Dneškem mám za sebou první dávku a zatím se necítím nijak hrozně. Chvíli mi bylo špatně od žaludku, ale po jídle to přešlo. Odborníci se mi dušovali, že není nic horšího než platina a tudíž tuto jinou látku ženy snášejí mnohem lépe. A já jim věřím.

Offline Antje
Avatar
příspěvků moje polička 07. července 2022 22:02

Dalia jsi statecna, at je uz jen lip. Mam moc rada tvoje recenze parfemu,tvoje fotky.

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 07. července 2022 22:14

Antje Děkuji, to mě moc těší.

Offline dynda
Avatar
7247 příspěvků moje polička 07. července 2022 22:57

Dalia 

Ta statistika a diagnóza je hrozná, brrr. Já znám označení tichý zabiják a myslím, že to celkem sedí. Mám vyoperovaný vaječník, na kterém se mi celý život dělaly cysty, někdy i dost velké. Nikdy to nebolelo a nedělalo žádný problém = asi bych si sama těžko všimla, že se v břiše střádá na obří průšvih, jaký postihl tebe.

Držím ti palce, ať pro sebe a své blízké dostaneš co nejvíc času. 

Offline wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 07. července 2022 23:18

dynda 

No přesně kvůli tomu jdu se sestrou teď příští čtvrtek na kontrolu na gynekologii. Je čtyři roky po hysterektomii kvůli myomatóze dělohy, která jí způsobovala dost těžkou anémii. Už tehdy měla na jednom vaječníku cystu, no na základě lékařského doporučení jí byl ponechán, protože jí nepůsobil žádné potíže. Jenže je to zhruba měsíc, co jsem zjistila, že od minulého léta ztloustla tak, že najednou nezapne kalhoty a kraťasy, které řadu let oblékla.

Je teda pravda, že ona je obecně typ, který tloustne jen na břiše, blbě jí, nemá skoro žádný pohyb, jak je pořád doma a je i možné, že za to může snížená funkce štítné žlázy, která jí teď vyšla při kontrole u obvodního - termín na endokrinologii má na konci srpna. Ale co jsem si toho všimla, při vědomí, čím si prošla Dalia , tak mi to nedalo a raději jsem si objednala všude, kde to šlo. Ať víme, na čem jsme.

Dalia 

Držím palce, ať se to pro tebe vyvíjí v rámci možností co nejlépe.

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 08. července 2022 08:31

dynda Ano, označení "tichý zabiják žen" znám také. Mně se delší dobu před nemocí také tvořily cysty a asi dvakrát problém dělaly. Zřejmě jsi udělala dobře, že ses vaječníku vzdala.

wendulka Vendulko, dobře děláte, že jdete.

Sama si myslím, že se nemoc ozývala rok před diagnozou. Jenže já jsem příznaky považovala za důsledek stresu a snad i pomalu přicházející menopauzy. Ve 43 letech už by to bylo možné, ne? Na prevence jsem chodila a při problémech jsem také navštívila doktora. Bral mi krev i na onko markery a takto v počátku vyšly negativně. Na utz nic neviděl, protože ono to jde vidět, až je to rozjeté.

A moje příznaky byly tyto:

Nepravidelná menstruace. Mívala zpoždění třeba týden, deset dní. Byla slabší.

Bolest v podbřišku, napětí v prsou, citlivost prsou.

Občas lehká nevolnost - "pocit jako při začátku těhotenství".

Větší únava. 

Toto vše trvalo rok. Pak ze dne na den přišel problém v podobě velmi častého nucení na močení. Myslela jsem si, že mám zánět močových cest. Tehdy jsem se potřebovala zaregistrovat u nového gynekologa, tak jsem tam šla a zrovna chtěla, aby mi dal něco na ty močové cesty. Udělal utz a už viděl, že je na vaječníku něco špatně. Ještě ten den jsem šla na krev, onko markery byly vysoké.

Pak se řešila operace. Bylo to velmi rychlé. Od diagnostikování po operaci uplynulo pouhých čtrnáct dní. A během této doby se mi už zvětšilo břicho do velikosti těhotenského břicha v cca pátém měsící těhotenství. Důvodem byl již ascites. Při operaci jej ze mě vytáhly přes tři litry. Taky v této době přišly zvýšené teploty, tělo se bránilo.

Offline wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 08. července 2022 09:04

Dalia 

Sestra už po hysterektomii menstruaci nemá.

Hm, bolest břícha mi hlásila za tento rok asi dvakrát nebo třikrát.

S tou únavou si netroufám tipnout, čemu to přičíst, jestli té štítné žláze. Ona má takový rytmus, že těžko rozlišit, kdy je unavená a kdy se jí prostě jen nechce, protože ví, že nemusí.

Z ostatního, co uvádíš, zatím nic.

Ale to břicho no. Se bojím to ignorovat a příčitat to jen špatnému jídlu a režimu.

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 08. července 2022 09:13

wendulka Hlavně se neděs dopředu. Únava může být z tisíce důvodů. Ale jít na prohlídku je dobré rozhodnutí. Pro klid duše.

Offline wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 08. července 2022 09:51

Dalia 

Jo. To já vím a neděsím se předem, ale přesně, ať vím.

Offline Hanka H
Avatar
2906 příspěvků moje polička 08. července 2022 10:00

Dalia Dali, a jak se dneska cítíš? Vzhledem k tomu, že sem píšeš, doufám, že je to snesitelnější něž při mimulé léčbě?!

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 08. července 2022 10:24

Hanka H Haničko, je to snesitelnější. Platina je asi vážně horší. Po tomto antracyklinu se cítím jinak. Cítím mnohem větší únavu, pálí mě kůže, hlavně na dlaních, mám trochu průjem a lehkou nevolnost. Ta je ale o dost lehčí než u platiny, takže mohu jíst všechno, zabírá na ni prášek na špatně a vůbec mi nevadí vůně. Což je velké plus.

V noci jsem špatně spala, měla jsem dost úzkosti. Přispělo k tomu taky to, že jsem včera s tátou probírala závět. Dnes jsem to chtěla projít s Ondrou, ale asi na to psychicky nemám.

Offline Hanka H
Avatar
2906 příspěvků moje polička 08. července 2022 10:31

Dalia Dali, teď se nepouštěj do akcí, které tě psychicky nepřidají. Snaž se, aby ti bylo co nejlépe po těle i po duši, a věř, že léčba bude úspěšná. 

Offline stes
Avatar
7214 příspěvků moje polička 08. července 2022 10:39

Dalia i kdyz se nevyjádřuju k Tvym ani jinym prispevekum na tohle tema casto, vsem co s timhle hnusem maji ci mely co do činění, vcetne nekoho blízkého,  přeju uzdraveni a konečně aspon trochu klidny zivot a zvladnuti nasledku nemoci, jakychkoliv. Vsem Vam drzim palce

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 08. července 2022 10:40

Hanka H Věřím. Mám kamarádku, která se léčí stejně dlouho jako já. Je o něco mladší. Stejná diagnoza. Narozdíl ode mě jí to nikdy nezmizelo úplně a má to i na plicích. Přesto si žije svůj život, užívá si ho a cítí se dobře. Je to takové sluníčko. Její pozitivita a víra mi hodně pomáhají. A říká, že ještě nemůže umřít, protože čeká, až vynaleznou lék, který nás uzdraví.

Je fakt, že vývoj v onkologii jde rychle kupředu. 

Já se vlastně také cítím dobře, pominu-li účinky chema. Ale já nemám silnou psychiku a moje úzkosti se mi hodně somatizují. Pak mě bolí břicho a já se děsím, že je to z nemoci. Je to takový začarovaný kruh.

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 08. července 2022 10:42

stes ... děkuji!

Offline Hanka H
Avatar
2906 příspěvků moje polička 08. července 2022 10:43

Dalia Taková kamarádka je k nezaplacení! Je důležité vše toxické pokud možno vytěsnit, nejdůležitější jsi ty a tvá léčba.