Charlie Hebdo

10. ledna 2015 14:50
Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 14:50

No, mělo by to tu zaznít...

Když teď pominu tu osobní tragérii (12 mrtvých + další v průběhu uplynutých dvou dní) a ten ideový dopad (= někdo přišel o život, protže si dovolit nakreslit svůj názor, což něco něco, co už "naše" kultura překonala a tudíž je to hodně bolestivá rána do zad), jsem z celkovýho vývoje situace poměrně dost na rozpacích. Mám na mysli asi hlavně dopad mediální a s tím související veřejný mínění.

Tady je pár věcí, které se mi honí hlavou (zformulovat do souvislýho argumentu je momentálně asi nedokážu:

1. Jo, tohle je prostě očividně problém. Islám ve svý podstatě neumožňuje rozdělení moci na světskou a církevní. Muslim má právo sesadit panovníka, jestli má dojem, že není dost oddaný víře. To prakticky vylučuje jakoukoliv kulturně-náboženskou reformu a dává ideologickou munici všem radikálně smýšlejícím omezencům. A i když běžný "umírněný" Muslim řekne, že to odsuzuje a že takový jednání nemá s Islámem nic společnýho, tahle bomba tam prostě pořád tiká...

2. Na druhou stranu, ve Francii žije přes 5 milionů Muslimů. Statistika je neúprosná a psychopatů je ve společnosti cca jedno procento. Bylo by tedy více než divný, kdyby se mezi nimi neobjevilo taky pár pomatenců, kteří při představě všech těch peněz, se kterými IS operuje, začnou slintat jak Pavlovův pes. My ale najednou neodsuzujeme je, my odsuzujeme Islám. Na jednu stranu to má svoji logiku (viz bod jedna), na druhou stranu tím děláme potenciální vrahy z lidí, kteří by něco takového nikdy neudělali a kteří jsou tím pádem taky oběťmi. Takže se bijeme v prsa, jak jsme morálně vyspělí (oproti nim) a přitom houbeles. Snaha o multi-kulti Evropu je tím pádem čirý pokrytectví. Takže...

3. Evropa má máslo na hlavě. Žádná pokroková liberální politika, ale pouhej populismus převlečenej za poválečný uvědomnění. Když si totiž tak porovnám problémy s menšinama (a nejen s menšinama) ve Francii a u nás, vidím hlavní problém v přebujelý a nesprávně cílený sociální politice. Když k tomu přidáme strach jakkoliv se proti tomu ozvat "protože Hitler", je to zaručenej recept na průjem. Na jednom místním sídlišti je lidem poslední dobou až příliš často nadáváno do "bílejch sv*ní" a není možnost s tím cokoliv udělat. Běda ale, když je to obráceně! Jinými slovy, my tady v EU pořád žádnou skutečnou egalité nemáme!

Offline unseen
Avatar
542 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 15:08

Trocha drsnějšího humoru...

(zdroj: klub olol; okoun.cz)

Offline náťa66
Avatar
2269 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 15:28

já teď spíše popíšu s čím jsem se setkala v reakcích od lidí, ketré znám, se kterými pracuji a přátelím se :

1. Muslimové jsou verbež ( slušně řečeno).

   tak už toto " házení na jednu hromadu " mě dost pije krev. Na světě je asi pů druhé miliardy muslimů a to, že hrstka militantních nevzdělanců,  ohánějících se Islámem, o kterém nevědí ani ň,  Islám negativním způsobem zviditelňuje, je smutný fakt, kterého se chytají lidé ve své podstatě nevzdělaní nebo hloupí. Nebo rasisti, kteří tvrdí, že rasisty nejsou, viz názor mé kolegyně, a´t táhnou vypadají jinak.

2. Zahalená Arabka = teroristka, ano, může mít pod burkou cokoliv, pravda, ale plivat špínu na člověka, který nic nikomu nedělá, nepřekračuje pravidla určená společností, jen je oblečen jinak, mi přijde stejně nenávistné jako nenávist skupiny těch, kteří nošení burek nakazují.

3. Za chvíli nás Arabové ovládnou

Ano, častý názor, většinou od lidí, kteří ani neví, kde Arabové žijou.

Ano, všichni si dovolí to, co jim dovolíme, aby si dovolili. Rozhodně se nezastávám Arabských lázeňských hostů v Teplicích, kteří tam prý dělají nepořádek. Ale pokud se začnou chovat slušně, ať si tam bydlí, proč ne.

V žádném případě neschvaluji ani nechápu teroristické útoky,  vyvražďování obyvatel a etnických menšin,  vraždění nemuslimů, popravy, vydírání atd. Ale myslím, že Islám, za toto opravdu nemůže.

)

Offline Ayuri
Avatar
669 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 15:52

Islám za to naozaj nemôže. Problém je skôr európska imigračná politika, ktorá totálne pohorela. Utečenci sem prúdia v obrovskom množstve. Čím sú ich komunity väčšie, tým väčšie budú aj ich požiadavky. Multi-kulti nefunguje. Chápem, že sem prichádzajú aj z vojnových oblastí, ale hrať sa na spasiteľov asi nie  je to správne riešenie - všetkých sem nasťahovať nemôžeme. Myslím, že v prvom rade by ich mali prímať arabské krajiny. 

Offline slniecko admin
Avatar
17514 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 15:57

K bodu číslo 3 - je absurdné, ospravedlňovať, či len vysvetľovať útok voči neozbrojeným civilistom, včítane malého dieťaťa nejakým smerovaním čohokoľvek.

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 16:46
Reakce na slniecko:

Já to ale neospravedlňuju. Chraň bůh. V "bodu 3" neřeším terorismus, ale každodenní život, kterej potom ovlivňuje, jak společnost tu situaci chápe a přijímá. A vysvětluju jen to, že mi nepřijde správný odsoudit komunitu jako celek a nebrat přitom v úvahu to, co to napětí ve společnosti živí. Nejde totiž jen o to, že se někdo na naše poměry dostatečně nesnaží a nechce se přizpůsobovat pravidlům jinak fungující společnosti, ve který se rozhodl žít. Jde taky i to, že to po těch lidech nikdo nechce nebo se to bojí vyžadovat. Společnost se potom třeba skrz prsty kouká na ženskou, která si s pěti dětma v závěsu vyběhává dávky. Přítom dělá jen to, co jí dovolujeme (a její mentalitě se to třeba nepříčí tak, jako výkonem posedlýmu člověku vychovávanýmu v západní tradici)...a zároveň se na ni za to díváme skrz prsty, takže ani ona nás na oplátku nemá ráda.

Když to dospěje do fáze, kdy někdo vezme zbraň a svýho ideologickýho oponenta připraví o život, tak to nelze ospravedlnit absolutně ničím.

Jde jen o to nedělat v tu chvíli viníky ze všech a nevyhazovat na oplátku do vzduchu stánky s kebabem...

Offline unseen
Avatar
542 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 16:51
Reakce na náťa66:

@Ayuri
Nemyslím si, že je možné tvrdit, že "islám s tím nemá nic společného". I když muslimové říkají, že teroristické útoky odsuzují a nesouhlasí s nimi, z jistého úhlu pohledu nelze popřít, že teroristé jednali v souladu se svatou knihou islámu. V koránu jsou skutečně pasáže navádějící k násilí. Namátkou...

Súra 2. Kráva:
Zabíjejte je všude, kde je dostihnete, a vyžeňte je z míst, odkud oni vás vyhnali, vždyť svádění od víry je horší než zabití. Avšak nebojujte s nimi poblíže Mešity posvátné, dokud oni s vámi zde nezačnou bojovat. Jestliže však vás tam napadnou, zabte je - taková je odměna nevěřících!

Súra 4. Žena:
Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetků svých (ženám). A ctnostné ženy jsou pokorně oddány a střeží skryté kvůli tomu, co Bůh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! 

Offline Ayuri
Avatar
669 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 16:58
Reakce na unseen:

Myslela som to tak, že zabíjať je možné v mene akejkoľvek viery, záleží len na tom, kto a ako ju vykladá.

Offline unseen
Avatar
542 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 17:02
Reakce na Ayuri:

No to jo... zabíjet lze ve jménu kdejaké kraviny.

Offline náťa66
Avatar
2269 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 17:25
Reakce na unseen:

och jak mi to připomíná  křižácká tažení.

Ano ve jménu čehokoliv a kohokoliv lze vraždit, dobývat nová území,  a obracet nevěřící či jinak věřící na svoji víru.

Offline ntiti
Avatar
364 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 17:38

Problematická je i věta: "Islám za to nemůže"......ano, chyba je totiž v systému. Islám sám o sobě by za nic nemohl v případě, že by ovšem nebyl státotvornou složkou. Protože dokud nebude odluka víry (islámu) od státu také v islámském světě, dotud se máme co bát i běžných muslimů, neb v momentě, kdy dojde na lámání (našeho) chleba, budou se chovat docilně a budou poslouchat velkého imána, či jak si ten jejich guru říká, neb jim to víra přikazuje. Stejně jako poslouchali lidé pod jakoukoli totalitou, byť by jí říkali fašismus, socialismus, či vesmírná všeláska. A socialismus má venkoncem také hezké, spravedlivé a téměř mírumilovné učení.

Těch pár vyspělých a slušných muslimů, které jsme jistě každý z nás někde potkali, je jen mizivý zlomek. A toho se bojím a nemám z toho radost. 

Demokracie je mezi jiným také - a hlavně - jiný způsob myšlení; a v muslimských zemích, odkud všichni ti běženci jsou, se jí zdaleka nenaučili.....islám jim toho nedovoluje

Offline 74SLena
Avatar
466 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 17:46

Já teda islám a ty co ho vyznávají beru jako primitivní despoty co utlačují svoje manželky, dcery a neteře, brzdí je v jejich rozvoji. Pro mě je islám = domácí násilí, nedostatečná hygiena, lži a křiváctví. (mám vlastní případ v rodině, neberu ho z novin)

Tím nechci říct, že si náš Omar nemeje nohy a ruce, ale to co vyprávěla švagrová před 20 lety, když se jí konečně podařilo ze Sýrie utéct a vrátla se jenom v tom co měla na sobě a osmiletým klukem, to bylo strašný.

Omarova povaha je přeci jenom odlišná. Vyrůstá tu od osmi let a například takový to, že docela rád lže jak se mu zrovna hodí a rád se mstí, to mu nikdo z hlavy nedostal. Dokáže se vám pomstít za nějakou blbost třeba až za půl roku, to si třeba ani nepamatujete, že jste mu někdy něco vytkli, nebo zakázali. On si to pamatuje a jak je příležitost tak provede něco co se vám nelíbí, něco čím vás naštve nebo ublíží. Jedna z prvních pomst za to že jsem na něj žalovala bylo, že mi přes noc otočil tkaničky v teniskách. Nevím jak je na tom dnes, protože kvůli různým konfliktům se s námi už nestýká, ale v době puberty byl nezvladatelnej.

Holky které se tady narodily a konvertovaly k islámu považuju za chudinky, které samy sobě snížily svou lidskou hodnotu. Možná si tím dodávají sebevědomí a mají pocit že jsou něčím zajímavé, ale něco jiného je být muslimka ve společnosti, která jim nezakazuje školy a zábavu a něco jiného je opravdu žít tam kde nic jiného než šaria neplatí, to platí třeba i o uzavřených komunitách muslimů ve Francii, nebo Německu, kde semtam něco vypluje na povrch. Všechny do jedné by měly vrátit řidičáky, tituly, maturitní vysvědčení a výuční listy, protože to je přesně to za co se postavily a co chtějí, přijít o právo na vzdělání a svobodu.

S odpuštěním mě dost se..e, že se nám furt vnucují do Evropy a chtějí se tady roztahovat. Taky mi vadí, že se sem cpe tolik uprchlíků. Přijde mi, že nejdřív před tím utíkají sem a pak to tady chtějí praktikovat. To tam mohli rovnou zůstat. Každý muslimský uprchlík je takový malý trojský kůň. Korán navádí k porušování práv člověka, tím mi přijde stejný jako Mein Kampf a měl by být zakázaný.

Nezlobte se za můj osobní výlev, ale ta rozpínavost muslimů (i těch co tiše mlčí, ale v duši souhlasí) mě dost znepokojuje. Jinak se divím, když se muslima zeptáte, jestli souhlasí s tím co denně plní stránky novin a on odpoví nesouhlasím, proč se teda všichni neozvou dohromady když je jich tolik milionů a neodsoudí Islámský stát veřejně jednotně, proč se oni sami nepostarají o to, aby nebyly házení do jednoho pytle a nevypořádají se se škodiči. Jsou ticho, občas někde pronesou, že se jim to nelíbí a to je všechno. Pro mě to znamená jediné, lžou nám, protože se jim to zrovna hodí, protože my tohle chceme slyšet, ale v hlavě to mají přesně opačně, tiše souhlasí s tím co se děje a líbí se jim to. Přeci jenom jim to pár dušiček přinese a jednou dá li Alláh celou Evropu, s tím zbytkem vezvěrců a jiných náboženství si pak snadno poradí, buď od nich budou vybírat tučný výpalný, nebo jim podřežou krky.

Offline 74SLena
Avatar
466 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 17:53

Sem se zase rozčílila, ach joo, jako při té debatě s Jílkovou tady

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/214411030520035

petra.prvni
Avatar
10. ledna 2015 18:12
Reakce na 74SLena:

Offline ntiti
Avatar
364 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 18:17
Reakce na 74SLena:

Ano, díky zkušenostem s islámem nejen tu, ale i v islámských zemích ti dávám za pravdu.

druhá věc ovšem je, že to, co dělají s ženami je jejich věc a emancipace musí přijít od jejich žen.

Jen je čímdál těžší v naší jakožemódněhumanismem prolezlé společnosti to říct a nebát se.

Offline ntiti
Avatar
364 příspěvků moje polička 10. ledna 2015 19:06
Reakce na 74SLena:

Sem se zase rozčílila, ach joo, jako při té debatě s Jílkovou tady

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/214411030520035

Shlédla jsem ten dokument....Odilo Štampach mě docela zklamal svou neznalostí muslimské praxe

Offline slniecko admin
Avatar
17514 příspěvků moje polička 11. ledna 2015 00:18

"Jde jen o to nedělat v tu chvíli viníky ze všech a nevyhazovat na oplátku do vzduchu stánky s kebabem..."

To bez debaty.

Offline slniecko admin
Avatar
17514 příspěvků moje polička 11. ledna 2015 01:37
Offline ntiti
Avatar
364 příspěvků moje polička 11. ledna 2015 16:33

Musím to sem dát.....naprosto nekompetentní názory ředitele muslimské unie v ČR, kde evidentně lže a kroutí pravdu, popírá své vlastní výroky.

http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/8.1.2015/

a dle mého názoru velmi dobrý článek

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Islam-je-zly-a-diktatorsky-Nabizime-jim-toleranci-ale-muzeme-cekat-jen-teror-vola-na-poplach-legenda-ceske-zurnalistiky-Jan-Petranek-353547

Offline kwitek
Avatar
130 příspěvků moje polička 11. ledna 2015 23:36

Ahoj, taky si dovolím názor. Myslím, že islám JE problém a tudíž i dost muslimů je problém. Bohužel, radši bych všude vykládala, jak je všechny nelze házet do jednoho pytle, jak je jich spousta fajn a tolerantních.. a že křesťani vlasně v historii taky napáchali dost násilí.. 

Nejde mi to, pardon. Já netvrdím, že všichni muslimové jsou agresivní, většina lidí z podstaty chce žít v nějakém míru. Ale z posledního vývoje nejen ve Francii je celkem jasné, že i spousta těch tzv. umírněných muslimů sice aktivně na nikoho neútočí, ale jejich netolerance směrem k ostatním kulturám je stále vysoká. Tím vytvářejí dost nebezpečné podhoubí a těch, co jim rupne v hlávce a radikalizují se, je statisticky velmi, velmi vysoký počet oproti jiným náboženstvím. 

Začátek je hodně důležitý. Vznik islámu - Mohammed byl válečník, a hádis (součást islámské trilogie) popisující Mohamedův život, je skoro jen o džihádu a vztahu k nevěřícím, kteří se mají buď zabít, nebo zotročit. Naopak vznik křesťanství - Ježíš hlásal lásku k bližnímu, že to pak kluci klerici ohýbali k násilí, je věc druhá. To samé s křížovými výpravami (i tento argument jsem si vyslechla) - křižácké výpravy byly až 11, 12 století po vzniku a rozšíření křesťanství a došlo tam ke zneužití původních ideí, kdežto vznik a rozšíření islámu byla jedna velká křížová výprava, v souladu se základními idejemi islámu.. Proto asi taky mají různí extremističtí islámští vůdce snadnou práci při verbování svých nešťastných a frustrovaných oveček..

Netolerance a násilí je bohužel jedním ze stavebních kamenů tohohle náboženství, které dosud neprošlo žádnou oficiální reformou, která by to tlumila. Jinýmy slovy - muslim, který má trochu rozumu a není radikální, prostě neaplikuje ustanovení Koránu od A do Z. Ti, kteří tak činí, tj. berou svou víru vážně, jsou ale předem odsouzení k násilí a netoleranci - jejich víra jim nic jiného neumožňuje.

Loptička je tak na straně těch muslimů, kteří s tím fakt chtějí něco udělat - pokud se islám v dohledné době nereformuje, budou výkřiky těch různých představitelů muslimských obcí (ve stylu tohle nemá s islámem nic společného, islám je mírumilovné náboženství atd.) vyznívat čím dál víc směšně.

Sice té reformaci moc nevěřím, ale občas se už něco vyskytne, asi to chce čas (viz třeba rozhovor s touto paní, které držím palce, ale jsem skeptická https://www.youtube.com/watch?v=y3WFDKFkFBA ).

Každopádně tu ale máme v Evropě problém (trochu jsme to asi s tou multikulti demokracií nedomysleli :-(

A pro ilustraci vkládám pár veršů z Koránu, proti který vyznívá takový Mein Kampf vyznívá jako vlažný čajík, tak si udělejte obrázek... 

2:191 Zabíjejte je všude, kde je dostihnete, a vyžeňte je z míst, odkud oni vás vyhnali, vždyť svádění od víry je horší než zabití. Avšak nebojujte s nimi poblíže Mešity posvátné, dokud oni s vámi zde nezačnou bojovat. Jestliže však vás tam napadnou, zabte je - taková je odměna nevěřících!
8:17 Nejste to vy, kdo je zabili, ale Bůh je zabil; a nevrhals ty, když jsi vrhal, nýbrž byl to Bůh, kdo vrhal, aby vyzkoušel věřící zkouškou dobrou, od Něho přicházející, vždyť Bůh slyšící je, vševědoucí!
4:91 A najdete i jiné pokrytce, kteří chtějí získat důvěru vaši i důvěru svého lidu. Kdykoliv se pokusí vás svést k odpadnutí, budou v tom odraženi. A jestliže se nebudou držet stranou od vás a nevzdají se vám na milost a nesloží své ruce, tedy je chyťte a zabte, kdekoliv je naleznete! A nad těmito vám dáváme pravomoc zřetelnou.
9:5 A až uplynou posvátné měsíce, pak zabíjejte modloslužebníky, kdekoliv je najdete, zajímejte je, obléhejte je a chystejte proti nim všemožné nástrahy! Jestliže se však kajícně obrátí, budou dodržovat modlitbu a dávat almužnu, nechte je jít cestou jejich, vždyť Bůh je věru odpouštějící, slitovný.
25:52 Neposlouchej nevěřící, ale pusť se jím proti nim do boje úporného.
76:4 Pro nevěřící jsme pak řetězy, okovy a plamen šlehající připravili,
3:10 V ten den nebudou nevěřícím majetky ani děti jejich proti Bohu nic platny a stanou se palivem pro oheň pekelný.