Vůně staršího data

09. srpna 2014 21:24
Offline rakuli
Avatar
79 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 21:24

Někde jsem četla zajímavý příspěvek (a omlouvám se autorovi, že jeho nick už nevím), že to, co se dřív vyrábělo běžně v mainstreamu se, co se týče kvality použitých složek, nyní dá najít už jen v některých niché vůních. Hodně starších vůní poznamenala reformulace, přesto se některé stále vyrábí a ten původní duch se v některých z nich dá stále ještě najít.

Jaký vy máte vztah k těmto starším vůním? Podařil se vám třeba v poslední době nějaký zajímavý nákup vůně, se kterou jste si mysleli, že se už neshledáte? Nebo jste objevili v tomto směru něco "nového"?

Já jsem byla hodně potěšená, když jsem objevila reedici od Jil Sander - The Essentials Woman III. Přijde mi, že se jim povedla - původní ale neznám.  Hodně mi připomíná Palomu Picasso Edp v nositelnější podobě. Dokonce, jelikož čtu s oblibou složení na krabičce, tak jsem s radostí zaznamenala, že ji neošidili ji ani o přírodní složku větvičníku.

 

 

Online wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 21:38

Já to ve většině případů mívám tak, že většinou se mi líbí reedice jen do té doby, než se setkám s původní nereformulouvanou verzí. Stalo se mi to třeba u Sublime v koncetraci EdP. Stačilo, aby mi jí Ef ulovila v tom starém zakulaceném flakonu a bylo vymalováno :) .

Offline rakuli
Avatar
79 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 22:15

Tak to se nedivím - já vlastně i tu Palomu zkusila asi v nejnovější verzi a možná i proto mě Woman III příjemně překvapila.

Stačí mi jen, když se vzpomenu na novou verzi Boucheronu Femme - ta je nesrovnatelná s verzí, která se ještě nedávno doprodávala v eshopech. Je to prostě jiná vůně, chybí jí ten hutný orientální základ.

Ale občas se nějaký poklad ještě objeví - jako třeba Gala od Loewe - krásné balení, silná vůně podobná Boucheronu.

Online slniecko admin
Avatar
17515 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 23:35

Tak s tým názorom súhlasím.

Čo sa týka starších vôní, veľmi bojujem sama so sebou, či ich chcem zháňať, alebo nie a ako vlastne.

Som závislá na starej Dune, na Jaipur Saphir a veľmi by som chcela Theoremu, starý Poison, starú Magie Noire a možno aj Nu - ale zárovň si nechcem vytvárať ďalšie takéto "závislosti", keď sa budem napoly báť to použiť, že to už nezoženiem a zároveň sa pídiť po backupoch.

A teším sa, že Poéme je stále veľmi pekná.

Offline albeni1
Avatar
65 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 10:48

Poéme je pořád při síle, to je pravda :) ale mám obavu, že postupně všechny tyto parfémy, které jsou krásné, bohaté, plné a výrazné budou zreformulovány nebo zrušeny. Přesně to, že je pořád krásný, jsem si říkala ještě před dvěma lety u Midnight Poisonu a už je po něm! To byla rychlost. Nebo ještě pár let dřív u Sonii Rykiel Le Parfum.  Takže u některých mainstreemových siláků, které ještě za něco stojí, třeba Cašmir, Kenzo Slon, Poeme a podobné, se mi úplně vnucuje představa, že jednou a ta doba nemusí být tak vzdálená, už prostě nebudou.

Online slniecko admin
Avatar
17515 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 11:36
Reakce na albeni1:

Tak toho sa presne obávam aj ja...ale zas pri tej Poéme ma teší, že sa nekazí a stačí jej málo, takže vytvoriť nejakú zálohu, pokiaľ sa to človek dozvie včas, by nemal byť problém.

Offline albeni1
Avatar
65 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 13:58
Reakce na slniecko:

To je pravda, zrovna tyhle vůně určitě vydrží dobře uskladněné dlouho. Já se takto odhodlávám už pár let ke koupi Kenzo Slona, protože vím, že bych jej používala velmi zřídka, ale zároveň se mi hodně líbí a mám strach, že taková vůně už tu dlouho nepobude. Asi si opatřím časem třicítku.

Online slniecko admin
Avatar
17515 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 15:30
Reakce na albeni1:

Myslím, že zo Slona tridsiadka bohato stačí :-D

Offline Fleur blogger
Avatar
6064 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 17:00

Já jsem ráda nosila Gio od Armaniho a byla to jedna z nejchválenějších vůní, které jsem měla. Výrazná jako většina vůní z počátku 90. let a s vynikající výdrží.

Offline rakuli
Avatar
79 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 19:22
Reakce na Fleur:

Ta by mě zajímala, pořád o ní slyším - dala by se k něčemu přirovnat?

Offline moajli
Avatar
68 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 19:26

Gio byla rána pod pás, když zmizela.  Potom se na čas vytratila i  Aqua di Gio ale tu jsem už zase viděla v prodeji.  Vím, s klasickou Gio se nedá srovnávat ale také jsem ji měla ráda, tak mě to potěšilo

Offline Fleur blogger
Avatar
6064 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 20:11
Reakce na rakuli:

Gio byla poloorientální vůně s výrazným "oranžovým" ovocem (meruňky, broskve), do kterého se pořádně opřelo sluníčko. Typ hutné, syté vůně podobně jako třeba Poeme, ale jinak jsou každá jiná.

Offline rakuli
Avatar
79 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 20:30
Reakce na Fleur:

Tak to by se mi asi líbila - hodně mi teď chybí vůně s broskvemi, vím, že nejsou moc oblíbené.

Mám Yvresse, ale to jaksi není ono - je v něco takového divného, pořád na to nemůžu přijít, co:)

 

 

 

Offline domenica blogger
Avatar
7963 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 20:46
Reakce na Fleur:

Taky jsem Gio nosila moc ráda (v té době vedle především Magie Noire). Byla tak krásně hutná, zralá, lehce omamná, okouzlující a chválená! Připodobnila bych ji k Poême, jak zmiňuje Fleur, k Enlèvement au Serrail, ke Gardenii extrait... Teprve po letech jsem objevila krásný reklamní film z roku uvedení vůně (1992), v režii Davida Lynche. 

Chi é Gio....

 

 

Offline Fleur blogger
Avatar
6064 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 21:13
Reakce na domenica:

Díky za odkaz - tohle video jsem neznala!

Offline prokera
Avatar
90 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 08:20

Pokud opomenu výměnu některých přírodních složek za syntetické (což často vůni hodně odkloní od původní verze), tak mě poslední dobou nejvíc praštilo do nosu ředění:(! Tam, kde kdysi stačily bohatě 2 střiky a člověk se skoro dusil, tak dnes pomalu necítím ani 6...tohle mě docela znepokojuje. V dobách minulých:) mi 50 ml vydrželo půl roku a používala jsem celou tu dobu jen jedinou vůni. Dnes bych při podobném postupu měla 50ml pryč za 3 týdny, ne-li dřív.

Offline rakuli
Avatar
79 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 09:39
Reakce na prokera:

Petruš, to máš asi pravdu.

Já jsem si jen tak mimochodem, když tak o tom píšeš, vzpomněla na Shalimar na nožce - holky snad odpustí, když napíšu, jaký z něj mám dojem.

Pro mě je až příliš uhlazený, ale hlavně - na parfémovou vodu moc nedrží. Mimo to, že mi v něm chybí ta ostrost bergamotu a kadidla, tak jsem ho za chvíli skoro necítila.

Tak jsem si pak raději objednala starší toaletku bez nožičky - sice taky není nejsilnější, ale přece jen, kompozičně mi líp vyhovuje.

Když vzpomenu na své první zkoušení vzorečku Shalimaru, jaký to byl šok, skoro mi až propaloval mozek:), tak si myslím, že s tou nejnovější verzí bych ve svých začátcích až tak problém neměla - možná je právě proto tak postavená?

Offline barbucha blogger
Avatar
30399 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 10:32
Reakce na rakuli:

Já bych to ale částečně přičítala i - za ta léta zkoušení - "odolnějšímu" nosu.

Offline rakuli
Avatar
79 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 10:44
Reakce na barbucha:

To je taky možné:)) docela tomu i věřím, protože občas to s vůněmi přeženu a okolí trpí a mně se to zdá být takové optimální:) a možná ty ostré tóny už ani tak nevnímám.

Offline prokera
Avatar
90 příspěvků moje polička 12. srpna 2014 10:51
Reakce na rakuli:

Někde jsem to i četla - že prostě na koncentraci ubírají, něco uberou i syntetické složky a výsledek je slabota:(.

Snad ani nosem tohle být nemůže? Naopak si říkám, že když vůně střídám - jsem k nim mnohem citlivější, než když jsem "jela" v jedné vůni do úplného spotřebování a přesto se mi tehdy nikdy nestalo, že bych ji necítila. Vždy jsem musela být opatrnější s aplikací, aby mi nebylo blbě:).