Březový dehet a Cade

29. srpna 2014 20:15
Offline MirkaU
Avatar
271 příspěvků moje polička 29. srpna 2014 20:15

Na tyto složky jsem narazila při čtení o kolekci La Fumée od Miller Harris a nevěda o co jde, musela jsem si je vyhledat a našla celkem zajímavé čtení:

Březový dehet: vzniká suchou destilací z březové kůry. V parfémářství se používá pro přidávání kožených, dehtových a kouřových tónů do základu.

Co je zajímavé – pojem "ruská kůže" se používá pro kůži speciálně opracovanou právě pomocí oleje z březového dehtu, což dodává kůži odolnost proti vodě. A zřejmě i specifickou vůni, která dráždí proslulé nosy k zachycení. Takže březový dehet je součástí všemožných parfémů na téma „Cuir de Russie“ (Chanel, Creed…)

Cade: (juniperus oxycedrus, jalovec pichlavý) roste od Středozemí až po Írán. Složka se vyrábí stejně jako březový dehet a používá se pro tytéž tóny. Je ale vzácnější a tak bývá často nahrazována právě březovým dehtem.

Online wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 30. srpna 2014 12:32

Březový dehet, oblíbená složka Andyho Tauera.

V L´Air du Désert Marocain je ho naštěstí jen pomálu, takže nenarušuje úplně pouštní atmosféru, ale v Lonestar Memories se s ním tedy vyřádil, ropná plošina jak vyšitá.

Určité ropné výpary cítím i Black Vetiver (Phaedon).

Ale co je tedy největší pecka stran březového dehtu, to je Eau du Fier (Annick Goutal), tam se snad sešli všichni naftaři světa.

Offline andry
Avatar
2696 příspěvků moje polička 30. srpna 2014 15:05

za všechny pohromy na světě - Cuir de Lancome. zkrátka březový dehet je pro mě hrozný puch a zmíněná vůně mi nesedla ani trochu.

Offline Mirka
Avatar
3985 příspěvků moje polička 01. zaří 2014 11:23
Reakce na andry:

jedna z mých nejoblíbenějších... a LAir du Désert Marocain taky, že bych byla fanynka březového dehtu?

Offline MirkaU
Avatar
271 příspěvků moje polička 12. zaří 2014 11:17

Já bych na něj sázela i v Le Maroc pour Elle, ale není nikde uveden ve složkách.

Offline Woody
Avatar
příspěvků moje polička 06. března 2021 11:10

Black Comme des Garcons...tušìm ho tam...ve složenì jsem našel břìzu...pro mě je to zimni mazel, nostalgie, syntetika prirody...a po hodine melancholie...smutek, I kdyz sladkobolny si v dnesnich dnech rad odpustim. Kdyby Black prodavali ve verzi 30ml, rad bych ho mel doma.