Vanilka

14. srpna 2014 17:45
Offline Evanilla
Avatar
1212 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 17:45

Jaké jsou vaše oblíbené vanilkové vůně?

Van Cleef & Arpels - Orchidée Vanille

Vezmeme základ vůně L de Lolita Lempicka – tj. vanilka, tonka a skořice; tento vyhladíme do maximálního hebka. Přidáme krém z nejvybranějších květinových esencí a máme božskou manu: Orchidée Vanille. Stejně jako Bois d'Iris ze stejné řady se objevuje a mizí, o to radostnější ta setkání pak jsou. Krásnější a výraznější je, když dává svou přítomnost na vědomí z určité vzdálenosti – proto ji nestíhejme nosem nalepeným ke kůži! Jednotlivé složky se dají jen těžko rozšifrovat… Ze začátku je skořice malinko drsnější, ale rychle se ohlazuje, až je jako oblázek. Sladkost je dráždivá, ale ne otravná; čokoláda – sice hořká, tmavá, ale stále s dojmem krémovosti. Květiny jsou kyselkavé, mandle jen velmi jemné. Dotek ovoce pouze kvůli dodání špetky svěžesti a k pozvednutí kompozice. Měkké nadýchané pižmo. Celkově vzato působí jako plnotučný hladký (možná pudinkový) krém. Neodolatelná, netriviální, pohodová a uklidňující. Intenzita, stejně jako výdrž, vysoko nad šedým průměrem. Je vidno, že Randa Hammami dokáže stvořit ty nejhebčí květinové krémovky (L'Instant Magic, Cruel Gardénia).

Christian Dior - Hypnotic Poison (EDT)

Temná a tajemná vanilka, dramatická. V základu má dřevo, koření a sem tam se mihne i nějaká bylina. Moje vanilka na zimu, kdy obejme a zahřeje. Oproti ostatním podobně zaměřeným vůním není tak přeslazená, působí jako hustá smetana, vláčná, měkká. A ano - vyzývavá.

Parfumerie Générale - Cadjméré

Je na podobné téma jako Hypnotic, jen méně sladká. Mléčná, přiměřeně sladká, s lehkým podkresem jehličí. Takhle si představuji tzv. comfort scent. Vidím se se sklenkou kvalitní whiskey a oblečená pouze v dlouhém měkkém svetru smetanové barvy u praskajícího krbu, vedle naskládaná polena, ze kterých tu a tam vytéká smůla. Intimní, dřevitá, se zvláštním nakyslým tónem, který ji dělá nesmírně zajímavou.

Iceberg - The Iceberg Fragrance

Pikantní vanilkový lusk, s kořením, troškou netriviálního ovoce a květin. Univerzálka, která nenudí ani po dlouhodobém užívání. Vůně je přes nízkou cenu velmi kvalitně provedená, a to včetně flakonu a krabičky. Všechno na mě působí sametově. Drží věčně a na projekci si také nemůžu stěžovat.

Reminiscence - Dragée

Mandlová vanilka, parfémová nirvána ;-) Mandlové nebe a nejjemnější pomerančové kvítí. Hebké mandle, zpočátku trochu likérové, k tomu kilo pomerančových květů, lahodných a zcela zkrocených. Jako základ vanilka lehká jako vánek. Jedna z nejhebčích vůní, co znám. Mazlivá a jen náznakem provokativní. Jednoduchá, ale s maximálním efektem. Proti ní je Mon Jasmin Noir mandlové nedochůdče a Love by Kilian zase smrt cukrem. Obě však nesou s Dragée jistou podobnost.

El Nabil - Royal Gold

Jediná moje arabka. Štrůdlová vanilka, vůně pekařství s ambrovým podkresem. Přesto všechno je lehká, nosím ji hlavně v teplých dnech. Nekonfliktní verze Ambre Narguile pro sraby :-D

 

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 17:56

Shalimar přece :), ve všech podobách a odnožích. Potom Myrrhiad a nemůžu vynechat ani krásnou vanilku v Cuir Beluga, Musc Ravageur a Amber Ylang-Ylang (Private Colection).

Offline slniecko admin
Avatar
17566 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 18:01

Cuir Beluga a Vanilla Marble...a Madaagaskarský Shalimar...

Offline Leisha
Avatar
79 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 18:08

A úplně nejvíc Spiritueuse Double Vanilla. Ta je úplně bezkonkurenční (i když Shalimar, Cuir Beluga a další maj taky něco do sebe).

Offline Evanilla
Avatar
1212 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 18:12

A ještě kromě těch, které jsem vypsala z poličky, se mi líbí zejména:

Guerlain - Angélique Noir - andělská vanilka; na úvod drsně bylinně zelená, pak přijde na řadu hruška a vůně se ubírá k lahodné krémové našlehané sladkosti.

Serge Lutens - Un Bois Vanille - hustá, hutná, emoce a vzpomínky vzbuzující, holt Lutens. Jasně je cítit kokosové mléko a lékořice. 

Atelier Cologne - Vanille Insensée - je příjemná ve všech fázích svého vývoje. Je to vanilka tak trochu jinak – zcela negurmánská. Začíná jako velmi lehká vanilka na dřevitém podkladu, jen malinko dezinfekční. Dezinfekce se mění na nasládlou lepící pastu. Ta však není hutná, ale naopak krásně jemná a lehká. Kompozice se ubírá dál do dřevita, pořád je v ní cosi umělého, což mně ale rozhodně nepřekáželo… Tipovala bych to na kombinaci vetiveru a koriandru. V pozadí začíná vyvstávat trocha nakyslosti. Vůně nemizí, spíš se snad ještě zintezivňuje. A na konci je – ano – vanilka, ale jiná, zvláštní, hebká, kořeněná. Výdrž i intenzita je slušná. Klidně i pro pány.

Lolita Lempicka - L - vánoční vanilka se skořicí, ovšem dost výrazná a sladká, hrozí přežrání a následná nevole :-)

Je toho moc! 

Offline domenica blogger
Avatar
7968 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 18:12

Shalimar, Cuir Beluga, Spiritueuse Double Vanille, Angélique Noire, Vanilia, Vanille-Tonka... 

Offline kwitek
Avatar
130 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 18:24
Reakce na Evanilla:

Tak tou Vanille Insensee jsi mě dost navnadila :-P

Mám ráda tyhle zvláštní typy vanilky..

Já např. ujíždím na Eau Duelle od Diptyque - taky je taková jiná - kořeněná, nesladká, zakouřená ♥ 

dusty
Avatar
14. srpna 2014 18:30

Parádna vanilka, ešte zavlhlý struk v orchidei, je vo Fleur Oriental od Miller Harris a tiež No. 4 od Jil Sander - u Jil je to vášnivý tanec s cibetom, pričom na nich dozerá koriander.

Offline Ayuri
Avatar
669 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 18:54

(Reminiscence Paris ) Vanille - hebká, pudrová vanilka, (Les Néréides ) Douceur de Vanille - mandľovo vanilkový púder,( Patricia de Nicolai ) Vanille Tonka - suchá, takmer nesladká, pikantná vanilka so škoricou. 

Offline kiam
Avatar
19 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 18:59

Vanille Molinard - vanilkové rohlíčky úplne ukryté pod záplavou cukru

Bourbon Vanilla Acorelle - jenmá hladká vanilka

Offline fija
Avatar
897 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 19:41

Kromě těch už zmíněných mám krásnou vanilku v původním Addictu.

Offline Ayuri
Avatar
669 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 19:43

...a skoro by som zabudla na tú najkrajšiu vanilku -Addict -  samozrejme pôvodný.

Offline Ayuri
Avatar
669 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 19:43

Predbehla si ma.

Offline Bobo
Avatar
25 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 20:34

jil - vanilka s levanduli a krasna vanilka je po rozvoneni v chamade.

sakris nejdou mi velky pismena

Offline kinoma
Avatar
329 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 21:17
Reakce na Bobo:

jil - vanilka s levanduli a krasna vanilka je po rozvoneni v chamade.

sakris nejdou mi velky pismena

Vanilka s levandulí je také v Jersey :-). Tahle kombinace mi ale moc nesedí.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 22:16
Reakce na kinoma:

No to jsem si původně myslela taky kvůli Jersey, že kombinace vanilky s levandulí mi moc nesedí, ale ve Vanille Sauvage de Madagascar (La Maison de la Vanille) je opravdu nádherná, že bych jí i já mohla nosit. Schválně zkus, jestli budeš mít příležitost.

Offline moudjahidine
Avatar
328 příspěvků moje polička 14. srpna 2014 22:34

Nejhezčí vanilka je pro mě rozhodně Un Bois Vanille, Beluga, Orchidée Vanille, Douceur Vanille, Jersey a Amandes Orientales.

Offline Tassia
Avatar
447 příspěvků moje polička 15. srpna 2014 06:37

Moje vanilky:

Shalimar - zadymená, Jicky - chladná levanduľová, Jersey - teplá levanduľová, Cuir Belugia - semišová, Addict - pudingová so škoricou, Hypnotic Poison - hustá smotanová, Amber YlangYlang - maslová

Offline kinoma
Avatar
329 příspěvků moje polička 15. srpna 2014 08:31
Reakce na wendulka:

No to jsem si původně myslela taky kvůli Jersey, že kombinace vanilky s levandulí mi moc nesedí, ale ve Vanille Sauvage de Madagascar (La Maison de la Vanille) je opravdu nádherná, že bych jí i já mohla nosit. Schválně zkus, jestli budeš mít příležitost.

<p>Obe slozky se mi moc libi, tak pokud budu mit prilezitost, rada vyzkousim. Dekuji za tip :-).

Offline coconut
Avatar
23 příspěvků moje polička 15. srpna 2014 12:04

Pro mě asi v tomto pořadí:

Shalimar

Amour

Soft

Hypnotic Poison

Casmir