já se omlouvám za dotaz na úrovni, jsem naprostý laik, ale nedávno jsem narazila na ten Granactive Retinoid 2% in Squalane, jak ho doporučuješ a u něj se píše něco o používání po péči na bázi vody ale před hustšími krémy.
já nevím, co si pod tou péčí na bázi vody představit...
Předpokládám, že ta zmínka péče na bázi vody se týká toniku a že to doporučení vychází z obvyklého schématu denní pečující rutiny, tj. tonik - sérum - krém - popř. SPF ochrana.
Tonik bývá první, čím by ta rutina měla ideálně začínat (připravuje pleť na další péči, srovnává pH pokožky po předchozím čištění, dodává pleti důležité hydrofilní ingredience), a skoro výhradně bývá založený čistě na vodě a složkách rozpustných ve vodě. Občas jsem sice narazila na dvousložkový tonik (voda + olej, před upotřebením se protřepe), ale ten nebývá tak častý.
Ohledně používání více druhů sér Ordinary - myslím, že by ti tady mohly zběhlé uživatelky poradit líp. Já osobně bych Buffet už s ničím nemíchala, a míchat sérum s Retinolem s jiným připravkem s vit. C může být dost ošemetné. Sice je to skvělá kombinace (ještě plus vit. E), ale problematická z pohledu pH - Retinol nemá rád kyselé prostředí, takže je nutné si pohlídat, aby se jednalo o lipofilní formu vit. C (rozpustný v tucích, pH se nemusí řešit).
Takže pokud bych měla doporučit pro co nejefektivnější využití aktivních složek v jednotlivých Ordinary sérech, tak spíš mít jiné sérum na den, jiné na noc, případně je střídat.