Čisté parfémy, extraity

07. listopadu 2014 23:36
Offline slniecko admin
Avatar
17566 příspěvků moje polička 07. listopadu 2014 23:36

Mám teraz na ruke čistý parfém Poéme a keď som sa spamätala z prvotného parfémového orgazmu, zahnala nostalgiu na tému prečo sa kurňa najlepšie veci prestanú vyrábať, napadlo ma založiť toto vlákno.

Vyrábajú sa vôbec ešte čisté parfémy mainstreamových značiek okrem Guerlainu, Chanelu a epizodicky Dioru? Ak áno, aké?

Nikoviek je viac, ale predsa len zďaleka nie všetky.

Je nejaký dôvod, prečo tak drahé vône ako napríklad Xerjoff, Grossmith sa vyrábajú ako EdP a nie Extraity?

Aké máte skúsenosti s vôňami v tejto koncentrácii? U ktorých vôní preferujete parfém a kde inú koncentráciu?

 

Offline Leisha
Avatar
79 příspěvků moje polička 09. listopadu 2014 03:17
Reakce na slniecko:

Nad tím jsem taky mockrát přemýšlela. Můj muž, poté co očichal čisté parfémy od Guerlainu a co jsem mu vysvětlila co to je a proč to je jiný, vyzvídal, proč si teda nepořizuju jenom parfémy, když je to mnohem lepší (a jako že většinou je). No, proč.... kdyby tak byly....

A jinak, kromě Guerlainovic atrakcí (z nichž mi všechny přijdou lepší než jiný koncentrace, snad kromě Mitsouko a Vol de Nuit, kde se nemůžu rozhodnout a mám ráda i toaletku do tepla, a L'Instant, kde mám zas ráda edp do mrazu):

Chanel - zkoušela jsem Coco a Pětku. Když na mě jsou skoro všecky chanely divný a neseděj mi - takže, s parfémem je to o něco lepší. Kdyby byla nouze, asi bych to, narozdíl od jinejch koncentrací, nosit mohla. Není to láska, ale je to docela pěkný (jiný koncentrace na mě převážně maj divnej kysnoucí ocásek a prostě je to zlý).

Terre d'Hermes - tam si nejsem jistá, ten parfém má něco do sebe, ale toaletka taky; nějak se neumím rozhodnout. Parfém mi přijde takovej uhlazenější, toaletka rozvernější. Muž má radši parfém.

Champagne - nemůžu úplně porovnat s jinou koncentrací, poněvadž tu znám jen u reformulovaný Yvresse, která se mi ani trochu nelíbí. Divný zahnívající ovoce, podivně to na mě kysne. Ukázkovej příklad moderních ovocnejch chypre, který obecně nesnáším. Mám parfém Champagne, a ten je naprosto dokonalej. Jiskřivý bublinkový víno s broskvema, spousta růží, decentní chypre podklad. Jedna z mála vůní, který mi přijde škoda na běžný nošení, tahle si žádá večerní šaty (ale možná je tohleto způsobený faktem, že jí mám jen pár mililitrů).

Safari - parfém je hlubší, šťavnatější, vlhčí...? Bouřící život pod povrchem. Edp je víc suchá, prašná, pudrová. Nejsem si úplně jistá, která se mi líbí víc. Teda, víc se mi líbí parfém, ale ten mi přijde možná až moc smyslnej, trošku erotický lákadlo. Edp je zas super na ven, na výlety, na běžný použití. Parfém asi jen na speciální příležitosti

Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 09. listopadu 2014 08:57
Reakce na slniecko:

Dobrý nápad se založením tohoto vlákna!

Je pravda, že z mainstreamových značek mnoho vůní v koncentraci parfém neznám. Přičítám to (a není v tom žádná domýšlivost) tomu, že v marketingové strategii většiny značek je parfém nezajímavý a prostě neexistuje. V polovině 90. let jsem při návštěvě zahraniční parfumerie byla v šoku, když jsem zjistila, že k mé oblíbené Bvlgari pour Femme EdP existuje EdT a kompletní tělová řada (tělové mléko, sprchový gel, tuhé mýdlo a tablety do koupele), protože na náš trh tehdy pronikla pouze EdP. U každé oblíbené vůně jsem se pak pídila i po jiných koncentracích a dalších výrobcích s její parfemací přímo na stránkách výrobce, ale většinou marně.

Připadá mi, že v koncentraci parfém nabízejí své vůně zejména ty značky, které mají ve svém konceptu "luxus"; kupříkladu zmiňovaný Hermes nebo Guerlain. Hermes má extraity snad od všech vůní (s výjimkou kolínských, které pak alespoň zintenzivňuje verzemi "concentrée", a s výjimkou řady Zahrad). Překvapilo mě, že jako parfém začali vyrábět i Voyage, jenž byl podle mého soudu letní, prázdninově sezónní vůní. V koncentraci parfém se mi líbí mnohem víc než EdT (a také podstatně lépe drží).

Offline slniecko admin
Avatar
17566 příspěvků moje polička 09. listopadu 2014 20:34

mne je ľúto, že ako sa v tom hrabem, tak zo starších vôní existujú č.p. aj z pnie až tak luxusných značiek, mám teraz doma Sun, Moon, Stars od Lagerfelda, videla som Vanderbilt, Cartier, Je Reviens, Jacques Fath...a teraz akoby sa zľahla zem.

Mne sa veľmi páči, ako sú v čistých parfémoch oveľa viac zliate zložky a celkové vyznenie je hladšie

No:

Sun, Moon, Stars: Kým toaletka je rana do nosa, toto je z tých istých zložiek oveľa jemnejšia, hladšia, veľmi príjemná ženská vôňa, jediné čo ma na ne ruší je pomerne výrazný ananás.

Poéme: teplejšie, hladšie, nektárovitejšie vyznenie, menej iskrivo kvetinové a oveľa saténovejšie

Amouage Memoir: tu mám problém s kadidlom...to sa na mne drží oveľa viac ako v EdP a dlhšie trvá, kým trochu povolí...potom prejde do tajomnej, podmanive vône, len trochu menej intenzívnj ako pôvodná fáza, čo trochu spôsobuje problém, lebo musím prežiť o to viac kadidlovej smršte na začiatku a pravepodobne to nebudem môcť veľmi priživovať...

 

Offline andry
Avatar
2698 příspěvků moje polička 09. listopadu 2014 21:09

ještě mě napadá č.p. Hanae Mori Butterfly, což je teda věc velkoúžasná, sytá, "barevná" a dlouhotrvající, ale bohužel nemám protovnání s edp a edt.

u Estee Lauder PC Amber Ylang Ylang jsem možnost porovnat měla a musím říct, že č.p. je mnohem bohatší, edp na mně ve výsledku voní sice hezky, ale poměrně jednoduše, v č.p. jsem zaznamenala i to, co jsem nechápala, kde taková wendulka v edp vyhrabala  o výdrži nemluvě.

Offline slniecko admin
Avatar
17566 příspěvků moje polička 09. listopadu 2014 23:49
Reakce na andry:

Na Hanae Mori by som bol zvedavá (o EL nehovorac, ale tam proste predpokladám, že to bude skvelé)...

Offline andry
Avatar
2698 příspěvků moje polička 10. listopadu 2014 00:00

ty dva č.p., co jsem uvedla výše, naprosto splňují to, co bych od této koncentrace čekala. vyzkoušela jsem taky všechny koncentrace Insolence (i nosit) a tam mě č.p. přivádí do rozpaků. vůně krásná, z těch tří koncentrací asi nejhezčí, ale ačkoli má pověst intenzivního držáku, na mně byla slabá, objevovala se a zase ztrácela a nebyla vůbec cítit. dost mě to zklamalo, nevím, co to mělo znamenat.

Offline slniecko admin
Avatar
17566 příspěvků moje polička 10. listopadu 2014 00:13
Reakce na andry:

Na mne je to držiak.

Offline alalu
Avatar
56 příspěvků moje polička 10. listopadu 2014 10:54
Reakce na andry:

Andry,tiez mam ten isty problem.Prvy krat som si dokonca myslela ze si zo mna vystrelili.A ze to urcite nebude c.p.Tiez som bola velmi sklamana.

Kazdopadne ho mam ako sprijemnenie "bokovku"

Offline slniecko admin
Avatar
17566 příspěvků moje polička 10. listopadu 2014 12:06
Reakce na alalu:

Andry,tiez mam ten isty problem.Prvy krat som si dokonca myslela ze si zo mna vystrelili.A ze to urcite nebude c.p.Tiez som bola velmi sklamana.

Kazdopadne ho mam ako sprijemnenie "bokovku"

Tak ja to mám asi ako odmenu od mojej pokožky za to, čo zvykne páchať s kadidlom...

 

Ja mám zas zvláštny problém s Idylle, od začiatku na mne robí divné veci a teraz ako už mám len na dne odstreku, tak a dokonca rozdelila na olejovú a číru zložku.

Offline slniecko admin
Avatar
17566 příspěvků moje polička 13. listopadu 2014 11:07

Samsara EdT vz č.p. - č.p. je krémovejší, oveĺa viac vystupuje navrch santal, ostatné zložky ho len podkresľujú, jazmín je pokojný, neindolický, krémový, bielokvetinový.

EdT - jazmín je tiež neindolický, ale skôr iskrvý, mám pocit, akoby tancoval, santal je trošičku viac v úzadí.

Ešte ostáva vyskúšať EdP.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 16. listopadu 2014 14:08
Reakce na slniecko:

"Je nejaký dôvod, prečo tak drahé vône ako napríklad Xerjoff, Grossmith sa vyrábajú ako EdP a nie Extraity?"

Od Grossmith existují extraity od těch původních čtyř vůní Hasu-No-Hana, Phul-Nana, Shem-el-Nessim a Bethrotal, ale strašně špatně se shání jen samotné balení, natož vzorky http://www.luckyscent.com/product/52000/hasu-no-hana-by-grossmith .

Xerjoff dělá taky čisté parfémy na olejové bázi, ale jen k vůním Richwood, Damarose, Irisss atd. z kolekce XJ 17/17 ve 15 ml flakonech z muránského skla. Ty jsem zatím viděla jen v butiku značky, jenže zase bez vzorků. Na jednu stranu by mě docela lákalo porovnat Richwood nebo Damarose, na druhou stranu tam už jsou i EdP na hranici toho, co bych byla ochotná do vůně investovat (i po sběratelské stránce), takže i kdyby ta možnost byla, zase nevím, zda bych se vlastně chtěla zase trápit.

Offline slniecko admin
Avatar
17566 příspěvků moje polička 16. listopadu 2014 14:38
Reakce na wendulka:

čiže asi dôvod bude v tom, môcť ešte zaryžovať na prípadnom extraite z niektore verzie...

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 16. listopadu 2014 21:37
Reakce na slniecko:

Nevím jak u Grossmith, ale Xerjoff je má rozhodně koncipované jako limitovanou edici pro movitější sběratele. I když nebylo by špatné, kdyby časem tenhle svůj postoj změnili.

Offline barbucha blogger
Avatar
30555 příspěvků moje polička 05. ledna 2015 09:12
Reakce na Leisha:

Vol de Nuit je jako extrait dost jiná než EDT - je to u Mitsouko taky tak?

Offline Leisha
Avatar
79 příspěvků moje polička 07. ledna 2015 09:01
Reakce na barbucha:

Jo. Přijde mi ten rozdíl ještě větší (s tím, že vůně rozlišuju skrz pocity, ne skrz složky). Obě vidím jako vílu z lískovýho keře. Ale edt je mnohem víc vzdušná chypre, víc listí a hlíny a mízy. Víc hravá a rozverná. Parfém je mnohem víc oříškovej, jakoby trošku mastnej, hřejivej, klidnej. Spíš taková láskyplná něha.

Offline barbucha blogger
Avatar
30555 příspěvků moje polička 07. ledna 2015 09:11
Reakce na Leisha:

Tak to nebude nic pro mě. Mastná se mi zdá už EDP.

Ale zjistila jsem, že u Mitsouko hodně (snad víc než u jinejch) záleží na počasí... chce to vychytat to správný

Offline Leisha
Avatar
79 příspěvků moje polička 07. ledna 2015 09:19
Reakce na barbucha:

Tak to máš pravdu. Když je vedro, tak se Mitsouko nedá v žádný variantě (zatímco Vol de Nuit edt je ve vedru úplně boží). A ten parfém mě zachraňuje, když je mokro, pošmourno a zima. Na celodenní výlet či polní práce v něčem takovým je dokonalej. V normálním slunečným počasí, nebo když vůbec nemám v plánu vylýzt ven je toaletka mnohem lepší.

petra.prvni
Avatar
07. ledna 2015 09:22
Reakce na Leisha:

Že se do toho pletu, ale polní práce mne pobavily - Mitsouko by se mělo zemědělcům doporučit

Offline barbucha blogger
Avatar
30555 příspěvků moje polička 07. ledna 2015 09:26
Reakce na Leisha:

Já mám v pošmournu ráda i toaletku právě. Do tepla bych se už ani neodvážila... jednou jsem se v ní zapotila a bylo to dost děsný!