Láska na první pokus...aneb musím tě mít

15. zaří 2014 12:12
Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 12:12

Určitě jste to zažily už několikrát, že vás nějaká vůně zaujala, jakmile jste k ní poprvé přičichly. Já jsem měla pár týdnů období, kdy mi nebylo nic dost dobré a užuž jsem myslela, že tahle kategorie je pro mě navždy zapovězená, ale naštěstí se to ukázalo být neodpodstatněné.

Takže u mě to byla Mojave Ghost (Byredo) - u té to bylo teda hodně impulzivní pěkně po staru, mezi vyzkoušením a nákupem mě dělila pouhá hodina, ale co dělat, když byla tak krásně mléčně dřevitá. A z poslední doby Rosenlust (April Aromatics) - jedna z nejkrásnějších přírodních růží, co jsem zatím měla možnost poznat a Enigma pour Homme (Roja Parfums) - parádní tabáček. U těch jsem tedy byla trochu rozvážnější a přezkoušela i za ostrého provozu, zda se mě ta láska drží. No a drží.

A moje poslední láska na první dobrou se jmenuje Antonia (Puredistance) - rozzářená a šťavnatá vůně jasmínu, ylangu, jemné růže a pudrového kosatce s velejemnými tóny chypre. U té ale budu muset přece jen ještě ověřit, zda bude skutečně splňovat i tu druhou část "musím tě mít" a přejde z přání do realizace.

A jak je to teď u vás?

Offline juana
Avatar
104 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 12:38

Az nastane vhodná konstelace na nebi a v penezence musím mít Rundholz 03. Apr. 1968

Offline jerry
Avatar
8967 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 20:34

Mám pár takových "lásek"' které se staly trvalkami:

Kalemat

Aroma Allegoria Exaltant

Aroma Allegoria Apaisant

Violette Précieuse

Jasmin de Nuit

1270

Fille en Aiguilles

Iris (Yardley)

Black Touch

Lacoste pour femme

Terre d'Hermès

Max'D Men

L'Aimant

Cabaret

Hiris

Všechny se staly trvalou součástí mé poličky (jen limitky AA už jsem pro jejich nedostupnost nezopakovala).

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 20:45

Jo, to se mi stává...a ve většině případů pak zjistím, že jsem se unáhlila. Často jde totiž o vůně, který mi po delší chvíli začnou lézt krkem nebo je v nich něco, co mi nedělá dobře. (Čestnou výjimkou budiž Alessandro.) Naposledy s Tabac Rouge. To byla láska jako trám. Bohužel mi spouští migrénu.

Nejtrvalejší vztahy mám s parfémy, které jsem po prvním vyzkoušení zavrhla nebo skoro zavrhla. Takže...ač mám nerada odstřiky, poslední dobou je zase praktikuju.

Offline naja
Avatar
1103 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 20:46

Teď jsem to zrovna psala vedle - jednoho zimního večera jsem byla sama doma, tak jsem si mázla ze vzorku Musc Ravageur, který jsem měla od jedné dobré duše už hodně dlouho a...bylo vymalováno.

Další takový rychlý zásek byl s Mon Précieux Nectar, Chergui, Jersey a s 31 Rue Cambon. Ještě bych moc chtěla Ombre Mercure. Když nad tím tak přemýšlím, proč to musí být vždycky ty hůř dostupné a nejdražší vůně????

Offline domenica blogger
Avatar
7968 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 21:37
Reakce na Hoolinkah:

Jo, to se mi stává...a ve většině případů pak zjistím, že jsem se unáhlila. Často jde totiž o vůně, který mi po delší chvíli začnou lézt krkem nebo je v nich něco, co mi nedělá dobře. (Čestnou výjimkou budiž Alessandro.) Naposledy s Tabac Rouge. To byla láska jako trám. Bohužel mi spouští migrénu.

Nejtrvalejší vztahy mám s parfémy, které jsem po prvním vyzkoušení zavrhla nebo skoro zavrhla. Takže...ač mám nerada odstřiky, poslední dobou je zase praktikuju.

To mi něco připomíná. 

Úplně největší lásky jsou vůně, ke který jsem se vrátila po prvním zkoušení, kdy se mi sice líbily, ale... je toho tolik!!! A při druhé zkoušení se ve vůni objevilo něco, co mě očarovalo a to pak bývá trvalé.

Proto:

- úplně nezavrhuju ani nevynáším do nebes vůní po prvním a jediném zkoušení někde v parfumérii nebo z malilililinkatého vzorku

- nepíšu recenze ma vůně po prvním a jediném zkoušení někde v parfumérii nebo z malilililinkatého vzorku

- k vůním se vracím

Samozřejmě, že stejně mě někdy nějaká vůně uchvátí a mám chuť vynést ji slovně do nebes a/nebo si ji dokonce pořídit. Poslední v řadě je French Kiss.

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 21:47
Reakce na domenica:

Ano...mám tu teď hromadu nových vzorků a u některých vyloženě cítím, že napoprvé jsem se o nich dověděla velké prd. Třeba Alahine ... s každým dalších zkoušením (už jich bylo asi 5) pomalu měním názor z "hm, no jo, ujde" na "tak toto mě začíná chytat za srdce".

Offline slniecko admin
Avatar
17566 příspěvků moje polička 16. zaří 2014 01:03

Najnovšie je to Nuda...tú som vedela, že potrebujem v sekunde, ako som ju ucítila...a ešte bol pre mňa taký Inside - momentálne mám tretí flakón a ešte jeden v rezerve...

Offline Miru
Avatar
13848 příspěvků moje polička 16. zaří 2014 07:42

...ano, řekla bych, že jedna z hlavních parfémových zásad je

vracet se k vůním...

(zkoušet znovu, po čase už třeba x krát zkoušené, zavrhované, milované, nudné, atp. ..., prostě vše)

Offline MirkaU
Avatar
271 příspěvků moje polička 16. zaří 2014 08:26

Zajímavé, že u většiny vůní Guerlain to přišlo až na druhý, třetí pokus, ale u Tonky Impériale jsem měla jasno hned. A další taková je Frapin 1270.... asi jsem na ten chlast, bo další co mě napadají jsou Vanille od Mony di Orio a Ambre Muscadin...

Offline naja
Avatar
1103 příspěvků moje polička 16. zaří 2014 09:04

Za sebe musím říct, že (zatím) když se mi něco nelíbilo napoprvé, tak i přes další pokusy se to nezměnilo. S jedinou výjimkou - L. Lempicka EDP. Ve svých parfémových začátcích jsem měla odstřik a nezvykla jsem si na ten sladký pendrek. Ale pak jsem při jednom setkání s milou parfémovou kolegyní celé odpoledne cítila její LL, byl to závan cukrových fialek a od té doby ji vlastním a je má oblíbená.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 03. října 2014 12:31

Mou novou láskou na první pokus se stala Harem Soirée (Arte Profumi). Ach, na tak krásnou myrhu s růží jsem nenarazila, ani nepamatuju.

Offline andry
Avatar
2698 příspěvků moje polička 03. října 2014 21:00

Femme de Montblanc. dodnes nechápu a blahořečím té jediné schopné prodavačce z Fannu, co jsem potkala 

asi bych mohla zařadit i Jovoy Poudré a Habanitu L'Esprit... jdu vždy přes odstřik (dobře poučena svými rozmary), ale tady to byla trefa po minivzorku..

Offline Mitzi admin
Avatar
1093 příspěvků moje polička 03. října 2014 22:35

Mám zkušenost, že Lásky obvykle na první pohled/počich nevznikají.

Sice už na první dojem (a často už jen podle složení a autora) poznám, že se mi vůně bude líbit i za hodinu nebo druhý den, nejen v první minutě, ale jestli to bude Láska, to se ukáže po opakovaném zkoušení.

Mezi moje Lásky na první přivonění patří Mon Precieux Nectar a Quand Vient La Pluie. Tam to bylo prostě JASNÉ a vzplanutí se změnilo časem v něco jako závislost ;)

Na druhé straně mám větší radost z takových těch plíživě vzniklých vztahů... třeba první Idylle mě nenadchla, pamatuju si, že jsem po první zkoušce EdP napsala, že jako dárek bych ji neodmítla, ale nadšení se nekonalo... pak přišla toaletka, objednala jsem ji jen na základě popisu naslepo (tady ani ve Francii ještě ke koupi nebyla) a byla to Láska. Zamilovala jsem se a na názoru ostatních mi nezáleží.

Offline moudjahidine
Avatar
328 příspěvků moje polička 12. října 2014 15:52

U mě láska většinou propukne na první dobrou. Častěji se stane, že prvotní nadšení časem trochu opadne, než že bych se k něčemu pročichávala, až z toho je nakonec láska (čest Hirisu a Tonce Impériale). Naštěstí se mi většinou daří rozlišit, co je prvotní nadšení, který ve větším množství odezní, a co je opravdu ono.  

Offline Ledifia
Avatar
71 příspěvků moje polička 12. října 2014 17:48

Skoro vždy se u mě láska zrodí až na druhý pokus.

Ale u Mitzah (Dior) je to na první dobrou a @Mitzi za to může.

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 16. října 2014 14:32

Občas mě něco hodně okouzlí na první počuch a ne vždy to vydrží. U jedné vůně ale ano, láska pořád trvá: Sensuous od Estée Lauder (EdP) 

Offline alalu
Avatar
56 příspěvků moje polička 16. října 2014 20:32
Reakce na daniela:

...Táto vôňa presne u mňa vedie.Minulú zimu som ju nazvala mojou láskou.Ani sama neviem ako sa ku mne dostala,ale viem že ju nepustím,ona pre mňa predstavuje takú jesennú drogu.

Moja prvá bola však  Poison a ten ostal navždy. Ešte ho sem tam podvediem z Frapinom 1270,alebo Mahora sa ukáže ako verná láska ktorá nesklame.Čuší zastrčená ale keď to na ňu príde.....

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 20. října 2014 13:19
Reakce na alalu:

Já mám Sensuous spojenou s létem, ale možná ji vytáhnu i teď - slovní obrat "jesenná droga" je skvělý 

Offline Mirka
Avatar
3985 příspěvků moje polička 21. října 2014 22:23

Lásek na první počich jsem měla mnoho a z některých se staly stálice na polici - No. 5, Black Orchid, Memoir, Angel La Rose, většina mých kadidlových a ambrových vůní.

Často jsem kupovala naslepo, takže jsem málokdy měla něco pořádně vyzkoušené a omylů bylo minimum.

Naopak, pokud se mi něco na první zkoušení nelíbí, tak se to na 99,9% nezmění. A to ani po letech a ani tehdy, pokud jsem to zkoušela jako např. pátou vůni na ruku.