Vintage verze pánských vůní

22. června 2018 13:23
Offline ModestMourek blogger
Avatar
1062 příspěvků moje polička 22. června 2018 13:23

Antaeus (Chanel)

Verze: vintage miniatura bez rozprašovače, nápis Eau de Toilette nad nápisem Chanel, 19 ml, 80 % vol., na fotce vlevo

Procházka podzimním lesem. Při vstupu mě uvítaly hořké byliny osvěžené citrusy, k nimž se po pár krocích přidala nasládlá šalvěj. Les postupně houstnul a objevil se kožený větvičník, který byl sice hladší, než bývá ruská kůže, zároveň však dostatečně hrubý, aby na sebe upozornil. Po třech hodinách jsem došel na mýtinu, kde se pásly srnky s hebkou srstí vytvořenou z prašného pačuli a živočišně pryskyřičného labdana. Krémový pryskyřičný závěr mi připomněl Aromatics Elixir od Clinique. Výdrž přesáhla 10 hodin.

Offline ModestMourek blogger
Avatar
1062 příspěvků moje polička 24. června 2018 17:23

Lauder for Men (Estée Lauder)

Verze: vintage miniatura s rozprašovačem, nápis Lauder for Men svisle na šedém víčku, na krabičce nápis Eau de Cologne, 10 ml, 85 % vol.

Závan citrusů, které se možná se za ty roky částečně rozložily, následují hořké byliny přecházející na zelný větvičník s koženými podtóny. Přibližně po 4 hodinách začne větvičník prohřívat nasládlá ambra, která s pomocí pižma vytvoří hladký pryskyřičný závěr podobný závěru Aramise. Celková výdrž přesahuje 8 hodin. Pokud jde o podobnost s parfémem Lippizan (Parfums de Marly), po srovnání vedle sebe souhlasím, ovšem až po několika hodinách od aplikace, neboť v úvodu Lippizanu se citrusy a nahořklé aromatické byliny udrží podstatně déle než zde.

Kralovna Hubert
Avatar
21. zaří 2018 13:23

Dobrý den, souhlasím, myslím si,že je výborná.

Offline ModestMourek blogger
Avatar
1062 příspěvků moje polička 29. ledna 2019 15:47

Knize Ten

Parfém Knize Ten uvedlo roku 1925 na trh luxusní vídeňské krejčovství, založené v roce 1858 Čechem Josefem Knížetem. Je to jeden z jedenácti pánských parfémů, které Bernhard Roetzel doporučuje v knize Opravdový gentleman jako nadčasové.  

Vintage verze z miniatury: Po svěžím úvodu následuje stará kůže s tóny oleje, březového dehtu a kapkou benzinu z The Lover's Tale (Francesca Bianchi), která se uhlazuje pudrem a prohřívá ambrou. Připomíná mi interiér dědova žigulíku. Jelikož se výdrž pohybuje kolem 3 hodin, bude se navzdory štítku jednat spíše o koncentraci After Shave než o EdT.

Současná verze: Koncentrace vonných látek je očividně vyšší než u verze z miniatury. Po závanu citrusů následuje sametový karafiát a hebká kůže. Oproti vintage verzi působí kůže moderněji. Je méně pudrová, vlhčí, prohřátá kadidlem. Benzinový akord mi zde přijde výraznější, stejně jako zelené tóny mechu. Dědův žigulík necítím, zato tabákový kouř ano. Asi po 4 hodinách se objeví živočišně hřejivé kastoreum. Celková výdrž přesahuje 6 hodin.