Restrikce IFRA a arabky

08. srpna 2014 23:11
Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 08. srpna 2014 23:11

Rovnou začnu s tím, co mu už delší dobou vrtá hlavou... jestli restrikce IFRA a EU platí i pro východní výrobce/složky obsažené v "arabkách".

 

A vrtá mi to hlavou v souvislosti s jednou debatou, kde padlo podezření, že arabky z parfums.cz mají jiné složení než ty samé vůně nabízené na specializovaých e-shopech (nebo prostě laicky, že voní trochu jinak...). Mě totiž napadlo, jestli právě ta várka na parfums není část sortimentu předem určená na vývoz na Západ a tudíž přizpůsobená těm omezením...

Offline jerry
Avatar
8967 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 09:09

Některé arabky jsou vyráběny v Evropě (např. El Nabil) - troufám si tvrdit, že na ty se restrikce IFRA vztahují.

Pak jsou arabky, které se v Evropě nevyrábějí, ale oficiálně distribuují - tady mám jisté pochyby (obchodník může přivézt a prodávat cokoliv, co je zdravotně nezávadné). A pokud v parfémech nejsou látky legislativou (což ale restrikce IFRA samy o sobě nejsou - ty se teprve do té legislativy musí přenést) zakázané, tak obchodník může prodávat, co chce.

A u těch ostatních značek (vyráběné mimo Evropu, které si zákazník sám zakoupí a doveze či nechá poslat) - u těch myslím, že o spolku zvaném IFRA ani neslyšeli....

Offline rakuli
Avatar
79 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 09:42

Mně se stalo asi poprvé v životě, že se mi po nanesení vůně udělala alergická reakce.

Byla to Moody od Arabian Oud - zřejmě reakce  na slunce, na předloktí se mi udělaly červené fleky a pálilo to jak čert.

Tak mě potom napadlo právě toto - že arabi se s restrikcema moc nepářou.

(a napadlo mě, že na něco ty omezení přeci jen jsou :) )

Offline albeni1
Avatar
65 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 10:53

Mně se zatím ještě žádná vyrážka nepřihodila, nebo už si to nevybavuju, ale respekt z arabských olejíčků v tomto mám. Pořád si říkám, že když tak dlouho vydrží vonět, a když jsou TAK levné, že za tím může být nějaká čertovina. Myslím teď Al Rehaby a podobné roll-ony. Mám je, používám je, Soft je mi chválený snad pokaždé, když si jej vezmu, ale strach z toho trochu mám.

Offline jerry
Avatar
8967 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 10:57
Reakce na rakuli:

Mě udělal takovou menší neplechu Oud Warda - a ten se zrovna dělá v Evropě.  A protože to bylo podvakrát (a vždycky až po několika dnech nošení), tak bych to spíš přičítala nějaké mé alergii.

Jinak jsem vyzkoušela kdeco (arabky, "nearabky", indické oleje...)  a bez problémů (vyrážka se mi udělala akorát po testování 2 vůní od Kenza).

Možná nejsou Arabové tak zhýčkaní jako my...kdoví. Ale opatrnost je na místě vždy - vždyť parfémy jsou všechno uměle sestavené chemikálie...

Offline 74SLena
Avatar
467 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 14:33

Mě se vyrážka dělá, když CPO používám déle než týden. To mám ruce asi nějak moc "nasáklý" olejem a udělá se mi vyrážka. Po pár dnech kdy vysadím se vše vrátí do normálu.

PS:

Věchny Vás hezky zdravím

Offline Hoolinkah
Avatar
1641 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 15:26

Kamarádka měla nedávno dost ošklivou reakci na Al Rehab Soft. Krk jí zrudl a natekl, málem prý už jela do nemocnice... Já s tím zatím žásný problém nemám, ani ve velkém teple (což se o některých "evropských orientálkách na alkoholové bázi říct nedá...).

Offline Mirka
Avatar
3985 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 20:36

Já jsem se ještě neosypala, ale kombinace teplo-pot-slunce-parfém, event. prach, pyl a kdovíco dalšího, může být nebezpečná. Voním se raději pod šaty.

Offline unseen
Avatar
542 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 10:16
Reakce na albeni1:

Mně se z těhle olejíčků dělá vyrážka na krku, tam je nosit nemohu. Dávám je do vlasů a na ruce, tam je to bez problémů...

Offline unseen
Avatar
542 příspěvků moje polička 10. srpna 2014 10:23
Reakce na Hoolinkah:

Já jsem se zrovna včera osypala po La Panthere... :-o Na zápěstí, kam jsem ji stříkla, mi naskákaly pupínky a asi po hodině zase zmizely. Přitom jsem nikdy  neměla problém ani s LP, ani s jinou vůni na bázi alkoholu. Jenom mě občas zlobí ty levné olejíčky...

Offline Jarucha banned
Avatar
67 příspěvků moje polička 13. srpna 2014 15:30

Mně se vyrážka udělá vždy v loketní jamce po nanesení CPO od El Nabil. Tak tam neťupám.