databáze 175470 vůní od 10939 značek a 2154 parfumérů

Xocoatl (Eau de Parfum) Fueguia 1833

Xocoatl (Eau de Parfum)
značka: Fueguia 1833
parfumér: Bedel, Julian
rok: 2010
určení: unisex
složení: vanilková orchidej, kakao, rum

kolekce Linneo

Tito uživatelé vůni
Diskuze:
Komentáře k vůni (5)
Avatar
andry (11.9.2020 )

Sladká, až skoro ovocná vanilková orchidej jen s lehce gurmánským nádechem rumových pralinek v dřevěné misce. Orchidej je čím dál víc šťavnatá, sirupovitá, a i když současně víc vyniká i ten rumový aspekt, tohle je prostě gurmánská květinovka jak vymalovaná a rozhodně se z ní nikdo neopije... Postrádám hořkost kakaa, zemitost pačuli, a vybavuju si Sensual Orchid od Laurenta Mazzoneho, která je vzdušnější a s kapučínem, a Brulure de Rose od Pierra Guillauma, v níž je růže místo orchideje a víc mléčné čokolády. Nakonec se ale orchidej rozpustí v pudrovou vanilkou oslazeném, pikantně kořenitém kakau se santalem. A tady už je to konečně povedené.

Avatar
Miru (10.5.2020 )

...podepisuje se téměř bez výhrad pod Vendulčinu recenzi...
30/09/15

Avatar
ModestMourek (10.5.2020 )

Dubový sud se zbytky rumu, hřejivá pálivost chilli, prašná vanilka, sladký oříškový kouř, z kterého se mi zvedá žaludek, a nakonec příjemné sametové kakao. Zase jeden parfém, z kterého cítím většinu času nepříjemnou syntetiku, ačkoli údajně obsahuje vzácné přírodní složky. Výdrž přesahuje 6 hodin.

Avatar
blackviolet (01.11.2016 )

Rozdrcený prášek z kakaových bobů v dřevěné misce, pikantní ostrost chilli papričky, která pálí v nose a vanilková orchidej. Takhle to mohlo vonět, když Aztékové nebo Mayové připravovali svoje čokoládové nápoje. Rozmíchat s kalíškem rumu a trochou sladké vanilky, ale jenom tak, aby nápoj dostal to správné aroma. Ještě přikořenit špetkou mleté skořice. Negurmánská vůně s gurmánskými složkami, to jde? V případě Xocoatl jde.

Avatar
wendulka (23.9.2015 )

Vůně má být inspirovaná stejnojmenným nápojem starých Aztéků, připravovaným ze semen vanilkové orchideje a z hořkého kakaa, který měl dodávat sílu, moudrost, ale i třeba povzbuzovat libido. Sám slavný Montezuma ho prý byl schopen vypít i padesát šálků za den. Až dobyvatelští Španělé si jej začali sladit a přidávat do něj mléko.

A soudě podle prvotního ostrého závanu, řekla bych, že do něj museli přidávat i špetku chilli a teplou, lehce živočišnou, najemno namletou skořici a snítku máty. Dokonce si troufám i tvrdit, že někteří možná podváděli a přece jen si tam trochu toho mléka dali, protože kakao, které se mi tam po rozvonění v dřevěném pohárku objeví, má díky vanilce nádherně našlehanou mléčnou pěnu.

A nezůstane jenom u toho, protože v základu to ještě ochutili i rumem, aby tomu ještě dodali říz. Zároveň se prašně zemité tóny pačuli a suchá bylinná dřevitost starají o to, že vůně vlastně vůbec nepůsobí nijak zvlášť sladce a ani čistokrevně gurmánsky, i když jedlá je taky a přitom krásně drží.