Žlutý satén a živočišno …
Vůně zpočátku saténově hladká a proměnlivá, později suchá a kořenitá. Úvod je jiskřivě citrusový a malinko pikantní, cítím špetku pepře. Potom vše sládne, objeví se hřebíčkově sladce vonící karafiát s ovocně vyznívající vanilkou, která je velmi lehká a krémová. No a mandle, kterou složení slibuje? Je tady, ovšem můj nos ji detekuje jako kožený tón.
...ááách, černý čaj.
lahodná a jasná chut povzbuzujícího nápoje, chut černých svinutých lístků v postupně zlátnoucí vodě...
Celkem rychle se přidává jemná kouřovost -
pro mě na hraně mezi melancholickou vzpomínkou na vlhké dřevo v letním táboráku, když se začíná stmívat a nebo
zmoklé seno, jež špatně hoří a doutná z něj šedý, lehce navalující kouř...
...vše je ale ve velmi delikátní, dá se říci - příjemné rovině.
Jasmín? Spíše křehké jasmínové poutpouri s mikrostopami živočišna.
Vláčně suchá živá vůně,
suchá a osvěžující...
...hot black tea jen zlehýnka nasládlý, a přestože v objetí teplých dlaní, tak pomalu chladnoucí jak vzduch kolem vás, když se smráká...
"Dědo, kam ses to plavil lodí, povídej!'"
"Do Indie, chlapče."
"Líbilo by se mi tam?"
"Určitě, je to tam jiné než u nás, dokonce to tam i jinak voní."
"A jak?
"No třeba kardamomem."
"Co je to kardamom?"
"Koření."
"Mamiii, máme kardamom?"
"Nemáme. Nač ho potřebuješ, prosím tě?"
"A máme jiné koření? Chtěl bych zjistit, jak to voní v Indii."
"Tady máš pepř a hřebíček."
"Jéé, to úplně štípe v nose. A dědo, mamka říkala, že jsi vůbec do Indie nedojel."
"No, ta aby si taky na mě nepřisadila!"
"Říkal jste něco, dědo? A ty brepto už jdi spát!"
"Dobrou noc maminko, ty stejně voníš nejlíp."
"To je asi tím karafiátovým mýdlem od tatínka. Dobrou noc můj malý."
"A vanilkou... dobrou mami..."
Vangelis? Jediný Vangelis, kterého znám, je ten, který složil hudbu k 1492: Dobytí ráje. Přičichnu - kardamom - aha, tak toto bude kořeněná vanilka. Okamžitě začnu hledat skořici a pepř. Skořici nenacházím a divím se. Pepř nenacházím a raduju se, ten cpou všichni všude. Je to sladké, takže asi ambra? Ne to budou asi pryskyřice, nějaký benzoin s vůní vanilky. Aaa, už je tu pepř. Sladký pepř. No co už. Hřebíček. To by docela ušlo. Hřebíček slábne a převleče se do karafiátkových šatiček. A jako parťák mu zůstává mu taková jantarová nasládlá vanilka. I ten kardamom se občas připomene. Překřtila jsem si ji na "cestovatelskou vanilku" kvůli té proměnlivosti přes svěží, sladké, pikantní, kořeněné, jemně kořeněné až hebké.
Na papírku: mandarinka s olejovitou skořicí, špetka palčivého hřebíčku a zakouřená dřevitá myrha oslazená vanilkou.
Na kůži: kapka mandarinkové šťávy, olejovitá skořice, sladký kardamom, špetka palčivého hřebíčku a potom až do konce zakouřená suše dřevitá myrha oslazená vanilkou. Nejlepší parfém z kolekce.
Pokud bych měla některou z vůní této kolekce označit jako nejméně vanilkovou, potom by to byla určitě Vangelis. Vanilka se tu totiž schovává pod hromadou drceného pepře, kardamomu, hořkých mandlí a santalu. Vlastně když nad tím tak přemýšlím, svým způsobem by se možná dala označit jako Fugit Amor pro začátečníky.
Žlutý satén a živočišno …
Vůně zpočátku saténově hladká a proměnlivá, později suchá a kořenitá. Úvod je jiskřivě citrusový a malinko pikantní, cítím špetku pepře. Potom vše sládne, objeví se hřebíčkově sladce vonící karafiát s ovocně vyznívající vanilkou, která je velmi lehká a krémová. No a mandle, kterou složení slibuje? Je tady, ovšem můj nos ji detekuje jako kožený tón.
...ááách, černý čaj.
lahodná a jasná chut povzbuzujícího nápoje, chut černých svinutých lístků v postupně zlátnoucí vodě...
Celkem rychle se přidává jemná kouřovost -
pro mě na hraně mezi melancholickou vzpomínkou na vlhké dřevo v letním táboráku, když se začíná stmívat a nebo
zmoklé seno, jež špatně hoří a doutná z něj šedý, lehce navalující kouř...
...vše je ale ve velmi delikátní, dá se říci - příjemné rovině.
Jasmín? Spíše křehké jasmínové poutpouri s mikrostopami živočišna.
Vláčně suchá živá vůně,
suchá a osvěžující...
...hot black tea jen zlehýnka nasládlý, a přestože v objetí teplých dlaní, tak pomalu chladnoucí jak vzduch kolem vás, když se smráká...
"Dědo, kam ses to plavil lodí, povídej!'"
"Do Indie, chlapče."
"Líbilo by se mi tam?"
"Určitě, je to tam jiné než u nás, dokonce to tam i jinak voní."
"A jak?
"No třeba kardamomem."
"Co je to kardamom?"
"Koření."
"Mamiii, máme kardamom?"
"Nemáme. Nač ho potřebuješ, prosím tě?"
"A máme jiné koření? Chtěl bych zjistit, jak to voní v Indii."
"Tady máš pepř a hřebíček."
"Jéé, to úplně štípe v nose. A dědo, mamka říkala, že jsi vůbec do Indie nedojel."
"No, ta aby si taky na mě nepřisadila!"
"Říkal jste něco, dědo? A ty brepto už jdi spát!"
"Dobrou noc maminko, ty stejně voníš nejlíp."
"To je asi tím karafiátovým mýdlem od tatínka. Dobrou noc můj malý."
"A vanilkou... dobrou mami..."
Vangelis? Jediný Vangelis, kterého znám, je ten, který složil hudbu k 1492: Dobytí ráje. Přičichnu - kardamom - aha, tak toto bude kořeněná vanilka. Okamžitě začnu hledat skořici a pepř. Skořici nenacházím a divím se. Pepř nenacházím a raduju se, ten cpou všichni všude. Je to sladké, takže asi ambra? Ne to budou asi pryskyřice, nějaký benzoin s vůní vanilky. Aaa, už je tu pepř. Sladký pepř. No co už. Hřebíček. To by docela ušlo. Hřebíček slábne a převleče se do karafiátkových šatiček. A jako parťák mu zůstává mu taková jantarová nasládlá vanilka. I ten kardamom se občas připomene. Překřtila jsem si ji na "cestovatelskou vanilku" kvůli té proměnlivosti přes svěží, sladké, pikantní, kořeněné, jemně kořeněné až hebké.
Na papírku: mandarinka s olejovitou skořicí, špetka palčivého hřebíčku a zakouřená dřevitá myrha oslazená vanilkou.
Na kůži: kapka mandarinkové šťávy, olejovitá skořice, sladký kardamom, špetka palčivého hřebíčku a potom až do konce zakouřená suše dřevitá myrha oslazená vanilkou. Nejlepší parfém z kolekce.
Pokud bych měla některou z vůní této kolekce označit jako nejméně vanilkovou, potom by to byla určitě Vangelis. Vanilka se tu totiž schovává pod hromadou drceného pepře, kardamomu, hořkých mandlí a santalu. Vlastně když nad tím tak přemýšlím, svým způsobem by se možná dala označit jako Fugit Amor pro začátečníky.
Suché drevo, jemne nakorenené. Suchá, úplne nesladká vanilka, sušené okvetné lístky ruže. Jednoznačný unisex.