Dědečkova kožená bunda, v kapsách vysypané hřejivé aromatické koření a zbytky nasládlého tabáku z prázdné krabičky. Přiměřeně uleželé po častém nošení (kůže nasákne... kombinací grepu, římského kmínu, muškátového oříšku a hořkého pomerančového květu), o dvě generace jinde.
Kožená bunda Marlboro Mana, provoněná tabákem a benzoinem, pověšená ve staré zatuchlé skříni. Ale není to vůně nepříjemná - spíš taková "starobylá" (z dob, kdy se nikam nespěchalo a čas se řídil pouze podle slunce). Unisexová mi nepřipadá ani trochu, nýbrž vysloveně pánská.
Krásná vůně. Čerstvě vymačkanou grepovou šťávu, která spolu s nahořklým neroli vytvoří grepovou kůru, překryje – při 15 °C během desítek sekund, při 25 °C během několika sekund – nasládlá prašná skořice podbarvená živočišný kmínem, která přes koňakový pomerančový květ v dubových sudech ustoupí senným tabákovým listům. Závěr tvoří směs zelené mízy a vanilkového dřeva, která připomíná rozvoněný olej Walah (Ajmal). Výdrž přesahuje 5 hodin.
Máme tu další koňakovou lahůdku z domu Frapin. Není gurmánský jako 1270, za to je příjemně aromatický. Jen na začátku vás osvěží čerstvě vymačkaná grepová šťáva jako takový vinný střik, aby vás už po chvilce obklopila těžká vůně příjemně živočišného kmínu, teplé, najemno namleté nasládlé skořice a muškátového oříšku, jíž je tento zlatavý mok kořeněný. Koňakový dojem v tomto případě vytváří pomerančový květ v kombinaci s kořením. Pálíme jej s pomocí teplého kadidla a myrhy a stáčíme do dřevěných sudů.
Ale podobně jako u 1697 ani tady není koňak jediný druhem alkoholu, který Terre de Sarment nabízí. Tím dalším je díky pryskyřičnatému benzoinu v základu i teplá medovina a zásluhou vanilky dojde i na vaječný likér. Jak už jsem ovšem naznačila v úvodu, do vyloženě gurmánské polohy nesklouzne, jelikož v této fázi vůni zároveň prostoupí silně aromatický zakouřený tabák s koženými podtóny. Odstřik bych uživila, když by na to přišlo, nicméně musím souhlasit s blackviolet, že na muži bude zejména kvůli druhu použitého koření a tabáku daleko neodolatelnější.
Hladká směs koření směruje tuhle vůni skoro do orientálna. Skořice, muškátový oříšek a vzápětí pomerančový květ s listy tabáku. Spíš než koňak v ní cítím rum, teplý, prohřátý, trochu zakouřený a s vanilkovým aroma, které z něho dělá skoro rumový likér.
Celek působí harmonicky, nic nechybí, nic nepřebývá, vyvíjí se sice jen nepatrně, ale to je jen dobře, protože tak jak to zůstane je to nejkrásnější.
Dovedu si ji představit i na ženě, ale - muži navoněnému touto krásou takřka nelze odolat.
Dalsí nádhera!
Opět teple sálající jemně kořeněná vůně…
Ale ta jemnost je relativní, protože,
když uvedenou nálož koření
(kmín, skořici, muškátový oříšek a vanilku)
rozmícháte v koňaku – obrousí se hrany jednotlivých přísad,
ale ta síla ingrediencí zůstane.!.,
přidáte „3 lupínky“ tabáku,
vymačkáte grapefruit,
zlehýnka přisladíte pomerančovým květem a šmrncnete to kadidlem – dostanete hladce orientálně - gurmánskou vůni s kouřovou „třešničkou na dortu“
Terré de Sarment a Caravelle de Epicées jsou opravdu nádherné, jemně kořeněné, lehce gurmánské vůně!!!
24/02/09
Dědečkova kožená bunda, v kapsách vysypané hřejivé aromatické koření a zbytky nasládlého tabáku z prázdné krabičky. Přiměřeně uleželé po častém nošení (kůže nasákne... kombinací grepu, římského kmínu, muškátového oříšku a hořkého pomerančového květu), o dvě generace jinde.
Kožená bunda Marlboro Mana, provoněná tabákem a benzoinem, pověšená ve staré zatuchlé skříni. Ale není to vůně nepříjemná - spíš taková "starobylá" (z dob, kdy se nikam nespěchalo a čas se řídil pouze podle slunce). Unisexová mi nepřipadá ani trochu, nýbrž vysloveně pánská.
Krásná vůně. Čerstvě vymačkanou grepovou šťávu, která spolu s nahořklým neroli vytvoří grepovou kůru, překryje – při 15 °C během desítek sekund, při 25 °C během několika sekund – nasládlá prašná skořice podbarvená živočišný kmínem, která přes koňakový pomerančový květ v dubových sudech ustoupí senným tabákovým listům. Závěr tvoří směs zelené mízy a vanilkového dřeva, která připomíná rozvoněný olej Walah (Ajmal). Výdrž přesahuje 5 hodin.
Máme tu další koňakovou lahůdku z domu Frapin. Není gurmánský jako 1270, za to je příjemně aromatický. Jen na začátku vás osvěží čerstvě vymačkaná grepová šťáva jako takový vinný střik, aby vás už po chvilce obklopila těžká vůně příjemně živočišného kmínu, teplé, najemno namleté nasládlé skořice a muškátového oříšku, jíž je tento zlatavý mok kořeněný. Koňakový dojem v tomto případě vytváří pomerančový květ v kombinaci s kořením. Pálíme jej s pomocí teplého kadidla a myrhy a stáčíme do dřevěných sudů.
Ale podobně jako u 1697 ani tady není koňak jediný druhem alkoholu, který Terre de Sarment nabízí. Tím dalším je díky pryskyřičnatému benzoinu v základu i teplá medovina a zásluhou vanilky dojde i na vaječný likér. Jak už jsem ovšem naznačila v úvodu, do vyloženě gurmánské polohy nesklouzne, jelikož v této fázi vůni zároveň prostoupí silně aromatický zakouřený tabák s koženými podtóny. Odstřik bych uživila, když by na to přišlo, nicméně musím souhlasit s blackviolet, že na muži bude zejména kvůli druhu použitého koření a tabáku daleko neodolatelnější.
drevo, zem, tabak a trocha škorice...fakt dobré...
Hladká směs koření směruje tuhle vůni skoro do orientálna. Skořice, muškátový oříšek a vzápětí pomerančový květ s listy tabáku. Spíš než koňak v ní cítím rum, teplý, prohřátý, trochu zakouřený a s vanilkovým aroma, které z něho dělá skoro rumový likér.
Celek působí harmonicky, nic nechybí, nic nepřebývá, vyvíjí se sice jen nepatrně, ale to je jen dobře, protože tak jak to zůstane je to nejkrásnější.
Dovedu si ji představit i na ženě, ale - muži navoněnému touto krásou takřka nelze odolat.
Dalsí nádhera!
Opět teple sálající jemně kořeněná vůně…
Ale ta jemnost je relativní, protože,
když uvedenou nálož koření
(kmín, skořici, muškátový oříšek a vanilku)
rozmícháte v koňaku – obrousí se hrany jednotlivých přísad,
ale ta síla ingrediencí zůstane.!.,
přidáte „3 lupínky“ tabáku,
vymačkáte grapefruit,
zlehýnka přisladíte pomerančovým květem a šmrncnete to kadidlem – dostanete hladce orientálně - gurmánskou vůni s kouřovou „třešničkou na dortu“
Terré de Sarment a Caravelle de Epicées jsou opravdu nádherné, jemně kořeněné, lehce gurmánské vůně!!!
24/02/09