značka: |
Atelier Cologne
|
parfumér: |
Epinette, Jérôme
|
rok: |
2013
|
určení: |
unisex
|
hlava:
|
italská tangerinka, čínský růžový pepř, burgundský černý
rybíz
|
srdce:
|
mimóza z Grasse, listy fialky z Grasse, toskánský kosatec
|
základ:
|
pačuli z Indonésie, bílá ambra, fazole tonka z Brazílie
|
Svěží kosatec...a hned v samém počátku opravdu "stříbrný". Ovšem hned v rozpuku se ho snažila zahubit smrtící porce ulepené ovocné bonbónové sladkosti. Ubohý kosateček se nevzdal a zoufale se snažil o svoje bytí bojovat - tu více, tu méně se mezi bonbóny objevoval v suše pudrové podobě, zabalený v jemné kůži, aby nakonec svůj boj dotáhl alespoň k remíze. Na můj vkus málo kosatce, moc cukru...
U této vůně jsem byla kvůli názvu zvědavá, zda v něm najdu nějakou spojitost s mým oblíbeným kosatcem od Lutense a zda vůbec kosatec uvnitř bude skutečně stříbrný a nezůstane jen u zdobení flakónu jako v případě Gold Leather. Splnilo se mi jen to druhé.
Doprovodnou kovovou (stříbrnou) linku lze objevit už v jiskrném citrusově zeleném úvodu. Po chvilce se však rozpustí ve sladkosti růžového pepře a sladké čerstvé rybízové šťávy. Sám kosatec, nastupující hned poté, je krásně zemitý a zahalený do pudrového závoje z mimózy se opět stříbrošedě leskne. Jenže tento chladný vznosný dojem poněkud narušují fialkové bonbóny a neurvale se na kosatec lepí.
V základu naštěstí bonbónky mizí a s kosatcem zůstanou už jen „sametově“ zelené lístky fialek s prachovým obláčkem z ambry a náznakem „bíločokoládové“ sladkosti tonky, která jakoby nahrazuje vanilku z Iris Silver Mist. Ne, že bych fialkové bonbóny neměla ve vůních ráda, to vůbec, ale tady možná právě v kombinaci s tím sladkým růžovým pepřem a rybízovým džusem na mě působí tak nějak pubertálně/rozjuchaně a narušuje mi tu kosatcovou eleganci.
Recept na salát: mrkev, neumytou rovnou postrouhejte i s tou hlínou, natrhejte pár fialek i s listy, cestou ze zahrady přiberte i pár listů z rybízu a vmíchejte do mrkve. Zasypte štědrou dávkou pepře. Něco tomu chybí? Jasně! Zálivka přece! Tak šup do koupelny a salát pěkně zakápnout eukalyptovým olejem. Podávat v kovových miskách na dubovém stole.
Siláž a výdrž velká. Vůně přežila sprchu.