Sladce indolické květiny, mezi nimiž dominuje tuberóza a ylang, jen s nádechem pikantně kořenitého karafiátu, podmalované hřejivou živočišností, vytvářejí dojem napětí, příjemného napětí. Jako nervozita před třetím rande…
V drydownu, kdy květiny ustoupí do pozadí, je patrná pro mě naprosto geniální práce s labdanem, které voní jako dřevo, seno, stará kniha, ale suše, nikoli jako sklep, na pozadí lehce gurmánském, s kávovými zrnky, s nesladkou krémovou vanilkou, s podtónem pálených pryskyřic a hebké kůže.
Úžasná vůně do zimy, zlatá, působící dojmem mimo tento čas, ale nikoli retro, prostě jen když poté, co jste v duchu oškubali stovky symbolických kopretin, na chvíli zavřete oči.
po nástřiku cítím starodávný „voskový povlak“, tkerým se rychle prodere důrazná, sytá vůně. změť hrubých listů, plodů a větví, lián, divoké ovoce - rázem se ocitnu v džungli, prodírám se zelení a lámu větve a šlapu po opadaných zralých plodech, křoví a džungle, hustý podrost skrývající život. vynořím se z něj na kávové plantáži. vůně je mnohovrstevnatá, hutná a přímá. neoznačila bych ji ani tak za živočišnou, jako spíš změť rostlin s převahou surové kávy. prvních 30 minut. pak se začne rostlinstvem prodírat světlo a přijdou ke slovu aldehydy, které vůni úplně rozsvítí, rozjasní, jako když se paprsek světla prodere podrostem.. a slunce vůni pozvolna rozehřívá na teplou, hořce mýdlovou, příjemnou notu. do hry se vrací i vosk, měkce rozehřátý, vůně i trochu sládne a není už tak bylinně hořká, začíná být vyloženě přítulná, hebká a hřejivá, jako kočičí kožíšek na slunci. po třech hodinách už ji vnímám skoro jako gurmánskou, sladce lahodná, teplá, vanilková káva. balzamická, lehce květinová. krásné a uklidňující, oproti začátku, úplné zkrocení divoké šelmy/ičky:-)
po dalších pár hodinách se květiny vytrácí a vůně se stává zemitější, jako by se rozehřívala i půda pod vrnící šelmičkou, co se líně vyvaluje na sluníčku a nastavuje bříško teplým paprskům, zády se přitom převaluje v rozehřáté půdě. ale není to hlína, necítím pačuli, ten dojem země dělá něco jiného... ha! tabák:-O šelmička si hoví totiž v suchých tabákových listech! 8 hodin po aplikaci už je z listů svinuté cigáro a hoří, zkrátka jsme nenápadně pronikli spolu s cibetkou na přilehlou tabákovou plantáž, a teď sledujeme personál, jak o pauze kouří. parádní voňavý zážitek a v pohodě nositelná mužem i ženou.
Cibetka je v podání Zoologist hebkým vánočním zvířátkem. Tvoří ji kandovaná pomerančová kůra, hladké koření, svařené červené víno, parafínová tuberóza, mírně živočišný vanilkový prach, kávová kůže a hřejivý balzám, abych jmenoval alespoň hlavní akordy. V úvodu mi připomíná Lutensovu Arabii, ovšem postupně podobnost mizí a Cibetka si jde svou vlastní balzamickou cestou. Výdrž přesahuje 8 hodin. Použitý cibet je samozřejmě syntetický, přírodní dnes používá už jen AbdesSalaam Attar (dříve La Via del Profumo) a Ensar Oud.
Na začátku hustá intenzívní kořeněně bylinná nasládle hořká chypre, zpočátku studená, později v další fázi se pak přidala prohřátá uhlazená pryskyřice se dřevem a jemnými tóny sladce zakouřené surové kůže. A ve finále jemný nádech piškotu s kávovou karamelkou a sladce pepřovým prachem. Vůně je taková zaoblená, uhlazená, starodávně noblesní. Z vyzkoušených vůní od Zoologist pro mě jasně nejpovedenější. No jo a kde je vlastně ten civet???
sladká káva (vanila,nahořklý bergamot s pomeranč.kůrou na přepuštěném másle) míchaná dřevěnou lžičkou,zatím nejpovedenější mnou zkoušená zimní vůně této značky
Musím souhlasit s Červánkem, Civet je poctivá květinová chypre, která velmi připomíná již nevyráběnou Unspoken od Roja Parfums, jen daleko propracovanější a s ještě větší intenzitou a výdrží. Kromě svěží bergamotu a aldehydů se navíc vyznačuje drceným pepřem s estragonem a nastrouhanou pomerančovou kůru, Místo jasmínu tu najdeme zelenou vůni hyacintu a palčivou dřevitost hřebíčku zde nahrazuje ještě intenzivnější hřebíčkový karafiát, který Civet dodává společně s cibetkou, kadidlem, koženým tónem labdana a větvičníkem ještě výraznější kouzlo vintage. Jinak ale obsahuje stejný ylang ylang, jehož ovocnou máslovost zdůrazňuje tuberóza s plumérií. A to stále ještě není všechno. Díky sladce perlivému otočníku, kávy a vanilky totiž mimo jiné nabízí i gurmánský akord mandlových sušenek s kávovou náplní.
Sladce indolické květiny, mezi nimiž dominuje tuberóza a ylang, jen s nádechem pikantně kořenitého karafiátu, podmalované hřejivou živočišností, vytvářejí dojem napětí, příjemného napětí. Jako nervozita před třetím rande…
V drydownu, kdy květiny ustoupí do pozadí, je patrná pro mě naprosto geniální práce s labdanem, které voní jako dřevo, seno, stará kniha, ale suše, nikoli jako sklep, na pozadí lehce gurmánském, s kávovými zrnky, s nesladkou krémovou vanilkou, s podtónem pálených pryskyřic a hebké kůže.
Úžasná vůně do zimy, zlatá, působící dojmem mimo tento čas, ale nikoli retro, prostě jen když poté, co jste v duchu oškubali stovky symbolických kopretin, na chvíli zavřete oči.
po nástřiku cítím starodávný „voskový povlak“, tkerým se rychle prodere důrazná, sytá vůně. změť hrubých listů, plodů a větví, lián, divoké ovoce - rázem se ocitnu v džungli, prodírám se zelení a lámu větve a šlapu po opadaných zralých plodech, křoví a džungle, hustý podrost skrývající život. vynořím se z něj na kávové plantáži. vůně je mnohovrstevnatá, hutná a přímá. neoznačila bych ji ani tak za živočišnou, jako spíš změť rostlin s převahou surové kávy. prvních 30 minut. pak se začne rostlinstvem prodírat světlo a přijdou ke slovu aldehydy, které vůni úplně rozsvítí, rozjasní, jako když se paprsek světla prodere podrostem.. a slunce vůni pozvolna rozehřívá na teplou, hořce mýdlovou, příjemnou notu. do hry se vrací i vosk, měkce rozehřátý, vůně i trochu sládne a není už tak bylinně hořká, začíná být vyloženě přítulná, hebká a hřejivá, jako kočičí kožíšek na slunci. po třech hodinách už ji vnímám skoro jako gurmánskou, sladce lahodná, teplá, vanilková káva. balzamická, lehce květinová. krásné a uklidňující, oproti začátku, úplné zkrocení divoké šelmy/ičky:-)
po dalších pár hodinách se květiny vytrácí a vůně se stává zemitější, jako by se rozehřívala i půda pod vrnící šelmičkou, co se líně vyvaluje na sluníčku a nastavuje bříško teplým paprskům, zády se přitom převaluje v rozehřáté půdě. ale není to hlína, necítím pačuli, ten dojem země dělá něco jiného... ha! tabák:-O šelmička si hoví totiž v suchých tabákových listech! 8 hodin po aplikaci už je z listů svinuté cigáro a hoří, zkrátka jsme nenápadně pronikli spolu s cibetkou na přilehlou tabákovou plantáž, a teď sledujeme personál, jak o pauze kouří. parádní voňavý zážitek a v pohodě nositelná mužem i ženou.
Cibetka je v podání Zoologist hebkým vánočním zvířátkem. Tvoří ji kandovaná pomerančová kůra, hladké koření, svařené červené víno, parafínová tuberóza, mírně živočišný vanilkový prach, kávová kůže a hřejivý balzám, abych jmenoval alespoň hlavní akordy. V úvodu mi připomíná Lutensovu Arabii, ovšem postupně podobnost mizí a Cibetka si jde svou vlastní balzamickou cestou. Výdrž přesahuje 8 hodin. Použitý cibet je samozřejmě syntetický, přírodní dnes používá už jen AbdesSalaam Attar (dříve La Via del Profumo) a Ensar Oud.
Na začátku hustá intenzívní kořeněně bylinná nasládle hořká chypre, zpočátku studená, později v další fázi se pak přidala prohřátá uhlazená pryskyřice se dřevem a jemnými tóny sladce zakouřené surové kůže. A ve finále jemný nádech piškotu s kávovou karamelkou a sladce pepřovým prachem. Vůně je taková zaoblená, uhlazená, starodávně noblesní. Z vyzkoušených vůní od Zoologist pro mě jasně nejpovedenější. No jo a kde je vlastně ten civet???
sladká káva (vanila,nahořklý bergamot s pomeranč.kůrou na přepuštěném másle) míchaná dřevěnou lžičkou,zatím nejpovedenější mnou zkoušená zimní vůně této značky
Musím souhlasit s Červánkem, Civet je poctivá květinová chypre, která velmi připomíná již nevyráběnou Unspoken od Roja Parfums, jen daleko propracovanější a s ještě větší intenzitou a výdrží. Kromě svěží bergamotu a aldehydů se navíc vyznačuje drceným pepřem s estragonem a nastrouhanou pomerančovou kůru, Místo jasmínu tu najdeme zelenou vůni hyacintu a palčivou dřevitost hřebíčku zde nahrazuje ještě intenzivnější hřebíčkový karafiát, který Civet dodává společně s cibetkou, kadidlem, koženým tónem labdana a větvičníkem ještě výraznější kouzlo vintage. Jinak ale obsahuje stejný ylang ylang, jehož ovocnou máslovost zdůrazňuje tuberóza s plumérií. A to stále ještě není všechno. Díky sladce perlivému otočníku, kávy a vanilky totiž mimo jiné nabízí i gurmánský akord mandlových sušenek s kávovou náplní.