Á, další hustá slivovice, mňam. Na začátek tedy máme něco málo zeleného citrusového osvěžení a pak už je tu ta lahoda, svařená s hustým sladkým švestkovým nektarem a broskvemi i s jejich „sametovou“ slupkou a trošičkou hřebíčku. Navrch posypeme prachově nasládlou a chviličku jen nepatrně štiplavou skořicí, přihodíme pár okvětních plátků muškátu a jeden okvětní plátek růže a necháme je plavat na hladině rendlíku, než se v ní zcela rozpustí. A pořádně zahřejeme na plamenu teplého kadidla, z něhož se nám hustě kouří. V závěru tuhle hustou směs ještě zahustíme a zároveň uhladíme sladkou tonkou a můžeme servírovat do dřevěných pohárků.
Svařák. Ale opravdu dobrý, ne pouliční patok z vánočních trhů. Broskve a švestky naložené v alkoholu jsou jako těžší červené víno s nádechem ovoce, sladko-pikantní koření (kardamom, skořice, hřebíček) evokuje zimní atmosféru a zahřívá, hebký a teplý základ s vanilkou a tonkou směs oslazuje a uhlazuje. K tomu trocha růže a karafiátu na dokreslení přidá sytý květinový nádech a evokuje červenou barvu. Možná malá pozornost přinesená domů, večerní posezení u krbu, pomalé popíjení, chumlání pod dekou, usnutí na rameni. Po X hodinách z toho zbyde kompaktní hladká směs vanilkou proslazeného ovoce s kořením, švestky i dojem vína se ztrácí.
Á, další hustá slivovice, mňam. Na začátek tedy máme něco málo zeleného citrusového osvěžení a pak už je tu ta lahoda, svařená s hustým sladkým švestkovým nektarem a broskvemi i s jejich „sametovou“ slupkou a trošičkou hřebíčku. Navrch posypeme prachově nasládlou a chviličku jen nepatrně štiplavou skořicí, přihodíme pár okvětních plátků muškátu a jeden okvětní plátek růže a necháme je plavat na hladině rendlíku, než se v ní zcela rozpustí. A pořádně zahřejeme na plamenu teplého kadidla, z něhož se nám hustě kouří. V závěru tuhle hustou směs ještě zahustíme a zároveň uhladíme sladkou tonkou a můžeme servírovat do dřevěných pohárků.
Svařák. Ale opravdu dobrý, ne pouliční patok z vánočních trhů. Broskve a švestky naložené v alkoholu jsou jako těžší červené víno s nádechem ovoce, sladko-pikantní koření (kardamom, skořice, hřebíček) evokuje zimní atmosféru a zahřívá, hebký a teplý základ s vanilkou a tonkou směs oslazuje a uhlazuje. K tomu trocha růže a karafiátu na dokreslení přidá sytý květinový nádech a evokuje červenou barvu. Možná malá pozornost přinesená domů, večerní posezení u krbu, pomalé popíjení, chumlání pod dekou, usnutí na rameni. Po X hodinách z toho zbyde kompaktní hladká směs vanilkou proslazeného ovoce s kořením, švestky i dojem vína se ztrácí.