databáze 175390 vůní od 10937 značek a 2154 parfumérů

1873 Colette Histoires de Parfums

1873 Colette
značka: Histoires de Parfums
parfumér: Jourdet, Sylvie , Ghislain, Gérald
rok: 0
určení: pro ženy
hlava: grapefruit, pomeranč, citron, mandarinka, bergamot, limetka
srdce: konvalinka, pomerančový květ, jarní, květiny, fialka, levandule
základ: vanilka, karamel, bílé pižmo
Tito uživatelé vůni
Diskuze:
Komentáře k vůni (4)
Avatar
Renusatko (15.8.2017 )

V první chvíli silná vůně ovocného mýdla v krabičce, co nám dával na Vánoce dědeček. Mýdlo s vůní citrusů a později i květin, silné, které provonělo celou krabičku. Stále jsem čekala na karamel, vanilku a pižmo, ale na mé kůži přetrvala mýdlovost a po vcelku krátké době nebylo už cítit vůbec nic.

Avatar
wendulka (22.7.2015 )

Jméno Sidonie-Gabrielle Colette vám toho asi moc neřekne, ale zmíním-li filmy Chéri s Michelle Pfeifferovou http://www.csfd.cz/film/238929-cheri/ nebo ještě slavnější muzikál Gigi s Leslie Caronovou http://www.csfd.cz/film/6759-gigi/ , už asi budete doma. Ano, právě literární díla této spisovatelky poskytly předlohu k oběma filmům.

Samotná Colette pak prožila poměrně bouřlivý život. Poprvé se provdala velice mladá, ovšem kvůli manželovým nevěrám se po deseti letech jejich svazku nechala rozvést. Poté prožila řadu bouřlivých vztahů s muži i ženami. Jednou z žen byla i Mathilde (Missy), s níž vystupovala ve slavném Moulin Rouge. Obě ženy se během pantomimického vystoupení roku 1907 dokonce veřejně políbily. Byl z toho velký skandál, k němuž byla dokonce přivolána policie a vztah potom musely už jen držet v tajnosti, než se jejich cesty definitivně rozešly.

Roku 1912 se Colette provdala za barona Henryho de Jouvenel des Ursins, byl již také rozvedený. S jeho synem z prvního manželství Bertrandem prožila během této doby milostnou aféru a byl to tento vztah, který dal vzniknout právě jejímu románu Chéri. Ani toto manželství však nevydrželo a Colette se roku 1935 (potřetí a naposled) provdala za obchodníka s perlami.

Sidonie-Gabrielle Colette byla všestranná dáma. Kromě své bohaté spisovatelské a umělecké kariéry byla během 1. světové války činná i jako reportérka, vstoupila i do armády jako zdravotní sestra, dokonce jí byl i udělen Řád čestné legie (nejprve rytíř a později dokonce velkodůstojník).

Při takovém pozoruhodném životě by člověk očekával nějakou extravagantní vůni a bohužel jsem se dočkala podobně jako andry "jen" veselé letní citrusovky ve stylu těch od Annick Goutal: citron, hořký grep a limeta. Tu a tam o sobě dává vědět konvalinka a čerstvě utržená levandule, jenže ty citrusy se vás ne a ne pustit. Vanilka, která se do toho zapracuje v základu, potom bohužel způsobí to, že vůně na mně nabere podobu citronového lipa :roll: .

Co se mi na vůni opravdu líbí, je gurmánský náznak fialkových bonbónů a nepříliš sladkým čokoládovým dortem v závěru. Sama Colette prý ráda mlsala čokoládové bonbóny. Takže tady bych měla jediné spojení. Faktem ovšem zůstává, že žena s tak bohatým a skandálním životem jako Sidonie-Gabrielle Colette by si zasloužila spíš vůni ve stylu Noir de Noir.

Avatar
andry (30.1.2015 )

Výrazné, čerstvě rozkrojené citrusy, kyselé až trne na jazyku; vedle limety vyniká docela povedený grepfruit, ostatní nejsou tak zřetelné. Když je špatný den, věřím, že tato kombinace by byla schopná zdatně sekundovat leckterému WC osvěžovači. Naštěstí vůně není umělá ani příliš řvavá a zespodu mírně probleskují sladké tóny základu. Květiny v srdci jsou hodně zapracované, že nejdou rozeznat, maximálně tak tušit, občas se objeví náznak konvalinky tuhle a levandule támhle. Hodnotím jako zajímavou, ale nemůžu se rozhodnout, jestli se mi líbí, protože to pod citrusy a jak je to ukryté je dobré, ale ony citrusy tam zavazí výrazněji, než by mi vyhovovalo.

Avatar
Miru (15.1.2015 )

…musím začít jinak.!:
milovnice vůní Mandragore Annick Goutal, Fleur de Citronnier Serge Lutens a jim podobných vůní
určitě vyzkoušejte!
V TÉHLE vůni je pravý citron.! –
resp. přesně ta vůně, když si právě přivoníte ke žlutozelenému lehce hrbolatému plodu.
Je tam nesladká a kyselá šťavnatost ukrytá pod tlustou kůrou, jež je hořká,
ale protože k tomu jenom čicháte, je ta vůně hladká, čistá a plná, průzračná/ničím nerušená…
…prostě citronová.
Po chvíli jakoby citrusové tóny zesílí,
není to jen citron,
ale není to i nic blíže citrusově specifikovatelného, je to jen více citrusové – více a tak nesladké, že to přechází do tónů čerstvých tuhých zelených kopřiv v letním ránu…
Pak se přece jen objeví nějaké stopy sladkosti z
pomerančů –
ale protože ve složení píší pomerančový květ, dělá to na mě dojem jakési teplé(pižmo) mýdlovosti,
vanilky a karamelu – leda ve smyslu, že pokud vám z úst vypadne rozpouštějící se karamela do trávy a vy,
protože nejste cimprlich, se pro ni sehnete…,
tak se vám na moment v nose spojí zelená vůně u země a sladké teplo z bonbonu…
Colette je zelená vůně s citrusovými poznámkami,
vůně anglické zahrady probouzejícího se dne…
03/05/11