databáze 175470 vůní od 10939 značek a 2154 parfumérů

1001 Nobile 1942

1001
značka: Nobile 1942
parfumér: Maffei, Luca
rok: 2017
určení: unisex
hlava: bergamot, červený čaj, zázvor, pryskyřice elemi, růžový pepř
srdce: papyrus, absolut turecké růže, absolut jasmínu velkokvětého, kosatec, šafrán, absolutní kurkuma
základ: pačuli, santalové dřevo, ambra, vanilka, pižmo
Diskuze:
Komentáře k vůni (11)
Avatar
daniela (16.11.2021 )

Sušená růže, ze začátku je v ní ještě zbytek šťávy, lehce citrusově naovocnělé, ale postupně je sušší a sušší. Má zvláštně zaprášené, až zatuchlé vyznění, možná díky kombinaci ambry a pačuli, možná díky kurkumě. Připomíná mi další vůně na stejné vlně, tak jsem ji při letmém zkoušení brala jen jako "tuctovou niche", ale vzorek mi vydržel velmi dlouho a utvrdil mě v tom, že tato krásná vůně vydrží mnoho hodin a s časem je ještě krásnější.

Avatar
teena-s (20.2.2021 )

Bystřinka, po které pustila matka své čerstvě narozené dítě v ošatce spletené z rákosu,vystlala ji papyrem,robě zavinuté v bílých plenkách políbila na čelo a skrápěné jejími hořkými zmučenými slzami jej poslala po proudu,jen kolem zápěstí mu uvázala střibrný křížek jako ochranný amulet,bláhový malý Sinuhet,jenž o zítřku předem nic neví,sladce spinká ve své blažené nevědomosti,než mu život do očí nafouká pepřový prach,do ran vetkne štíplavý zázvor,do chodidel zabodá růžové trny,pozná jak krutá je chuť lásky,jakou cenu zaplatí za přátelství a jak bolestná je smrt...Vůně,která se čte jako román...

(zprvu vzdušná cvrlikavá až čirá chladivá tekoucí voda,postupně sládne hutní a pikantní kořením,proud sílí,žloutne a rudne jako starý papír,malinko plesniví v růžcích,oživlá kronika psaná okrasným starodávným písmem,je v ní radost,bolest i všední prožitek,jindy mi toho prachmálo sdělí,dnes mi přijde nadmíru poutavá,jsem vtažena pohlcena dějem a věřím,že dopadne dobře,melancholicky dojímavý sladký doslov)

Velmi proměnlivá intenzita,od velmi intimní až po dnešní "někdo mi do té bichle scvaknul hlavu" jak je silná,klidně bych ji bývala byla zpracováním považovala za počin Byreda,dneska mi sedla

Avatar
Miru (30.3.2019 )

...napřed, bezprostředně po aplikaci vůně na kůži, necítím nic.
Prostě NIC.
Po chvíli se objeví čerstvý bergamot a současně s ním, jakoby se prolínaly, velmi měkká nasládlá pryskyřice.
Pak opět -
nic.
Jakoby vůně přemýšlela, jestli se mi má vůbec představit, předvést...
...a ano, už vím, jak voní, nakonec se mi 1001 ukázala -
ledově teplý, nesmírně příjemně hladký a oblý, jako skleněný oblázek
(onu narkotickou lahodnou hladkost přisuzuji růži, jasmínu, vanilce a pižmu, i když je, jako takové, nevnímám),
nasládlý červený čaj, zabarvený měkoučkými bergamotovými silicemi.
Klid vodní hladiny, hustota ztuhlých pryskyřicových slz, hladkost a ledové teplo.
Krásná vůně.

Jo, a drží.

Avatar
ModestMourek (08.9.2018 )

Hřejivý závor s bergamotem, zelený čaj oslazený rudou růží, špetka bylinného šafránu a nakonec drhnoucí zelený papyrus s jemně zakouřenou kůží a kouskem vonné pryskyřice. Výdrž při 20 °C přesáhla 6 hodin. Značně předražená vůně.

Avatar
Markys (27.8.2018 )

Tak při představení vůně vloni na podzim jsem si říkala, že to není pro mě. Voněla jsem jako " stará knihovna ". A hele, letos v létě jsem ji objevila jako senzační polívačku! Teď po dovolené jsem po ní zatoužila, abych si prodloužila léto. Koření a santal vyvolává pocit pobytu v teplých krajinách.

Avatar
blackviolet (06.7.2018 )

Pohádka ve staré knize se zažloutlými stránkami na dřevěném stole.
Suchá dřevitá orientálka. Lístky bergamotového čaje ve svěžím až mentolovém zázvoru a zelený papyrus. A pak suché v hmoždíři rozdrcené koření, šafrán, kurkuma a růžový pepř s růží v pozadí. Rozsypané na santalovém dřevě s balzamickou ambrou a krémovým pižmem.

Avatar
Dalia (24.4.2018 )

Rubínová …

Úvodní svěžest a lehkost stojí na čajových lístcích, kapce citrusu a špetce koření. Během pár okamžiků začíná tato delikateska houstnout. Růžová omamnost nechává svou olejovitost vpíjet do šáchoru a zlehka se přizdobí snítkou šafránu. Jemné dřevité akordy se snoubí s měkoučkým pižmem a sladkou ambrou.
Pokud by mohl drahokam vonět, tak takto si umím představit vůni rubínu. Je to vskutku krásné!

Avatar
alibi (27.11.2017 )

Při prvním zkoušení na společenské akci na mě byla Tisícjednička po svěžím kořeněném úvodu hodně dlouho jenom ostře kořeněná s převahou kadidla, pepře a šafránu. Nasládlé orientální růže jsem se dočkala, až úplně na závěr, když už vůně hodně zeslábla.

Ovšem při druhém zkoušení v klidu doma byla vůně úplně jiná. Voněla jako, když ráno dopíjíš zbytek studeného čaje a urovnáváš stolek před krbem s vychladlými uhlíky. A se vzpomínkou na včerejší "literární' večer ti na tváři vykvete lehký ruměnec. :-)

Papyrus přidává vůni lehce dřevitý a zelený nádech. Hlava vůně je svěží kořeněná - vnímala jsem sladký pepř, čajový bergamot a malinko štiplavý zázvor. V srdci vůně je nasládlá kořeněná růže doprovázená šafránem, pačuli a kadidlem. Santal, vanilka a ambra tomu všemu dávají pevné základy.

Avatar
Martula (06.10.2017 )


Na růže ve vůních mám obzvlášť citlivá tykadla a tady růže rozhodně je a to výrazná. Objeví se sice až po chvíli – začátek patří zázvoru a zeleným čajovým lístkům – ale sotva se objeví, už je v první linii a zůstává tak až do konce. Je to turecká růže s lehce ovocným nádechem, v plném květu, s pomalu opadávajícími okvětními plátky. Ty zůstávají ležet na dřevěném stolku a usychají. Šafrán a pryskyřice dotvářejí představu orientálního salonu, do kterého otevřeným oknem přináší vítr vůni pouště a obrací listy staré knihy. Vůně v arabském stylu vytvořená pro evropský nos.

Avatar
wendulka (27.9.2017 )

1001 je orientálka, vystavěná na papyru, jenž byl prostředkem komunikace téměř od úsvitu lidské civilizace. Avšak ještě než začne vůně ve slonovinově zlatě malovaném flakonu s mosaznou destičkou a víčkem z tmavého dřeva vyprávět svůj příběh, připraví si na ohništi se žhavými uhlíky konvičku s čajem. Tenhle je osvěžený trpkým bergamotem, voní po šípcích a je smíchaný s čerstvě nastrouhaným zázvorem, jehož jiskřivou pikantnost po rozvonění zdůrazní hřejivá kurkuma a zavede nás do terakotových komnat sultánova paláce.

Šeherezádou je tu jemně kořenitá turecká růže s tóny šťavnatých malin. Papyrus jí dodává nazelenalou, suchou a měkkou dřevitost a křehký kosatec zase vzdušnost. Díky šikovně zapracovanému pačuli je i příjemně sametová a leží na měkkých semišových poduškách ze šafránu. Orientální pohádku pak uzavírá balzamická ambra s kořenitým santalem a špetkou vanilky a hebkého bílého pižma, v niž už je částečně rozpoznatelný typický rukopis většiny vůní Nobile 1942, zároveň si však uchovává svou originalitu.

(20-8-2017)

Avatar
Renusatko (19.9.2017 )

Vůně má být inspirovaná vyprávěním Šeherezády během Tisíce a jedné nocí. Myslím, že tohle všechno se podařilo do vůně opravdu dostat. Je to vůně knih, teplých letních nocí orientu, koření a růží. Nejdůležitější roli zde hraje koření. Pikantní vůně zázvoru, štiplavý pepř, šafrán a balzámová pryskyřice to vše zaoblené sametovou růží. Ostatní květiny v ní cítím spíš jako všeobecně bílé. Ačkoliv je v základu santalové dřevo, ambra a vanilka, tak není vůbec sladká. To je u mě spíš ke škodě. Je výrazná, jak se sluší na správnou orientální vůni, omamná, silná a jde do prostoru. Její výdrž je dlouhá. Bohužel nijak zvlášť mě neoslovila, prostě bych jí k dokonalosti malinko přisladila.