Život v propojení s vůněmi, vůně v propojení se životem

Avatar od Fleur, 25. zaří 2015

Dvojice Madalina a Julien Blanchardovi, která stojí za značkou JUL ET MAD Paris, je kosmopolitně rozkročena mezi několika kouty Evropy a mezi Amerikou. Julien, který vystudoval neurovědu a získal doktorát z biologie, poznal Madalinu, původem z Rumunska, během jejího pobytu v Paříži. Historii této lásky na první pohled převyprávěli v kolekci parfémů Les Classiques. Vůně Stilettos on Lex představuje Madalinu v době, kdy ještě žila sama a pracovala v New Yorku. Terrasse à St-Germain připomíná místo jejich náhodného seznámení, Amour de Palazzo svatební cestu do Benátek a Aqua Sextius odkazuje k Provence, odkud pochází Julienova rodina.

...

1. Jaké olfaktorické vzpomínky jsou spjaty s vaším dětstvím? Promítli jste je do některého z vašich parfémů?
Madalina: Měla jsem to štěstí vyrůstat v malém městečku obkrouženém horami, když jsem trávila všechny prázdniny u prarodičů na venkově.  Přirozeně jsem byla obklopena úžasnými vůněmi, které nabízela sama příroda a které se lišily v každém ročním období…  Nejvíce jsem byla poznamenána vůní čerstvě posečené trávy na jaře, v létě vůní sena, nebo vlhkým dubovým listím na podzim; mám rovněž ráda vůni ovoce, které se v zimě nechává zkaramelizovat v troubě, nebo čaje s kořením – oblíbeného nápoje mého otce…


Julien: Protože jsem od dětství hodně cestoval, vzpomínám si, jak silně mě zasáhly nádherné, uhrančivé a především zcela nové vůně na trhu s květinami a kořením v jihovýchodní Asii.
Je možné, že se mezi složkami našich receptur nalézají noty, které nás ovlivňují a které nás v průběhu času poznamenaly…  Jde zcela přirozeně o náš umělecký podpis. Třebaže každý parfém JUL ET MAD Paris je kompozicí vyprávějící příběh, jenž ji inspiroval, žádná složka není upřednostněna. Stejně jako v hudbě, kde každý použitý tón hraje svou přesnou roli, aby vytvořil výsledné dílo.



2. Jaké bylo vaše první setkání s parfémy? Vzpomínáte si na první parfém, který jste nosili?
Madalina: Vždycky jsem byla a zůstala poznamenána parfémem mé prababičky – velmi ženskou, úchvatnou a elegantní vůní, kterou pro ni na míru vyráběl její lékárník.  Byl to také první parfém, který jsem nosila, neboť jsem měla právo použít malou kapku při zvláštních příležitostech… Musím přiznat, že tento parfém mě stále provází, a doufám, že ho budu moci reinterpretovat v některé z našich budoucích kompozicí.


Julien: Během jedné z cest do Istanbulu mi jakýsi starý obchodník na Velkém bazaru nabídnul dřevěný disk napuštěný parfémem, který mě velmi zaujal. Zjistil jsem, že se jednalo o pižmo, zcela novou vůni pro dospívajícího chlapce, jímž jsem tehdy byl. Protože jsem tu vůni zbožňoval, okamžitě jsem si obstaral parfém, který se stal mou první olfaktorickou signature.

3. Co pro vás znamená parfém a čich?
Madalina: Parfém je v životě člověka důležitý. Pomineme-li estetický aspekt, parfém ohlašuje jedince a jeho osobnost, neboť je prvním signálem, který nás předchází a který nás představuje ještě před naší fyzickou přítomností na nějakém místě.


Julien:  Čich je jedna z biologicky nejdůležitějších funkcí, které zasahovaly do rozvoje lidstva. Nemluvě o velmi podstatné úloze, kterou čich sehrál rovněž v procesu reprodukce!  Dnes je čich mezi pěti smysly tím, který člověk využívá nejméně, na rozdíl od mnohých savců, pro něž zůstává podstatným.


Pro mě je čich nejpřímějším a nejcitlivějším smyslem. Je také nejintimnějším. Všichni vnímáme vůni jednoho parfému různě, což umožňuje nosit ho odlišným a jedinečným způsobem, který koresponduje s naší osobností a okolím.

4. Vrhli jste se do světa parfémové tvorby.  Můžete říci, jak jste na tento nápad přišli?
Madalina:  Tak jako všichni parfémoví nadšenci jsem byla vždycky přitahována tímto krásným průmyslovým odvětvím stejně jako tajemstvím, které se skrývá za každou vonnou kompozicí. Odlišuje mě od nich to, že jsem měla štěstí a vhodnou příležitost k tomu, abych mohla tuto instinktivní vášeň proměnit ve své povolání. Tato vášeň se stala mým životem a byla důvodem, proč jsem se bez váhání rozhodla zasvětit své studium i profesní dráhu kosmetickému průmyslu. Během sedmnácti let, která jsem strávila na klíčových místech různých úseků tohoto průmyslu na dvou kontinentech, jsem měla jedinečnou šanci vyzkoušet jeho dvě roviny, vůně a kosmetické produkty. Ale stále jsem se vracela do světa parfémů, který mě zvláštně přitahoval a s nímž jsem se cítila být propojena.


V průběhu těchto let jsem vždycky toužila vytvořit vlastní parfémovou značku, chtěla jsem se tak vyjádřit a zanechat svou stopu ve francouzském a světovém parfumérství. Ve vhodném okamžiku jsem se společně se svým manželem pustila do budování značky JUL ET MAD Paris. Naše značka, se skutečnou image dovednosti a luxusu ve francouzském duchu, se hlásí k tradici francouzské Haute Parfumerie.


Julien: Na rozdíl od Madaliny byla moje profesní dráha zcela odlišná, bez provázanosti s kosmetickým průmyslem. Ovšem díky mému profesnímu vědeckému zázemí, kompetenci v oblasti komunikace a bohatým zkušenostem s podnikáním mám v našem podniku od začátku důležitou roli, neboť  jsem zodpovědný za administrativu a obchodní záležitosti. Dnes, po absolvování intenzivního vzdělávání v oblasti základních ingrediencí a parfumerie obecně, jsem nadšen, že mohu být zapojen také do vývoje a vnášet svůj osobní vklad do našich výtvorů.

5. Existuje nějaká vůně, kterou byste nikdy nemohli přidat do vašeho parfému? A naopak – jaká je vaše oblíbená složka?
Madalina:  Vůně lásky…  Pokud jde o moji nejoblíbenější složku, je těžké ji vybrat, ale mám nesmírně ráda šedou ambru.


Julien:  Lidské feromony… Moje nejoblíbenější ingredience: guajakové dřevo.


6. Jakým způsobem nosíte parfém, jak se voníte?
Madalina: Zbožňuji obklopit se parfémem tak, že kolem mě vytváří auru (každopádně decentní).


Julien: Voním se velice diskrétně a rád si parfémuji šály, které nosím velmi často.


7. Máte nějakou „srdeční záležitost“ mezi parfémy, které nepocházejí z vaší produkce?
Madalina: En Passant od Olivie Giacobetti pro Les Editions de Parfum Fréderica Malleho.


Julien: Timbuktu od Bertranda Duchafoura pro L´Artisan Parfumeur.



8. Koncepce vaší klasické linie, provázaná s příběhem lásky, je velmi originální a emotivní. Můžeme očekávat pokračování inspirované dalšími okamžiky vašeho života?
Madalina: Poté, co jsme se podělili o příběh naší lásky, uvádíme letos, s přáním představit skutečné osoby za JUL ET MAD, novou kolekci Les „WHITE“ a odkrýváme tak jiný rozměr našeho páru: náš svět, naše zájmy a náš způsob života.


Kolekce Les „WHITE“ je bezprostředně inspirována  společně sdílenou láskou k umění a obecně ke kultuře jako k nerozlučným součástem našeho životního stylu. Zahajuje ji luxusní trilogie čistých parfémů vytvořených ve spolupráci s talentovanými „nosy“ mezinárodního renomé a složených z nejčistších a nejvzácnějších esenciálních olejů, aby evokovala naši lásku a náruživé zaujetí pro záhady a bohatství ztracených civilizací.

......................

A co se do rozhovoru, který se zrodil z e-mailové korespondence, nevešlo?  Při osobním setkání mi Madalina prozradila, že k jejím nejoblíbenějším parfémům patří Stilettos on Lex a Néa. Ta jí připomíná vůni medu svařeného s mlékem, kterým její prarodiče léčili a rozmazlovali vnoučata při prvním náznaku onemocnění. I kolekce Les „WHITE“ v sobě tají osobní narážku. Vrtalo mi hlavou, proč právě série sytých orientálních vůní odkazuje názvem k bílé barvě. Název je však přezdívkou, kterou manžele Blanchardovy častují jejich přátelé. Julien a Madalina tedy nejen propojují svůj život s vůněmi, ale také své vůně s vlastním životem.

......................

úvodní obrázek: www.juletmad.com

Diskuze:
Jul & Mad (Značky)
Komentáře k článku (8)
Mitzi
Mitzi (28.9.2015 )

Z vůni Juliena a Madaliny na mě dýchá láska. Od prvního seznámení (loni v létě díky Vendulce) až po předvčerejší vydatné zkoušení jsem jejich výtvory vždycky nadšená.
"Najděte čas pro lásku, najděte čas pro rozmluvu a najděte čas podělit se o vše, co chcete říci. Protože život se neměří počtem vdechů a výdechů, ale chvílemi, kdy jste jeden druhým uneseni." (George Carlin)

slniecko
slniecko (28.9.2015 )

Tak toto musel byť životný zážitok!

A na babičkinu vôňu som strašne zvedavá aj ja...nedalo by sa pani Madaline napísať doplňujúca otázka? Predsa len, asi nie je zvyknutá tm názvom (ak ho vôbec pozná ona) zaťažovať publikum v Amerike, ale my by sme možno prišli na to, čo to bolo za parfém...

barbucha
barbucha (27.9.2015 )

Šikovná dvojka, šikovnej rozhovor :-)
Taky by mě zajímala vůně prababičky...

Miru
Miru (26.9.2015 )

...perfektní.
Nádherné.!
(...a ano, parfém, skladba parfémů jistého nositele má ne malou vypovídající hodnotu o jeho osobě, osobnosti. Spíše a hlavně lépe se to ale určuje z niché vůní samozřejmě...)

Fleur
Fleur (25.9.2015 )

Madalina mi říkala, že si všimla, jak se téměř každý, kdo poprvé zkouší Néu, bezděčně usměje, když k ní přivoní. Asi tam opravdu bude něco, co v člověku vyvolá konejšivý pocit.

domenica
domenica (25.9.2015 )

Výborný rozhovor! Zrovna včera jsem si říkala, jak je ta Néa s přibývajícími chladnějšími dny mléčnější a jak se mi to líbí. Tak proto... Mně, jako velmi malé, taky hned dávali doma med svařený s mlékem, ale vzhledem k tomu, že mléko nepiju (dodnes) a svařené mléko byla hrůza největší, tak zrovna na tohle tak idylické vzpomínky nemám. Mléčný tón v Née je ale něco docela jiného!

wendulka
wendulka (25.9.2015 )

Výborný rozhovor s perfektní strukturou, Fleur. Bravo. Oba na mě už z fotek působí nesmírně charismaticky a jejich odpovědi ten dojem ještě umocňují. Ten parfém Madalininy prababičky by mě taky moc zajímal, jak voněl.
I ty parfémové srdeční záležitosti, nepocházející z jejich produkce ukazují, že oba mají vytříbený čich :) . No a ten dovětek pod čarou mě potěšil, protože i mně se stejně jako Madalině od nich nejvíc líbí právě Stilettos on Lex a Néa :) .

Ayuri
Ayuri (25.9.2015 )

Zaujímavý článok, rovnako ako vône tejto dvojice. Rada som sa o nich dozvedela niečo viac.

Ako asi voňala prababička Madaliny...?