Za starodávnými civilizacemi s Jul et Mad

Avatar od wendulka, 15. července 2015

Značka Jul et Mad, s jejímž triem prvotin čistých parfémů jsem se seznámila teprve počátkem loňského roku, je na trhu s niche vůněmi stále poměrně nováčkem. A nutno říci, že jejich spolupráce s parfumérkou Dorothée Piot se vyplatila, poněvadž všechno jsou to nadmíru povedené vůně. Jednu z nich, Stilettos on Lex, jsem dokonce ihned musela mít. Neméně zdařilá je i loňská fíkovka Aqua Sextius v podání Cecile Zarokian. Takže jakmile jsem se doslechla o nové chystané kolekci, inspirované starodávnými civilizacemi, byla jsem pochopitelně nesmírně zvědavá, zda budou v této vysoko nastavené laťce pokračovat. Nedávno ke mně konečně doputovaly a já vás tak můžu po operní kolekci vzít tak ještě dál do historie.

(http://zetwet.com)

...

První z nich Garuda má být poctou angkorské civilizaci, jejichž Khmerská říše se mezi 9. a 15. stoletím n.l. rozkládala v jihovýchodní Asii. Jejich hlavní město, bohatě zdobený chrám Angkor (od roku 1992 součást světového kulturního dědictví UNESCO), který se nachází uprostřed kambodžské džungle, čítalo tehdy závratným milionem obyvatel. Kromě mnoha dalších zajímavostí na jeho zdech najdete mnoho obrazů Garudy, což je mýtická postava (napůl člověk, napůl pták) z hinduistického náboženství, která se zde zpravidla objevuje s bohem Višnu jako jakýsi jeho pomocník v boji proti zlu. Galerie chrámu Angkor je pak prý pozoruhodná tím, že je při západu slunce ozářená světlem tak, že to vypadá, jakoby se všechny zdejší sochy včetně Garudy koupaly ve zlatě.

...

(http://www.harekrsna.de)

...

Kdo při zmínce o Kambodži tipuje oudovku, hádá správně. Za zlatou sluneční záři můžeme v téhle vůni považovat bergamot s pomerančem, přelitý rumem, který je zde místo "vánoční" skořice smíchaný s kupodivu příjemně živočišným kmínem. Samotný oud tu společně se suchým bylinným šafránem zprvu opravdu vyvolává dojem prašných kamených zdí chrámu. Tím ovšem pro mě veškerá spojitost s tématikou končí, neboť oud přejde do zakouřených kožených tónů a společně se suchým vetiverem, angelovským pačuli, hřejivým kašmeranem a jemným pižmem začne připomínat spíš dámskou kabelku, v níž někdo kromě pudřenky a semišových rukaviček zapomněl i pár karamelek.

...

(http://secondglobe.com)

...

Ninsar je sumerskou bohyní rostlin rodících se ze spojení země a vody a dalo by se říct, že byla ve starobabylonské kultuře takovou patronkou zahrad, tedy i legendárních Visutých zahrad Semiramis, které nechal kolem roku 600 př.n.l. zbudovat vládce Nabukadnesar II. pro svou manželku, královnu Amytis, aby ji připomínaly její stálezelenou rodnou zem, neboť ji velmi postrádala a on ji chtěl alespoň takto potěšit.

...

(http://www.pumiris.com)

...

Co tedy jiného v interpretaci zahrady Nin-shar očekávat než královnu květin, růži. Nejprve jsou to jen její okvětní plátky s natrpkle svěžím bergamotem, macerované v doutnajícím hustém švestkovém likéru z davany. Postupně se nakonec objeví i celá turecká růže. Je stejně medově sladká jako v PG 26 - Isparta a nazelenalá od pačuli a stříbrošedá od oudu a kadidla, kdo znáte. Ale rozhodně není jedinou ozdobou téhle zahrady. Najdeme v ní totiž stejný slunečný jasmín jako v Promesse de l´Aube, rostoucí kolem dřevěného altánku a taky pár šťavnatých třešní.

...

(http://www.byzantium1200.com)

...

Poslední z nich Néa nese název kostela, který nechal v druhé polovině 9. století n. l. vybudovat císař Basil I. v Konstantinopoli nedaleko svého paláce. Byzantská říše tehdy zažívala ekonomický, kulturní i náboženský vzestup a zásadně ovlivňovala tehdejší celosvětové dění, což se odrazilo i v monumentálnosti stavby. Život výše postavených lidí a umělců se tak v této "zlaté éře" dal s klidem označovat za sladký. A přesně tohle má vůně odrážet.

...

(http://farm4.static.flickr.com)

...

Néa je totiž hřejivou gurmánskou orientálkou, ukrývající tmavé ovoce. Jsou to šťavnaté datle, které se vám lepí mezi prsty, s připálenými švestkovými povidly, několika semínky sladkokyselého granátového jablka, špetkou drceného pepře a mléčné zeleně. Po pár minutách davanu vystřídají tentokrát už opravdové švestky, osvěžené několika okvětními plátky růže, na nichž se třpytí zrníčka jemného pižma. Podle složení by měly být sušené, ale já je vnímám jako zralé (zásluhu na tom nejspíš kromě růže má i ovocný jasmín sambac), namočené do hedvábně hladkého karamelu a krémové vanilky. Teprve ambroxan v základu je prohřeje a trochu vysuší. Dokonalá vůně pro švestkomilce!

...

Jelikož se i v případě této trojice jedná znovu o koncentraci extrait de parfum, můžete se znovu spolehnout na více než uspokojivou sillage a několikahodinovou výdrž. Další dobrou zprávou pak je, že značka Jul et Mad si před časem už našla cestu do Prahy a jak jsem před pár dny zjistila, dorazila sem už i tato bílá kolekce, takže pokud se vám nechce objednávat vzorky nebo si dopřát adrenalinový nákup naslepo, můžete si už nyní s klidem naplánovat výlet směrem na parfémové Staré Město a seznámit se.

...

...

Titulní obrázek:

http://1bp.blogspot.com

Diskuze:
Jul & Mad (Značky)
Komentáře k článku (6)
wendulka
wendulka (05.9.2015 )

domenica: Tak to jsem nečekala :) .

Mitzi
Mitzi (04.9.2015 )

U mě rozhodně Nin-Shar ;-)

domenica
domenica (03.9.2015 )

wendulka: Ne ne, je to Garuda :-)

http://guerlinade.cz/2015/09/03/jul-et-mad-kolekce-les-white-nea-nin-shar-a-garuda-recenze/

wendulka
wendulka (16.7.2015 )

domenica: Tuším, kdo to je :) . Já mám u Nin-shar problém s tím, že ač se mi velmi líbí, je to celá PG 26 Isparta říznutá Promesse de l´Aube. Kdybych je ale obě neznala, to by to rozhodování bývalo bylo určitě těžší.

domenica
domenica (16.7.2015 )

... jsem si úplně na začátku taky říkala. Po týdnu zkoušení mám vítěze (a Néa to nakonec není :-) ). Recenze bude následovat.

slniecko
slniecko (15.7.2015 )

Néa vyzerá veľmi zaujímavo...z oudu som už unavená a ruží presýtená...