Vůně Tisíce a jedné noci od Nobile 1942

Avatar od wendulka, 20. srpna 2017

Italskou niche značku Nobile 1942 jsem měla dlouhou dobu zaškatulkovanou v kategorii vůní, které jsou sice povedené, ale snad až na Ambra Nobile, Anonimo Veneziano a Sandalo Nobile mě nijak zásadně nezaujaly. To se změnilo až s letošní novinkou kolekce Premium. Vizí Stefanie Giannino, umělecké ředitelky značky, se totiž stala vůně, vzdávající poctu moudrosti, kontinuitě a zároveň svůdnosti. Přesně takové kouzlo má v sobě čtení. A nikdo nedává lepší představu o jeho čarovné moci než Šeherezáda, která si svým svůdným vyprávěním během Tisíce a jedné arabských nocí dokázala nejen zachránit život, ale i získat sultánovu lásku. Vytvořením vůně byl pověřen italský parfumér Luca Maffei, tudíž bylo už předem jasné, že tohle zkrátka nemůže dopadnout špatně.

 

(http://www.cafleurebon.com)

1001 je orientálka, vystavěná na papyru, jenž byl prostředkem komunikace téměř od úsvitu lidské civilizace. Avšak ještě než začne vůně ve slonovinově zlatě malovaném flakonu s mosaznou destičkou a víčkem z tmavého dřeva vyprávět svůj příběh, připraví si na ohništi se žhavými uhlíky konvičku s čajem. Tenhle je osvěžený trpkým bergamotem, voní po šípcích a je smíchaný s čerstvě nastrouhaným zázvorem, jehož jiskřivou pikantnost po rozvonění zdůrazní hřejivá kurkuma a zavede nás do terakotových komnat sultánova paláce. 

Šeherezádou je tu jemně kořenitá turecká růže s tóny šťavnatých malin. Papyrus jí dodává nazelenalou, suchou a měkkou dřevitost a křehký kosatec zase vzdušnost. Díky šikovně zapracovanému pačuli je i příjemně sametová a leží na měkkých semišových poduškách ze šafránu. Orientální pohádku pak uzavírá balzamická ambra s kořenitým santalem a špetkou vanilky a hebkého bílého pižma, v niž už je částečně rozpoznatelný typický rukopis většiny vůní Nobile 1942, zároveň si však uchovává svou originalitu.

(https://fimgs.net)

Jako každá povedená orientálka, jde i 1001 hezky do prostoru, čímž kolem nositelky vytvoří příjemný obláček a na kůži vydrží 6 až 8 hodin. Ověřit si to na vlastní nos budete mít příležitost už příští měsíc, kdy ji Massimo Nobile se Stefanií Giannino přijedou oficiálně slavnostně uvést na český trh prostřednictvím brněnské parfumérie Vavavoom společně s Anonimo Veneziano, Pontevecchio M a Ambra Nobile. Sortiment se potom bude na přelomu září a října rozšiřovat ještě i o 13 ml cestovní balení vůní z kolekce Fragranza Suprema a I rigati, jakmile je výrobce nově zkompletuje. Inu, letošní nadcházející parfémový podzim bude opět velmi úrodný.

....

....

Titulní obrázek:

https://static.tumblr.com

Diskuze:
Nobile 1942 (Značky)
Komentáře k článku (4)
sisa.b
sisa.b (02.9.2017 )

Aj ja ďakujem za článok. Priznávam, že túto značku nepoznám, ale láka ma vyskúšať aspoň niektoré vône :)

Mína
Mína (21.8.2017 )

Lákavý popis - těším se, až tuhle pohádku tisíce a jedné noci vyzkouším. Značka je mi sympatická, Ambra Nobile je mou společnicí v horkých letních dnech.

wendulka
wendulka (20.8.2017 )

Není zač. Na 1001 se na podzim do Brna určitě vyprav, Dali :) .

Dalia
Dalia (20.8.2017 )

Vendulko, děkuji za tento článek! Nobile mě velmi oslovuje, takže radost mám velikou. :-)