VAVAVOOM!

Avatar od Fleur, 5. prosince 2016

Začátkem listopadu se na Starobrněnské ulici v Brně otevřel butik s originálním jménem i sortimentem. Vavavoom znamená vzrušující, překvapivý, sexuálně přitažlivý. Tento výraz byl v 50. letech 20. století původně citoslovcem, které napodobovalo zvuk startujícího motoru auta, ale dnešní význam je již zcela zbaven konotací vonících benzínem. Naopak, první „o“, ztvárněné v logu nového butiku do podoby flakónu s rozprašovačem, vzbuzuje tušení, že v tomto případě půjde o úplně jiné olfaktorické zážitky.

.

Minimalisticky zařízený obchod nabízí parfémy, vonné svíčky a přírodní kosmetiku.  Najdeme zde vůně značek Aedes de Venustas, Masque Milano, Heeley, Une Nuit à Bali, Jul et Mad, Jardins d´Écrivains, Nobile 1942, Ulrich Lang New York, La Manufacture a Wiener Blut.

.

...
Prezentace rakouské značky Wiener Blut, která tu proběhla v prvním adventním týdnu, svědčí o tom, že překvapivost deklarovaná v názvu butiku, není planým slibem. Značka Wiener Blut byla založena v roce 2009 a názvem „vídeňská krev“ se hlásí k inspiraci mondénním životem císařské Vídně na přelomu 19. a 20. století. V současnosti nabízí sedm unisexových parfémů. Poslední z nich, Freudian Wood, byl uveden na trh v letošním roce a jeho brněnské představení v režii zakladatele značky Alexandra Laubera  doslova rozehrálo všechny smysly.

.

...
Zapomeňme na nesmělé přičichávání k rozprašovači, testovací papírky či nástřik na ruku.  Tentokrát byla vůně nanesena nikoliv z flakónu, ale prostřednictvím šátku napuštěného parfémem, jímž Alexander Lauber poťupkal zájemkyním hřbet levé ruky.  Již sama nezvyklá aplikace probouzela asociaci s dvorným gestem minulých století, kdy muž naznačoval políbení ruky. V tomto případě měla praktický význam, neboť pravá ruka byla zaměstnána držením sklenky s koktejlem speciálně vytvořeným pro tuto příležitost tak, aby evokoval zkoušenou vůni. Freudian Wood je mléčně krémová vůně, v níž se přelévají vrstvy lehce štiplavého koření a jež posléze doznívá v ambrově teplém a santalově hladkém základu. Vytvořil ji Mark Buxton na základě zadání, jež se opíralo o Freudovu snovou symboliku.  Propojení čichových a chuťových vjemů vneslo do vnímání vůně nezvyklý rozměr. Kolikrát člověku při testování parfému bleskne hlavou, že by ho nejraději vypil, jak moc ho přitahuje – teď to bylo možné.

.

...
Duší brněnské voňavé oázy Vavavoom je Lucie Levenson. Poprosila jsem ji o krátkou „parfémovou vizitku“ pro Parfumanii:

...

Jaká je Vaše první "voňavá" vzpomínka?
Vzpomínek mám více, ale nejsilnější není paradoxně úplně voňavá. Jsou to totiž olejové barvy a terpentýn na čištění štětců. Tatínek rád a často maloval:). 
Dál se mi vybavuje vůně chryzantém ve vlhkém skleníku a vůně různých druhů růží. Dědeček byl milovník růží a babička jich měla nasázené velké množství kolem celého domu.
První parfémová vzpomínka je Tresor, který používala maminka a pak můj první parfém Eau de Dolce Vita od Diora, který mi jako teenagerovi darovala starší sestra pod stromeček.

...
Jaký parfém nejčastěji nosíte? Máte nějakou "signature" vůni?
Momentálně nosím nejčastěji Palissandre d`Or od Aedes de Venustas. Předtím jsem používala Jasmin 17 od Le Labo a Un Jardin Sur le Toit od Hermès. Signature vůni nemám, jelikož je ráda střídám. Tedy vlastně mám, Signature od Aedes de Venustas:).

...
Který parfém se ve Vašem butiku prodal jako první?
Úplně první se prodal velmi krásný a intenzívní parfém Copal Azur od Aedes de Venustas  s velkým podílem pryskyřic a kadidla.

..
Jaký je život mezi vůněmi? Voníte se do práce?
Je to velmi krásná práce, která mě baví. Ráda zkouším nové věci a taky to, jak mi po dni stráveném v obchodě krásně voní oblečení:).
Do práce se nevoním, chci mít “čistou” hlavu. Ráda se voním před odchodem z práce, ve dnech volna a na společenské akce. Miluji také různé voňavé oleje a tělová mléka.

.

Alexander Lauber a Lucie Levenson

...............................

Všechny použité fotografie byly s laskavým svolením poskytnuty z archivu Vavavoom.

Komentáře k článku (9)
Luna
Luna (06.12.2016 )

Bezva. Zajdu.❤

cinkja
cinkja (06.12.2016 )

Moc se mi líbí interiér obchodu, krásná, čistá prezentace. A nabídka značek je úžasná :-).

Fleur
Fleur (05.12.2016 )

Díky!
Andry se vůbec nedivím - nebýt Domeničina příspěvku, tak také nic netuším. Středem města obvykle proletím a v poslední době všude přibývaly spíše obchody typu "vše za 49", takže to člověka ani neláká pokukovat po výkladních skříních.

domenica
domenica (05.12.2016 )

andry:
Protože nečteš Parfumanii? Vlákno věnované Vavavoom jsem založila v polovině listopadu. :-)

Fleur:
Vidím tě! :-) Příjemné čtení. Paní Lucie je velmi sympatická a mrzí mě, že jsem se nemohla v tom termínu uvolnit k cestě do Brna. Ale jistě bude další příležitost.

wendulka
wendulka (05.12.2016 )

andry: Protože nestíháš číst diskuze o parfumériích :P .
Fleur: Krásný článek a díky za parfémovou vizitku pro nás :) .

andry
andry (05.12.2016 )

proč o tom vím až teď? :-o organizuju si exkurzi.

barbucha
barbucha (05.12.2016 )

Zní to lákavě... Minimalistické poličky jsou krásné, nabídka bohatá a paní Lucie moc sympatická!

Mitzi
Mitzi (05.12.2016 )

Moc příjemné "nalákání". Musím si naplánovat cestu ;-)

Miru
Miru (05.12.2016 )

...krásné a milé čtení, fotografie...