Umění, chutě a vůně aneb Žádná nuda v Brně

Avatar od Fleur, 16. května 2017

Již první akce v nově otevřeném brněnském butiku Vavavoom na podzim 2016 dávala tušit, že v Brně se rozproudila nová parfémová krev. Lucie Levenson to potvrzuje i nadále, a to nejenom zařazováním dalších niche značek do prodeje, ale také originálním konceptem uvádění vůní. Druhá květnová středa patřila trojici parfémů (v pravém slova smyslu, neboť se jedná o čisté parfémy) značky Jul et Mad, které za osobní účasti Juliena a Madaliny Blanchardových byly představeny ve světové premiéře.

...

Ta se odehrávala v prostorách NEST interier přímo v centru, či přesněji nad centrem Brna. Vzhledem k tematickému svorníku nové trilogie vůní, jímž je výtvarné umění, nemohlo být zvoleno lepší místo. V samotném srdci města, ale nad jeho zaprášenými ulicemi plnými aut (paradoxem je, že NEST sídlí v nejvyšším patře nového parkovacího domu), blízko kostelním věžím a obloze…


Otevřená terasa s vyhlídkou na Špilberk měla i praktické využití pro unavené nosy a vyzkoušení vůní v exteriéru. Jul et Mad představili kompletní sortiment své značky, největší zájem ovšem budily tři premiérové novinky, které se začlenily do „zlaté bílé“ řady Les White. Poté, co Julien a Madalina odvyprávěli prostřednictvím první šestice vůní v řadě Les Classiques příběh jejich lásky, rozhodli se pokračovat vůněmi, které budou odrážet jejich zájmy. Nyní tedy přišlo na řadu výtvarné umění a parfémy inspirované malbou, sochařstvím a tapisérií.

...


...

Umělecká díla nebyla zvolena náhodně, ke všem mají Julien a Madalina osobní vztah. Bella Donna byla vytvořena na počest obrazu z dílny Leonarda da Vinciho La Belle Ferronnière. Originální olej na dřevě je vystaven v Louvru, kde ho davy turistů míjejí bez povšimnutí při honbě za Monou Lisou. Název obrazu odkazuje ke šperku, který má neznámá portrétovaná kráska (patrně milenka milánského vévody Ludovica Sforzy) kolem čela. Vůně je v souladu s obrazem velmi ženská, květinově sytá, ale přitom ne těžká. Vyptávala jsem se Juliena, podle jakého klíče vybírají parfuméra pro zhmotnění jejich představ o parfému. Na začátku společně s Madalinou přemýšlejí o tom, jaké emoce by vůně měla šířit. Julien se přiznal, že ačkoliv se původně věnoval vědecké dráze v oblasti neurověd a biologie, do samotné přípravy parfémů nezasahuje. Laboratoř je místem, kde vládne sama Madalina v úzké spolupráci s tvůrci parfémů. A je to rovněž ona, kdo pomáhá najít klíčové složky. Důležité přitom je, aby si s parfumérem rozuměli i lidsky. V případě vůně Bella Donna byla volba jasná – Luca Maffei umí skvěle pracovat s květinami a osudovým předurčením byl i jeho milánský původ.

...
(foto Janejane)

...
Fugit Amor byl inspirován sousoším Augusta Rodina, které existuje ve dvou provedeních: v bronzu a mramoru. Právě od mramorové podoby se odvíjí vůně založená na kontrastech, ovšem vyznívající harmonicky. Je zde přítomen chlad a tvrdost mramoru, ale také ženská oblost tvarů. Vůně je poněkud melancholická, ostatně zachycuje okamžik napětí mezi mužem a ženou, marnou mužovu snahu zadržet unikající lásku. Já jsem se zamilovala na první přivonění a možná jsem byla podprahově ovlivněna i vazbou na Rodina. V dubnu 1902 měla moje prateta, navštěvující jako hospitantka přednášky z literatury a dějin umění na Sorbonně, možnost navštívit Augusta Rodina v jeho meudonském ateliéru. Napsala o něm krátký obdivný fejeton, který přesně před 115 lety otiskly Národní listy. Těší mě pomyšlení, že já dnes vzdávám Rodinovi hold zprostředkovaně – přes vůni, kterou jeho sousoší iniciovalo. Tvůrkyní parfému je Stéphanie Bakouche, na které se Julien a Madalina jednoznačně shodli poté, co vyzkoušeli řadu verzí od jiných parfumérů.

...

...
Třetí vůně se váže ke známému cyklu tapisérii La Dame à la Licorne, který vzniknul na přelomu 15. a 16. století na motivy německé legendy. Pět gobelínů zobrazuje základní smysly, šestý je alegorickým ztvárněním šlechetnosti, rezignace na světské statky a obratu ke spirituálnu, k intuici. Má název Mon seul désir a inspiroval stejnojmennou vůni, jež vzdoruje jednoznačné interpretaci stejně jako její výtvarná předloha. Přesýpají se v ní vrstvy koření, přelévá se šťáva z ovoce, roztavená pryskyřičná ambra se vsakuje do kůže. Je to krásný unisex a Julien mi prozradil, že právě tahle vůně je mu z celé trojice osobně nejbližší. Vytvořila ji opět Stéphanie Bakouche.

...

...
Lucie Levenson připravila parfémům neokázalé, ale rafinované přivítání. K parfémům Bella DonnaMon Seul Désir nechala Milana Bukovského, zakladatele gastronomického sdružení Atelier, připravit speciální koktejly evokující jejich vůni. Bylo zajímavé porovnat, jak původně vizuální vjem přetavený do olfaktorického nakonec vyústí do chuťového zážitku. Koktejly ale rozhodně nebyly tím hlavním, co přispělo k neformální a uvolněné atmosféře. Julien a Madalina Blanchardovi se celou dobu ochotně věnovali všem zájemcům o vůně a bylo na nich znát, že je pozornost věnovaná jejich parfémům upřímně těší. Nově uvedená kolekce bude na delší dobu poslední, nicméně jsem zkoušela lobbovat ještě za architektonickou řadu (kupříkladu hezký unisex se špetkou elegantních aldehydů inspirovaný funkcionalistickou vilou Tugendhat) či za nějakou literární nebo hudební línii.

...

(foto Janejane)

...
Výzva, kterou Madalina přítomným adresovala hned na začátku, ať se nebojíme zkoušet a klidně se vůní „osprchujeme“, nezůstala bez odezvy. Když po deváté večer nastupovaly poslední hloučky návštěvníků do výtahu, nesla se za nimi okouzlující vůně. Tu vůni zná v mnoha obměnách každá zdejší parfumaniačka – stačí otevřít parfémovou zásuvku, krabici se vzorky, skříň provoněnou od šál a kabátů s voňavými otisky z předchozích dnů. Tentokrát byla vytvořená prolnutím všech testovaných parfémů z celého portfolia Jul et Mad. A nepřekonala ji ani vůně krásně fialové ostrožky, kterou dostaly odcházející dámy v závěru večera coby poznávací znamení pro odvoz limuzínou od AUTO CARDION Brno.

...
Velký dík za organizaci celé akce patří všem kolem Vavavoom perfumery v čele s Lucií Levenson!

...
(foto Janejane)

Uložit

Uložit

Komentáře k článku (11)
sisa.b
sisa.b (15.7.2017 )

Ďakujem veľmi pekne za sprostredkovaný parfumový zážitok :) Atmosféra vypadá skvelá a ja sa neviem dočkať, kedy tie novinky vyskúšam.

alese
alese (30.5.2017 )

Budu tam muset skočit, už jsem si to říkala tolikrát, ale holt ten čas není......

zdensy
zdensy (18.5.2017 )

Fleur, copak sis psala do notýsku?? ;-) Fugit Amor a Roden, to si musím ověřit:)

andry
andry (18.5.2017 )

Fleur:
jo tak proto jsem o tom vůbec nevěděla :)) - ještě jsem se tam nedostala (trestuhodné, ano).
takže díky díky za reportáž!

blackviolet
blackviolet (17.5.2017 )

Krásný článek, fotky a navíc dvě šmrncovní dámy.

Luna
Luna (17.5.2017 )

Moc příjemné čtení a pravděpodobně Vás znám. :) A jako vždy Vám to sluší.

Fleur
Fleur (17.5.2017 )

Díky!

Na akci paní Levenson zvala všechny své zákazníky - rozhodně nešlo o nějakou utajovanou VIP záležitost. Potkala jsem se tam s Ledifiou a s Janejane (která je autorkou některých fotografií k článku), byla tam opravdu velmi neformální atmosféra.
A s paní majitelkou jsem spřízněná jedině vášní pro parfémy (a jsme obě ve znamení Býka :-)).

cinkja
cinkja (17.5.2017 )

Skvělý článek, který mé těšení na novou trojici vůní ještě více umocnil. Ty příběhy kolem nich jsou až magické. Mám také velkou radost, že paní Lucii a Vavavoom se takto daří, světová premiéra uvedení nových vůní je prostě něco.

A opravdu moc vám to na fotografii sluší.

andry
andry (17.5.2017 )

1) takze dalsi volny vikend konecne vylet na Starobrnenskou,
2) doufam, ze to byla akce jen pro zvane, protoze to povazuju za jediny legitimni duvod sve nepritomnosti :D
3) ten vyhled z dotycneho parkhausu je lepsi, nez jsem cekala.

Mitzi
Mitzi (17.5.2017 )

Tohle mi nedělej! ;-) Kde je moje pevná vůle?
Hned po přečtení se moje těšení na novou trojici zesílilo až k nevydržení :) Potřebuji do Brna. Hned!

wendulka
wendulka (17.5.2017 )

Díky za zprostředkování dojmů, z textu i fotografií (moc ti sluší) je vidět, že to musely být báječně strávené hodiny. Ze všech sálá báječná nálada.
Největší radost mi ale nakonec udělala zmínka o Tvojí pratetě. Neumím si představit lepší příležitost, jak jí a Rodinovi vzdát takto zprostředkovaně hold. Nádhera!
Zítra by mi snad konečně měly dorazit vzorky, pokud to DPD zase o další den nepozdrží. Teď už snad ani nedospím :) .

A mimochodem nejste náhodou s paní majitelkou příbuzné, jak tak na vás koukám :) ?