Španělské parfémové rytmy v pasáži U Nováků

Avatar od wendulka, 9. května 2017

Začátkem března se v levé části pasáže U Nováků ve Vodičkově ulici příznivcům niche otevřela další nová parfumérie s názvem S-Parfémy s vůněmi španělského parfuméra Daniela Josiera. Majitelem obchodu je sbor Jednoty bratrské v Praze, která se do tohoto projektu pustila jakožto do možného zdroje financování jejich neziskových aktivit. Parfumérie se sice nemůže pochlubit jednoduchým moderním designem tak, jak jsme tomu zvyklí třeba z Ingredients, Odéru nebo Vavavoom, jelikož prodejní prostory z provizorních důvodů zatím slouží i jako skladové, nicméně snad až na pracovní stůl s notebookem šedé prosklené vitríny a police a další nábytek v šedých odstínech, lampy a obrazy na stěnách podle mě docela zapadají do prostor této secesní pasáže. Navíc mnohem podstatnější je nabízený sortiment, který podle mě stojí za pozornost.

 

Jak už jsem řekla, S-Parfémy nabízí vůně španělského parfuméra Daniela Josiera celkem tří značek – jeho vlastní značku Daniel Josier, Créations Aromatiques  a Renier Perfumes, jimž věnuji ještě jeden samostatný článek, protože si to podle mě zaslouží - a  španělské vonné svíčky Candela’s Velas Barcelona, která funguje už od roku 1995, z nichž mě nejvíc zaujaly Vino Tinto s vůní svařeného vína, Vino Bianco, připomínající ovocné šampaňské a Orange s vůni pomeranče a kousky skořice.

....

Ale zpátky k osobě Daniela Josiera. Narodil se 2. února 1971 ve Španělsku. Po dokončení parfémových studií v ISPICA v roce 1997 začal pracovat pro Haarmann & Reimer v Grasse (dnešní Symrise) a měl štěstí, jelikož o rok později sem jako ředitel přišel božský Jean Claude Ellena a na dalších šest let se tak stal jeho mentorem, než si jej Hermès najal jako dvorního parfuméra. Daniel si pak v roce 2004 nakrátko odskočil do společnosti Iberchem, kde pracoval jako vedoucí, zodpovědný za výrobu parfémů pro španělský trh a o čtyři roky později zase pro francouzskou společnost Expressions Parfumées. Byl to on, kdo vytvořil první verzi Tuscan Leather, ale Tom se nakonec rozhodl jít trochu jiným směrem a vybral si nakonec verzi Jacques Cavalliera a Harryho Frémonta. V roce 2009 se Daniel rozhodl založit si konečně vlastní nezávislou značku nesoucí jeho jméno, aktuálně čítající celkem 12 vůní, s nimiž máte nyní možnost se seznámit přímo v Praze. Kromě ní Daniel stojí parfumérsky i za vůněmi značky Renier Perfumes, která vstoupila na trh teprve loni a taktéž za čtyřmi parfémy Créations Aromatiques, z nichž kromě pižmového kosatce s tóny růže a santalu Iris-Musc a Jasmin-Patchouli, která typově zpracovává částečně podobné téma jako letošní Superstitious, ovšem bez těch nádherných dlouhotrvajících aldehydů a broskve, doporučuji k vyzkoušení hlavně nádhernou Figue-Santal se šťavnatými fíky a tonkově sladkým santalem. Tu by měl vyzkoušet každý fíkomilec! S-Parfémy jsou první na světě, kdo je od znovuzrození této značky exkluzivně prodává! Nyní už však k samotným vůním Daniel Josier, konkrétně k šesti podle mě z nich nejzajímavějším:

(http://danieljosier.com)

První z nich je Josune. Má jít o vůni plnou pozitivní energie a lásky, proto jí Daniel pojmenoval po svojí manželce, s níž je ženatý už přes 20 let. Je to něžná květinová s lehkým gurmánským dotekem. Přivítá vás jiskřivým bergamotem se svěží ovocnou růží a pačuli, kterou po rozvonění vystřídá kosatcový pudr s lískooříškovými pralinkami a vytvoří kolem nositelky nadýchaný obláček. Mohla by oslovit zejména příznivkyně Flowerbomb.

(http://www.cafleurebon.com)

Je-li na některé vůni poznat to, že se Daniel Josier učil u božského Elleny, potom je to právě Ambre Tabac. Složení tomu možná hned tak úplně nenapovídá, ale už od počátku je poznat, že vychází z Ambre Narguilé s tím rozdílem, že Ambre Tabac místo labdana pracuje s teplým kadidlem a navíc obsahuje aromatický tabák, které vůni posouvají i trochu víc orientálním směrem a tím pádem není výhradně jen o gurmánském jablečném štrůdlu s rozinkami a sladkou skořicí. Navíc má při srovnatelné kvalitě ještě lepší výdrž a to za poloviční cenu.

....

Jak už vás možná napadne podle názvu, je Bois d´Iris skutečně podobná stejnojmenné vůni od Van Cleef & Arpels z Collection Extraordinaire. Kosatec v ní je v první fázi rovněž vlahý zemitý bez mrkvových tónů a smáčí se ve slané minerálce společně s borovicovým jehličím, které sem Daniel přidal navíc. Místo myrhy se o jeho dřevitou podobu stará muškátový oříšek se santalem. Po rozvonění přejde ale stejně jako on i do pudrových tónů s tím, že efekt chladného mramoru zde vytváří pouze pryskyřičnatá ambra s vanilkou a pižmem, jelikož lehce štiplavé kadidlo dávno odvanulo.

....

Pokud vám složení Orquidea Negra nápadně připomíná slavnou Fordovou Black Orchid, nepletete se, kterou se Daniel Josier nepopiratelně musel nechat inspirovat. Oproti Fordovi má ovšem tu výhodu, že na mně v úvodní fázi nevystupuje ten šílený okurkový lák, ale překvapivě přírodní rozmačkané kuličky černého rybízu s kapkami bergamotové šťávy. Po rozvonění už podobně jako v Black Orchid přebírá hlavní slovo květinově sladká orchidej s černým lanýžem, čokoládou, kadidlem a především sametově zeleným pačuli ve stylu temnější Midnight Poison.

V případě Green Leather už to začíná být zajímavější, protože tahle zatím nejnovější Danielova vůně je první, u níž jsem zatím nepostřehla inspiraci žádnou z dosud existujících vůní. Díky krásně zapracovanému šafránu mi už od svrchních tónů evokuje zelenou semišovou kabelku, v níž se nachází lahvička malinového sirupu a také čínské gumy, které mi jsou snad poprvé ve vůni příjemné. Po rozvonění úlohu šafránu už naplno převezme semiš a kůže, kdy se s kabelkou přesuneme do kostela, kde pálí kadidlo, ambra a dřevo.

...

A s Interdit Absente přichází můj absolutní vítěz značky! Daniel nám v ní naservíroval samozřejmě sklenku skvělého absintu, ozdobného lístečky chladivé máty. Kromě ní vám ovšem pod nosem vybuchne dokonalá směs osvěžujícího pomeranče, jiskřivého zázvoru, trpkého pomela a lékořicového fenyklu v té nejvyšší bio kvalitě. Přidána byla i špetka růžového pepře, ale jen tak, aby nerušila a jen zvýraznila aromatickou vůni citrusů a koření. Celou kompozici pak uzavírá pižmově nadýchaný citronový sorbet se vzdušnými dřevitými podtóny. Kdo rád Absolument Absinthe, nechť určitě vyzkouší, mně osobně se totiž Interdit Absente líbí ještě víc, protože jak na citrusovky moc nejsem, zde jsou v kombinaci bylinkami a kořením a absintovou svíravostí naprosto úchvatné.


Všech 12 vůní Daniel vyrábí v jednotné velikosti 100 ml. Originální vzorky značka bohužel k dispozici nemá, nicméně máte možnost pořídit si pro prvotní seznámení i roztomilé cestovní balení o objemu 5 ml. V případě osobní návštěvy parfumérie je pak příjemná obsluha, vybavená kávou na pročištění nosu, připravená vám ochotně vyrobit vzorek z testeru, pokud vás některá z vůní zaujme na bližší prozkoumání. Jen si zatím musíte donést vlastní, ale brzy by jim měly dorazit, už je mají objednané. Pokud se tedy budete v nejbližších dnech pohybovat ve Vodičkově ulici, zastavte se tentokrát schválně i v pasáži U Nováků a podělte se o dojmy.

...

...

Použité zdroje:

http://danieljosier.com

http://www.cafleurebon.com/on-the-radar-daniel-josier-perfumes-josune-new-fragrance-review-the-power-of-love-draw/

https://www.s-parfemy.cz

Komentáře k článku (5)
euridike
euridike (11.5.2017 )

Za takovy clanek bys mela od majitelu obchodu dostat neco vonaveho... :) Moc hezky (a poutave) napsane...

Fleur
Fleur (10.5.2017 )

Absolument Absinthe absolutně miluji, takže díky za tip na vyzkoušení vůně z podobné kategorie.

slniecko
slniecko (10.5.2017 )

Tyvoletyvoletyvole....Jednota bratrská má vlastnú parfumériu??? Či ja nekonvertujem....

wendulka
wendulka (10.5.2017 )

Máš pravdu, něco by se tam našlo v té podobě :) .

Očekávala jsem, že Tvé dosavadní dojmy budou asi zatím takové. Není to, na co jsme my běžně zvyklé, nicméně si myslím, že vůně Daniela Josiera by se mohly stát odrazovým můstkem pro ty, kterým už mainstreamové vůně nestačí, ale na velké niche si ještě netroufají.

Ano, Renier Mendez mě hodně zaujal stejně jako jeho vůně :) . Proto mu chci věnovat samostatný článek.

domenica
domenica (09.5.2017 )

A že je George Clooney Danielův vzdálený příbuzný? :-)

Byla jsem na slavnostním otevření tohoto obchodu a moje dojmy kolem a dokola - zatím - jsou spíše smíšené. Ale zrovna ty parfémy, o kterých píšeš, jsou fajn a stojí za pozornost. A Daniel je opravdu sympatický. A malíř Renier Mendez je zajímavá osobnost.:-)

https://www.facebook.com/s.parfemy/photos/pcb.273216706465635/273213983132574/?type=3&theater