Soumrak arabských parfémů v ČR

Avatar od Hoolinkah, 25. října 2015

Milovníci arabských parfémů by měli zbystřit, protože o prodej těchto vůní na našem území se v poslední době začali zajímat úředníci z „hygieny“. Důvodem je nedostatečná – Evropskou unií neposvěcená – certifikace těchto výrobků a tudíž jejich potenciální zdravotní závadnost.

Některým z Vás možná neuniklo, že se na českém trhu s arabskými vůněmi děje cosi nepěkného. Koncem minulého týdne se na e-shopu Anabis objevil vzkaz, že prodej byl s okamžitou platností dočasně pozastaven z důvodu nedostatečné certifikace nabízeného zboží.  Ještě dříve se ta samá informace bez dalších podrobností objevila na adrese internetového obchodu arabskyparfem.cz. Bližsí informace se mi nepodařilo zjistit, ale oba e-shopy mají sídlo v Brně a spadají tak pod Krajskou hygienickou stanici Jihomoravského kraje. Ke kontrole a následnému zákazu další činnosti tedy patrně došlo víceméně souběžně. Zároveň vše nasvědčuje tomu, že nejde pouze o lokální, nýbrž celorepublikový problém. Provozovatelka dalšího internetového obchodu Arabské Parfémy Kaskhka Lenka Sládková se mi svěřila s obavou, že je další na řadě.



Certifikáty dodavatelů české úřady neuznaly


Jádro celého problému tkví v tom, že certifikáty nutné k výrobě a distribuci těchto výrobků jsou vystavené v zemi původu – tedy mimo EU – a zároveň nemají potřebnou registraci dle CPNP. Tím vzniká teoretická nutnost získat souhlas k prodeji na úrovni jednotlivých států.


Registraci na místní úrovni si může obstarat i samotný podejce. Registrace každého parfému prodejcem však vyjde minimálně na 5000 Kč. Je nutné doložit písemně dokumenty ke všem obsaženým složkám (jedna složka = spis o cca čtyřech stranách) a přidat k tomu „vzorek“ v podobě tří plných flakonů. Z toho vyplývá, že je tento postup pro menší prodejce při stávajícím celkovém obratu prakticky likvidační.


Lenka Sládková mi sdělila, že už téměř tři měsíce tuto situaci řeší s dodavateli, což je dle jejího popisu běh na dlouho trať. Většina výrobců o nutnosti registrace doteď zdá se neměla tušení; zároveň nerozumí tomu, proč by to mělo být nutné (což je přirozeně neomlouvá). Světlo na konci tunelu se prozatím ukázalo pouze v případě značky Al Rehab. Tento výrobce konečně začal jednat a snaží se situaci co možná nejrychleji vyřešit. Přesto počínaje nynějškem všechno potřebné papírování potrvá minimálně dalšího půl roku. Tak dlouho samozřejmě nemohou prodejci čekat. Hygiena může přijít každým dnem a prodej ze dne na den zastavit, tak jako se to už stalo v případě Anabisu. Situace je o to horší, že se to děje přímo před vánoci. Pokud tedy i ostatní výrobci začnou v nejbližší době situaci řešit – jde ostatně i o jejich peníze – může to mezitím dosavadní trh na našem území zlikvidovat.


Paní Lenka Wechová  z Anabisuna FB profilu tohoto prodejce píše, že úřednice Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje zhodnotily dostupné certifikáty ze Spojených Arabských Emirátů jako naprosto nedostačující. Sama mi sdělila svůj osobní dojem z kontroly, který je takový, že vše proběhlo s předem jasným cílem celý prodej okamžitě zakázat. Lence Sládkové se zase z jiného zdroje dostalo varování, že i ona je údajně na „seznamu.“


Co za tím asi stojí...


Původ celého problému je nejasný a nabádá tudíž k různým spekulacím. Dá se ale očekávat, že se na toto téma rozběhne diskuze (ostatně na jiných místech už se tak děje), což mě přimělo se nad tím již předem zamyslet. Můžete to samozřejmě brát čistě jako „jedna paní Hoolinkah povídala…“   Je to ostatně tak a nic víc ani tvrdit nehodlám. Jako první varianta člověka patrně napadne nekalý konkurenční boj.  Toto částečně vyvrací fakt, že se vše děje patrně plošně a zdá se, že je pouze otázkou času, kdy arabské parfémy bez potřebné registrace zmizí z českých obchodů úplně.


Další možností je jednoduše náhlá iniciativa ze strany EU donutit jednotlivé státy více hlídat registraci podle platných norem EU. I zde by mohla být ve hře konkurenční lobby, ale tak jako v předešlém případě místního konkurenčního boje se pohybujeme ve sféře pouhých domněnek.  Možnou platnost této varianty v každém případě ukáže teprve čas, protože v jiných zemích EU se nic podobného zatím dle všeho neděje. Pokud byste narazili na nějaký zahraniční e-shop v podobné situaci, určitě to neváhejte v diskuzi zmínit.


Třetí možná domněnka souvisí s faktem, že ačkoliv arabské parfémy jsou u nás skrze české obchody dostupné již zhruba šest let, úředníci se o platnost hygienických certifikátů zajímají teprve a právě nyní. Vzhledem k celkové náladě ve společnosti nelze totiž úplně vyloučit, že možné udání vůbec nesouvisí s konkurenčním bojem, nýbrž s charakteristikou a původem tohoto zboží…

...................................


Závěrem bych chtěla říci, že navzdory zmínkám o konkrétních prodejcích tento článek není komerční a tyto konkrétní zmínky jsou zařazené kvůli úplnosti sdělení. Pokud má kdokoliv další informace, o které by se s našimi čtenáři chtěl podělit, může mě kdykoliv kontaktovat. Mojí primární snahou je šířit tyto informace dál kvůli zachování maximální rozmanitosti zboží dostupného na našem trhu. I já mám tyto vůně na své parfémové poličce a vzdávala bych se jich jen velice nerada.

Komentáře k článku (13)
74SLena
74SLena (05.11.2015 )

Hoolinko
Úžasně napsaný

barbucha
barbucha (29.10.2015 )

petra.prvni: Ano, to je otázka na místě: Cui bono?

Avatar
(28.10.2015 )

Parfémové nebe taky končí....tak komu to prospěje? Skončí i exclusive na Slovensku? Nebo jsou pilní úředníci na něčí pokyn jen v Česku? Skončí arabky i ve velkých parfémových e-shopech, které prodávají pár arabských značek (např. značka Rasasi na parfums apod.)? no to jsem fakt zvědavá

prokera
prokera (28.10.2015 )

Me tohle taky hodne nastvalo a se zajmem sleduji, jak to cele dopadne. Jedna ma znama ma alergii na kde co a evropsky parfem nesnese jediny - po vsem se osype. Zvlastni, ze vyhradne arabske oleje zvlada bez sebemensiho problemu, tak at mi nekdo vyklada o jejich zavadnosti:).

Mitzi
Mitzi (26.10.2015 )

Když jsem před rokem zkoumala, co je potřeba za lejstra kvůli tomu, aby jedinec mohl třeba ze svých přebytků ze zahrádky doma vařit marmelády a prodávat je, tak se nedivím, že jsou potřeba podobná lejstra a opatření na to, aby našinec mohl obchodovat s voňavými oleji. Nakolik jsou nutné ty všechny výdaje mi ale není jasné, připadá mi, že to má prostě omezit či zlikvidovat malé a zvýhodnit všechny velké výrobce/prodejce. A to se mi nelíbí. Sice arabky nepoužívám, takže mi osobně chybět nebudou, ale nevím o tom, že by se po nich někdo osypal apod. Znám hodně holek, které je spokojeně používají roky. Netěší mě to tedy jako další příklad omezování drobného podnikání.

slniecko
slniecko (26.10.2015 )

Keby išlo o jeden z tých e-shopov, celkom by som si tipla, že by na začiatku toho celého mohol byť nejaký oklamaný zákazník...zúčastnila som sa jednej z predajných akcií aj s kamarátkou a odchádzali sme šokované a zhrozené. Ale to by nevysvetľovalo pohon na viacerých predajcov naraz. No, uvidíme. V každom prípade, áno, registrácia akejkoľvek kozmetiky je v EU náročná (ale to bolo náročné aj pred EU, aj Česká aj Slovenská republika mali v tomto smere vždy dosť prísne normy a procesy) a toto asi doteraz úradom jednoducho uniklo.

wendulka
wendulka (26.10.2015 )

barbucha: Tak je jasný, že úředník jedná vždycky z něčí iniciativy. Tak si ale říkám, proč by to nemohla být iniciativa někoho shora? Napadá mě ruské embargo, vztahující se zase třeba pouze na dovoz potravin z EU. Postupy jsou různé na to, jak moc okatě učinit daný krok a Putin je rád vidět, takže ten se s tím moc nemaže :) . Proto bych tu náladu v naší společnosti úplně nevylučovala stejně, jako zcela nevylučuju ten konkurenční boj. No uvidíme, jak to bude pokračovat.

barbucha
barbucha (26.10.2015 )

Hoolinkah - já nepomlouvám, já jen přemejšlím! :-))
Někde to vzniknout muselo... Nevěřím tomu, že by náš úředník najednou procitnul a hodlal jít celýmu zbytku EU příkladem!

Nevěřím rovněž těm ideologickejm důvodům, takhle se tady lidi už dávno nechovají (což mě osobně v mnoha případech dost mrzí). Zásady jsou hezká věc, ale jak se kvůli nim musíš omezit, je to v háji...

Jestli budeš mít možnost zjistit, jak to bude s tím dalším - podobným - zbožím, tak bych to určitě neuvítala jen já: aromalampy, pryskyřice, tyčinky atd. používá přece spousta členek! A kdoví, odkud to všechno pochází a má-li to správný papír :-))

Hoolinkah
Hoolinkah (26.10.2015 )

Barbucha: To je pravda a vyloučit se to asi nedá, ale i za předpokladu, že na trhu zůstane někdo, kdo to má všechno v pořádku, tak to samozřejmě ještě automaticky neznamená, že má tuhle situaci na svědomí. I kdyby jo, asi by se to blbě dokazovalo. Byla by to tedy hlavně pomluva...a takový věci tu samozřejmě vířit nechci.

Náladu ve společnosti úplně vyloučit nemůžeš. Pochybuju, že většina těch, co na Internetu vykřikují, že "by to všechno postříleli gulometem", najednou přesedlala na meltu... je to samozřejmě pokrytectví, ale to ještě neznamená, že je to úplně vyloučený.

O vykuřovadlech nic nevím. Mám to zkusit zjistit? Určitě je potřeba mít certifikáty na oleje do aromalampy a podobný srágory, ale jinka fakt nevím.

No a k tomu zbytku není co dodat. Hlídat se tyhle věci musej, aby si každej nemohl prodávat, co se mu zlíbí. Ale vocamcaď pocamcaď, protože v určitý fázi se z toho stává buzerace. Navíc ani ten nejpozlacenější certifikát ti nezaručí, že se po tom NIKDO neosype...

barbucha
barbucha (26.10.2015 )

Ten konkurenční boj budeme moct vyloučit/potvrdit, až se ukáže, jestli tady nějaký shop zůstal :-) Ty naše čacký úředníky mohl klidně někdo čistě nesobecky upozornit... třeba ten, kdo má všechny papíry v pořádku?

Náladě ve společnosti bych to nepřičítala. Přestalo se tady snad pít kafe?! I poptávka po parfémech bude víceméně stejná...

Zajímalo by mě ale, co bude třeba s vonnejma tyčinkama, kadidlem atd. - týká se to i dalšího zboží?

To, že dodavatelé nemají dostačující certifikáty, mě nepřekvapuje. Mimo EU si s takovejma kravinama nikdo moc hlavu neláme. Klidně bych si troufla tvrdit, že na zdraví váženého klienta stejně vůbec nezáleží, že je to jen vítaný příjem do státního rozpočtu, nějaká registrace. Jako by bez ní snad nešlo o úplně stejnej parfém, s úplně stejným složením! A hle - s papírem bude naprosto nezávadnej!
No šlak by mě trefil.

Foteini
Foteini (26.10.2015 )

Mě tahle zpráva celkem slušně naštvala. Letos v létě jsem ve velké míře přesedlala na parfémové oleje (na rozdíl od klasických parfémů mi ve vedru nedráždí pokožku a k našemu řeckém podnebí se opravdu hodí), takže jsem se ještě rychle zásobila. Ani to vše nemám přidané na své poličce, budu to muset napravit.

Hoolinkah
Hoolinkah (26.10.2015 )

Některé ji mají. Tuším, že Al Aneeq má, jestli si to pamaturu správně. No ale to je zoufale málo.
Je možný, že to věděla už předem. Měla jsem v plánu se jí na pár věcí zeptat, ale na radu právníků teď bohužel nemůže poskytovat další informace. To je celkem pochopitelný.
Musím říct, že osobně se taky přikláním k tý třetí variantě. :/

wendulka
wendulka (25.10.2015 )

Ano, vím o tom problému už delší dobu, shodou okolností taky od Lenky Sládkové. A všimla jsem si i toho s Anabisem a teď si vyčítám, že jsem u nich plánovanou objednávku vzorků odložila, protože nabízely i takové vůně, které se zase v ostatních arabských e-shopech nedaly sehnat. Nenapadlo mě, že Krajská hygienická stanice v Brně to vezme takovým hopem.

Teda vidím, že sice píšeš, že podle paní Wechové došlo k zákazu prodeje ze dne na den, přesto se nemůžu ubránit dojmu, že to musela tušit už alespoň s nějakým menším předstihem. K uzavření e-shopu totiž došlo jen asi necelý týden po té, co vyhlásila slevovou akci 25 % na vše. Tak bych zpětně řekla, že se asi snažila zbavit co největšího množství zásob, protože tušila, jak to dopadne. Ale na jejím místě bych udělala totéž :) . Jen to prostě zmiňuju, že mě to napadlo až následně, i když můžu se mýlit.

Všimla jsem si i toho arabskyparfem.cz, že tam to bude ten samý případ. Mám ale trochu podezření, že tam tenhle problém obešli tak, že tenhle e-shop se převtělil do parfemovenebe.cz. Sortiment totiž vypadá identický jako ten z arabskyparfem.cz, no těžko říct.

Jinak o té nutnosti certifikátů pro vůně, vyrobené mimo území EU, vím díky vůním Andyho Tauera, který si založil jakousi odnož svojí značky Tauerville, aby se tomuhle finančně a byrokraticky náročnému procesu vyhnul a nechal tak tyhle náklady na samotných prodejcích, pokud by o ně měly zájem.

Napadlo mě, že ne všechny arabské značky asi budou tuhle certifikaci od EU mít, ale že ji nemá ani jedna, to jsem nečekala. Samotnou by mě zajímalo, co za tím stojí, že si Hygiena po takové době, kdy jsou arabské vůně na českém trhu, na ně najednou tak vzpomněla. Z těch tří tebou vznesených domněnek a spekulací momentálně dává největší smysl ta poslední, protože zatím nemám informace o tom, že by se nějaký podobný zátah konal třeba v německých e-shopech se stejným sortimentem. No uvidíme časem.

A závěrem chci taky říct, že i když nemám těch arabek zatím odzkoušených tolik a na poličce jsem měla doposud asi jen tři, přijde mi škoda, aby tyhle vůně zmizely z českého trhu, protože tyhle vůně na rozdíl od fejků na tržnicích a napodobenin známých vůní toho mají dost co nabídnout.