Pozvánka do opery

Avatar od wendulka, 7. července 2015

Ne, vážně vás nešálí zrak. Skutečně se spolu vydáme do opery, i když samozřejmě olfaktoricky :) . Gérald Ghislain z Histoires de Parfums se totiž díky své zálibě v historii rozhodl spojit svět vůní a hudby tentokrát trochu nezvyklým způsobem. Loni tak vzniklo pět ojedinělých vůní, které nejsou jen tradičně inspirovány určitou slavnou operou světoznámých hudebních skladatelů podle názvu, ale každý flakon, vyráběný ručně ve stylu Art Deco ve známé sklárně Waltersperger, se nachází v červeně lakované dřevěné hrací skříňce s magnetickým uzávěrem, která po otevření spustí tóny části každého kusu, aby se tak co nejvíce prohloubilo spojení obou světů.

...

(http://www.parfumaria.com)

...

Začněme tou historicky nejstarší 1831 Norma Bellini (u každé vůně nechybí kromě názvu díla a autora i rok, kdy vznikla, abychom si tradičně procvičili letopočty, jak je u Histoires de Parfums dobrým zvykem :) ). Operním začátečníkům tenhle dvouaktový kus, stejně jako skladatelovo jméno Veincenzo Bellini možná moc neřekne. Když však zmíním jméno Maria Callas, budete už určitě doma, jelikož její role druidské kněžky Normy v tragickém příběhu lásky, patří rozhodně k jejím největším.

...

(http://www.jeaneichperger.be)

...

Z olfaktorického pohledu si pak Gérald Normu představuje zhruba jako Chanel No. 5 s lehčími šumivějšími aldehydy, kdy moderní tóny chypre (není tu vetiver, který v současné pětce mívá někdy tendenci trochu drhnout) byly doplněny o hrst jemného pižma navíc a vanilka o pralinkový podtón, ovšem vůně zároveň nepodstrádá tu klasickou květinovou složku se starosvětskou stopou. Možná si řeknete, že to není nic převratného, ale přesně aldehydovka tohoto typu podle mě dokonale odráží vnitřní konflikt hlavní hrdinky (láska x nenávist).

...

(http://img.blu-raydefinition.com)

...

V případě 1890 La Dame de Pique Tchaïkovsky jste možná někdy četli novelu Piková dáma od Alexandra Sergejeviče Puškina o důstojníkovi Heřmanovi, hnaném zoufalou touhou zmocnit se tajemství tří vyhrávajících karet, pro nějž neváhá svést a dokonce nepřímo způsobí smrt jiné osoby. Tajemství sice odhalí, přesto ho nakonec jeho činy dostihnou, o všechno přijde a zešílí.

...

Piková dáma v podání Géralda Ghislaina ukazuje naštěstí jen to pozitivní z příběhu. S pomocí nasládlého růžového pepře a jemně štiplavého zázvoru srší energií od samého začátku. Pomerančový květ, vonící po lesních jahodách, a růže s jasmínem s kalichy plnými červenoovocné zavařeniny by pak s trochou fantazie mohly symbolizovat třeba hráčskou vášeň Heřmanovy duše, která ho ničí. Kůže se sametovým pačuli, ambrou a teplým kadidlem by zase mohly představovat jeho důstojnickou uniformu. A nevím, zda je to ambrou, případně jinou složkou, ale pačuli tu kromě tónů chypre má zároveň i zajímavý oříškově zemitý nádech.

...

(http://www.histoiresdeparfums.com)

...

Taktéž budete určitě znát příběh mladičké Cio-Cio-San z opery, jíž je inspirovaná vůně 1904 Madame Butterfly Puccini. Tady to začíná být ještě zajímavější. Otevírá se hořkým neroli, osvěženém mandarinkou, které hřeje ve vůni po celou dobu jako ranní slunce. Probouzí totiž k životu kosatec. Ten je zpočátku zemitý a doprovázený lehounkým mrkvovým nádechem. Postupně se však s pomocí mandlového otočníku a jemného pižma změní v něžně pudrový. Díky vzdušným dřevům ale drží pohromadě. Dokonalá interpretace křehkosti Madame Butterfly!

...

(http://www.narodni-divadlo.cz)

...

Zároveň každý z vás minimálně jednou slyšel asi nejslavnější árii Nessun dorma v podání slavného Luciana Pavarottiho, pocházející z Pucciniho opery Turandot. A pokud jste ji neměli možnost shlédnout celou, pak děj vám bude jistě povědomý. Turandot je totiž čínská princezna, která se rozhodla provdat jen za toho, kdo hádně její tři hádanky. Řada nápadníků selže a čeká je proto smrt. Vyvoleným se stává až princ Kalaf.

...

A 1926 Turandot Puccini je žlutým narcisem s kořenitými a zemitými podtóny. Má ostré zázvorové drápky a nebojí se použít ani karafiát, zatímco se při pokládání první otázky zakousne do šťavnaté hrušky. Nejen proto, ale i díky kapkám rudého jasmínového nektaru působí tak trochu krvelačně, kterak se ze svého koženého trůnu chystá zpečetit osud dalšího nebožáka, jemuž se kouří z hlavy (amra s teplým kadidlem), jak se usilovně snaží najít správnou odpověď.

(https://s-media-cache-ak0.pinimg.com)

...

Poslední z nich, 1875 Carmen Bizet asi taky netřeba nějak podrobně představovat, jde možná o jednu z nejslavnějších rolí velké Marie Callas. A tady přichází můj absolutní vítěz. Carmen totiž projeví naplno svůj temperament hned po nástřiku a to slunečným citrónem z Promesse de l´Aube a jiskřivým zázvorem v kombinaci s pryskyřicemi a kastoreem. Umí být ale i smyslná. Vlasy jí zdobí něžné bílé květiny a hebký "prachový" šafrán a její polibky voní po medově sladkých švestkách (davana). Její vřelé kadidlové objetí je zároveň i mléčně santalové a sladce růžové (jako u Palissandre d´Or s tím rozdílem, že tady to dřevo drží pohromadě mnohem víc).

...

Všechny vůně z této kolekce jdou hezky do prostoru a vyznačují se nadprůměrnou výdrží s tím, že úplně nejlépe z toho vychází 1890 Queen of Spades, 1926 Turandot Pucini a 1875 Carmen Bizet. A nebojte, pro ty z nás, jimž stačí si vychutnat jednotlivé opery pouze nosem a nechtějí vydat 380 euro za ručně vyrobený flakon s hrací skříňkou přišla značka letos s náhradním řešením a celou kolekci vydala i v typickém 60 ml flakonu za mnohem přístupnějších 125 euro. Jsem moc zvědavá, která z nich to u vás vyhraje, protože s touhle kolekcí stojí za to se seznámit.

...

....

Titulní obrázek:

http://www.mypremiumeurope.com

Diskuze:
Komentáře k článku (4)
andry
andry (12.7.2015 )

tak já bych mohla sestavit pořadník, ale budu hodná a stručná :D
nejpovedenější je podle mě určitě Madame Butterfly a kdo rád kosatec, tady se povedl moc pěkně.
nejméně povedená (no dobře, na mně úplně příšerná) je dle mého názoru Turandot.

(s gumovým šafránem se andry neozývá, jelikož i tak si Carmen drží druhé místo ;) )

wendulka
wendulka (07.7.2015 )

barbucha: No tak jasně, růže a tabák, Habanita, vrchol temperamentu, ale tohle mi přijde originálnější - andry se se svým gumovým šafránem, kterým Carmen dnes částečně zazdila nebude ozývat :) .
Pokud jde o Madame Butterfly je pravda, že ten třešňový květ je k Japonsku tematičtější, jenže ten mívá tendenci někdy řezat a jak jsme dnes měly možnost zjistit na tvé kůži, tak ten kosatec je zázračně dobrý i na tvé kůži. Ta křehkost tam je.
Ale to navonět se a jít na příslušnou operu je dobrý nápad. To bych mohla zkusit :) .

slniecko: To jsme dvě :) .

slniecko
slniecko (07.7.2015 )

Veľmi by som chcela vidieť tie flakóny...zo solídneho, kvalitného skla musí byť tento dizajn nádhera.

barbucha
barbucha (07.7.2015 )

Super, wendulko! Možná by bylo zajímavý navonět se a jít na příslušnou operu - vpravdě synestetický to počin :-)
Jestlipak by to skutečně "ladilo"? Já totiž třeba Carmen jednoznačně (a asi nudně zjednodušeně) vidím jako růži s tabákem... Čo-čo san zas určitě jako třešňovej květ...