Posvátné kadidlo, vyvažované zlatem

Avatar od Hoolinkah, 3. března 2015

Kadidlo a historie jeho využívání znamená pro parfémovou kulturu zhruba to, co antické sochy pro výtvarné umění. Od starověku je vysoce ceněným artiklem, vytváří atmosféru a pročišťuje fyzické i duchovní ovzduší v chrámech mnoha náboženství a i pro běžného dnešního člověka je minimálně neodmyslitelným symbolem klidných vánoc. Zaslouží si tedy určitě bližší pozornost.

Trocha té historie


Přesnou a kompletní historii používání kadidla už se asi nikdy sestavit nepodaří. Archeologické záznamy ukazují, že kultura vykuřovaní se rozvíjela už v době raného neolitu. Přítomnost zbytků vonných bylin byla zjištěna dokonce už v hrobech Neandrtálců. Jeden z prvních písemných záznamů týkajících se přímo olibana je ovšem až z doby vlády královny Hatšepsut (cca 1500 př. nl.). Reliéfní záznam na zdi v jednom chrámu v Thébách popisuje výpravu do bájemi opředené země Punt, odkud se lodě vrátily k prasknutí naplněné různými poklady, mimo jiné také tunami kadidla.

...
Dá se říci, že tato cesta spustila v Egyptě doslova „parfémové šílenství“. Vůně začaly hrát v životě Egypťanu stále důležitější roli. Nejprve se rozvinula komplexní kultura náboženského vykuřování, postupně se začalo vykuřovat také při společenských příležitostech a v Ptolemaiovské době už musela egyptská města připomínat jednu velkou parfumerii. Vykuřovalo se pořád a všude; za Egypťankami se na metry daleko linuly omamné „ocásky“ z vonných koulí, které nosily ve vlasech.

  (zdroj: www.perfumesoiree.com)

......
Kadidlo ovšem po celou dobu neztratilo punc exkluzivity. Pálilo se výhradně při poledních náboženských obřadech, kdy byl Amon-Re nejvýše na obloze. Také v případě balzamování a přípravy na posmrtný život bylo použití olibana výsadou faraona, jeho rodiny a nejzámožnější honorace. Spotřeba byla v takovém případě jistě nemalá. Tělo se nejen potíralo esenciálním olejem, ale po odstranění orgánů také vyplnilo surovým kadidlem, někdy ve směsi s dalšími pryskyřicemi. Během celého procesu balzamování bylo nemalé množství kuřidla také spáleno a nebožtík si s sebou na onen svět bral navíc ještě výslužku.

...


Poté, co Šalamounovi přivezla spolu s dalšími dary hojné zásoby olibana královna ze Sáby, stalo se kadidlo vysoce ceněnou surovinou také pro Semity. I v tomto případě olibanum pro své účinky získalo status „posvátného“ kuřidla, určeného primárně pro náboženské účely. Starozákonní Židé dokonce světské využívání kadidla přísně trestali.

....
Navzdory laxnímu přístupu Římanů (nebo možná právě proto) si kouřové výpary z kadidla oblíbila a přijala za své také katolická církev. Částečně za to možná může i zvěst, že kadidlo (jakožto velmi cenný artikl) měli novorozenému Ježíši přinést tři králové jako dar. Používané je při liturgiích hojně dodnes, proto má spousta z nás vůni kadidla spojenou s kostely.

...
Vztah Muslimů ke kadidlu je úplně jiný. Jako významná součást náboženským rituálů předislámské doby (= Má tedy status pohanského kuřidla a pro církevní obřady se nehodí.) se smí používat naopak pouze ke světským účelům. Sloužilo tedy k parfemaci běžných obydlí, šatů či dokonce genitálií jako součást hygiencké přípravy na milostný akt. (Pánové si pro změnu navoněli úd oudem...) Jako přírodní antiseptikum a insekticid se užívalo také například k ochraně obilné úrody.

...
Získávání kadidla, jeho druhy a jakosti


Po dlouhá staletí se tak nějak přesně nevědělo, odkud se všechno to kadidlo proudící do Středomoří po proslulé Cestě kadidla vlastně bere.  Obecná znalost se omezovala na to, že roste kdesi v Arábii. Dokonce ani Herodotos z Arabů bližší informace nevymámil, místo toto si nechal nakukat, že keře hlídají speciální okřídlení hadi. Sami sběrači tento dojem tajuplné nedostupnosti ještě přiživovali přísně střeženou technikou získávání pryskyřice, která se za posledních 3000 let příliš nezměnila. Speciálním nožem se nařízne kůra a keř se nechá „krvácet“. Říká se také, že roní slzy. Krůpěje smůly nejprve pomocí oxidace schnou a tvrdnou a zhruba po týdnu se sbírají. Z tohoto procesu vychází i samotný název „olibanum,“ odvozený z arabského slova al-luban, které v překladu znamená zhruba „to, co se podojí.“

Čerstvá pryskyřice, zasychající na cíleně porušené kůře (Zdroj: lalaessentialoils.com)

...

(zdroj: www.fao.org)

...
Zjednodušeně by se dalo říci, že olibanum je pryskyřice získávaná z keře kadidlovníku známého také pod latinským názvem Boswellia. Roste zejména v přímořských oblastech Ománu, Etiopie a Somálska.

...

(zdroj: www.havenessence.com)

...
Existuje zhruba 20 až 25 druhů kadidlovníků, ovšem jen některé slouží jako ceněný zdroj kadidla. Vedle takzvaného „pravého“ kadidlovníku (Boswellia sacra) se v běžně dostupné nabídce vykuřovadel setkáte ještě třeba s druhy Boswellia carteri, Boswellia papyrifera, Boswellia frereana nebo s pryskyřicí získávanou z indického druhu kadidlovníku Boswellia serrata.

...
Obecně se má při posuzování kvality surového kadidla za to, že čím větší a světlejší zrníčka, tím vyšší jakost. Zároveň platí, že ománské pravé kadidlo je bráno jako nejcennější a nejkvalitnější. I v rámci jednotlivých druhů existují spousty různých typů a jakostí, výběr je opravdu hodně široký. Moje vlastní zkušenosti jsou v porovnání s celou šíří spektra dostupných kadidel ještě stále dost omezené, i tak ale už nyní můžu říci, že výrazné rozdíly vnímám hlavně podle toho, z jaké oblasti den daný druh pochází. Drobná tmavá zrníčka druhu papyrifera z Etiopie mi nepřišla o nic horší než světlounká „sacra“ z té samé země. Obojí bych zhodnotila jako jemnější, středně výrazné, spíše dřevité aroma s pouze nepatrným citrusovým nádechem. Pravé ománské kadidlo, které jsem měla možnost vyzkoušet, oproti tomu už na první nádech obsahuje výrazně větší množství pronikavých těkavých látek.

..

1. Boswelllia sacra Oman - Shazri

2. Boswellia papyrifera (Etiopie): drobná zrnka lisovaná do větších kousků přípomínajících kostkový cukr

3. Boswellia sacra (Etiopie)

....
Boswellia Serrata se vzhledem ani vůní nijak zvlášť neliší od kadidel se Středního východu, i celkové vyznění je velmi podobné. „Západní“ liturgická obřadnost na vás dýchne už po prvním rozvonění. Obecně mi ale výsledné aroma přijde v porovnání s Boswellia sacra méně konejšivé, agresivnější, hrubší, „neotesané“. Velký problém mám s „dojezdem“. Jelikož nepoužívám uhlíky, ale tavím zrnka nad plamínkem, získávám tak čistou vůni kadidla bez typického kouřového podtónu. Indické kadidlo tímto způsobem prosytí výpary pokoj nebo dokonce celý byt na další dlouhé hodiny až nepříjemně nakyslým odérem, který už spíše než citrusy připomíná úplně jinou kyselinu… Ostatní druhy mi toto nedělají.

...

Indický druh kadidla Boswellia serrata

...

Vliv na zdraví

...
Kadidlo bylo po tisíciletí ceněné zejména pro své blahodárné účinky na tělo i mysl. Má posilovat imunitní systém, zbavovat stresu, posilovat soustředění a celkově zlepšovat náladu. Kadidlo skutečně obsahuje různé druhy terpenů, aktivně ovlivňujících vnímání. Dominantní monoterpeny (například limonen, zodpovědný za jemné citrusové aroma typické pro kadidlo) mají obecné zklidňující a posilující účinky. Seskviterpeny – zastoupené necelými deseti procenty – pozitivně stimulují tu část mozku zodpovědnou za naše emoce a fungují tak jako přírodní antidepresivum.

...
Olibanum obsahuje také nezanedbatelné množství antioxidantů, mírnících projevy tělesného stárnutí a rozkladu buněk. To by vysvětlovalo, proč byl zrovna olej z olibana tak ceněný při posmrtném balzamování. V dnešní době se zkoumají jeho účinky v dermatologii (pozitivní vliv na suchou pleť a tvorbu vrásek.). Zjištěné jsou také pozitivní účinky při léčbě artritidy. Pro milovníky vonných esencí a éterických olejů je jednoduše všelék.

primární zdroje:

Franz X. J. Huber, Anja Schmidt: Praktická kniha vonných dýmů

Frankincense Oil Supports the Immune System and Healthy Skin

Kadidlovník

Diskuze:
Kadidlo (olibanum) (Složky a kompozice)
Komentáře k článku (6)
RoSa
RoSa (09.3.2015 )

Já to kupuju v Ječný!
http://www.proecclesiacatolica.cz/clanky/kontakt.html
... a koukám, že mají i mešní víno - to by se mělo taky vyzkoušet! ;-)

pichjit
pichjit (08.3.2015 )

Barbucho, dobrý obchod na vykuřovadla a pryskyřice všeho druhu je http://www.rymer.cz/

Mitzi
Mitzi (05.3.2015 )

Někde doma mám sáček bílo-zlatavého kadidla přivezeného z Ománu. Jenže já, hlava děravá, naprosto netuším, kde je... a po přečtení článku mě mrzí ještě víc než doteď.

Hoolinkah
Hoolinkah (05.3.2015 )

wendulka: Tak zkus to pomalý tavení bez uhlíku, jen nad plamínkem. Když si zavřeš dveře, tak by se to nikam jinam po bytě šířit nemělo. Navíc je to asi lepší i vzhledemk těm účinkům. Nedejcháš pri tom kouř z uhlíku... V tomhle počasí je perfektní i myrha. "Protáhne" a vyčistí dutiny. Kam se na ni hrabe máta.

wendulka
wendulka (03.3.2015 )

To o Egypťanech a pálení kadidla jsem měla povědomí, i když teda ne takhle se spoustou detailů. Moc zajímavě popsáno.
Akorát já teda teď po přečtení řeším docela vážné dilema. Na jednu stranu jsem teď nalákaná na to, zkusit to s pálením kadidla, nejen teda kvůli vůni, ale ty vlivy na zdraví bych na sobě ráda otestovala. Ovšem na druhou stranu mě trápí to, že pokud to udělám, moje mamka si pravděpodobně opatří soudní příkaz, abych se i s kadidlem vystěhovala :D . Už takhle špatně snáší, když se navoním nějakou kadidlovkou, což teprve naservírovat jí ho v plné polní :) .

barbucha
barbucha (03.3.2015 )

Budu si muset to olibanum (mírnící projevy tělesného chátrání) pořídit! :-)
Uvítala bych tady taky nějaký tipy, kde (kadidlo obecně) nejlépe nakoupit...