Posezení u kávy, glazovaných kaštanů a lívanců s vlašskými ořechy s Noir Exquis (L'Artisan)

Avatar od wendulka, 6. zaří 2015

Vím, že to opakuju už asi po milionté, ale s drtivou většinou vůní L'Artisan mám problém. Buď se mi líbí, ovšem rychle se na mně rozpadnou anebo drží jak přibité, jenže jsou zase tak duchauforovsky podivné, že je nemůžu nosit. Proto stále vyhlížím, který by mohl být ten můj první. Navíc by se dalo říct, že sladké vůně, pokud zrovna nelepí nebo se mi z nich nesvírají útroby, mám obecně ráda. Jenže u Traversée du Bosphore, což byla až doteď jejich jediná vůně tohoto kalibru jsem se nebyla schopná přenést přes úvodní jablečný džus v kovovém džbánku a šafrán s hrubou kůží. Takže když značka před necelým měsícem ohlásila tentokrát už opravdu gurmánskou novinku Noir Exquis, okamžitě jsem zbystřila.

...

Javorový sirup se mi v parfémech totiž hodně líbí a tu správnou vůni s kávou taky hledám už dlouho. No a náhoda tomu chtěla, že jsem do Paříže dorazila jen pouhé 2 dny po její tamní premiéře. A jelikož jsem do butiku L´Artisan dorazila po snídani v La Maison Guerlain, což mě v deštivém počasí patřičně namlsalo, Noir Exquis mě okamžitě uchvátila, protože je do puntiku taková, jak jsem si ji představovala.

...

(http://www.mytuscanjournal.com)

...

(http://media.safeebee.com)

...

Jak už jsem zmiňovala v Novinkách, parfumér Bertrand Duchaufour se v tomhle případě nechal inspirovat jistým nečekaným setkáním u kávy v jedné pařížské patisserii. A soudě na základě samotné vůně to muselo stát za to. Glazované kaštany, které si tam dal, byly podle všeho obaleny jen ve slaboučké až průsvitné vrstvě karamelu a práškového cukru. Měl k nim jen malý kousíček kandovaného pomeranče, protože hned po tom si objednal křehké lívance, posypané vlašskými ořechy a jen zlehka si je zakápnul javorovým sirupem. Právě ty jsou zde společně s kaštany krásně výrazné a dodávají vůni takovou tu typickou nahořklou dřevitost. Takže ačkoliv jde o gurmánku, nepůsobí skoro vůbec sladce, ale noir :) .

...

(http://powerpress.coffeetalk.com)

...

Po rozvonění přistoupíme k tomu nejdůležitějšímu a to je káva. Podle vůně je opravdu kvalitní, čerstvě upražená (ne zapařená, jako ji mám v Noa) a pomahá společně s kaštany a vlašskými ořechy vůni udržovat její tmavohnědý odstín. Zesládne až v základu, kdy se Bertrand přece jen rozhodl pro trochu tradičnější laskominu v podobě malé porce crème brûlée i s tou vrstvou lehoulince připáleného vanilkového cukru, který je zajímavý tím, že má třešňovou příchuť (kombinace vanilky, tonky a heliotropinu), aby tím tohle mimořádně příjemné posezení zakončil.

...

(http://fimgs.net)

...

Výjimečnost Noir Exquis tedy nespočívá v tom, že by to byla nějaká klasická sálající cukrárna, napěchovaná všemožnými dortíky a dalšími kalorickými bombami, co by křičela do okolí, což ji tak i při její jedlosti podle mě dělá atraktivní i pro pány, kteří doteď jen obdivovali tyhle typy vůní třeba na partnerkách. Mezi kolemjdoucí vysílá jemnější závany, které během zkoušení z pouhého vzorku za těch pár dní už donutilo několik mých známých a rodinu k otázce, čím že krásným a novým to voním. A co je na L´Artisan nejpodstatnější, na kůži mi vydrží 5 hodin. Takže jakmile dorazí i do zbytku Evropy a Prahy, máte se na co těšit ;) .

...

...

Titulní obrázek:

https://wikimedia.upload.org

Diskuze:
Komentáře k článku (5)
domenica
domenica (19.9.2015 )

Pokud bude Bertrand takové srazy absolvovat častěji, jeho linie vskutku ohrožena (pokud by to všechno měl spořádat sám).
Každopádně, Noir Exquis je povedená gurmánka, tak akorát, a rozhodně mi bude občas zpříjemňovat nadcházející podzim a zimu.
Recenze na Guerlinade: http://guerlinade.cz/2015/09/19/lartisan-parfumeur-noir-exquis-recenze/

kwitek
kwitek (08.9.2015 )

Ha, slint, a to já vůbec nemám problém ani s Traversée, naopak, takže na TOHLE se vyloženě těším :-P

evik77
evik77 (06.9.2015 )

Tvoje popisy jsou tak lákavé. Řadím do šuplíčku s názvem MUST HAVE...

andry
andry (06.9.2015 )

nějak trpím utkvělým dojmem, že se Bertrand pěkně přecpal :D ale ok, budu ti věřit, že je to dobrý ;)

Ayuri
Ayuri (06.9.2015 )

Tak to vyzerá naozaj zaujímavo,až lákavo. A päť hodín je na Artisana už slušný výkon.
... teda Wendulka, ty si fakt pokušiteľka..