Parfémy nosem mechanika motocyklů

Avatar od wendulka, 5. října 2016

Pro většinu dnešních parfumérů je typické, že se buď rovnou narodili do parfumérské rodiny nebo některý z jejích členů pracoval v příbuzném oboru, případně vyrostli poblíž Grasse a tamějších polí s jasmínem, ale příběh sympatického Johna Pegga je trochu jiný. Narodil se a vyrostl v městečku St. Clair ve státě Michigan, odkud je to jen hodinu jízdy do Detroitu. Tyto končiny USA mají k parfumérství asi tak daleko jako lední medvědi na Antarktidu a pokud nezískáte místo v automobilovém průmyslu, velmi pravděpodobně skončíte bez práce. A tak není divu, že začínal v dílně, kde pracoval s motorkami, přičemž se pokoušel prosadit i jako muzikant a textař. A tady to začalo. John se tam prý totiž zamiloval do vůně špíny, mazu a oleje :) .

...

Nejprve se prosadil jako youtuber, kde pod přezdívkou jedné svojí oblíbené kapely Kerosene Trewthe odprezentoval více než stovku recenzí nejrůznějších vůní, i když dnes už na oficiálních stránkách dává k dobru údajnou fascinaci vůní benzínu a kerosinu. Během relativně krátké doby stihnul nasbírat téměř 4000 odběratelů! Zároveň s tím začal sbírat nejrůznější éterické oleje, aby si co nejvíc procvičil svůj nos v rozlišování jednotlivých složek a nakonec si dodal odvahy a v roce 2011 to už zkusil s první vlastní vůní, nazvanou R'oud Elements, která má představovat večer v lese, pálící se dřevo a slunce, zapadající za stromy a značkou tentokrát už jen Kerosene. O rok později následovalo hned dalších šest vůní a dnes už jich má na svém kontě 17 včetně za pár dní chystané novinky Folow ! A přestože v žádné z nich nepoužívá jako složku benzín nebo motorový olej, všem je v určité fázi společný více či méně výrazný industriální tón, který je odlišuje od ostatních vůní a nositele baví, zároveň však na rozdíl od takové značky Blood Concept, A Lab on Fire nebo Tauer Perfumes působí jeho kreace nositelněji.

 

(http://www.essenza-nobile.de)

...

Kromě míchání samotných vůní je zodpovědný i za design svých flakonů. Chtěl totiž, aby spolu co nejvíc korespondovaly a odkazovaly na jeho minulost, a tak zapojil své zkušenosti z dílny, když lakoval motorky a přitom vždy pracoval jen s vysoce kvalitními automobilovými nátěry v čistých vrstvách. V tom původním měla každá vůně svou specifickou barvu laku, odpovídající jejímu charakteru, přičemž např. u takové Copper Skies měl pak i přímo uzávěr připomínat měděný drát. Před dvěma roky se však rozhodl pro jednotný redesign v jednoduchým krychlových flakonech s metalicky černým lakem po vzoru jeho prvotiny R´oud Elements při zachování metalických plaket v zašlém vzhledu starých veteránů s nápisem vůně. Industriální design pak ještě umocňuje absence papírových krabiček, nahrazených černými plstěnými pytlíčky na flakon.

....

.....

Už dlouho se mi nestalo, aby se mi od jedné značky líbilo úplně všechno. Vlastně bych je mohla spočítat na prstech jedné ruky. No díky Johnu Peggovi je teď širší. Ale aby z toho nevzniknul další román od Dostojevského, chtěla bych vás dnes seznámit zatím jen s těmi podle mě úplně nejzajímavějšími, přičemž těm zbývajícím se podívám na zoubek zase příště:

......

První z nich, na níž si nově hodně myslím, se jmenuje Black Vines a v podstatě se jedná o reformulovanou vůní Betty´s Black Jellies, kterou John původně vytvořil exkluzivně pro svoji matku. U každé vůně se snažím toho o ní říct, co nejvíc, ale tady úplně stačí, když řeknu, že v ní dominuje lékořicový anýz, který společně s kokosem, špetkou jehličnaté svěžesti, teplým kadidlem a vanilkou, vytváří dojem autentických hašlerek, posypaných příjemně živočišnou, najemno namletou skořicí, a bílou čokoládou navíc v drydownu (tonka), což vlastně už tak trochu potvrzuje i původní název.

...

(https://cloudia.hnonline.sk)

.......

Další se jmenuje Creature a jak naznačuje odstín původního flakonu, je zelená každým coulem. Po úvodním březovém drhnutí mu začne velmi rychle dominovat peprná svěžest čerstvé máty. Tady se zase nabízí balíček starých dobrých Wrigley Spearmint (vzpomínáte?) s nimiž jsme se společně se sklenicí ledového zeleného čaje s plátkem citrónu usadili venku pod cypřiši. Po delším rozvonění ovšem máta i s čajem zmizí a je vystřídána bylinkovou vůní šalvěje. Jehličnatou svěžest cypřišů zdůrazní v této fázi i cedr. Pačuli v základu dodá vůni zemitou hloubku a dotvoří tak obraz lesní chaty s verandou na mechovém palouku.

.........

Dirty Flower Factory je samozřejmě květinovkou, ale ne jen tak ledajakou. Má připomínat květiny, ležící v hromadě písku vedle neupravené postele a páru Martensek. A skutečně jde o klasickou plnokrevnou kytici kořenitých a mírně voskových růží se svěží hořkostí neroli, k nimž přidané mleté chilli koření a drceného pepře doopravdy vytváří dojem, že je někdo rozházel do hromady písku a štěrku. Zásluhou medově nasládlého jasmínu v ní najdeme i trochu té ozdobné zeleně a díky santalu, bílému pižmu a ambře v základu v kombinaci s již zmíněným pepřem i tu rozestlanou postel i pár lehce zaprášených bot.

(https://dncache-mauganscorp.net.dna-ssl.com)

(http://www.cafleurebon.com)

....

Wood Haven je, jak už sám název naznačuje, především vůní pro milovníky dřeva. A dřevo je to tedy pořádné. Zpočátku je ochlazené bergamotem, čerstvě vymačkanou šťávou z grepu a citronovou kůrou a pokryté vydatnou vrstvou drceného černého pepře, který podobně jako v Dirty Flower přináší v kombinaci s dalšími složkami pro tuhle značku typický industriální tón a vyvolává dojem, že jde o zaprášený sklad dřeva někde na pile.

...

(https://s-media-cache-ak0-pinimg.com)

....

Pokud jde o samotný druh zde uloženého dřeva, v první fázi po rozvonění převažuje jalovec s cedrem, jejichž jehličnaté drhnutí podporuje i nastrouhaný pikantní zázvor. V té další v základu už se projeví zemitě peprná vůně guajaku a společně se zakouřeným vetiverem nás ze skladu přenese do samotného provozu pily, kde dělníci s vysokým  pracovním nasazením (slaný podtón vetiveru) právě zpracovávají nový přísun pokáceného dřeva.

(http://www.milanos.co.za)

...

To s Unforsaken se už dostáváme do gurmánských vod, které jsme ale v podstatě lehce naťukli už v Black Vines. V první fázi opravdu voní po stroužcích sušeného kokosu, osvěžených kysele svěžím yuzu a pomerančovým květem, a měsíčcích kyselé mandarinky. V té další už se prosadí benzoin s tonkou a vanilkou a vytvoří dojem autentického tureckého medu, v němž místo tradičních oříšků najdeme kousky zázvoru. Díky bílému pižmu v základu působí tahle dobrota příjemně měkce, takže vylámání zubů nehrozí.

(http://domesticfits.com)

....

(http://2.bp.blogspot.com)

...

A konečně poslední šestá je můj absolutní vítěz a láskou na první počich. A důvod je zcela prostý. Unknown Pleasures je totiž v první fázi s vůní čaje Earl Grey s kořenitým bergamotem a čerstvou citronovou kůrou, špetkou industriálního studeného kadidla a přidaným včelím voskem navíc moderní variací na můj milovaný Shalimar. Po rozvonění se sice orientální podoba vytratí, nicméně není vůbec čeho litovat, jelikož tím dalším neznámým potěšením jsou zkaramelizované sušenky s vanilkovou náplní a mikroskopickými kousky arašídů a tabulka bílé čokolády (tonka), přičemž si Unknown Pleasures stále uchovává svoje lehce industriální pojetí.

......

Všem šesti vůním je společná skvělá projekce i výdrž, takže na pořádné navonění se nepotřebujete nijak závratně opírat o rozprašovač. Sama za sebe jsem tak nesmírně ráda, že si zrovna značka Kerosene teď na podzim našla cestu do Prahy a všem tak vřele doporučuji návštěvu Černé Růže, protože to opravdu stojí za to. A kdo jste tam už stihnul zavítat, jací jsou prozatím vaši největší favorité? Podělte se o dojmy.

,,,,,,

,,,,,,,,

Titulní obrázek:

http://www.cafleurebon.com

,,,,,

Použité zdroje:

http://www.houseofkerosene.com/our-story

http://essenza-nobile.de/journal/kerosene-fragrances-interview-mit-john-pegg.html

http://www.cafleurebon.com/behind-the-bottle-with-kerosene-of-kerosene-fragrances-more-than-meets-the-eye-readers-choice-draw/

http://australianperfumejunkies.com/2012/06/05/kerosene-trewthe-by-john-pegg/

Komentáře k článku (6)
Sweet Potato
Sweet Potato (12.10.2016 )

První článek, který jsem tu přečetla, a hned takové pokušení. Dnes jsem si donesla odstřiky Wood Heaven, Dirty Flower a Broken Theories.

Jean Grey
Jean Grey (10.10.2016 )

Velmi pěkně napsaný článek a sympatický tvůrce, už vím, co musím zkusit při návštěvě Prahy!

Evanilla
Evanilla (06.10.2016 )

Povedený článek :-) Ještě je budu muset pořádně prozkoumat!

slniecko
slniecko (06.10.2016 )

uááá, tak redesignu flakónov sa neteším, ale aj tak som na ne zvedavá

Ellen
Ellen (05.10.2016 )

MUSÍM zkusit aspoň tři - písečnou růži Dirty Flower Factory, bílou pilu Wood Haven a zmodernizovaný Shalimar Unknown Pleasures!

Miru
Miru (05.10.2016 )

...musím zkusit VŠECHNY!