Parfémový víkend v Paříži (část třetí)

Avatar od wendulka, 5. prosince 2015

Trvalo mi to sice o nějaký ten pátek déle, než jsem původně předpokládala, ale konečně jsem tu, abych dokončila náš víkend v Paříži s tipy na parfémová místa, na nějž jsme se společně vydali začátkem podzimu. První dva díly se věnovaly těm butikům a parfumériím, které všechny leží hezky v dosahu linky metra M1. V tom dnešním posledním přestoupíme už na jiné trasy a podíváme se spolu do zbývajících zajímavých parfémových butiků a především navštívíme velké parfémové obchodní domy jako Printemps nebo Galerie Lafayette.

(http://www.fragonard.com).

..

Vraťme se tedy zpět ze St. Paul, kde jsme skončili naposled, zpět linkou M1 na zastávku Concorde a přestoupíme na trasu M6 směrem na Pointe du Lac, kde vystoupíme na zastávce Opera a hned po výstupu z metra před sebou uvidíte nádhernou budovu Národní opery v Paříži. Když se vydáte vlevo po Boulevard des Capucines a budete se držet po levé straně, narazíte na čísle popisném 39 na Le théâtre-musée des Capucines et sa boutique, menší muzeum v prvním patře s butikem vůní značky Fragonard v přízemí. Hned naproti je slavná kavárna L´Olympa, takže ho rozhodně nemůžete minout :) . Poprvé bylo otevřeno už v roce 1900 jako první vůbec, přičemž v roce 1993 prošlo rozsáhlou renovací. Kromě historických flakonů ve vitrínách, mezi nimiž nechybí např. flakon Tortue (želva) od Guerlainu, si tu můžete prohlédnout miniaturní továrnu z 19. století s měděnými destilačními přístroji.

(http://www.fragonard.com)

...

I když je toto muzeum nejstarší, osobně doporučuji vrátit se o pár metrů po Boulevard des Capucines zpět a zahnout vpravo na 9 Rue Scribe, kde se nachází další muzeum téže značky s dalším obchodem (Le musée du parfum rue Scribe et sa boutique). Funguje sice teprve od roku 1983, avšak obývá kouzelné prostory městského domu Napoleona III. z roku 1860, který mu postavil architekt Joseph Lesoufaché. Výzdoba i vybavení je původní a mnohem více podle mě lahodí oku a době tak tak mnohem lépe ladí dohromady s parfémovou muzejní expozicí než ve zmodernizovaných prostorách na Blvd. des Capucines.

(http://www.fragonard.com)

...

V případě zájmu menších skupin vás tudy zdarma provede průvodce. Takovou menší zajímavostí ovšem je, že narozdíl od muzea na Boulevard des Capucines si zde můžete udělat menší parfémový test a zkusit rozpoznat asi 8 parfémových ingrediencí, které tam mají připravené a přiřadit je ke správným obrázkům. Aniž bych se chtěla vytahovat, já osobně jsem trefila všechny, tak budu zvědavá, jak dopadnete vy :) . Jelikož se ale jedná o muzeum, je z pochopitelných důvodů zakázáno pořizovat uvnitř vlastní fotografie, každopádně z parfémově vzdělávacích důvodů návštěva stojí za to.

...

Nicméně než se do muzea Fragonard na Rue Scribe vydáte, určitě byste o pár metrů dřív taktéž na levé straně neměli minout velice vkusně minimalisticky zařízený butik Divine. Je pro mě záhadou, že mi tahle značka až do letošního roku unikala, protože je opravdu jednou z mála, o níž můžu říct, že se mi líbí všechny její vůně. I když jejich portfolio dámských vůní není zase až tak velké, pokrývá poměrně široké spektrum vůní od moderních květinovek, přes kolínské až po plnotučné orientálky a klasické květinové aldehydovky. S jejich vlajkovou vůní Divine Divine jsem musela okamžitě odejít společně :) . Obsluha je tu nesmírně milá, všechny vůně zná zevrubně, projde je s vámi, pročistí vám nos s pomocí kávy, kdyby toho na vás bylo moc a pokud zrovna má k dispozici vzorky, ochotně vám je nabídne.

...

...

Rue Scribe se pak po pár metrech kříží s Rue Auber, takže když zahnete doleva, vyvede vás na Boulevard Haussmann, kde budově obchodního domu Printemps Beauté najdete taky takový menší parfémový ráj. Svůj stánek tu mají známé značky jako Guerlain, Dior či Chanel vč. exkluzivek (před 2 lety je tu měl pouze Guerlain), Caron, i když oproti butikům tu mají jen pár vybraných fontánových vůní nebo Tom Ford včetně řady Private Blend, ale i niche značky jako Frederic Malle, By Killian, L´Artisan, Miller Harris, Acqua di Parma a další.

Novinkou je stánek značky Jo Malone, který tu dřív nebýval. Zajímavostí je rovněž, že zatímco Serge Lutens zde ještě před 2 lety ve svém stánku vedl pouze exportní řady a jen pár vybraných vůní v hranatém flakonu z neexportní řady, které kromě obchodního domu oficiálně nabízí už jen shopping-premiere-avenue, zatímco nyní už zde nabízí veškeré zvonkové flakony a kompletní kolekci Section d´Or. A jak už jsem naznačovala v prvním díle tohoto parfémového víkendu, pokud chce tyto čisté parfémy vyzkoušet klasickým nástřikem, potom zamiřte právě sem, jelikož v Palais Royal vám prodavačka pouze otře o kůži papírek namočený do vůně.

...

...

Obchodní dům Printemps je zároveň jediným místem v Paříži, kde můžete vyzkoušet kompletní vůně z produkce Profumum Roma a na rozdíl od Jovoy Paris si zde můžete zakoupit i vybraná cestovní balení od této značky. Taktéž zde můžete vyzkoušet vůni Le Beau Parfum, kterou Francis Kurkdjian letos vytvořil exkluzivně ke 150. výročí od založení Printemps, což je vskutku povedená slunečná květinová vůně s krotkou tuberózou, pomerančovým květem a ylangem. Podle mě se povedla o trochu víc než taková Aqua Vitae Forte, alespoň pro můj nos :) .

...

...

Jediným pro mě tak trochu nemilým zjištěním letos bylo, že odtud zmizel pult s parfémy Stéphane Humbert Lucas 777 a nahradily jej vůně Diana Vreeland. Pokud jde o vzorečky, tady vždy záleží na okolnostech. Jelikož se jedná o místo s opravdu velkou frekvencí zákazníků, z originálních vzorků bývají často vybraní. Nicméně např. u panelu s vůněmi Tom Ford Private Blend nebo ve stánku Serge Lutens vám jej na požádání z testeru. Ovšem pozor, u Lutense znovu jako v Palais Royal toto platí pouze v případě, že budete mít vlastní viálku. V tomhle ohledu jsou vybavení pouze u Fordů.

...

...

Pokud se po té, co vyjdete z Printemps, vydáte vlevo směrem zpět k Národní opeře, dojdete zanedlouho k dalšímu známému pařížskému obchodnímu domu, Galerie Lafayette, jejíž přízemní prostory jsou i zde věnované hlavně prodeji parfémů a kosmetiky. Velkou část sortimentu mají shodnou, i když třeba Serge Lutens zde nabízí na rozdíl od Printemps "jen" exportní řadu a kolekci Section d´Or, ale můžete tu např. podobně jako v Sephoře na Champ-Elysées vyzkoušet vůně z kolekce Velvet od Dolce & Gabbana. Přece jen však oplývá také jednou parfémovou zajímavostí. V případě, že byste rádi očichali vůně z exkluzivní kolekce Le Gemme značky Bvlgari, potom by vaše kroky měly směřovat právě sem. Zdejší personál se sice chová vstřícně, jen se vzorečky je to tu ještě horší než v Printemps.

Nyní se vrátíme zpět na Place de l´Opera. Nechám čistě na vás, z jaké strany se rozhodnete budovu Opery obejít :) . Jednou z odbočujících ulic z náměstí kolem stanice, je totiž Rue du 4. Septembre. Když po ní ujdete asi 300 metrů a odbočíte vpravo do Rue Monsigny (je poměrně špatně označená, takže dávejte dobrý pozor, abyste ji nepřešli) a pak vlevo zahnete do Rue Saint Augustin, s níž se kříží, naleznete na čísle popisném 18 pozoruhodný, pastelově modře natřený butik Oriza L. Legrand. Jakmile vejdete, jakoby jste se ocitli v jiném století. Snahou totiž bylo, aby prostředí co nejvíce odpovídalo původnímu butiku na Rue St. Honoré.

...

...

Společným jmenovatelem je historizující tmavěhnedý nábytek z masivního dřeva. Stěny jsou vymalované v odstínech modré, zelené a okrově žluté a kromě historických fotografií a obrázků jsou vyzdobené i tapetami, stylizovanými jako obrazy. Střed interiéru tvoří stůl s proskleným vrchem, na němž spočívají veškeré aktuálně vyráběné vůně Oriza L. Legrand. Po vaší pravé ruce uvidíte obrovský regál s šuplíky s kompletní nabídkou mýdel (jedno voní krásněji než druhé, kus stojí pouhých 10 euro a v případě, že si vyberete 3 nebo 5, zabalí vám je zdarma do dárkové krabičky). Ten sousedí s dalším, věnovaným veškerým interiérovým vůním značky. Obsluha je tu ohromně milá, zasvěcená, příjemně si tu popovídáte nejen o vůních, ale i o historii značky a když budete mít štěstí, možná vám dá i vyzkoušet některou z chystaných vůní ;) . A samozřejmostí je, že vám rádi nabídnou vzorek kterékoliv z vůní a dokonce i řadu vlastních historizujících pohlednic.

...

...

Butik Oriza L. Legrand je naší poslední parfémovou zastávkou v oblasti pařížské Opery a zároveň se tím pomalu blížíme ke konci našeho parfémového víkendu. Nyní se vrátíme do metra a přesuneme se na zastávku La Motte-Picquet-Grenell směrem na Balard, kde přestoupíme na linku M10, která nás směrem na Gare d´Austerlitz, která nás po pěti zastávkách doveze až na Sčvres-Babylon. Vestibul metra se nachází na křižovatce Rue de Sčvres a Boulevard Raspail, po níž kdybyste se vydali vlevo, dojdete zanedlouho k dalšímu známému pařížskému obhodnímu domu Le Bon Marché, disponujícím zhruba podobným množstvím nikovek jako Galerie Lafayettte.

My se však vydáme nahoru po Boulevard Raspail, na němž při jeho levé straně zhruba po nějakých 400 metrech narazíme na butik jedné z nejstarších značek vůní v oblasti nikovek, L´Artisan Parfumeur. A důvod, proč jsme se trmáceli až sem :) , je prostý. Zatímco v Printemps je jejich stánek zaměřený jen na vůně, zde si v mnohem větším klidu a pohodlí očicháte i jednotlivé vonné svíčky, interiérové vůně nebo si zde zakoupíte některý z produktů tělové kosmetiky. Zároveň zde máte mnohem větší jistotu, že zde velmi vstřícná a komunikativní obsluha bude mít pro vás k dispozici originální vzoreček kterékoliv z vůní a to včetně úplných novinek.

Na následující parfémovou zastávku nás čeká poněkud delší cesta, ale protože se jedná o jednu z mých srdcových záležitostí, pokud se jedná o vůně, nemůžu a ani nechci ji nevynechat. Vrátíme se metrem zpět na La Motte-Picque-Grenell, kde přestoupíme na trasu M6 a dojedeme až na jednu z jejích konečných Charles de Gaulle – Étoile, ležících u Vítězného oblouku. Tady ještě jednou změníme linku na M2 a popojedeme ještě o jednu zastávku na Victor Hugo. Zde vystoupíte z vestibulu na menším kruhovém náměstí,. Protíná ho hvězdnicovitě hned několik ulic.

...

Nás však bude zajímat jen Avenue Victor Hugo. Jelikož ovšem prochází náměstím v obou směrech, musíme se vydat tím, kde tato ulice sousedí s klášterem Monastčre Notre-Dame de la Présence de Dieu. Je vidět rovnou z metra, takže vám poslouží jako šikovný orientační bod. Na Avenue Victor Hugo se budeme držet po pravé straně. Cestou mineme několik obchodů a restaurací, ale i menší parfumérii Victor Hugo, v níž můžete očichat vůně Acqua di Parma, By Kilian, d´Orsay, Molinard a dokonce se tu jako na asi jediném dalším místě kromě Printemps dají zakoupit některé vůně Serge Lutens v hranatém flakonu z neexportní řady, pokud někdo nerad zvonkové splash flakony, jen jsou už docela předražené.

...

(https://www.pinterest.com)

...

Přibližně po půl kilometru konečně dorazíme k cíli, jímž je butik Frederic Malle. Už v minulém díle jsem naznačovala, že pokud zrovna neovládáte francouzštinu a máte k této značce stejně vřelý vztah jako já, pak bych ze všech jeho pařížských butiků zamířila právě sem. V případě, že si budete u Frederica Malleho objednávat některou z jeho vůní nebo ostatních produktů online, bude expedovaná odsud. Dost dobře se vám tak může stát, že budete přímým svědkem toho, jak odtud kurýr vyzvedává balíčky :) .

...

Ve výzdobě butiku nechybí pro značku typická červená a černá, obrovský chladící box s vůněmi, abyste si mohli užít celý obřadní balící rituál :) a neopominutelné jsou i fotografie všech parfumérů na stěně, kteří dosud s Fredericem Malle spolupracovali. Jak už jsem řekla, personál je tu bezproblémově komunikativní i v angličtině. Rád vám poskytne originální vzoreček, jen od Cologne Bigarade neexistuje, jinak se mi ovšem ještě nestalo, že by ty ostatní neměli. Rovněž vřele doporučuji vyzkoušet některou z vůní i z přístrojů po levé straně butiku, které budete mít za zády, a inhalovat. Je to velmi zajímavý zážitek :) . Jenom sem vyražte raději až po obědě, jelikož butik otevírá až v poledne.

...

No a tímto by bylo naše velké putování po Paříži definitivně u konce, butik Frederic Malle je totiž mým úplně posledním parfémovým tipem. Možná se vám to zdá neuvěřitelné, ale když svůj pobyt pojmete výlučně parfémově, všechno tohle se dá stihnout během víkendu. Se mnou rozhodně ano :) . Přeji příjemný pobyt a co nejvíc možných krásných voňavých zážitků ;) .

Diskuze:
Parfumové nákupy na cestách (Parfémová poradna)
Komentáře k článku (2)
barbucha
barbucha (06.12.2015 )

To je ale - po všech stránkách - pěkná procházka!!

Fleur
Fleur (05.12.2015 )

Wendulko, je dobře, že jsi publikování třetí části načasovala až do adventního období - fotografie mají krásnou atmosféru, která je v přímém rozporu s nákupní zběsilostí, která již vládne v našich obchodních centrech. A hlavně oceňuji praktické tipy, díky!