Parfémový víkend v Paříži (část první)

Avatar od wendulka, 16. zaří 2015

Před časem jsem tu otevřela tématiku parfémových výletů k našim zahraničním sousedům. A protože hranice se mají posouvat, tentokrát se vypravíme trochu dál a to rovnou do jednoho z hlavních center světového parfumérství vůbec, do Paříže. Pokud vás láká její návštěva stejně jako mě, připravte se, že tady je potřeba vyhradit si na to minimálně víkend, abyste stihli alespoň ta nejdůležitější lákadla, jichž je tu opravdu hodně. Tady se podívejte na ty, které byste podle mě neměli vynechat. No a jelikož jde o tipy na víkend, bude to výjimečně na pokračování :) .

Paříž je velmi kosmopolitní město a právě v tom tkví jeho výhoda, poněvadž drtivou většinu těch nejzajímavějších parfumérií najdete v dosahu linky metra M1. Těm se bude věnovat tahle a příští část, třetí těm zbývajícím. No a když to vezmeme od Vítězného oblouku směrem dolů na Champs Elysées, nemůžeme začít ničím jiným než La Maison Guerlain. Leží přímo uprostřed mezi zastávkami George V a Frankline D. Roosevelt. Dojmům z restaurace, nacházející se v suterénu a parfémovaným čajům, jsem se věnovala už v předchozím článku, ale když už tam budete, neměli byste vynechat ani ten zbytek.

V přízemních prostorách butiku najdete všechny běžně dostupné vůně a exkluzivky, co Guerlain momentálně vyrábí včetně kosmetiky a čajů, které je možno zakoupit si i dole v restauraci. Na rozdíl od ní jsou tu však nasypány na lopatičkách a můžete si k nim tak přičichnout přímo a navíc i konfrontovat rovnou s danou vůní, jíž je daný čaj parfemovaný s výjimkou Winter Délice, protože ta se už bohužel dlouho nevyrábí.

...

...

Pro parfémové nadšence našeho druhu ovšem bude mnohem zajímavější první patro s muzejní expozicí. Najdete tu všechny vůně z přízemí, ale i všechny luxusní limitované sběratelské kousky, vyrobené v posledních letech. Z osobní zkušenosti můžu říct, že naživo jsou asi tisíckrát krásnější než na fotografii. Zejména při pohledu na Shalimar Talisman Byzantin nebo modrou kolekci k 100. výročí L´Heure Bleue jsem zamáčkla obdivnou (a malinko i lítostivou) slzu :) .

...

Rovněž se tu nachází expozice všech historických vůní Guerlain, které Thierry Wasser s Frédéricem Saconem v poslední době znovu vytvořili podle původní receptury. Přičichnout k nim si však můžete jen během pravidelných workshopů za nemalý poplatek (v závislosti na rozsahu se cena pohybuje od 130 do 250 euro). Stejně tak si tu můžete domluvit placenou konzultaci s parfumérem, pokud byste si chtěli vyhodit z kopýtka a dopřát si parfém na míru.

V téhle části La Maison je navíc pamatováno i na ty návštěvníky, kteří si touží odnést i něco jiného než vůni, kosmetiku nebo čaj. Právě tady si můžete vyzkoušet a vybrat z několika odstínů jeden z hedvábných šátků s motivem Shalimaru (u mě vyhrál jednoznačně modrý) nebo rukavice, parfémované vůní Mitsouko nebo La Petite Robe Noire. Jsou dostupné exkluzivně pouze zde, proto je nenaleznete ani v online nabídce Guerlain v rámci Francie. A i když je vzhledem k ceně (440 euro) nekoupíte, doporučuji alespoň vyzkoušet rukavice Mitsouko. Jsou z jehněčí kůže a mají podšívku z čistého hedvábí. Právě to je napuštěno vůní. Jejich fialový odstín je ve skutečnosti mnohem krásnější , než jak jsem je nepříliš kvalitně vyfotila. Na ruce vypadají skvostně.

Samotný personál La Maison je erudovaný, dámy přesto přece jen o trochu více. Mému přísnému parfémovému oku totiž neunikl drobounký detail a musela jsem se v duchu pousmát, když se mi můj asistent prodeje snažil tvrdit, že pokud mám zájem o Le Bouquet de la Mariée, mohu s klidem vyzkoušet Le Plus Beau Jour de Ma Vie, protože jsou to NAPROSTO STEJNÉ vůně. Nicméně asistencí u šátků a rukavic si to u mě vyžehlil :) . A abych nezapomněla, pokud vás některá vůně zaujme, ale nebudete si jistí s koupí, vůbec se neostýchejte říct si o vzorek včetně těch z exkluzivních řad. Pokud nemají zrovna k dispozici originální, milerádi vám ho připraví z některého z testerů a tím můžete zdejší exkurzi zakončit.

Když pak vyjdete z La Maison, hned vedle nahlédněte do největší pařížské Sephory vůbec. Tolik mainstreamu na jednom místě jste ještě neviděly a to i takový, na nějž u nás nenarazíte. A nejen mainstream, najdete tu i značky Atelier Cologne, Juliette Has A Gun, L´Artisan, Penhaligon´s, kompletní řadu Tom Ford Private Blend, kompletní exportní řadu Serge Lutens včetně nové zlatočerné kolekce čistých parfémů nebo exkluzivní kolekce Dolce&Gabbana, Yves Saint Laurent či Givenchy.

...

Odtud se pak můžete přesunout metrem na zastávku Champs-Elysées Clemenceau. Stačí přejít Avenue des Champs Elysées, projít skrz Avenue de Marigny, obejít Elysejský palác a na Rue du Faubourg St. Honoré se před vámi objeví butik Caron. V Paříži jsou ještě dva další, ale z osobní zkušenosti se mi zdejší personál jeví jako nejvstřícnější, příjemně a zasvěceně si s dámami popovídáte (angličtinu ovládají stejně jako v La Maison výborně) a nabídka je tu z mého pohledu nejširší. Vyzkoušet tu můžete všechny momentálně vyráběné čisté parfémy Caron z jednotlivých fontán nebo si vybrat některý z ručně zdobených flakonů a nechat si jej některým z nich naplnit, pokud vám nebude stačit některý z těch základních typů. Koupit si tu můžete i svoji vlastní domácí fontánu, ručně vyráběný vějíř (cena se pohybuje okolo 700 euro) nebo jednu z pudřenek, zdobených křišťály Swarovski.

...

Jak už jsem naznačovala, obsluha vám na požádání ochotně poskytne vzorek kterékoliv z vůní, ať už to bude čistý parfém nebo koncentrace eau de parfum. Pokud si nakonec některý z fontánových parfémů vyberete, v každém případě si potom prázdný flakon uschovejte a při další návštěvě butiku vezměte znovu s sebou. Naplní vám jej totiž opětovně podstatně levněji. U 20 ml flakonu činí rozdíl 40 euro a u cenově nejvýhodnějšího 100 ml flakonu pak dokonce ušetříte přes 100 euro!

...

Po návštěvě u Caronů se přesuneme o 4 stanice metra dál na Palais Royal Musée du Louvre. Možná už někdo z vás správně tuší, ano, vydáme se k Lutensovi :) . Napoprvé není vůbec snadné ho najít, proto tady budu raději trochu konkrétnější, jak se do butiku dostanete. Z metra vystoupíte na ulici Rue Saint Honoré, přičemž za zády budete mít muzeum Louvre, mírně po ní zabočíte doprava a vydáte se nahoru ulicí Rue de Valois. Když se budete držet po levé straně, narazíte po pár metrech na vchod do Galerie Valois. Hned za ním zabočíte doprava a zhruba tak v polovině podloubí je váš cíl Serge Lutens, Palais Royal.

Kdo někdy v minulosti obdržel černý balíček z oficiálního internetového obchodu značky a zná Lutensovo marketingové krédo, toho jistě nepřekvapí, že i samotný butik je zařízený převážně v tmavých barvách a je jen tlumeně osvětlen. Vyzkoušet tu můžete jak exportní řadu, tak všechny exkluzivní vůně ve zvonkových flakonech a i kolekci čistých parfémů Section d´Or nebo si tu můžete prohlédnout výstavu veškerých limitovaných sběratelských flakonů, které Lutens v minulosti vydal.

(http://www.dwellindarkness.com)

...

Pozor na samotné zkoušení vůní! Klasickým nástřikem je tu možno vyzkoušet pouze vůně v hranatých flakonech. Vůně ve zvoncích je možno otestovat pouze způsobem, že prodavačka namočí papírek do flakonu a ten vám následně otře o kůži. Totéž platí i pro kolekci Section d´Or. Ta sice rozprašovač má a třeba v Printemps si tak můžete bez problémů na sebe stříknout, tady jsou testery bez nich a zkoušení probíhá stejným stylem jako ze zvonků, aby tak prý byla zachována atmosféra Palais Royal. Mně osobně to přijde ovšem velice nepraktické.

...

Co se týče vzorků, personál vám na dotaz poskytne originální rozprašovací vzorek jakékoliv vůně z exportní řady. Jenže jak už řada z vás ví, k exkluzivním vůním jsou k dispozici jen voskové kartičky. Pokud si ale přinesete svou vlastní viálku a poprosíte o vzorek z některého ze zvonků, vyrobí vám ho (pipetu mají).

...

No a jestli vás zajímají i vůně Les Parfums de Rosine, tak když už budete v Galerie de Valois, stačí po opuštění Palais Royal dojít podloubím až na konec, kde na téže straně najdete butik značky s velmi příjemnou obsluhou, čímž bychom první část parfémového průvodce Paříží zakončili. Příště už dojde i na jednotlivé niche parfumérie.

...

...

Titulní obrázek:

(http://www.grayline.com)

Diskuze:
Parfumové nákupy na cestách (Parfémová poradna)
Komentáře k článku (6)
andry
andry (19.9.2015 )

těším se na další díl!

Myskamauska
Myskamauska (18.9.2015 )

wendulko, paráda!

Ayuri
Ayuri (17.9.2015 )

Tomu hovorím krásny a zmysluplný výlet. Teším sa na pokračovanie.

wendulka
wendulka (17.9.2015 )

Fleur: Ano, dostalo se mi stejného vysvětlení. I když mi jedné z předcházejících návštěv Palais Royal mi jedna z těch mimořádně vstřícných prodavaček dovolila udělat si zkušební snímek s tím, že mě předem varovala, že ta fotka z kompaktu určitě nevyjde kvůli tomu osvětlení. No a měla pravdu. Proto jsem se tentokrát už ani nepokoušela a raději použila profesionální, no :) . Podobně jsem dopadla i u snímku obou stěn s včeličkovými flakony v prvním patře La Maison, ale to byl detail v tom nepřeberném množství ostatních snímků odtud.

barbucha
barbucha (17.9.2015 )

Dokonalej průvodce, wendulko. Těším se na další díly!

Fleur
Fleur (17.9.2015 )

Krásná voňavá procházka!
A je vidět, že u Serge Lutense stále platí striktní zákaz fotografování v interiéru. Jednou mi to vysvětlovali, že právě kvůli sporému osvětlení, neboť bez profesionální výbavy jsou potom fotografie zkreslující a namísto té dekadentní atmosféry s černou a fialovou z toho vyjde jenom jakási pošmourná kobka.