Parfémové legendy a zub reformulací - díl třetí

Avatar od alibi, 11. prosince 2017

Která z mladých slečen by chtěla chodit v šatech po mamince? Jsou přece „de mode“! Stejně tak jako vkus na oblečení, se mění vkus zákaznic ohledně výběru parfémů. Někdy jsou v kurzu vůně květinové, jindy svěží a teď zrovna letí vůně ovocné a sladké. V dnešním díle se podíváme, jak zub reformulací "hlodal" na vůních, jež podlehly diktátu módních vln. Chypré parfémy jako byly Miss Dior (Dior) a Ivoire (Balmain) už prostě vyšly z módy, proto se značky rozhodly reformulací změnit charakter vůně zcela.

S reformulacemi v tomto případě je to jako u přepisování zaklínacích formulí v pohádkách. Abrakadabra kouzelníka Čáryfuka dnes nahradilo Avada Kedavra v sérii o Harry Potterovi. Taky pěkná pohádka. Ale úplně jiná a určená pro děti, které zkrátka vyrostly v jiné době. 

...

Miss Dior (Dior)

Jarku jsem oslovila, protože se na fóru webu Parfumanie moc pěkně rozepsala o své první "drahé" vůni Parfum d´Ete (Kenzo). Díky tomu taky vím, že původní Miss Dior extrait a Diorella v miniaturách jsou na čestném místě její sbírky, a že svého „Diora“ našla v Le Parfum de Thérèse (Frederic Malle), jehož tvůrcem je Edmond Roundnitska, nos těch největších skvostů pro Christiana Diora.

Jarka: „Toaletní stolek mojí mamky - začátek mého zájmu o parfémy. Nepamatuji ho jinak, než s několika lahvičkami parfémů. A všechny od značky Christian Dior. Jedna z mála značek, která byla dostupná v našich parfumeriích. Diorissimo, Diorella a Miss Dior. Všechny tři znám stejně důvěrně, jako by patřily mně. Ve vzpomínkách se mi vybavuje autentická vůně kytice orosených konvalinek z Diorissima. Nejprve ostře zelená, později sládnoucí a něžná. A také trochu smutná. Mnohem radostnější, vzdušná květinová chypré – Diorella. Vůně bezstarostného léta, citrusů a bylinek. A pak velká dáma, klasická a elegantní Miss Dior. Aldehydová vůně se vším všudy

A po všech těch letech, které od té doby uplynuly, na tom stolku stojí Diorissimo, Diorella a Miss Dior stále. I v těch reformulovaných verzích. Mamka ty vůně používá dodnes a i přes moje časté pokusy jí rozšířit parfémové obzory, se k nim stále vrací. Připouští, že se hodně změnily, ale nikdy jsem jí neslyšela říci, že k horšímu. Jsou pro ni jenom jiné. Já vnímám nové verze jako příliš lineární, bez hloubky a vývoje. A také na mně vyznívají trochu synteticky. Přímému porovnání se ale záměrně bráním. Právě pro všechny ty vzpomínky, které pro mě představují.“

Parfémy Dior jsou nám velmi blízké, protože byly dostupné i v socialistickém Československu. V polovině 60. let se totiž domlouvala spolupráce Astrid s Diorem. Vedlo to až k otevření první prodejny v pražské Pařížské ulici a vůně byly k dostání nejen v Tuzexech, ale i v běžných parfumeriích. Dost často jako podpultové zboží, protože poptávka po nich byla veliká. Další zamýšlené větší spolupráci Dioru s našimi skláři zabránil rok 1968 a normalizace.

Miss Dior spatřila světlo světa stejně jako moje maminka v roce 1947. První flakon klasického chypré parfému byl ve tvaru amfory ze skla Baccarat a symbolizoval „New Look“ (styl Diorových šatů zdůrazňující ženské křivky) představený na první přehlídce módního domu. Jeho flakon procházel podobným vývojem jako Diorissimo, o kterém jsem psala v minulém dílu. V roce 1950 byla vůně přebalena do flakonu s kohoutí stopou. 

V roce 1985 značku Dior spolkl koncern LVHM a v roce 2005 se začaly dít věci. Ve snaze zalíbit se vkusu zákaznic a využít poptávku po ovocných sladkých vůních, byla stvořena populární Miss Dior Chérie. Odnož, která s původní vůní Miss Dior neměla nic společného, jen to slavné jméno, které prodává. Miss Dior Chérie potom procházela reformulacemi téměř každý rok, jak na běžícím páse. A proč vůbec o ní píšu? Protože v roce 2011 bylo slůvko Chérie z názvu vypuštěno a stala se z ní Miss Dior. Taky koukáte s otevřenou pusou!? Pominu vysvětlování dalších reformulací a záměrné matení zákazníků, protože se mi při tom ježí vlasy hrůzou. Jenom ještě musím říct důležitou věc. Ta původní chypré Miss Dior reformulovaná (v koncentracích Eau de Toilette a Esprit de Parfum) dostala v roce 2011 přívlastek Originale a v roce 2014 se dočkala vydání i v koncentraci parfum. 

Takže v současné době jsou v českých parfumeriích k mání verze ovocných Miss Dior EdT, Miss Dior EdP, Miss Dior Le parfum a chypré Miss Dior Originale (EdT). Všechny jsem zkoušela kdysi dávno. Toaletka a parfémová voda mi přišly synteticky sladké. Le Parfum (která prý má být nejpodobnější první Miss Dior Chérie) se mi tehdy líbila nejvíc - mandarinka, růže, pačuli, prostě něco jako Coco Mademoiselle od Diora. Ale zpět k Miss Dior Originale, reformulované původní Miss Dior.

Miss Dior Eau de Toilette Originale (2011)

HLAVA: gardénie, galbanum, šalvěj

SRDCE: jasmín, neroli, růže

ZÁKLAD: dub, pačuli, kadidlo.

Miss Dior (1947) 

HLAVA: šalvěj, gardénie, galbanum

SRDCE: růže, neroli, jasmín

ZÁKLAD: větvičník, pačuli, labdanum

Nejprve musím říct, že na mojí mini vintage Miss Dior zapracoval zub času. Z původní vůně (kterou jsem si kdysi, když jsem šla na rande, nenápadně půjčovala a vždy si pak musela chvíli počkat, než se výrazné dřevité a zelené složky uhladily a vystoupila vůně květinového mýdla), zůstal vlastně jenom větvičník a možná náznak růžového dřeva. V Miss Dior Originale květinové mýdlo taky najdete, ovšem zub reformulací ohlodal právě fázi usazování. A důsledkem omezení povoleného obsahu větvičníkového extraktu i jeho syntetické napodobeniny v parfémech se tak Miss Dior Originale zařadila do kategorie „moderní chypre“, kde je nahrazován větvičník notnou dávkou pačuli.

....

Ivoire (Balmain)

                                                                    za fotografii jejího flakonu Ivoire (Balmain) děkuji Světlaně

U Diora se mi opravdu nelíbí, jak záměrně mate své zákazníky chrlením odnoží, dalšími a dalšími reformulacemi. Dle mého názoru mnohem citlivěji provedla zmodernizování své klasické vůně značka Balmain.

Když se v roce 2011, ve věku pouhých 25 let, stal tvůrčím ředitelem společnosti Balmain Olivier Rousteing, přinesl do ní nový vítr. Oslovil nosy Jacquese Floriho a Michela Almairaca a v roce 2012 vydal v nepřehlédnutelně novém obalu moderní interpretaci klasické Ivoire (1979). Podle reklamních materiálů: "byla stvořena způsobem, který zachovává dědictví a bohatství originálu... tím působí opravdu nostalgickým dojmem... a symbolizuje čistotu, něhu a dokonalost".

Novou Ivoire (2012) jsem potkala jako první. Tehdy jsem vymyslela příběh o způsobném nastrojeném děvčátku, které chtělo u prvního přijímání udělat radost panu faráři kytičkou fialek a přitom si zamazalo ruce od trávy. Ty pak maminka unavená přípravami na slavnostní událost vydrhla kosatcovým mýdlem a polila růžovou vodičkou. Přesně tak totiž vůni vnímám. Je milá jako děvčátko, čistě vymydlená, nostalgická a lehounce starosvětská.

Větší vzorek Ivoire (1979) jsem si pořídila až později, protože mne zaujal popis od Juany na webu Arome: „Původní verze člověku evokuje dámu v cestovním kostýmu s tropickou přilbou a závojem, jak stojí před Viktoriinými vodopády. Samotná představa je paradox, když si uvědomíte, že je horko, dáma má uzavřené vysoké kožené boty, kostýmek upnutý až ke krku a pod ním ještě halenku, korzet a košilku, přesto je vždy upravená a voní mýdlem a růžovou vodou. Tahle vůně je tím, co má představovat – čistou něžnou a příjemnou ženu...“

Popis mne sice zaujal, ale vůně tehdy byla na můj vkus až moc chypré a vzorek jsem odložila. Vytáhla jsem jej po pár měsících, rozhodnutá ho vypotřebovat stůj co stůj. Bylo léto, teplo, prodloužený víkend. Já si užívala volna, procházek... a vůně Ivoire. Zamilovala jsem si ji. Nový odstřik si šetřím jen pro sebe na chvíle klidu a sním o tom, že možná jednou seženu celý flakón. Když se s ní navoním, vidím, jak ze zelené trávy a spleti kosatcových kořínků vyrůstá růžový keř. Mýdélkové karafiáty k němu naklánějí své střapaté hlavičky, snaží se šeptat do růžových kvítků sladká vyznání a láska je rozpaluje tak, až se jim objeví ruměnec na tvářích. Vůně je krásně plná květinová, a přestože je svěže zelená jako čerstvě posekaná tráva, stojí na hřejivém dřevitém základu.

Ivoire (1979)

HLAVA: mandarinka, bergamot, galbanum

SRDCE: růže, jasmín, ylang-ylang, kosatec, konvalinka, karafiát, pepř, muškátový oříšek, malina

ZÁKLAD: vetiver, pačuli, větvičník, santal, labdanum, tonka...

Ivoire (2012)

HLAVA: mandarinka, fialkové lístky, galbanum

SRDCE: růže, jasmín, kosatec, ylang-ylang

ZÁKLAD: vetiver, cedr, pačuli, vanilka

Tady vzájemné srovnávání původní a reformulované Ivoire nejspíše nemá význam, protože vintage verze s novou interpretací jsou dva naprosto rozdílné parfémy. Nová Ivoire je vůní aviváže, která má za úkol navonět prádlo jako by bylo plné květin a zeleně. Kdežto původní Ivoire voní jako květiny a zeleň, jež byly nuceny obklopit dámu (která právě vyšla z koupele a oblékla vyšívané prádlo), protože nemohly odolat jejím půvabům. Ale přesto si neodpustím kacířské konstatování, že moderní Ivoire ctí odkaz Pierre Balmaina. Je umně vytvořená, a když se s ní sžijete, můžete v ní spatřit odkaz chypré klasiky. Líbí se mi obě dvě... moc.

....

A závěr?

Původně jsem měla v plánu na závěr psát o mém pocitu, že dříve vůně byly přirozenější, plastičtější, propracovanější, rafinovanější. Polemizovat tu o tom, proč vůbec kupovat parfémy, o kterých vím, že jsou jen odleskem vůní svých předchůdců. Rozumovat, jestli je dobře, že se čas zastavit nedá a co bylo dříve, už se nevrátí a takové ty "chytré" řeči. Ale neudělám to. V dopisu od Jarky jsem totiž našla mnohem lepší konec. 

Jarka: „Mám sice spoustu výhrad k tomu, kam dnes výroba parfémů směřuje a jakou hru s námi občas firmy hrají. Ale uvědomila jsem si, že úplně nejsem zatížená pocitem, že jsem v parfémovém světě o něco přišla. Nepátrám a nevyhledávám původní verze svých parfémů - právě z obavy, že bych mohla být zklamaná. Spíše naopak. Těším se z toho, že v té záplavě nepřeberného množství značek, vůní a odnoží se stále ještě najdou parfémové skvosty.“

...

...

...

P.S.

Slov díků není nikdy dost, a proto znovu děkuji za drahocenné poklady - vzorky vintage verzí parfémů - Alici, Lee a Světlaně. Světlaně také velmi děkuji za to, že mi poskytla fotografie svých flakonů. Magdě, Monice, Petře a Jarce patří veliký dík za důvěru, se kterou mi svěřily svá vyznání i za to, že se s námi podělily o malou, ale velmi podstatnou, část svých duší. A mrzí mne, že jsem vzhledem k délce článku nemohla zveřejnit jejich krásné dopisy v plném znění.

..................................................................

Zdroje: 

https://www.fragrantica.com/news/Miss-Dior-Decoding-a-Bottle-of-Love-4704.html

https://parfumerka.wordpress.com/2015/02/07/%E2%80%A2-dior-miss-dior-stokrat-jinak/

https://www.sensualite.cz/znacky/balmain/

Komentáře k článku (8)
gonga
gonga (23.3.2019 )

Velice pěkný seriál článků. Mě jen napadá, že za ty léta se nezměnily jen vůně, ale i my. Možná bych byl nemile překvapen, kdybych si přivoněl třeba k původní Cacharel pour homme.Třeba by nebyl tak úžasný jako před desítkami let kdy se mi z něj zastavovalo srdce.

Renusatko
Renusatko (26.12.2017 )

Škoda, že tady není smajlík s potleskem. Je to krásně napsané, zajímavé. Já naštěstí taky nemám pocit, že bych o něco přišla, ale možná jen proto, že to nemám vyzkoušené. Určitě to není marné, mám tvé články ráda.

Camp_L
Camp_L (14.12.2017 )

Jéé, tu Miss Dior s kohoutí stopou měla moje máma taky. Dodneška si pamatuju, jak voněla. Nosila ji teda jen na "lepší", do divadla a tak. Jak se navoněla, věděli jsme, že jde večer ven...

alibi
alibi (14.12.2017 )

moc vám všem děkuju za uznání. jsem ráda, že doba strávená psaním nebyla marná a někomu jsem udělala radost. pěkný adventní čas všem

Micuska
Micuska (12.12.2017 )

Citala som vsetky clanky, ale dnes som si ich precitala znovu, pekne po hromade. Nieco nove som sa dozvedela, v niecom som sa utvrdila. Dakujem Ti za ne. Velmi dobre sa citas, sklanam pred Tebou pomyselny klobuk.

wendulka
wendulka (12.12.2017 )

Já to mám trochu jinak než cinkja. Mám hodně výhrad k současným reformulacím a protože mnohdy roupama už nevím co bych, tak příležitostně hledám i ty staré poklady a očichávám :) . Přesto ale rovněž nemám pocit, že bych o něco přišla a neměla se čím vonět.

alibi
alibi (12.12.2017 )

děkuju. pukrle :)

blackviolet
blackviolet (12.12.2017 )

Celý seriál se ti moc povedl, krásně jsi to zpracovala. A doufám, že budeš v psaní pokračovat.