"Menší" parfémový průvodce Berlínem

Avatar od wendulka, 14. května 2015

Je pravda, že díky internetu a vyhledávači google dnes není problém vyhledat si adresy veškerých parfumérií s niche vůněmi ve všech větších městech celého světa, jenže ty většinou jen zahrnují adresu dané parfumérie a jaké značky v ní lze nalézt, nic víc. A jelikož se zrovna Berlín stal místem, kam jsem si za poslední tři roky zvykla vydávat se nejen za parfémovými nákupy, napadlo mě, uspořádat si takového "menšího" průvodce parfumériemi a přiblížit vám i moje osobní zkušenostmi s nimi.

(http://de.wikipedia.org)

...

Začnu asi s tím nejzajímavějším místem a to je Kaufhaus des Westens (zkráceně KaDeWe), což je nejstarší obchodní dům v Berlíně (založený byl už 27. března 1907), známý vybraným sortimentem a luxusním zbožím. Nachází se na Tauentzienstraße jen pár metrů od zastávky metra Wittenbergplatz. Parfémy zde od rozsáhlé rekonstrukce v roce 2004 najdete společně s kosmetikou, klenoty, hodinkami a několika butiky světových značek hned v přízemí.

...

...

Hned za vstupní halou vás po pravé straně přivítá prodejní stánek Chanel s jejich mainstreamovými, tak především s vůněmi z řady Les Exclusifs a to včetně čistých parfémů. Od těch mají na rozdíl od butiku na nedalekém Kurfürstendamm i testery, takže si je můžete bez problémů vyzkoušet i v této koncentraci. Obsluhující dámy jsou zde nesmírně příjemné a vstřícné. Pokud mají zrovna k dispozici vzorky exkluzivek, ochotně vám je věnují a když máte štěstí - sběratelé by měli zpozornit :) - tak i miniaturku.

...

Nalevo od Chanelu hned přes uličku pak najdete prodejní panel vůní Tom Ford vč. řady Private Blend a kosmetiky. Ano, někdo může namítnout, že ty přece už máme v pražském Douglasu, ale tady mám stejně jako v pařížském Printemps milou zkušenost, že vám zde prodavačky na požádání rády ručně vyrobí z vystavených 250 ml flakonů větší vzorek a to včetně předtištěné samolepky s názvem vůně, který si pak doma můžete v klidu prozkoušet.

...

...

V blízkosti stánku Chanel dále najdete prodejní stánky Dior i s celou exkluzivní kolekcí, Hermès, Jo Malone, Acqua di Parma nebo Armani s privátní kolekcí (zmiňuji ho záměrně proto, že je zároveň i jedním z mála vybraných míst, kde je možno každoročně vyzkoušet a případně zakoupit exkluzivní limitovanou edici armaniovských kosatcovek). Značka Guerlain tu má též svoje oddělení i se všemi exkluzivkami. Nesporným plusem je to, že zde drží pařížské ceny, jen zásobování novinkami zde ve srovnání s pražským Institutem malinko vázne.

...

Na zbývající prodejní ploše pak najdete značky jako April Aromatics (včetně možnosti vyzkoušení parfémových olejů), Amouage, Annick Goutal, Byredo, Clive Christian, Creed, Frapin, Grossmith, JF Schwarzlose Berlin, Keiko Mecheri, Mark Buxton, Olfactive Studio, Parfums MDCI nebo Serge Lutens (kromě kompletní exportní řady vůní je zde možnost vyzkoušet a zakoupit si i veškerou Lutensovu kosmetiku a i "zlatou" L´incendiaire, což je mimochodem velmi povedená kadidlovka, jen flakon podle mého nevypadá naživo tak luxusně jako na fotkách) a spoustu dalších. Některé značky mají svůj vlastní regál, jiné menší jsou koncentrovány společně s ostatními na menší prodejní místa. Návštěvu tohoto místa doporučuji zejména v květnovém týdnu, kdy se slaví Den matek, protože zde na velkou řadu vůni dostanete slevu 10 % (nevztahuje se jen na značky, zmíněné v předchozím odstavci).

...

...

Když vyjdete před KaDeWe a přejdete silnici, hned naproti je autobusová zastávka, odkud se můžete svézt jen pár stanic na stanici Uhlandstraße, kde vystoupíte jen pár kroků od velkého Douglasu, kde mají kromě běžných mainstreamových vůní svůj koutek i exkluzivky Guerlain. Podobně jako v KaDeWe drží pařížské ceny, avšak v poslední době jsou stejně špatně zásobováni, co se týče novinek. Na druhou stranu ještě v roce 2012 zde bylo možno vyzkoušet a zakoupit tehdejší edici Muguet, ale i La Petite Robe Noire a Philtre d´Amour několik měsíců po té, co již byla jejich výroba ukončena.

..

...

Po té stačí přejít silnici přes Kurfürstendamm a sejít do Uhlandstraße, která se s ní kříží. Zde po pár metrech po levé straně najdete Heinz Schlicht Parfumerie. Respektive jde o parfumerii s nikovkami kříženou s kadeřnickým salonem. A je více než pravděpodobné, že vás bude obsluhovat přímo pan majitel :) . V případě, že ovládáte němčinu, velmi rychle poznáte, že parfémy jsou jeho koníčkem, takže vás kromě samotného nákupu čeká i příjemné povídání o vůních :) . Osobně se mi líbí, že ve srovnání s ostatními parfumériemi nepoužívá testovací papírky, ale peříčka. Všechny testery má soustředěné v jednom regálu podél zdi, což možná esteticky není úplně nejlepší řešení, ovšem na každý flakon je vidět a když víte, co hledáte, pan majitel vám už jej bleskurychle podá. Pokud má k dispozici originální vzoreček nějaké vůně, rád vám nabídne, bohužel z testerů je sám aktivně vlastní nevyrábí.

..

(http://www.vogue.de)

...

Jestliže se vrátíte zpět na Kurfürstendamm, na protilehlé straně, kde jste před tím opustili Douglas, jen o dvě ulice dál zabočte do Bleibtreustraße. Zde po nějakých 100 metrech po pravé straně narazíte na menší parfumérii s názvem Belle Rebelle, jejíž návštěvu byste neměli vynechat, máte-li zájem očichat vůně značek Eau d´Italie, Humiecki a Graf, Heeley, Linari či Profumum Roma (nemají sice všechny, ale i tak to stojí za to, pokud jsou pro vás tyto značky pole neorané). Podobně jako v Heinz Schlicht zde možná budete mít štěstí na paní majitelku, s níž vás taktéž čeká příjemné povídání o parfémech. A stejně jako on, vám ráda na požádání poskytne vzoreček vybrané vůně.

...

(http://parfuemerie-delfi.de)

---

Při návratu zpět na Kurfürstendamm najdete ještě jednu malinký obchůdek s označením Parfuemerie Delfi, která sice nedisponuje velkým množstvím značek, ale občas zde narazíte na malé poklady. Např. já jsem si zde zakoupila Bornéo 1834 od Lutense po té, co již nebyla v oficiálním e-shopu k sehnání. A i když je vnitřní prostor poměrně malý, působí útulně. Možná takhle by mohla vypadat Madeleine po generálním úklidu :) . No a pak už jen asi o jednu autobusovou stanici dál naleznete butik Chanel, který je po KaDeWe druhý místem v Berlíně, kde je možno zakoupit vůně z řady Les Exclusifs. V roce 2012 mě zde při mé první návštěvě tehdejší slečna prodavačka mile překvapila miniaturkou a třemi originálními vzorečky, avšak to byla jen nějaká výjimka, protože kdykoliv se od té doby zeptáte, od prodavaček už stejně jako ve vídeňském butiku uslyšíte, že žádné nemají. Každopádně ale na rozdíl od Vídně má Berlín výhodu ve dvou prodejních místech, takže pokud danou vůni náhodou v KaDeWe mít nebudou, je více než pravděpodobné, že ji budou mít v butiku, i když tedy bez vzorečků.

...

(http://numandistribution.de)

...

Tím parfumérie v této části Berlína končí a nezbývá, než se vrátit autobusem zpět na Wittenbergplatz a odtud dále linkou metra U12 s přestupem na Hallesches Tor pokračovat linkou U6 na stanici Französische Straße, kde na vás čekají další parfémové poklady. Nejprve je to Quartier 206Department Store. Pozor! Nechoďte hlavním vchodem, ale použijte boční vchod z Taubenstraße, abyste vstoupili přímo do parfumérie a neproplétali se změtí dalších obchodů v této budově. Většinu z testerů mají koncentrovaných na dvou pultech (viz foto výše), což na mě osobně působí dost neeesteticky a nepřehledně. Svůj vlastní regál tu mají pouze vůně Diptyque, Francis Kurkdjian, Mad et Len, Tom Ford Private Blend, Al Kimya, Frederic Malle a především lahůdka v podobě vůní Roja Parfums. Asi největším plusem této parfumérie však je, že pokud nemají k dispozici originální vzoreček, jsou připraveni vám vyrobit vlastní z testeru.

...

V těsném sousedství Department Store se nachází Galerie Lafayette, kam byste měli zajít, pokud se toužíte seznámit s vůněmi od Ramona Monegala, Fragonardu nebo Laury Mercier. Najdete je znovu hned v přízemí společně se šperky, kabelkami a dalšími módními doplňky. A když už budete v těchto končinách a zajímá vás značka Le Labo, není nic jednoduššího než hned za tímto obchodním domem odbočit z Friederichstraße doprava na Französische Straße, kde zhruba po 250 metrech po levé straně naproti Gendarmenmarkt narazíte na butik The Corner Berlin s módním oblečením, kde kromě zmíněné značky vedou ještě kompletní sortiment Diptyque, Comme des Garcons a vonné svíčky Cire Trudon. A v případě, že se vám některá z vůní Le Labo zalíbí až na koupi, čeká vás podobný rituál balení flakonu do krabičky jako u Frederica Malleho (bez chladícího boxu, ale na etiketu flakonu vám vytisknou vaše jméno, aby bylo poznat, že je jen a jen váš).

...

(http://thelabelfinder.com)

...

No a pokud vám to síly a čichové buňky ještě dovolí a toužíte-li po čistých parfémech Ormonde Jayne nebo vůních značky WienerBlut, nasedněte na Französische Straße znovu na metro linky U6 a hned na další stanici Stadmitte přestupte na linku U2, odkud se svezete až na Rosa-Luxemburg Platz. Jen asi 290 metrů od ní totiž najdete parfumérii Breathe s nesmírně sympatickým panem majitelem. Po povídání na téma vůně odejdete nejen s vlastoručně vyrobenými vzorečky, na jaké si vzpomenete, ale i s pocitem, že jste si po celém tom parfémovém maratonu vlastně příjemně odpočinuli.

...

Takhle naráz se toho zdá možná hodně, ale nebojte, pokud máte už předem jasno, co přesně chcete kde vyzkoušet, dá se to celé zvládnout během jednoho dne mezi obědem a večeří. Přeji vám příjemný (nejen) parfémový výlet do Berlína.

...

...

Titulní obrázek:

http://home.meinestadt.de

Diskuze:
Parfumové nákupy na cestách (Parfémová poradna)
Komentáře k článku (7)
Tassia
Tassia (20.5.2015 )

Krásny článok, krásne foto. Po takej túre v Berlíne, by som bola mŕtva, taký týždeň na spamätanie a utriedenie, by bol akurát. Ja na cestách stihnem málo, ale je pravda, že taký samostatný parfumový výlet som ešte nemala. S Wendulkou ako sprievodkyňou, by som do toho išla.

wendulka
wendulka (17.5.2015 )

jerry: To je náhodou přesně časově stopnutý, sama bez doprovodu, úplně v pohodě :P .

jerry
jerry (17.5.2015 )

"Během jednoho dne mezi obědem a večeří"....jo, leda tak oběd v pondělí a večeře ve středu. Wendulko, ty vtipálku...

barbucha
barbucha (16.5.2015 )

Hmm... laťka je nastavená příliš vysoko - já jsem ráda, když stihnu při svejch zájezdech proletět tak dvě provozovny...

Hoolinkah
Hoolinkah (16.5.2015 )

Po přečtení tohohle článku si přeju být tím včerejším výhercem Eurojackpotu. :D

Miru
Miru (15.5.2015 )

...no, tak zlatou kreditku a Vendulku - nejen jako tlumočnici, ale jako super sparingpartnerku na parfemánii v reálu...
...uáááá.!
Pěkný článek.!

andry
andry (14.5.2015 )

jdu vykrást banku a hned jedu :D