Léto podle Toma Forda

Avatar od wendulka, 20. dubna 2015

Nedávné uvedení Cologne Indélébile u Frederica Malleho znovu potvrdilo, že žádná z nikových nebo mainstreamových značek s privátní řadou, chce-li v dnešní době oslovit co nejširší spektrum zákazníků, se neobejde bez lehčích svěžích vůní. U Toma Forda odstartovala tenhle trend v roce 2007 Neroli Portofino a od té doby je zasloužilým členem jeho privátní řady, o čemž svědčí řada doplňujících produktů koupelové a tělové kosmetiky s její vůní.

...

Jelikož však Tom měl marketing vždycky v malíčku, došlo mu, proč zůstávat jen u jedné vůně, a tak v loňském roce představil Costa Azzurra a Mandarino di Amalfi a vznikla z toho nová modrá středomořská kolekce. No a protože počasí posledních dnů spolu s kalendářem mi pomohly si uvědomit, že doba dovolených se začíná pozvolna blížit, napadlo mě ukázat si, jak si Ford vlastně to léto představuje :) .

(https://thecandyperfumeboy.files.wordpress.com)

...

Neroli Portofino je, dalo by se říct, kolínská klasického střihu, která se bude líbit každému nositeli 4711. Spojuje chladivé bylinné tóny (rozmarýna s trochou levandule) s osvěžujícím bergamotem. Už ten jasně naznačí, že zde se společně s hořkostí neroli budeme pohybovat v nazelenalé citrusové rovině. A právě v této fázi pro mě většinou nastává kámen úrazu, že když je to jen o nich, vytvoří na mé kůži spíše prostředek na mytí koupelen než kolínskou.

...

V případě této vůně to ovšem neplatí. Rodrigo Flores-Roux totiž vše výše uvedené zjemnil pomerančovým květem a zkombinoval se vzdušným bílým pižmem a zlehka prohřál ambrou a dřevem, takže to nikde nedrhne. Naopak můžu říct, že výsledný dojem může s klidem evokovat středomořskou alej s pomerančovníky, s jejichž větvemi si zvolna pohrává slaný mořský vánek. Když k tomu přičtete velmi slušnou výdrž, zcela rozumím jejímu úspěchu.

(http://www.desktopwallpapers4.me)

...

Z podobného soudku čerpá i Mandarino di Amalfi. která má zachycovat idylku vápenných vil, lemujících útesy tohoto malebného jihoitalského městečka v oblasti Kampánie. V tomhle případě však bylo kromě listů rybízu použito širší spektrum citrusů od citrónu přes grep až po šťavnatou mandarinku a bylinek v čele s mátou, bazalkou a koriandrem. Společným prvkem s Neroli Portofino je pomerančový květ s hebkým pižmem a hřejivá ambra opět s tónem slaného mořského vánku, za nějž je ovšem tentokrát zcela bezpochyby zodpovědný vetiver. Komu se tedy Neroli Portofino zdála nedostatečně propracovaná, měl by určitě vyzkoušet.

...

To Costa Azzurra, inspirovaná pobřežím slunné Sardínie, má ke kolínské mnohem dále, přesto jí to neubírá vůbec nic z její středomořské atmosféry. Pláž se připomene hned na začátku. Leží na ní cedrové dřevo (přírodní) s mořskými řasami a jalovcovým jehličím (našlo by se i pár zrníček kardamomu), které je omýváno zpěněnou slanou vodou (mošusové semínko) - přesně takhle jsem původně doufala, že by mohla na začátku vonět Florabellio.

(http://hdscreen.me)

....

Denní dobu za zvuku doznívajících citrusů v čele se šťavnatou mandarinkou však zanedlouho vystřídá večerní soumrak a nedaleko zapálený oheň s doutnajícím klestím ještě se zelenými lístečky v podobě kombinace krotkého oudu, vetiveru, citrusově pryskyřičnatého mastixu a kamenného kadidla s prašnými levandulovými podtóny. A přesně tohle všechno z ní spolu s nadprůměrnou intenzitou a pětihodinovou výdrží dělá mého jasného favorita z této trojice, jak jsem ostatně správně tipovala už předem.

...

Pokud tedy stále hledáte svou ideální kolínskou na léto, vřele doporučuji seznámit se s Fordovým pojetím léta, minimálně v případě poslední zmiňované vůně je totiž skutečně netradiční. Případně můžete počkat do letošního léta, kdy toto trio doplní nová Fleur de Portofino, inspirovaná kaskádami bílých květin, které lemují tamní středomořské zahrady a uličky.

...

Titulní obrázek:

http://www.telegraph.co.uk

Diskuze:
Tom Ford (Značky)
Komentáře k článku (6)
Miru
Miru (01.5.2015 )

...také mě nejvíc zaujala Mandorlo di Amalfi, a pak bych ráda zkusila i Fleur de Portofino.!

...ano, ten odstín modré na flakonech s kapkami vody je nádherný.!

moudjahidine
moudjahidine (27.4.2015 )

Že bych zkusila Mandarino di Amalfi?
Už se těším na recenzi Fleur de Portofino, osmanthus s akátem u Forda musí bejt naprostá bomba.

andry
andry (26.4.2015 )

a nechtěl by tě Tom zaměstnat na marketing a PR? já jen že bych si skoro něco z uvedeného koupila, nevědět, že je to u mě marný s jakoukoli kolínskou ;)

Mitzi
Mitzi (21.4.2015 )

Já testovala zatím jednu a nevím už, která to byla, byla jsem totiž už přečichaná jiných vůní a nechtělo se mi zkoušet další. Tak v květnu vyzkouším znovu.
A název té nadcházející se mi taky líbí ;)

Ty flakóny jsou nádherné... ideálně kdyby TF vyrobil sadu 15 ml miniaturek... :D

Foteini
Foteini (20.4.2015 )

Krásný článek, mně by nejvíce zajímala ta Mandarino di Amalfi. Zrovna zkouším Italian Cypress, od ní jsem si slibovala, že by mohla být mojí letničkou od Forda, ale je až moc pánská.

barbucha
barbucha (20.4.2015 )

Pěkně jsi ho rozebrala :-) A fakt nejlíp vypadá Costa Azzura...