Frederic Malle: Promise (růže, která plní sliby)

Avatar od wendulka, 15. ledna 2018

Když před 3 lety Frederic Malle vstoupil na trh s The Night, podle jeho slov s „parfémem s největším obsahem přírodního oudu“, jejíž dostupnost byla tehdy ještě omezená jen na luxusní obchodní dům Bloomingdale's v Dubaji, asi jen málokdo očekával vzhledem k poměrně širokému zastoupení orientálně laděných růží a růží obecně v portfoliu značky nějaké pokračování. Nicméně jak se zdá, arabská vlna je i po této dlouhé době v parfémovém světě stále aktuálním trendem, a tak se rozhodl nenechat The Night v této kolekci osamocenou a připravil jí společně s osvědčeným „nosem“ Dominique Ropionem loni na podzim následovnici v podobě Promise.

Jak už jsem naznačila, ústředním tématem se tentokrát nestal oud s růží a ambrou, ale znovu růže. A to hned dvojího druhu: bulharská s tureckou, doplněné tóny jablka, růžového pepře a hřebíčku na pačuliovém základu s šáchorem a labdanem. Osobně mne nejvíc zajímalo, jakým způsobem bude zapracováno jablko. Ve všech vůních, které jsem až dosud poznala, bylo totiž buď hodně svěží anebo naopak gurmánské. Jisté odlehčení oproti The Night se sice dalo očekávat, nicméně ani jedno ze dvou tradičních pojetí této složky nepřipadalo příliš do úvahy. A jak tedy v Promise pracuje?

(https://i2.wp.com)

První minuty vás provází důvěrně známá jemně kořenitá turecká růže s nádechem červeného ovoce z koňských stájí The Night. Nezdrží se v ní však příliš dlouho a vydá se na vlastní dráhu do lázně ze zkvašených zelených jablek kde už na ni čekají okvětní plátky bulharské růže se sytým voskově-medovým podtónem, osvěžené špetkou růžového pepře a snítkou rozmarýnu. Žádné velké odlehčení ovšem neočekávejte, neboť Promise je stejně jako její předchůdkyně pravověrnou  arabkou, o čemž vás po rozvonění přesvědčí palčivě dřevitý hřebíček, kastoreum a labdanum, které ji opět zavedou do  koňských stájí s koženými sedly, prosycené nazelenalou, vlhce zemitou vůní pačuli a šáchoru.

(http://farm8.static.flickr.com)

Co se týče intenzity, budeme-li srovnávat přímo s The Night, potom je Promise o trochu méně prostorovější a na kůži vydrží „jen“ půl dne, což je ale pro milovníky plnokrevných orientálek zajisté stále výborná zpráva. Tím ovšem dobré zprávy nekončí. Kromě příznivější ceny, kdy 50 ml flakon stojí 190 euro a 100 ml 275 euro, je k dispozici už od začátku i poznávací cestovní balení 3 x 10 ml a 1 x 10 ml, které jsou už od podzimu dostupné na všech oficiálních prodejních místech Éditions de Parfums Frédéric Malle včetně Ingredients Store v Praze, kam tak můžete zatím dle libosti chodit zkoušet. Jsem totiž pevně přesvědčená, že svůj potenciál naplno projeví až v létě, jak se na každou správnou arabku patří.

Komentáře k článku (0)