Frederic Malle: Cologne Indélébile (tak trochu jiná kolínská)

Avatar od wendulka, 3. dubna 2015

Kolínské vody nikdy nebyly můj šálek čaje. Několik se mi jich sice líbí jako Ellenova Cologne Bigarade a Bigarade Concentrée či kolínské od Acqua di Parma, ale ve finále jsem žádnou z nich nezatoužila nosit, protože to vždycky nakonec bylo především o citrusech. Když se k tomu navíc přidala zpráva o převzetí značky koncernem Estée Lauder, obavy, že se bude historie opakovat, byly na světě. Přesto jsem nemohla opomenout fakt, že Dominique Ropion vytvořil řadu mých oblíbených vůní, takže by na těch řečech, že tohle bude tak trochu jiná kolínská, by možná mohlo být něco pravdy.

(http://www.fredericmalle.com)

...

A výsledek? S pokorou přiznávám, že moje pochyby byly tentokrát naprosto zbytečné a reparát po Eau de Magnolia složil Frederic Malle na výbornou. Cologne Indélébile sice začíná citrusově jako všechny klasické kolínské, v tomto případě kombinací trpkého bergamotu, hořkého neroli a čerstvě rozkrojeného citrónu i s kůrou, během několika minut se však stáhnou do pozadí. Zanechají po sobě lehkou, kořenitě citrusovou stopu, která uvede na scénu absolutní narcis s pomerančovým květem.

...

Většinu narcisových vůní, byť ho mají i v názvu, bude znát jako syté květinovky (např. Jonquil de Nuit nebo původní Boucheron), kde je doprovázen řadou dalších květin a většinou v nich tak ukáže jen svojí základní, krémově nasládlou polohu s vůní slámy. V Cologne Indélébile ho ale opravdu doprovází jen nepříliš sladký pomerančový květ, takže vyniknou i jeho zemité a kořenité podtóny. Po rozvonění vůni pak už vůni jen nadnese obláček hebounkého bílého pižma.

Pokud jde o sillage, po úvodním intenzivním citrusovém závanu, se vůně stáhne blíže k tělu. Když vyjdete ven na vzduch, dokonce to vypadá, že se ztrácí, jakmile však znovu vstoupíte do uzavřenějších prostor, dá o sobě Cologne Indélébile lehounkými závany o sobě zcela bezpečně znovu vědět a to nějakých 5 - 6 hodin, než je potřeba znovu přiživit.

...

No a jelikož vůně narcisu a pomerančového květu patřily vždy k mým oblíbeným, mohu s radostí oznámit, že moje zakletí s kolínskými bylo konečně zlomeno. Když k tomu ještě přičtu, že již po pár hodinách v mojí společnosti stihla zinkasovat několik komplimentů včetně rodinných příslušníků, mě jen ujistilo, že moje nenadálá volba společníka pro letošní jaro a léto byla zcela správná. Ať už jste tedy dosud nebyli přiznivci kolínských a samozřejmě i ti, co jsou, Cologne Indélébile určitě vyzkoušejte, protože je opravdu tak trochu jiná v tom nejlepším smyslu slova.

Komentáře k článku (9)
wendulka
wendulka (08.4.2015 )

andry: Po včerejšku uznávám, na TOBĚ opravdu jiná není :-)) .

kinoma
kinoma (08.4.2015 )

Pravda, taky v ní nevnímám nic tak zásadně nového, ale mně se líbí :-).

andry
andry (08.4.2015 )

taaak vyzkoušeno a, ehm, kolínská no. jiná není. a narcis taky není. zase ušetřím :)

Mitzi
Mitzi (05.4.2015 )

Měla jsem možnost vyzkoušet ji minulý týden a byla to hned láska. Jsem ráda, že nebylo možné ji zatím koupit, abych neměla vyčitky svědomí z impulzivního nákupu na první přivonění. Ale tuším, že si to už nerozmyslím :D Vzorek mi ji připomíná a říká zřetelně: "Za pár dní pro ni poběžíš!" ;)

Tassia
Tassia (04.4.2015 )

Žeby to bola moja prvá kolínska voda? Som na ňu veľmi zvedavá... Niečo nakopávacie by sa hodilo, keď mi končí Cristalle.

barbucha
barbucha (04.4.2015 )

Hmmm... narcis a pomerančový květ a neroli? Těším se na úterý :-))

andry
andry (03.4.2015 )

to zní fakt dobře, nalákala jsi mě! ;)

cinkja
cinkja (03.4.2015 )

Cologne Indélébile je nádherná, láska na první nadechnutí. Nahořklá hebká vůně, mé oblíbené neroli, narcis, to vše na pižmovém základu. Citrusový úvod u mě trvá jen chvilku a pak okamžitě přebírá vládu pomerančový květ s neroli. A ano, lapač komplimentů :-).

blackviolet
blackviolet (03.4.2015 )

Tak to jsi mě velice potěšila. S kolínskými to mám stejně jako ty, ale doufala jsem, že Dominique Ropion povznese obyčejnou kolínskou do jiných sfér. A zdá se, že se to podařilo. Těším se na vyzkoušení.