Diptyque: Oud Palao (koňské stáje a vinný sklep arabského šejka)

Avatar od wendulka, 2. října 2015

Nebudu zastírat, že Florabellio, předcházející výtvor této značky považuju za naprostý úlet jinak velice schopného parfuméra Fabrice Pellegrina. Takže když Diptyque před časem ohlásil, že i oni se chystají připojit se k stále neutichající oudové vlně, věřila jsem nejen v úspěšný reparát, avšak zároveň jsem ve skrytu duše i tajně doufala, že by Oud Palao možná nemusela být jen další tuctovou orientálkou. Navíc tentokrát mě zaujalo i doprovodné pozadí vzniku samotné vůně.

(http://effegua.myphotos.cc)

...

Christiane Gautrot, spoluzakladatelka značky, je totiž vystudovanou architektkou a již léta se zaobírá zellidž (zellij), což je arabský výraz pro mozaikové pokrytí zdi nebo podlahy ať už veřejných či soukromých prostor, jako jsou mešity, ale i moderní budovy a dokonce se jimi zdobí třeba i studně. Zellidž se vyrábí z terakoty a je pokrytý smaltem. Vytváří moc krásné geometrické obrazce se základem v trojúhelníku, který je doplněn vzorem hvězdy nebo kříže. Sama Christiane navrhla a vytvořila již několik zellidží, v nichž spojila tradiční a moderní motivy. Jednu z těchto mozaiek můžete najít i v mešitě Hassana II. v Casablance. A jak tedy jinak spojit prostředí arabských mešit s vůní než oudem :) ?

...

(http://amazonaws.com)

...

Už z očichání řady orientálek tohoto typu jsem zjistila, že laoský oud, použitý Fabricem, patří podobně jako ten indický rozhodně k těm kvalitnějším a nevoní tuctově. V Oud Palao začíná lehce medicinálně, během chvilky vás ovšem podobně jako v případě The Night (Frederic Malle) zavede do vyhřívané, čistě poklizené koňské stáje. Jen tady nemá ta stáj tak dlouhého trvání, protože do hry vstoupí labdanum a svou pryskyřičnatostí donutí oud po kratičké mezifázi s vůní surové kůže zkrotnout a odvede nás k růži, husté krémové vanilce, teplému mléčnému santalu a pačuli do vinného sklepa Richwood.

...

Fabrice Pellegrin však neopisoval od Xerjoffu tak úplně a šel i svou vlastní cestou. Jeho jemně kořenité víno nevoní po švestkách, ale spíš po sladkém červeném bobulovém ovoci a tón sušených datlí (nejsou vůbec lepkavé jako v Dzhari) tu naopak společně s vanilkou, mistrně zapracovaným krotkým pačuli a dalšími složkami vytváří poměrně věrohodný dojem hnědočervené hlíny, že sklípek se někdo chystá vyzdobit a právě tu vytváří na zdi z terakoty zellidž. A oud? Ten od své úvodní fáze jen tak zvolna povlává na pozadí a nechává tušit sametově hebkou koňskou srst, kterou jsme v úvodu docela tak rychle opustili a raději následovali šejka do jeho vinného sklípku.

...

(http://realhousely.s3-us-west-2.amazonaws.com)

...

Jako každá poctivá orientálka, má i Oud Palao ve své počáteční fázi ohromující intenzitu. V té další růžově-pačuliové s vanilkou a santalem sice trochu zkrotne, ale okolí o ní stále ví a přitom se nádherně zaoblí a vydrží vám dělat společnost několik hodin. Takže pro koho je Dubaj s The Night z ruky a chce si ji z malinkého kousíčku částečně kompenzovat a zároveň kdo nechce utrácet tolik za Richwood a chce si dopřát něco typově podobného, stejně kvalitně zpracovaného za pětinovou cenu, ten bude podle mě z Oud Palao nadšený, což je přesně můj případ :) . A vůbec se nebojím Oud Palao zařadit tímto po bok vůní jako Eau DuelleVolutes, které jsem dosud považovala za nejzdařilejší od Diptyque a dávám tím vzniknout nové svaté trojici :) .

...

...

Titulní obrázek:

http://stormfashion.dk

Diskuze:
Diptyque (Značky)
Komentáře k článku (5)
wendulka
wendulka (05.10.2015 )

andry: Jo vím, že ty oud moc nemusíš, ale tohle po rozvonění, když zaleze, vážně stojí za to.

kinoma: No já na to taky přišla až doma, když se rozvoněla, že ses asi unáhlila, ale tak to nějak napravíme ;) .

slniecko: Zatím k ní mají jen vonnou svíčku, ale na interiérovou vůni možná časem taky dojde.

slniecko
slniecko (05.10.2015 )

interiérovú vôňu z toho asi nemajú? podľa toho popisu by som tak asi nechcela voňať ja, ale vôňa mokrej hliny je úžasne povzbudzujúca...

kinoma
kinoma (03.10.2015 )

Tak teď lituju, že jsem ten vzorek v Ingredients odmítla :-(.

andry
andry (03.10.2015 )

Richwood říkáš? to je silnej argument...

kwitek
kwitek (02.10.2015 )

Eau Duelle a Volutes jsou mezi mými top vůněmi obecně, takže na tuto lákavou novinku se hrozně těším... Představa šejkova vinného sklípku mě trochu pobavila, ale trochu fantazie rozhodně nezaškodí ;-)