Chcete vonět jako královna? Založte si zahradu!

Avatar od barbucha, 10. března 2015

K sepsání této drobné kratochvíle mě přivedlo hned několik důvodů.

Jednak je jaro (aspoň to tak z okna vypadá) - nejvyšší čas začít přemýšlet o zahradě, kytičkách atd.

...
Dále mě – už poněkolikáté -  rozveselilo zjištění, že kdo ještě neobjevil prastarý (nejlépe přísně tajný) recept na voňavku, jako by nebyl… A když jsem narazila na jeden již „odtajněný“ a ještě ke všemu možná i použitelný, nemohla jsem odolat! Navíc celá záležitost, provedena do důsledků, může potěšit hned několikanásobně… tak snad nebude vadit, že jde o počinek už pár let starý.

...

Takže, o čem to vlastně mluvím...

...
V roce 2009 proběhla pravidelná Chelsea Flower Show v Londýně, které se vždycky zúčastní špičky v oboru. Všichni se, jak je u podobných soutěží zvykem, snaží přinést něco nového a ohromit porotu i návštěvníky, takže zmíněný ročník mohl nabídnout nejen krásné rostliny, ale třeba i pirani, trpaslíky a překvapivě též tuny (no, rozhodně aspoň metráky) plastelíny, kdy jeden ze soutěžících sice předvedl působivý zahradní kout, leč bez jakékoliv (živé) rostliny:

...
 

(Zdroj: http://www.dailymail.co.uk)

...

Jinou zajímavou exhibici (oceněnou stříbrnou medailí), věrnou to kopii tvůrcům dobře známého prostředí, zase dodali vězni a bezdomovci:

...


(Zdroj: http://www.dailymail.co.uk)
...
Ale ať už se soutěžící snažili překvapit či šokovat jakkoliv, zlatou medaili za originalitu si odnesli architekti Laurie Chetwood a Patrick Collins – za na první pohled nikterak výjimečnou kreaci, nazvanou (zde by měly zaznít fanfáry)… Parfémová zahrada!

...
         

(Zdroj: http://www.shootgardening.co.uk)

......
A jsme – konečně – u merita věci. Neboť Laurie s Patrickem při prohledávání archívů narazili na ten pověstný recept, sepsaný přímo pro potřeby královny Alžběty I., tentokrát snad skutečně pravý (neboť zdokumentovaný a uložený v tak důvěryhodné instituci, jakou knihovna Londýnské královské zahradnické společnosti je).


Archívy procházeli, neb jejich původní záměr zněl vcelku prostě: Vytvořit zahradu jako olfaktorickou cestu časem.


Pro jeho uskutečnění tedy použili většinu známých rostlin, využívaných kdysi i dnes v parfumérství (levandule, růže, pivoňka, kosatec, pelargonie, fialky… šalvěj, tymián, fenykl… puškvorec… a samozřejmě dřeviny jako cedr, thuje, borovice… ), takže procházka jejich expozicí musela lahodit nejen zraku, ale i čichu.

...

                                
(Zdroj: http://www.shootgardening.co.uk)

......
Navíc, na základě již několikrát zmíněného receptu, nechali i vyrobit – dokonce ve spolupráci se značkou  Jean Patou - parfém (vlastně eau de toilette), nazvaný jednoduše „Elizabeth I.“, který byl na výstavě ke koupi za solidních £25.


Jediná složka, u které se striktně nedrželi původní receptury, bylo pižmo – jak podotkl Laurie, poněkud se jim příčilo použít skutečné, živé jeleny… zde si tedy vypomohli syntetikou, ale jinak je podle něj “Elizabeth I.” naprosto autentická. 

...                                                  

..

Dobrá zpráva:  údajně by měla být k dostání dodnes – mezi suvenýry, prodávanými v Kensingtonském paláci, Hampton Courtu a Toweru. Třeba bude mít některá z parfumaniaček to štěstí…

...
Tak, to bychom měli. Teď bude laskavý čtenář odměněn za trpělivost, neboť zde jest konečně ten recept!

...

Jak prosté!

Zdroje:

http://www.stylist.co.uk/beauty/the-royal-familys-favourite-perfumes

http://www.shootgardening.co.uk/article/perfume-garden-by-laurie-chetwood-and-patrick-collins-sample-planting-plan

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1184530/Scenting-success-Garden-based-400-year-old-recipe-Elizabeth-Is-perfume-wins-Chelsea-Flower-Show-award.html

http://chetwoods.com/2013/05/queen-elizabeth-is-perfume-is-still-a-winner/

Úvodní obrázek: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1184530/Scenting-success-Garden-based-400-year-old-recipe-Elizabeth-Is-perfume-wins-Chelsea-Flower-Show-award.html

Komentáře k článku (5)
Tassia
Tassia (10.3.2015 )

Plastelínová záhrada .... Nieeee! Ako úlet alebo nejaký odkaz, provokácia, no budiž, ale Laurie s Patrickom a v spolupráci s Jean Patou, ma zaujali.

Hoolinkah
Hoolinkah (10.3.2015 )

barbucha: To by ho asi nebavilo, kytky nemaj motor. Vaření alžbětinský voňavky by asi mělo větší úspěch. Úplně ho slyším: "Já ši...ťuchnu! Voní to, nooooo..."

wendulka
wendulka (10.3.2015 )

Ta plastelínová zahrada je super :) .

Ale ta alžbětinská vůně by mě zajímala, tak si říkám, co je jednodušší, zaletět si do Londýna nebo si obstarat složky a zaexperimentovat si :) ?

barbucha
barbucha (10.3.2015 )

Máš aspoň inspiraci pro zábavu s mladým pánem! Stačí zaskočit do papírnictví... :-)

Hoolinkah
Hoolinkah (10.3.2015 )

James May má prostě vytříbený smysl pro humor. To muselo dát práce...tolik plastelíny...