Apple Brandy a Single Malt aneb Kilianovy kořeny se nezapřou

Avatar od wendulka, 3. června 2016

Jak dobře víte, Kilian Hennessy pochází z rodiny celosvětověho známého koňakového impéria, přesto se rozhodl vydat jinou cestou a už devět let se věnuje vůním. Jeho premiérová kolekce L´oeuvre noire s celkem 10 vůněmi tehdy zaujala nejen luxusním balením, ale hlavně kvalitním zpracováním, v níž už došlo k lehkému koketování s rumem ve Straight to Heaven. O 2 roky později se přidala orientální kolekce Arabian Nights se sice dobře zpracovanými, ale přiznejme si na rovinu, poněkud předraženými oudovými variacemi. Potom následovala řada kolekcí a vůní zaměřených spíše na širší davy zákazníků, kteří se světem niche teprve koketují. Nicméně vzpomínky na dětství v rodinných sklepích v Cognac jej ovlivnily natolik, že od roku 2013 postupně uvedl na trh již celkem šest vůní, dostupných exkluzivně jen v jeho buticích a v jeho oficiálním e-shopu, z nichž tři se věnují světovým metropolím a čtvrtím, v nichž má Kilian své butiky a zároveň emblematickým likérům. Já bych se dnes chtěla věnovat podle mě z nich těm nejzajímavějším.

...

První z nich je Apple Brandy (2013), která měla být původně exkluzivkou, určenou výhradně pro Kilianův butik v New Yorku. Apple v názvu je narážkou na známou přezdívku tohoto velkoměsta a brandy zase odkazuje na jeho rodinné vazby, jelikož jak asi víte, koňak není ničím jiným než typem vinné brandy, která získala označení podle města, kde se vyráběla. Zpočátku ale Apple Brandy ještě moc slavný destilát nepřipomíná. Spíš je cítit po rumu, zkvašeném jablečném moštu s kousky kompotovaného ananasu.

...

(https://akafkaesquelife.files.wordpress.com)

....

Až po rozvonění se promění v pečená zkaramelizovaná jablka, macerovaná v brandy a naložená v dubovém sudu. Velmi hezky je tu zapracovaný cedr, který jablečnému likéru dodá příjemné jehličnaté drhnutí. Vanilka s labdanem v základu potom přináší sladce kouřovou ambrovost, jež má zřejmě vyvolat dojem pálícího se alkoholu a lehce posunují vůni orientálním směrem. Apple Brandy je podle mě vůní, která může hrdě postavit po bok vůní Frapin. Oproti takové 1270 má i lepší intenzitu a výdrž.

...

Druhou je Single Malt z roku 2015. Má vzdávat poctu Londýnu a nese název mimořádně kvalitní whisky, typickou pro každý zdejší lepší bar. Vyrábí se výhradně z ječmenného sladu, který se ředí vodou, pomocí kvasnic se zakvasí a nakonec se destiluje v destilačním kotli. Potom musí zrát minimálně 10 let, ale spíš více a na lahvi poté musí být uvedeno Single malt, což znamená že pochází z jediné pálenice a nemíchá se s ostatními. Cena jedné takové láhve se v závislosti na jejím stáří a kvalitě pohybuje zhruba od jednoho tisíce korun výše. Typická Single Malt Whisky se vyznačuje plnou ovocnou vůní s jemnými medovými a vanilkovými tóny. I téhle vůni se znovu věnovala s Kilianem již několik let spolupracující parfumérka Sidonie Lancesseur a z ovoce si vybrala švestku.

...

(http://www.laphroaig.com)

...

Bezprostředně po nástřiku však ucítíte jen vůni čisté pšeničné, nikoliv ječmenné whisky, jíž až po několika minutách prostoupí vůně výborné švestkové pálenky. Člověk má v téhle fázi opravdu chuť nalít si panáka :) . Po rozvonění alkohol začne pozvolna vyprchávat a Single Malt kolem sebe začne šířit oříškově obilnou vůni, k níž se přidají velmi chutné zkaramelizované švestky s vanilkou, naložené v dřevěném sudu, přičemž pryskyřičnatý základ jim podobně jako v případě Apple Brandy dodá lehký orientální nádech. Ve srovnání s ní je sice v druhé fázi o něco intimnější, nicméně výdrží jsou naprosto srovnatelné.

....

U všech šesti Kilianových butikových exkluzivek máte nyní jedinečnou příležitost vyzkoušet je po dobu letošního června v Praze v Jáchymově ulici včetně Apple Brandy a Single Malt, takže budete-li mít možnost se tam alespoň na chvilku zastavit, určitě ji využijte. Kilian se jimi totiž vrací nejen ke svým rodinným kořenům, ale především ke svým počátkům v parfémovém světě, tzn. jsou to vůně, které jak exkluzivně vypadají, tak i tak voní :) .

...

....

Titulní obrázek:

http://colognoisseur.com

Diskuze:
By Kilian (Značky)
Komentáře k článku (4)
wendulka
wendulka (03.6.2016 )

domenica: Jasně, já to hodnotila čistě z pohledu ceny flakonů kolekce Arabian Nights, kde rozdíl dělá 90 euro, což už mi přijde trochu přešvihnuté v kontextu toho, že mi nepřijdou výjimečnější než vůně z kolekce L´oeuvre noire, spíš že mi obě kolekce přijdou z hlediska podařenosti naprosto na stejné úrovni a tudíž bych je srovnala i cenově, být to na mně :) . Ale samozřejmě dostat některou z nich jako dárek, vůbec se nebudu zlobit :) .

domenica
domenica (03.6.2016 )

Apple Brandy i Single Malt jsou velmi příjemné vůně, stejně tak třeba Pearl Oud.
Jinak pokud jde o orientální kolekci Arabian Nights, tam se úplně neshodneme. Vidím ji jako hodně podařenou, především Incense Oud a Rose Oud a v kontextu Kilianových vůní, případně v kontextu podobných vůní z niche oblasti, ji tudíž jako předraženou nevnímám (a u náplně je třeba rozdíl oproti černé řadě celkem malý). Bez kontextu je to drahé všechno, samozřejmě! :-D. Incense Oud mám prozkoumanou jak nejvíc to jde, protože je z ní už asi signature mé drahé polovičky.

wendulka
wendulka (03.6.2016 )

Miru: No mně se líbí obě opravdu hodně, ale o trochu víc Single Malt, jak jsem na tu švestku, na druhou stranu Apple Brandy je intenzivnější, což mám ráda :) a nic jablečně alkoholového na poličce ještě nemám. Ale asi to nakonec vyhraje Single Malt. Jen se musím rozhodnout, jestli chci flakon se skříňkou (v Praze mají k dispozici jen ten) anebo zda si nemám radši objednat jen náplň z oficiálních stránek, která je výhodnější, protože pořád mi doma leží prázdný ten zlatočerný kabelkový flakon By Kilian, co pořád čeká na naplnění. A protože se mi blíží narozeniny, budu to muset do příštího týdne konečně rozseknout :) .

Jinak k cenově jsou tyhle butikové exkluzivky asi jen o 30 euro výš než ty z Kilianovy úvodní černé kolekce, tj. 235 euro flakon, 135 euro náplň, obojí o objemu 50 ml.

Miru
Miru (03.6.2016 )

...hmmm, to zní slibně.! A jak se líbí Tobě - kvalitou a vůbec.?
(a cena.?..)