Ad Libitum - dle libosti

Avatar od alibi, 5. února 2019

Je libo český niche parfém? Prosím, dle libosti! ... Po ostravské parfémové společnosti S.A.C.K.Y. PARFUMS, která se na trhu objevila v roce 2016, přichází další český parfumářský dům - Pigmentarium. Ten v říjnu 2018 v Praze oficiálně představil svoji první niche vůni Ad Libitum (v překladu "dle libosti"). Za projektem stojí partneři Jakub Hiermann a Tomáš Ric.

Ve dvaceti letech začala Jakuba Hiermanna fascinovat aromaterapie. Jeho zájem ho dovedl až ke studiu tvorby parfémů v Londýně, ponořil se do zkoumání starých parfumérských knih. Díky škole získal nejenom znalosti z oboru, ale i odborné kontakty a zdroje informací. Tím to ovšem neskončilo. Po návratu do Prahy začal tvořit. Jeho snaha o vlastní vůni byla korunována úspěchem, okolí na ni reagovalo pozitivně. V tom se do příběhu vložil Jakubův životní partner Tomáš Ric, přesvědčil ho a spolu, tentokrát jako obchodní partneři, vytvořili projekt Pigmentarium a uvedli parfém Ad Libitum.

"Pigmentarium" je latinské označení pro místo, kde se v minulosti prodávala líčidla a parfémy, "Ad Libitum" zase latinsky znamená "dle libosti, bez omezení". Latinské názvy nebyly vybrány náhodně. Nápisy v latině se objevují na průčelích domů staré Prahy. Hlavní inspirací značky je totiž pražská architektura, kde se v souznění i kontrastech mísí různé slohy od gotiky až po funkcionalismus, a podobně jako to dokáží parfémy, tím vytváří atmosféru, která odráží místo a dobu svého vzniku.

               

                                                        flakon v brněnském Vavavoom - foto alibi

Ad Libitum je citrusovo dřevitá vůně pro muže i ženy a dle oficiálních pramenů byla inspirována září zapadajícího slunce nad Pražským hradem. Prahu zrcadlí tak, jak ji při svých návštěvách mohli spatřit Adolf Loos či Le Corbusier. Receptura parfému sestává ze třiceti složek, ale tou hlavní je tajemný a nostalgický mech, který prosvětlují svěží citrusy a jasmín.

Složení ... Hlava: etrog, bergamot, mandarinka ... Srdce: neroli, cedr, jasmín ... Základ: mošus, pačuli, mech

Před zkoušením jsem měla konkrétní představu a ta se poměrně naplnila. Ad Libitum je přes avizovaný unisex pro mne spíše pánskou vůní, klasickou květinovou kolínskou se svěžími citrusy položenými na chypré základu a notnou porcí neroli. Překvapení se přesto konalo, hned v úvodu se o něj postaralo geranium, vůně muškátů v květináčích porostlých mechem, a poté i pár snítek oříškového vetiveru.

Podle Jakuba Hiermanna je geranium ve složení použito, vetiver nikoli. Zajímavými esencemi ovlivňujícími nositele Ad Libitum, jsou citrusy a mošus: "Citrusy v Ad Libitum pozitivně ovlivní vaši náladu. Etrog je jeden z nich, hraje důležitou roli během židovského svátku Sukot, a pravděpodobně byl v původním textu bible zakázaným ovocem na místo jablka. Parfém obsahuje také velké množství mošusu, ten vždy ovlivní především opačné pohlaví."

Jakuba jsem se také zeptala, jak si on sám představujete nositele vůně Ad Libitum: "Nositelem Ad Libitum je pro mě člověk, který ví, co chce, ví, kam směřuje, a žije svůj život dle své libosti. Je to renesanční člověk, který se nebojí snít."

Moje fantazie mne po přičichnutí k Ad Libitum zavedla do Barber shopu. Vidím holiče, jak se stará o pěstěný vous mladého muže. Mladík během té příjemné procedury relaxuje a přemítá. Kolik dobrodružství by asi zažil, kdyby si jako malý místo čtení a studia architektury hrál s kamarády na Vonty na zadních dvorcích pražských činžáků a sem tam mičudou shodil sousedce pár květináčů s muškáty? Kolik respektu by v partě získal, kdyby se nebál schovávat přes noc na židovském hřbitově mezi mechem porostlými kamennými náhrobky, nebo ve Zlaté uličce nenápadně vklouzl do krámku alchymisty a sebral z polic pár křivulí? A přitom skoro hmatatelně, i přes vůni holičství, cítí mech pod dlaněmi při přelézání starých zídek a oslňuje ho slunce probleskující listím stromů.

               .

                                                                          židovský hřbitov v Praze - foto alibi

Nedalo mi to a autora Ad Libitum Jakuba Hiermanna jsem malinko vyzpovídala.

Zaujalo mě, když jsem si přečetla, že Pigmentarium je ryze český projekt. Je proces tvorby situovaný výhradně do Čech a jak probíhá v praxi?

Lokálnost a kvalitní řemeslné zpracování pro nás byly při budování Pigmentaria stěžejní. Od počátku jsme měli jasno, že chceme vyrábět právě tady v České republice. V České republice vyrábí své produkty celá řada značek luxusního segmentu. Jsme na označení ,,Made in Czech Republic" náležitě pyšní. Je zde spousta neuvěřitelně šikovných lidí. Máte-li jasnou představu o výsledku, pak zde lze vytvořit téměř cokoliv. Vonné esence vytvářím přirozeně sám ve své osobní laboratoři. Ty sestavuji z různých ingrediencí, které pochází ze všech koutů světa. Finální verzi následně předávám do výroby, která zajišťuje soulad s platnou legislativou.

Velmi se mi líbí flakón. Na fotce vypadal výborně, ale musím říct, že "naživo" je to ještě lepší. Dřevěné víčko, jednoduchý tvar i písmo, takový čistý a zároveň luxusní.

Na designu flakonu se společně podíleli grafik Jan Novák a sklář Lukáš Novák, kteří uvedli naši představu do reality. Byla to týmová spolupráce, jejímž výsledkem je flakon inspirovaný prvorepublikovým funkcionalismem i starými lékárenskými nádobkami.

Inzerujete, že značka klade důraz na ušlechtilé raw materiály a esenciální oleje prvotřídní kvality. V dnešní době je vše, co je přírodní, velmi módní záležitost, kterou se chlubí nejedna značka. Ale je opravdu možné vytvořit vůni pouze z přírodních esencí?

Vůni z čistě přírodních ingrediencí určitě vytvořit lze, ale otázkou zůstává, jak dlouho bude taková vůně použitelná před tím, než skončí její životnost. Existuje tolik nádherných přírodních složek stejně tak jako těch syntetických. Právě ty látky, které nejsou produktem přírody, mají mnohdy neuvěřitelné vlastnosti. Navíc některé přírodní složky mohou vyvolávat silné alergické reakce, a proto se nahrazují syntetickými. Spousta dnešních parfumérů se při výrobě komerčních parfémů přírodním ingrediencím vyhýbá z toho důvodu, že na každém reagují a voní jinak. Já to dělám přesně naopak. Vidím v tom obrovské plus. Parfém se tak stává osobní záležitostí a podtrhuje kouzlo člověka."

Jaký vztah máte k Praze a architektuře, jíž se inspirujete?

Prahu miluji, podle mě to nejkrásnější město na světě. Nejvíce mě fascinuje kombinace historické architektury a funkcionalismu, který ač působí i dnes velice moderně, tak nenarušuje historický ráz Prahy. Navíc se v něm kladl důraz na jednoduchost, kvalitu materiálů a smysl pro detail. Byl to jeden z nejpromyšlenějších směrů, který se odrážel do všech odvětví života. Není divu, že se těšil tak obrovské popularitě právě v prvorepublikovém Československu, které tehdy patřilo mezi nejúspěšnější země světa. A právě na tuto dobu Pigmentarium navazuje.

Vaše oficiální stránky předznamenávají, že vůní bude brzy více. Můžete prozradit nějaké podrobnosti z toho, co chystáte do budoucna a máte v plánu věnovat se pouze vůním, nebo se budoucí kolekce může rozrůst i o pečující kosmetiku či svíčky?

V současnosti pracujeme na ucelení celé kolekce vůní a jednom speciálním projektu, který by měl přijít během tohoto roku. Svíčky či kosmetika nám zní zajímavě, ale to je hudba daleké budoucnosti.

Čtenáře Parfumanie by jistě zajímalo, zda jste byl někdy parfumaniakem?

Za svou vášeň pro vůně vděčím vlastně své babičce Kristině, která si v době mého dětství vozila domů luxusní parfémy z Vídně. Když čas pokročil, tak jsem jako student střední školy ve volném čase navštěvoval parfumerie a očichával, co bylo k mání. Tehdy ještě byly parfémy zamknuté ve vitrínách, takže ze mě prodavačky musely mít radost. Ve dvaceti jsem se přestěhoval do Londýna, kde jsem objevil svět niche parfémů. V tu chvíli bylo jasno, jakým směrem se můj život ponese.

Můžete prozradit, jaký je váš oblíbený parfém, parfumér a jaké složky nejraději používáte?

Moje oblíbené parfémy jsou Kouros a Green Irish Tweed. Z dámských je to potom Chanel No. 5. Můj oblíbený parfumér je Pierre Bourdon. Mezi mé oblíbené složky patří ambergris, růže, cedr, iris a mnoho dalších.

Co byste na závěr rád vzkázal čtenářům Parfumanie?

Zavřete na chvíli oči a představte si sebe sama v té nejlepší možné verzi. Kým byste byli? Co byste dělali?

Děkuji za rozhovor a Pigmentariu přeji úspěšnou dlouhou voňavou budoucnost.

              

                                                 Tomáš Ric a Jakub Hiermann - foto www.forbes.cz

Vůni v koncentraci EdP v 50ml flakonu lze získat za 3690,-Kč v brněnském Vavavoom a v pražském Ingredients.

Zdroje:

https://www.pigmentarium.com/parfums

https://www.forbes.cz/dva-cesi-zalozili-parfumersky-dum-ktery-navazuje-na-ceskou-tradici-chce-konkurovat-zahranicnim-niche-vunim

http://www.dolcevita.cz/kosmetika/pigmentarium-nova-znacka-parfemu-na-ceskem-trhu 

Komentáře k článku (8)
gonga
gonga (22.3.2019 )

Článek pěkný. Cena vůně více než sebevědomá.

alibi
alibi (08.2.2019 )

děkuju dámy, potěšily jste mě :)

wendulka
wendulka (07.2.2019 )

Mě bohužel Ad Libitum příliš neoslovila ani jako pánská vůně, ale jsem zvědavá, s čím dalším pánové přijdou. Každopádně jsi to zpracovala skvěle :) .

Očicháno
Očicháno (07.2.2019 )

Krásný článek, děkuju. Tvůj obraz chlapce, který sní v pánském holičství o dětském dobrodružství, je krásný. Je to originálnější než ta původní inspirace Prahou při západu slunce a idealizovanou první republikou. Moc se na tu vůni těším, to složení a to, že je vyrobená tady, mě ohromně láká.

Fleur
Fleur (05.2.2019 )

To pánské holičství je přesná představa. Škoda, že vůně nemíří více unisexovým směrem.

slniecko
slniecko (05.2.2019 )

Skvelý rozhovor!!! Musím vyhrabať tú vzorku....

alibi
alibi (05.2.2019 )

Na tu dámskou jsem se také ptala a šalamounská odpověď byla, že: "jeden z dalších počinů půjde dámským směrem" :)

Korsičanka
Korsičanka (05.2.2019 )

Parádní rozhovor, Libi! Těším se, že "chlapci vytvoří nějakou dámskou vůni! Nakročeno mají asi dobře:)