Život je sladký aneb Kilianův Black Phantom

Avatar od wendulka, 14. dubna 2017

Jak dobře víte, běžná produkce By Kilian od dob úvodní kolekce Louvre Noir dlouhou dobu míjela. Výjimkou jsou jeho butikové exkluzivky Apple Brandy a Single Malt, které jsem recenzovala v jednom z loňských článků. Nicméně když se letos v koncem ledna na basenotes objevila první fotografie této jarní novinky s kontroverzní černou lebkou na skříňce s flakonem a podtextem Memento Mori, pohádkou o strašidelné pirátské lodi s pokladem, brázdící Sedm moří, a slibem, že bude špinavá, excentrická, zlobivá a chaotická, nešlo si ji nevšimnout. Zveřejněné složení o měsíc později navíc lákalo na silnou kávu s karibským rumem, vetiver, cukrovou třtinu, santalové dřevo a hlavně mandle, které na nás prý zapůsobí jako smrtelné kousnutí kyanidu, To už bylo jasné, že s touhle vůní se prostě musím seznámit.

 

Původně jsem si představovala jako následovníka Straight to Heaven, namixovaného s Intoxicated. Jenže parfumérka Sidonie Lancesseur se tentokrát vydala jiným směrem než její kolegyně Calice Becker. Žádné Memento Mori, žádná pirátská loď, k Black Phantom se podle mě mnohem lépe hodí úplně opačné latinské heslo a to Carpe Diem, neboť je pozvánkou na gurmánské hody. Zapomeňte na rum Straight to Heaven či koňak Frapinu 1697. Jeho úvodní tóny v kombinaci s cukrovou třtinou mají totiž úplně nejblíž ke starým dobrým rumovým pralinkám. Mám na mysli ty původní, kdy vevnitř nebyly jen samé krystalky cukru a náplň opravdu připomínala rum.

,,,,

Hned po nich se dostaví mandle. Ovšem slibovaného smrtícího kyanidového polibku se rozhodně obávat nemusíte, jelikož Kilian nám zde právě spojením s cukrovou třtinou a již nastupující čokoládou a karamelem naservíroval jinou tradiční českou laskominu a to Bari mandle a k nim luxusní pralinky. Jsou nejen z mléčné, ale díky přidaným kávovým bobům i z hořké čokolády, přičemž sladce aldehydový heliotropin v další fázi zdůrazňuje jejich karamelovou náplň.

Poslední pochoutkou, kterou Black Phantom nabízí, jsou stejné máslové sušenky jako v Dries Van Noten – tady musím jednoznačně se Sergejem Borisovem z fragranticy souhlasit. Naštěstí jsou bez kašmeranu a na rozdíl od něj nejsou skořicové, nýbrž kokosové. Podle Sergeje prý Sidonie Lancesseur použila thajský karamel, vyráběný z kokosového mléka, nicméně kdybych si tuhle informaci nezjistila předem, tipla bych si laicky, že tento tón má na svědomí stejný druh mléčného santalu jako ve Fordově Santal Blush. Každopádně mu musím dát za pravdu v tom, že tam kde Dries Van Noten do gurmánského světa jen tak nesměle nahlíží, Black Phantom se k němu hrdě hlásí z dálky.

(https://www.recipehubs.com)

Oproti dosavadním Kilianovým gurmánkám jako Back to Black nebo Intoxicated má však Black Phantom jednu velkou výhodu a tou je hořký vetiver, suchá zemitost pačuli a další dřevo, které vyvažují její sladkou stránku, takže ulepené prsty, trnutí zubů ani otrava cukrem tentokrát nehrozí. Kolem nositelky vytváří příjemně nadýchaný obláček a vydrží vám dělat společnost zhruba pět hodin, než je potřeba ji znovu přiživit. Oficiální zahájení prodeje napříč všemi prodejními místy vůní By Kilian  včetně Ingredients bylo stanoveno na 15. dubna, tj. na zítra, takže pokud nemáte ještě plány na tento víkend a jste na kvalitní sladké, určitě se tam zastavte, protože jak už jsem naznačila na začátku, Kilian nám podle mě prostřednictvím nové Black Phantom určitě nechce říct, abychom pamatovali na smrt, ale abychom si užívali života, neb život je sladký.

Diskuze:
By Kilian (Značky)
Komentáře k článku (6)
andry
andry (16.4.2017 )

krabička hrozná, ale obsahem se ráda nechám překvapit.. bohužel moje gurmánská mánie už nějak zase pominula :)

wendulka
wendulka (16.4.2017 )

domenica: Hups, tak to se přiznám, že jsem nekoukla, když jsem recenzi psala, že v neděli neotevřeli. Tak v úterý po práci, no :). Já tam tu kávu zase až tak dominantní nemám, pro mě to jsou od začátku hlavně ty Bari mandle, když odvanou ty rumové pralinky. Ty pralinky a sušenky jsem tam objevila až v průběhu zkoušení. Ale máš naprostou pravdu, že ze všech jeho sladkých parfémů, je tenhle nejméně sladký. A přesně to je na něm to nejlepší.

Fleur
Fleur (16.4.2017 )

Popis mě láká (až na ten kokos), ale flakón bych nepřekousla, takže příležitostně ráda vyzkouším vzorek a ušetřím.

domenica
domenica (16.4.2017 )

Hodně příjemný parfém, který mě zahřívá ve studených jarních dnech. Musím říct, že na mě nepůsobí nijak zvlášť sladce, a to i přes ten výčet laskominek. Spíše si vychutnávám nahořklé tóny mandlí, čokolády a kávy. I ty máslové sušenky s kokosově-mléčnou příchutí jsou opravdu velmi hezky zpracované s vetiverem a pačuli, takže ve výsledku (a téměř od začátku) mám kolem sebe obláček parádně jemné, ale intenzivní pačuliové vůně.

(Ingredients má přes svátky zavřeno, takže i včera, v den uvedení parfému. Otevírá zase v úterý, ale online samozřejmě funguje a Black Phantom v nabídce má) :-)

euridike
euridike (15.4.2017 )

... a to me by ten "smrtici kyanidovy polibek" docela lakal... :D Ale zvedava jsem i tak, taky se tesim na vyzkouseni.

cinkja
cinkja (14.4.2017 )

Než jsem to dočetla, tak jsem přibrala alespoň dvě kila :-). Poslední odstavec to naštěstí zachránil. Těším se na vyzkoušení.
Obal je vážně bizarní.