Zelený podzim s Tomem Fordem

Avatar od wendulka, 11. listopadu 2016

Ohlédneme-li se za posledními Fordovkami v řadě Private Blend, pak se asi dost z nás shodne, že se v poslední době zaměřila spíše na širší davy v podobě snáze pochopitelných vůní. Naštěstí se nad sebou Tom trochu zamyslel a představil novou kolekci vůní, nazvanou Les Extraits Verts, v níž se inspiroval dekadentními 70. léty, kdy zelená barva byla ztělesněním půvabu, což mezi tou spoustou sladkých a ještě sladších vůní působí už samo o sobě osvěžujícím dojmem. To, že si Tom umí poradit se zelenou, už ostatně dokázal u několika svých modelů, ale bylo otázkou, jak se s ní popere trojice parfumérů Antoine a Shyamala Maisondieu a Yann Vasnier. Jedná se o celkem čtyři vůně, přičemž čtvrtá z nich Vert de Fleur, je prozatím jen exkluzivkou pro londýnský obchodní dům Harrods. Já bych vám dnes chtěla představit ty tři ostatní, běžně dostupné.

 

(http:///www.saffroniabaldwin.com)

......

První z nich Vert Bohème je květinově zelenou vůní, v níž mi úvodní šťavnatá mandarinka, bergamotová svěžest s hořkým neroli a zeleným hyacintem typově vzdáleně připomíná Cristalle Eau Verte s trochou konvalinek navíc. Už po pár minutách, kdy tou vší zelení začne prosvítat hřejivě karamelová vůně zimolezu, se podoba ztrácí. Vert Boheme dále prosvětlí citrusová magnólie s narciskou s jemně kořenitými a slámovými tóny, zdobená sametově zelenými lístky fialek. V konečně fázi se vůně usadí na mechový podklad s drhnoucím vetiverem. Výsledný efekt však kazí závan dřevité kyselosti.

....

(https://thecandyperfumeboy.com)

....

S druhou Vert dea Bois už to začíná být o dost zajímavější. Ta totiž v sobě v úvodní fázi kombinuje trpkou zeleň olivových listů, dřeva a větrově nasládlého anýzu. Po rozvonění ji prohloubí citrusově pryskyřičnatý mastix a pálené nasládlé borovicové jehličí. Dřevitou kompozici pak v základu uzavírá vůně pražených mandlí s labdanem a nazelenale zemitým pačuli s podtónem surového kakaa. A dokonce bych přísahala, že cítím nakyslý tón švestkového likéru Plum Japonais, který ji coby dřevitě lesní vůni přidává na zajímavosti. Má sice trochu menší intenzitu než Vert Boheme, ale jinak naprosto srovnatelnou výdrž.

....

(https://vanessafrance.files.wordpress.com)

....

Poslední Vert d'Encens má být inspirovaná krásou korsického pobřeží. A zadařilo se. Teplé kadidlo společně s nasládlou borovicovou pryskyřicí, jehličím a závanem chladivé levandule nás znovu zavádí do lesa, tentokrát o něco hustějšího a temnějšího než ve Vert des Bois. Podobně jako v jejím případě do něj přináší lehké prosvětlení osvěžující trpký bergamot s citrónem. Pak se ale opět vydáváme s kadidlem a jedlovou pryskyřicí hloub do útrob zeleného lesa a se slaným vetiverovým podtónem necháváme za zády mořské pobřeží, přičemž s sebou máme v batůžku láhev coca-coly a balíček mandlových sušenek a cestou mineme lesníky, pálící klestí. Je pravda, že z celé trojice má coby unisexovka nejblíže k pánské straně, i tak je to pro mě osobně absolutní vítěz.

....

Celkově tak mám z nové kolekce velmi dobrý dojem, jelikož Ford jí po řadě podivných či líbivých výtvorů mi dokázal, že dekadentní a zároveň nositelné vůně, na něž jsem od něj byla zvyklá, mu přece jen nejsou cizí. Máte-li zájem se taky přesvědčit, všechny tři najdete od konce letošního září v pobočkách Douglasu, vedoucích řadu Private Blend. Jako vždy budu ráda, když se podělíte o vaše dojmy.

....

....

Titulní obrázek:

http://toquedemujer.com

 

Diskuze:
Komentáře k článku (3)
Sweet Potato
Sweet Potato (30.11.2016 )

Stavila jsem se v Douglasu na Příkopech. Chlapec si jednak nevšiml, že má Vert des Bois a Vert d'Encense prohozené, jednak by se to měl naučit vyslovovat. Ale vůně jsou to zajímavé. A Vert de Fleur prý přijde příští týden.

Ellen
Ellen (28.11.2016 )

Tak Vert Bohéme testnuta - a překvapivě dobré to bylo. Takovou dvacítečku na jaro - proč ne? Víc bych přece jen nedala, ty nasládlé mám radši.

Ellen
Ellen (12.11.2016 )

Nejsem si tak úplně jista, zda by se mi to mohlo líbit, ale je to Ford, že jo, takže šance je. Testnu. :)