Zázračné vody Hermès

Avatar od wendulka, 30. března 2016

Vůně značky Hermès jsem dlouho zanedbávala. Ne proto, že by byly špatné, to vůbec, ale převážně svěží styl božského Elleny mi přece jen není úplně vlastní. Změnilo se to až s kolekcí Eau des Merveilles, která z tohoto trendu vybočuje. Zalíbily se mi už před čtyřmi lety, kdy jsem se s nimi seznámila poprvé, jenže to bylo v době, kdy jsem stála na počátku objevování světa vůní niché a nestihla jsem jim tehdy věnovat se jim trochu víc. Znovu mi zkřížily cestu až nedávno a zjistila jsem, že jsem se o dost připravila, protože tahle kolekce je podle mě ze současného mainstreamu jednou z mála, která si zaslouží důkladnější pozornost, takže jsem se to teď rozhodla napravit.

...

Kolekci otevřela v roce 2004 Eau des Merveilles, vytvořená tehdy ještě Ralphem SchwiegeremNatalií Feisthauerovou. Ačkoliv složení slibuje pomeranč a citrón, osobně v úvodu cítím spíš neurčitou svěžest citrusové dužiny s trpkou citrusovou kůrou, okořeněnou růžovým pepřem, která se záhy začne ztrácet v balzamické ambrové směsi, tvořené převážně vanilkou a labdanem. Ambru po rozvonění doplní nasládlá jedlová pryskyřice s dřevitými tóny vetiveru a cedru, přičemž jako zjemňující ženský prvek, táhnoucí vůni směrem k unisexu, působí na pozadí jemná a překvapivě přirozená sametová fialka na vzdušném mechovém podkladu. Pokud jde o intenzitu, v první fázi jde celkem pěkně do prostoru, ovšem v té ambrově-dřevité už je spíše intimnější s dosahem pár centimetrů od kůže a do dvou hodin zmizí docela. Nicméně fakt, že právě tato vůně se dočkala od svého vydání nejvyššího počtu reedic v různých limitovaných sběratelských flakonech naznačuje, že je mezi zákazníky velmi oblíbená.

(https://static-secure.guim.co.uk)

...

Následující přírůstky už vznikly pod taktovkou Elleny. První byla o dva roky později Elixir des Merveilles. A tady už to začíná být pro mne o dost zajímavější. Podle mě je poznat, že Ellena pracoval s trochu kvalitnějšími ingrediencemi. Tady už je opravdu cítit opravdový pomeranč a nejen samotná dužina, ale po pár minutách i kůra, i když ta už zásluhou oflambovaného vanilkového cukru a lehce připáleného karamelu s čokoládovými odlesky působí kandovaně. V téhle úvodní fázi má společně se sladkým kořením náběh až ke gurmánce a vzdáleně připomíná Theoremu blahé paměti. V té další už se ovšem do hry vloží pačuli a z kandované pomerančové kůry je najednou pomerančový drops z Liberté. Jenže ani v této podobě nevydrží dlouho, jelikož se po delším rozvonění přece jen projeví příbuzenství s Eau de Merveilles a doznívající gurmánský pomeranč, nyní přelitý tenkou vrstvou smetanové tonky musí ustoupit do pozadí před balsamickou ambrou, nasládlou jedlovou pryskyřicí, teplým kadidlem a pikantním cedrem. Ve srovnání se svou předchůdkyní jde ale trochu víc do prostoru a na kůži vydrží dvakrát tak dlouho.

(http://pmcdn.priceminister.com)

...

To šest let stará Eau Claire des Merveilles šla zase trochu jinou cestou. Sice se vrátila k obecné citrusové svěžesti Eau des Merveilles, ale přibrala k ní nazelenalé jasmínové výhonky a především nádherné lehoučké perlivé aldehydy, jaké najdeme např. v PG20 - L'Eau Guerriere. Ty působí jako čerstvý vánek s ranní rosou, osvěžující mechový palouček, na němž leží i pár cedrových pilin a který zároveň zlehka prohřívá slaboučký ambrový sluneční paprsek. Intenzitou a výdrží je však bohužel srovnatelná s Eau des Merveilles. Přesto je mně osobně jako letní svěženka o něco bližší. Nicméně prodejní čísla ji u Hermese asi nakloněná nebyla, a proto ji už dnes v jejich nabídce v rámci této kolekce nenadjete.

(https://www.parfumcenter.nl)

....

To L´Ambre des Merveilles, poslední z kolekce, se už citrusům vyhnula úplně. Od Eau de Merveilles si ale v úvodu vypůjčila obláček najemno namletého pepře s jehličnatým cedrem a po rozvonění především ambru, tvořenou labdanem s podtóny surového kakaa a vanilkou. Z Elixiru si zase vzala krotké pačuli a kapku karamelu, i když ten její není ani v nejmenším připálený, ale naopak je krásně hladký. Výsledkem tak je zlatavě pryskyřičnatá ambrovka se sladkým kořením a dřevem, která ale ani v nejmenším nepůsobí přeslazeně jako řada ambrovanilek a příjemně zahřívá. Jen je škoda, že Eau des Merveilles následuje i vývojem intenzity (tj. do prostoru jde jen v první polovině v té druhé už je stejně intimní) a výdrží.

...

S výjimkou Eau de Merveilles, i když i ta je povedená, bych unosila všechny ostatní. Ale pokud bych měla volit jen jednu, potom je můj absolutní vítěz určitě Elixir des Merveilles, protože ji považuju ze všech čtyř za nejpropracovanější a připomíná mi dvě mé oblíbené bývalé vůně, takže místo na poličce udělám nejspíš jí. A jaké jsou vaše zkušenosti se zázračnými vodami Hermes? Máte mezi nimi také nějakého favorita?

Diskuze:
Hermès (Značky)
Komentáře k článku (5)
Mirka
Mirka (04.4.2016 )

Měla jsem Eau des Merveilles i Elixír, ten dokonce 2x. Natrvalo se ale u mě zabydlela až koncentrace extrait a ta je velmi povedená.

dynda
dynda (02.4.2016 )

Já jsem fanouškem první Eau des Merveilles, i když s elixírem jsem nějaký čas také strávila a vůbec to nebylo špatné. Eau je pro mě nejvěrnější vůní vystihující moře, jeho dramatickou podobu, žádná plážová sluníčková pohodička, ale řasy, vyplavené dřevo, slaný vítr s kapkami vody, ještě mokré studené mušle, vůně přístavu s racky. Zkrátka všechno, co na moři miluju... Elixír má v sobě mnohem víc slunce a voní po dobrotách. A nenechá se vyprat ze svetru!

Myskamauska
Myskamauska (01.4.2016 )

wendulko, za mě je též nejpovedenější Elixír a z tohoto důvodu ho taky vlastním a ostatní mít nemusím.

slniecko
slniecko (31.3.2016 )

Detto mám najradšej tú pôvodnú, akurát mám tú smolu, že deti ju na mne neznášajú, smrk...L´Ambre des Merveilles je na mne skoro rovnaká ako Trussardiho (bohužiaľ skončená) Inside, akurát s ani nie polovičnou výdržou...ale v skutočnosti patria všetky k tomu najzaujímavejšiemu, na čo môže človek v mainstreame naraziť.

barbucha
barbucha (31.3.2016 )

Taky pokládám všechny "Merveilles" za velice povedený, osobně mě na nich nejvíc přitahuje ten pryskyřično-dřevitej tón, společnej pro všechny. V tom si úplně lebedím... a uvítala bych ho i výraznější!
Ale na rozdíl od tebe mám pořadí oblíbenosti zcela opačný: vede Eau des M., protože přídavek čokolády, karamelu a dalších sladkých pochutin nepotřebuju...