Vůně na plátně

Avatar od wendulka, 12. května 2017

Každý tah štětcem má svou vlastní vůni. To byl podtitul výstavy v Černé Labuti, která loni představila 14 nových olejomaleb Reniera Rodrigueze Mendeze, charismatického kubánského výtvarníka, milovníka realistické a surrealistické malby. Začínal s keramikou, později sáhl po tubách s oleji. Ve svých obrazech nejprve experimentoval s abstrakcí, později se dal na klasickou malbu. Studoval u Reného de la Torre a Lorenza Linarese. Nyní žije v Praze. Jeho díla vystavují galerie ve Francii, Španělsku, Lucembursku, Kanadě a Dominikánské republice. Získal 15 ocenění v různých národních soutěžích. V této nové výstavě se Renier ale tentokrát vydal trochu dál, než bylo dosud jeho zvykem. Propojil v ní dva své milované světy. V jednom z nich míchá olejové barvy a koketuje se surrealismem, v tom druhém se snaží propojit svět malby, emocí a vůní. Vznikly tak krátké lyrické příběhy, v nichž se spolu potkávají různé lidské smysly. Vznikly obrazy - parfémy. A ke zrealizování svojí vize i po olfaktorické stránce si přizval parfuméra Daniela Josiera, s nímž jsem vás seznámila v předchozím článku. Z jejich spolupráce vzešly už celkem tři ojedinělé vůně, které si podle mě určitě zaslouží pozornost.

 

(http://www.reniermendez.com/en/perfumes)

První z nich Black Rain vznikla na základě obrazu nahé dámy s blond vlasy, zapletenými do dvou copů, která je otočená zády a v ruce drží černý deštník s bílými puntíky, jímž se chrání proti černému dešti. Já osobně bych však ten obraz k vůni po jejím vyzkoušení namalovala trochu jinak – v pohybu: jako liduprázdnou ulici, na níž se náhle za večerního deště zjeví dáma v perfektně ušitém kostýmku, semišových rukavičkách a s věnečkem, uvitým z heřmánkových květů, ve vlasech. V jedné ruce svírá deštník a v druhé kytici jemně kořenitých růži a taky svazek fialek. Najednou se zastaví, aby nasála vůni navlhlé ambrově-pačuliové zeminy z přilehlého trávníku.

....

Jinými slovy Black Rain je parfém, který by mohl potěšit příznivce skončené Black Violet od Toma Forda. Sice v sobě nemá kandované ovoce a je tudíž méně sladká a pačuli tu má v kombinaci s ambrou a špetkou bílého pižma spíše zemitou, než chypre polohu, ale mám z ní naprosto stejný dekadentní dojem. Proto musím do puntíku souhlasit s tím, co o ní Renier píše na svých stránkách. Vůně mi skutečně našeptává: „Pojď blíž. Jsem tajemná a dramatická, avšak nezapomenutelná.“

Crystal Rain byla inspirovaná olejomalbou opět nahé tmavovlasé dámy, otočené zády, vzpínající ruku k obloze, zatímco pod ní se rozprostírají lesy jabloní s klikatící se říčkou. Obraz je plný života a pozitivní energie, hraje všemožnými barvami. Snad proto nikoho nepřekvapí, že i samotná vůně je koncipovaná jako svěží a průzračná. V úvodní fázi kombinuje jiskřivý bergamot s nesladkým pomerančovým květem, tymiánem a šťavnatými zelenými jablky, jenž mají odkazovat na obraz. Po rozvonění se pak přidá cypřišové jehličí s kapku ostřejším cedrem a zelenými snítkami jasmínu, které ji udrží v rovině kolínské. Na rozdíl od nich však má zásluhou hořkoslané balzamické ambry a kůže v základu o dost delší výdrž. A kdyby vás náhodou zaujal víc samotný obraz, máte jedinečnou příležitost si jej zakoupit přímo v parfumérii S-parfémy, kde je trvale vystaven.

....

A v případě letošní novinky Kisses Rain přichází společně s Black Rain můj druhý vítěz od této značky. Ta má na rozdíl od dvou předchozích trochu opačný příběh a Renier k ní obraz teprve dokončuje. Spojuje v sobě gurmánské a orientální prvky. V první fázi je to jemně oudová růže, osvěžená bergamotem a posypaná chladivým kardamomem, která se záhy promění v růži marcipánovou, kdy je nám k ní mimo jiné i s pomocí sladce aldehydového heliotropinu naservírován lahodný moučník, posypaný najemno nasekanými mandlemi a plněný vanilkovým a kávovým krémem. Balzamická ambra jí pak v základu společně s dalšími pryskyřicemi opět dodá lehounký orientální nádech. A pozor, přežije nejen sprchu, ale na kůži vydrží až do druhého dne!

Všechny tři vůně máte možnost vyzkoušet v parfumérii S-parfémy v pasáži U Nováků ve Vodičkově ulici v Praze. Vyrábí se buď v objemu 100 ml anebo si můžete pro začátek pořídit jen 5 ml cestovní balení s miniaturou dané olejomalby na etiketě, které jsou s nimi propojené s tím, že ke Kisses Rain bude k dispozici, jakmile Renier obraz definitivně dokončí. A aby Renier ještě víc propojil svůj umělecký svět se světem jeho vůní, nechal nově upravit design flakonů tak, aby prý evokovaly malířské tuby. A závěrem jedna interní informace přímo od Reniera: Když to dobře dopadne, měli bychom se letos dočkat ještě jednoho obrazu-parfému. Za sebe po velmi pozitivních dojmech zejména z Black Rain a Kisses Rain moc držím palce, ať to vyjde.

....

......

Titulní obrázek a použité zdroje:

http://www.reniermendez.com

http://www.s-parfemy.cz

Komentáře k článku (2)
milacka
milacka (28.5.2017 )

Crystal Rain je čistá, pokojná vôňa. Možno až ukľudňujúca, škoda len, že sa drží svojej majiteľky a nejde do priestoru.

slniecko
slniecko (13.5.2017 )

Ok, tak teda Black Rain si považujem za povinnosť vyskúšať...ale radšej do toho nevkladám príliš veľké nádeje....